Εκλογικές Εκλογικεύσεις

Να το πω κι εγώ: η προκήρυξη εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο, εν μέσω θερινής ραστώνης με (ημι)ουσιαστική προεκλογική περίοδο 15 ημερών, κι αυτή εν μέσω επιστροφής στην εργασία, ανοίγματος των σχολείων, καθυστερημένων αδειών κοκ. αποτελεί επίδειξη έσχατης περιφρόνησης απέναντι και στο πρόσχημα ακόμα του δημοκρατικού διαλόγου. Όταν συνδυαστεί μάλιστα με το γεγονός ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να να σκαρφιστούν ένα, αν όχι αληθοφανές, τουλάχιστον όχι καταγέλαστο και αστήρικτο εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας (προφανώς δεν θεωρούν την πυρπόληση των δασών ανά την Ελλάδα και δη την Αττική εξαιρετικότερης σημασίας από τον... προϋπολογισμό), προκύπτει αβίαστα και η έσχατη περιφρόνησή τους προς το Σύνταγμα. Για την συνέπεια δεν το συζητώ.

Θέλω όμως να τονίσω, ότι αν ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος θεωρεί, ανάλογα με τον χρωματισμό του, εναλλάξ, περίπου αυτονόητη και ανάξια σχολιασμού την καταπάτηση του πνεύματος του συντάγματος προς κομματικό όφελος, εγώ θεωρώ ότι είναι σύμπτωμα δημοκρατικής υπανάπτυξης - ειδικά δε όταν συμπιέζει μέχρι εξαφάνισης την προεκλογική περίοδο. Λίγο με ενδιαφέρει αν αιφνιδιάζεται η αντιπολίτευση. Απαιτώ όμως να μην αιφνιδιάζομαι εγώ. Απαιτώ να υπάρχει χρόνος για να γνωρίσει κανείς π.χ. τα καινούρια πρόσωπα που κατεβαίνουν. Να γίνουν (να μπορούν να γίνουν έστω) ουσιαστικές συζητήσεις επί πραγματικών θεμάτων. Με τον χρόνο που απομένει και μέχρι να τινάξουμε την άμμο από τα παπούτσια μας, μόνο κραυγές και συνθήματα έχουν περιθώριο να υπάρξουν.

Όσο προλάβω λοιπόν - γιατί αρχές Σεπτεμβρίου (κάτι που ο μηδέποτε ουσιωδώς εργασθείς εθνοπατέρας δεν γνωρίζει υποψιάζομαι) ο κόσμος έχει και δουλειές - δύο πράγματα μπορώ να πω για το τι θα γίνει εδώ: αφενός θα προσπαθήσω να μαζέψω κόσμο για να γίνει κάποια συγκροτημένη και ουσιαστική συζήτηση (κάτι που δεν θα δείτε στην τηλεόρασή σας) και, προφανώς, θα στηρίξω το κόμμα που ψηφίζω - ανεξάρτητα από όλα τα υπόλοιπα - με δεδομένο ότι η αναμενόμενη δικομματική έμμεση προπαγάνδα έχει αρχίσει να διαρρέει τα ΜΜΕ (όπως θα περίμενε κανείς) και οι διάφορες αστήρικτες και χωρίς συνοχή σπόντες έχουν αρχίσει να πληθαίνουν.

Αλλά αυτά στο εγγύς μέλλον. Προς το παρόν θα συνεχίσω τα μπάνια μου (οπότε θα συνεχίσω την ιστολογική απουσία με σποραδικές εμφανίσεις). Σας αφήνω με μια σπουδαία κουβέντα από ένα πολύ καλό ποστ του Cosmix:

η μόνη σταθερότης που έχει επιφέρει το σύστημα του δικομματισμού και της απόλυτης εξουσίας στην Ελλάδα είναι η αφόρητη, δικτατορική σχεδόν, μετριότητα του δημοσίου, η διαφθορά, η φτώχια και οι υπερόπτες φλύαροι πολιτικοί.

Σχόλια

Ο χρήστης S G είπε…
καλο το αρθρο και δεκτη η γκρινια. αλλα οχι οτι αιφνιδιαστκες κιολας, εγω που δεν μενω καν Ελλαδα και ημουν σχεδον σιγουρος οτι θα γινουν σεπτεμβρη οι εκλογες.

Τωρα, το θεμα των προωρων εκλογων θελει συζητηση. θεωρω οτι υπαρχει ενας κινδυνος καμμια φορα να εχουμε υπερβολικα παρατεταμενη προεκλογικη περιοδο, τωρα η ΝΔ την περιεκοψε σημαντικα (υπερβολικα λες εσυ). Ξερεις βεβαια οτι προεκλογικη περιοδος σημαινει τρομερη φανφαρα και μηδενικο εργο, δηλαδη παραλυση της χωρας...
Ο χρήστης talos είπε…
Αιφνιδιασμός: κατά μία εβδομάδα σίγουρα.

Προεκλογική περίοδος: Δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης αν γίνει ή αν δεν γίνει ή το κατά πόσο θα πρέπει να είναι επαρκής για συζήτηση. Είναι στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Προεκλογική περίοδος εξολοκλήρου με βατραχοπέδιλα και με σχολικές αγορές δεν γίνεται. Δηλαδή τι διαφορά θα έκανε να πάνε δύο εβδομάδες μετά; (εννοώ πέρα από το στενό κομματικό συμφέρον της ΝΔ;) Ή να γίνουν στο τέλος της τετραετίας για μια φορά...
Ο χρήστης talos είπε…
BTW σε συνδυασμό με τον νόμο περί δημοσκοπήσεων, θα είμαστε η μόνη δυτική χώρα που θα πάει στις εκλογές πρακτικά δίχως σοβαρές δημοσκοπήσεις. Εκτός και αν κάποιο καλό παλικάρι τις δημοσιεύει σε μη-gr domain (κι αυτό είναι προτροπή)...
Ο χρήστης Unknown είπε…
Όχι, η αλήθεια είναι πως όσο και αν χτυπιόταν ο Κωστάκης (ούτε ένα μίξερ αυτό το παιδί), δεν έπεισε. Ήμουν σίγουρος, και ας διαφωνούσα με πολλούς, ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν προφτάσει να γυρίσει ο κόσμος και να ξαναξεκινήσουν οι αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής, από παιδεία, μέχρι οικονομία, ασφαλιστικό και ανάπτυξη. Το παιχνίδι ήταν φανερό και στημένο.

Το μόνο που δεν μπορώ να καταλάβω στην όλη ιστορία πάντως είναι πως γίνεται οι Έλληνες να αντιπαθούν την πολιτική αυτή και ταυτόχρονα να ψηφίζουν όπως ψηφίζουν. Ελπίζουν πως με απεργίες μετά θα αλλάξουν την πολιτική της κυβέρνησης (αφού την γνωρίζουν εκ των προτέρων, μη γελιόμαστε), ή πιστεύουν πως με την αποχή κάνουν κάτι διαφορετικό από το να εκτελούν την δημοκρατία και να ενισχύουν την πλειοψηφία της κυβέρνησης στην βουλή;

Σε ένα πράμα έχω να ελπίζω: μια βουλή όχι 5κομματική, αλλά 10κομματική. Καμία αυτοδυναμία ούτε τώρα, ούτε στις επόμενες εκλογές. Να μην μπορεί να κουνηθεί κανείς ρούπι. Μπας και αρχίσουν να ακούν τον κόσμο δηλαδή και σταματήσουν να ακούν το χρήμα και το κέρδος…
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Εκτός και αν κάποιο καλό παλικάρι τις δημοσιεύει σε μη-gr domain (κι αυτό είναι προτροπή)"
Μιχάλη επανάσταση με το χέρι απλωμένο δεν γίνεται !!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://www.youtube.com/watch?v=4WDyKoDruVA
Ο χρήστης Φειδίας είπε…
Διαφωνῶ μὲ τὸ σκεπτικό σας. Ἡ ἐσπευσμένη προκήρυξις τῶν ἐκλογῶν ἦταν ἀναγκαία πράξις πολιτικῆς εὐθύνης. Θὰ ἦταν ἀπαράδεκτη ἐνέργεια σὲ μία ἰδανικὴ πολιτεία. Γιὰ τὴν Ἑλλάδα ὅμως, οἱ ἐκλογὲς τὸν Μάρτιο θὰ ἦταν δυσβάστακτο φορτίο, ἰκανὸς λόγος διαλύσεως καὶ ἐκφυλισμοῦ τῶν πάντων. Δὲν θὰ ἄντεχε ἡ Ἑλλάδα τόσο μακρὰ προεκλογικὴ περίοδο. Ἡ Ἑλλάδα θὰ σάπιζε μέσα στὴν προεκλογικὴ ἀρρώστια μέχρι νὰ φτάσει ὁ Μάρτιος. (Ἐδὼ ποὺ τὰ λέμε, ἀμφιβάλλω ἐὰν ἡ Ἑλλάδα ἀντέχει τὶς ἐκλογὲς οὔτως ἢ ἄλλως, πρόωρες ἢ μή.)

Τὸ ἰδανικὸ θὰ ἦταν οἱ ἐκλογὲς νὰ γίνονταν ὄχι ἁπλῶς μετὰ ἀπὸ ἕναν μήνα, ἀλλὰ αὐθημερόν. Αὐτά, ἀνεξαρτήτων τῶν προσφάτων πυρκαγιῶν, οἱ ὁποῖες μᾶλλον μὲ ἐπιβεβαιώνουν ὅσον ἀφορᾶ τὴν γάγγραινα τὴν ὁποία προκαλεῖ στὴν Ἑλλάδα ὁ κομματισμός. Δὲν ξέρω ἐὰν μέχρι τὶς 16 Σεπτ. θὰ ἔχει σωθεῖ κανένα δένδρο. Ἐὰν οἱ ἐκλογὲς γίνονταν τὸν Μάρτιο, μπορεῖ ἔως τότε νὰ εἴχαμε ἐπιπλέον σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, εἰσβολὲς βαρβάρων καὶ δὲν ξέρω τὶ ἄλλο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας