Τις καίει;

Η έκταση της πρωτοφανούς καταστροφής είναι τέτοια που απλά δεν έχω λόγια. Η καταστροφή, ανθρώπινη, οικολογική, οικονομική είναι ασύλληπτη. Ο αριθμός θυμάτων είναι αδιανόητος. Η πυροσβεστική μοιάζει να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και να σώζει επιλεκτικά, σπίτια και ανθρώπους ακόμα.

Για τον τελικό καταλογισμό ευθυνών συγκεκριμένα ήδη όλο το φετινό καλοκαίρι μιλάει από μόνο του. Δεν είναι ώρα για τίποτα πέρα από την σαστισμένη σιωπή, ίσως. Αλλά επειδή ακούγονται κάποια πράγματα ήδη, θα ήθελα να εξηγήσω για ποιο λόγο δεν χρειάζεται κάποια κεντρική συνωμοσία για να γίνει αυτό που συμβαίνει τώρα.

Η έκταση και η συχνότητα των πυρκαγιών και η αναμφισβήτητη δράση εμπρηστών σε όλη την Ελλάδα, οδηγούν σε συνωμοτικές σκέψεις. Ο Κακλαμάνης μίλησε για "νέες μορφές τρομοκρατίας". Ο Καραμανλής υπονόησε κάποια οργανωμένη δράση εμπρηστών. Ο Πολύδωρας μίλησε για "ασύμμετρη απειλή". Επειδή είναι απίστευτα τεράστια η καταστροφή, το σενάριο αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα κανείς να αποκλείσει εκ των προτέρων. Θα πρότεινα όμως ότι επαρκεί για την εξήγηση του δράματος που παρακολουθούμε η σύγκλιση μιας σειράς παραγόντων. Τις αναφέρω εν τάχει:

1. Οι καιρικές συνθήκες ήταν οι χειρότερες δυνατές. Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι είναι συνταγή πυρκαγιάς. Μια σπίθα αρκεί για να ξεκινήσει το κακό.
2. Ο χειμώνας που πέρασε ήταν από τους ξηρότερους των τελευταίων δεκαετιών. Τα δάση ήταν έτοιμα να παραδοθούν στις φλόγες.
3. Το φετινό καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά θερμό. Τρεις μεγάλοι καύσωνες σε ένα καλοκαίρι, κατά τους οποίους έσκασαν όλες οι μεγάλες φωτιές, είναι αν όχι πρωτοφανές, πολύ σπάνιο. Υπάρχει το ερώτημα αν οι νέες κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες οδηγούμαστε, είναι συμβατές με την έκταση της υπάρχουσας (έως τον Ιούνιο) δασοκάλυψης στην Ελλάδα.
4. Ο χειμώνας που πέρασε ήταν από τους ξηρότερους των τελευταίων δεκαετιών και η κυβέρνηση επί της ουσίας το αγνόησε (παρά τα όσα περί αντιθέτου λέγονταν προ πέντε μηνών). Δεν υπήρχαν επί της ουσίας επαρκή μέτρα αντίστοιχα της επικινδυνότητας της κατάστασης.
5. Οι καταπατητές / εμπρηστές / το κακό συναπάντημα ήταν σε κατάσταση γενικευμένης ετοιμότητας. Κάτι το άρθρο 24, κάτι οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων, κάτι οι προτάσεις αναστολής κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, κάτι οι νέοι οδικοί άξονες, κάτι η προεκλογική περίοδος... ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι φέτος το καλοκαίρι θα έκαναν πάρτι. Και οι καταπατητές θα έκαναν τα καλύτερα πάρτι ακριβώς με τις πολλές ευκαιρίες του σημείου 1, επικουρούντος του 2 και του 3.
5β. Σημειώνεται πως αν θέλεις να κάψεις μια έκταση κοντά στην Ιονία οδό ή στον Καϊάφα π.χ. για να την κτίσεις, με τις υπάρχουσες συνθήκες, καταλήγεις να καις την Ηλία και την Μεσσηνία ολόκληρη. Παρομοίως αν θες να κάψεις Κουβαρά, Λαγονήσι και Υμηττό σε παίρνει να στήσεις και μερικές ακόμα φωτιές τριγύρω για αντιπερισπασμό.
6. Οι καταπατητές - αυθαίρετοι - εμπρηστές έχουν μάθει από καταβολής Ελληνικού κράτους πως ο εμπρησμός είναι τελικά προσοδοφόρος. Οι παλαιοί καταπατητές και αυθαίρετοι (που έκαψαν οι σημερινοί), αποτελούν λαμπρό παράδειγμα. Το ότι δεν υπάρχει κτηματολόγιο και δασολόγιο βοηθάει τα μάλα στην κατεύθυνση αυτή.
7. Δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ανέκαθεν, καμία συντονισμένη πολιτική πρόληψης, καμία πολιτική δασοπροστασίας, καμία σοβαρή πολιτική σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών. Ο συντονισμός των δυνάμεων που υπάρχουν ήταν για τα πανηγύρια. Η γενναιότητα και η θυσία των πυροσβεστών δεν μπορεί να συσκοτίσει το ζήτημα ότι οι κρατικές επεμβάσεις απέτυχαν οικτρά. Ίσα-ίσα οι θυσίες των πυροσβεστών προκαλούνται συχνότατα από έλλειψη οργανωμένου σχεδίου. Σε περιόδους που συντρέχουν όλοι οι παραπάνω παράγοντες, αυτό είναι, όπως βλέπουμε, καταστροφικό. Άπαξ δε και χαθεί η μπάλα, χάνεται τελείως. Όπως βλέπουμε τα τελευταία δύο 24ωρα που τα κανάλια έχουν υποκαταστήσει τα τηλεφωνικά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας και που όλα τα χωριά της Νότιας Ελλάδας αυτοσχεδιάζουν πυροσβεστικούς μηχανισμούς και παρακαλάνε για μια αντλία, ρε παιδιά, μια αντλία - συχνά δε, απλώς για λίγο νερό.
8. Προφανώς, όπως αποδεικνύεται, δεν έχουμε αρκετούς πυροσβέστες, αρκετούς δασοφύλακες, αρκετά μέσα, αρκετά οτιδήποτε. Προφανώς οι εποχικοί δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν επαρκώς. Πριν μου πει κανείς τίποτα για το κόστος, ας συνυπολογίσει το κόστος (μόνο το οικονομικό αν και δεν είναι στην περίσταση αυτή το μείζον) των καταστροφών, των αποζημιώσεων, των επανορθωτικών μέτρων κτλ
9. Υποψιάζομαι ότι η χαλαρότητα του κρατικού μηχανισμού επιτάθηκε με την προκήρυξη εκλογών. Εν μέσω μιας ήδη καταστροφικής περιόδου πυρκαγιών, με φόντο την φλεγόμενη Πεντέλη, πρέπει να είναι κανείς ασυνείδητος ή ηλίθιος για να προκηρύξει εκλογές. Πόσο μάλλον που κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι την ημέρα των εκλογών δεν θα φλέγεται και πάλι η Ελλάδα (άσχετο με το βασικό θέμα, αλλά όφειλα να το πω)
10. Είναι μάλλον αντιπαραγωγικό να επανδρώνεις τις ηγεσίες των σχετικών υπηρεσιών με βάση τα κομματικά βολέματα και μόνον. Είναι μάλλον αντιπαραγωγικό να συμβαίνει αυτό επί 177 χρόνια. Όταν συντρέξουν οι παραπάνω λόγοι αυτό έρχεται και δένει την κατάσταση.
11. Τα περί χωματερών, γυαλιών κττ. ισχύουν πάντα. Είναι περίπου βέβαιο ότι και αυτές έχουν συνεισφέρει στην κρίση.
12. Ο καλός πυρομανής, στην αντάρα φαίνεται
13. Υπάρχει ένας κρίσιμος αριθμός φωτιών, σαν συνάρτηση του αριθμού των πυροσβεστών, της οργάνωσης της πυροπροστασίας, των διαθέσιμων επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων, πάνω από τον οποίο κάθε φωτιά που εκδηλώνεται είναι εν δυνάμει πυρκαγιά γιατί δεν επαρκούν τα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι νέες εστίες. Φωτιές που υπό κανονικές συνθήκες αντιμετωπίζονται σε λεπτά, όταν φλέγεται το σύμπαν αφήνονται να θεριέψουν και κατακαίουν τα πάντα. Ο αριθμός και η ένταση των πυρκαγιών έχει εδώ και μέρες ξεπεράσει τον αριθμό αυτόν. Πλέον όλοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Το ζήτημα ήταν να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό. Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν ήταν γνωστές μια εβδομάδα νωρίτερα από την ΕΜΥ, δεν κατανοώ γιατί δεν είχαν ξαμοληθεί άπαντες (στρατιώτες, αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΥΠ, κτλ) για να προλάβουν το κακό. Ξεπερνώντας το κρίσιμο όριο, οι ημέρες αυτές προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για εμπρηστές. Ιδανικές συνθήκες για κάθε φωτιά.

Τέλος μια σημείωση: η πλέον εύλογη οργανωμένη εγκληματική ομάδα που έχει προφανές κίνητρο και δυνατότητα να προκαλέσει συντονισμένη καταστροφή είναι η περί το κύκλωμα των οικοδομικών / κατασκευαστικών συμφερόντων πάσης φύσεως. Αλλά η ομάδα αυτή (αν υπάρχει κεντρικά οργανωμένη τέτοια ομάδα - που αμφιβάλλω) είναι γνωστή. Θα μπορούσε να παρακολουθείται. Θα έπρεπε να είχε εξουδετερωθεί. Έτσι; Οι άλλες πιθανότητες που άκουσα είναι οι εξής: ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚοι, Αντεξουσιαστές (των οποίων την αθωότητα υπερασπίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση!), Τρομοκράτες (γενικά - πάσης φύσεως), CIA, Τούρκοι, Τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες. Καμία από αυτές δεν με πείθει για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Αλλά μπορούν να χρησιμεύσουν ως φερετζές των ανικάνων.

Ενημέρωση, δείτε και αυτό το εξαιρετικό Ανώνυμο σχόλιο σε αυτήν την καταχώριση.

Σχόλια

Ο χρήστης Astrojoggi είπε…
Ενα πλακωμα πλανιεται...
........................
Δεν μπορω ν'ανασανω...

-Θετε μια πορτοκαλαδα;
-Απο πορτοκαλι...
-Απο πορτοκαλι;
-Οχι απο λεμονι!
-Λεμοναδα θετε;
-Φερε οτι θελεις....
Ειδες τι γινετε;
-Για την φωτια λετε;
-Ναι ...καιγονται ολα!
-Περασε κι απο δω...
δεν μας ακουμπησε...
Καταβρεχα με το λαστιχο!
-Τι θα γινει με την πορτοκαλαδα;
-Πορτοκαλαδα θετε;
-Ναι βρε! πορτοκαλαδα
-Ζεστη η κρυα;
-κρυα σε παρακαλω
-Δεν εχουμε...εκοψαν το ρευμα...
Να φερω ζεστη;
-Φερτηνε!...
Εχει κολλησει ο λαιμος μου
ειναι απο την γαμωκραυγη
-Κι εγω την καταπινω!
...και να βγει...τι θα γινει;
-Φερε μου ενα τασακι σε παρακαλω
-Θ'αναψετε τσιγαρο;
-Για να το θελω...
-Κουνατε νευρικα τα δαχτυλα τοση ωρα
δεν θα πεσει μεσα η σταχτη
και το πατωμα ειναι γεματο...
-Καλα λες!...συγνωμη η συνηθεια...
-Δεν πειραζει θα σκουπισω...
-Λες να ξεκινησαν ολα απο ενα τσιγαρο;
-Οριστε η πορτοκαλαδα
- Μπορει ενα τσιγαρο να τα καψει ολα;
-Ελα ντε...
-Ευτυχως ηρθαν οι φανταροι
Οι αντρες στο καφενειο τους περιμεναν απο προχτες
επαιζαν πρεφα και τους ακουσα...
-Ηρθαν πολλοι;
-Ολος ο στρατος...πενηντα
-Πενηντα;...εχεις παει φανταρος;
-Οχι δεν με δεχτηκαν στο κολλεγειο...εγω θελω!
-Τελικα τι πιστευεις;
-Θα σου πω αλλα μην βαρεσεις καμμια φαπα...
ακουσα τον παπα να λεει στην εκκλησια
Να προσεχουμε το δασος!
Μαλλον ολοι φταινε...
εσυ απο την Αθηνα τι λες;
φταιμε;... δε φταιμε;
Ο χρήστης Dimitris Giannitsaros είπε…
Εξαιρετική ανάλυση, συμφωνώ. Μια παρατήρηση μόνο:

Πρωτοφανής είναι ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν. Ο αριθμός φωτιών και τα καμμένα στρέμματα δυστυχώς δε ξεφεύγουν πάρα πολύ από το τι γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, τα τελευταία 25 χρόνια. Το έψαχνα χθες και βρήκα ένα άρθρο με αριθμούς. Το σχόλιό μου εδώ.
Ο χρήστης Oneiros είπε…
Θα πρόσθετα στους τυπικούς (=όχι μέρος συνομωσίας) εμπρηστές τους βοσκούς που "απελευθερώνουν" περιοχές για βοσκή, τους αγρότες που επιμένουν να καίνε καλαμιές στις πιό καυτές μέρες του καλοκαιριού χωρίς επίβλεψη και τους λογής λογής επαγγελματίες που κάνουν χρήση ανοικτής φωτιάς ή οξυγονοκόλλησης χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Ένα οργανωμένο σχέδιο δασοπροστασίας, αντιμετώπισης πυρκαγιών και πολιτικής προστασίας όμως θα έπρεπε να συνεκτιμά αυτούς τους παράγοντες και να είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει. Πιστεύω ότι η ανάλυσή σου για το κρίσιμο σημείο είναι ήπια' δεδομένων των όσων είδαμε αυτό το τριήμερο, η αντίδραση του μηχανισμού σε επίπεδο συλλογής κι εκτίμησης πληροφοριών και κινητοποίησης ήταν ανεπαρκής ακόμα και για το background level πυρκαγιών ενός μέσου μήνα (δε μιλάμε καν για Αύγουστο).
Η δε αργοπορία στην ανάπτυξη μονάδων του στρατού (έστω του μηχανικού, που θα έπρεπε να διαθέτει εξοπλισμό κι εκπαίδευση για την αντιμετώπιση "θεομηνιών", see Katrina) όχι βέβαια για πυρόσβεση αλλά για την φύλαξη δασικών περιοχών, τον απεγκλωβισμό κατοίκων και την διάνοιξη ζωνών πυρασφάλειας έστω και την τελευταία στιγμή (ένα τανκ με προσάρτηση εκσκαφέα μπορεί να κόψει δρόμους σε δύσβατες περιοχές σε πολύ λίγο χρόνο) μου προκαλούν μαύρες σκέψεις σχετικά με την ενδεχόμενη επιδίωξη που μπορεί να εξυπηρετεί. Όσο για ροή πληροφοριών προς τον πολίτη, ούτε ένα πλήρη πολιτικό χάρτη της Ελλάδας δε μπορεί να βρει κανείς σήμερα σε κρατικά sites, πόσο μάλλον διαρκή ενημέρωση για τις πυρκαγιές, τα μέσα προστασίας και υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Ο χρήστης anonymous είπε…
Πολύ καλή ανάλυση.

Απλώς να σημειώσω ότι ταυτόχρονα με την Ελλάδα τεράστιες πυρκαγιές εμφανίστηκαν σε Ιταλία (με νεκρούς) και Αλβανία. Μιλάμε δηλαδή για μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, όχι μόνο την Ελλάδα, κάτι που μάλλον σχετίζεται με τις συνθήκες που επικρατούν στην γειτονιά μας. Μάλιστα μόλις πριν λίγη ώρα, μία πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Αλβανία πέρασε τα Ελληνικά σύνορα.
Ο χρήστης Rodia είπε…
Ρωτάς «Τις καίει;» και θα σου γράψω για τρόπους που δημιουργούν τείχη προστασίας, αφού συμφωνήσω για τα μέτρα που αποτρέπουν κάποιον να κάψει -Κτηματολόγιο, Δασολόγιο, άρθρο 24, κλπ. Οταν αφήνουμε το σπίτι μας ξεκλείδωτο, ε, όλο και κάποιος θα δοκιμάσει αν ανοίγει η κλειδαριά.

Παλιά, λοιπόν, υπήρχαν οι αντιπυρικές ζώνες σε όλη σχεδόν τη χώρα. Πηγαίνοντας εκδρομές πριν 50 χρόνια, βλέπαμε κάτι λουρίδες από χώμα που έζωναν τα βουνά. Τα ασχήμαιναν λιγουλάκι, κι έτσι ρώτησα και έμαθα τι ήταν αυτές οι λουρίδες: ήταν οι ζώνες που προστάτευαν τα δάση από τις φωτιές, την οποίες -τότε- προκαλούσαν κυρίως οι κεραυνοί και οι εμπρηστές κτηνοτρόφοι.
Τις ζώνες αυτές δημιουργούσαν κυρίως οι τεχνικές μονάδες του στρατού (ΜΟΜΑ, αν δεν κάνω λάθος) με μηχανήματα σκαπτικά, μπουλντόζες, κλπ.

Κάποια στιγμή, στη ροή της ιστορίας του τόπου -δε θυμάμαι πότε και πώς- αποφασίστηκε η κατάργηση αυτών των αντιπυρικών ζωνών ως άνευ σημασίας. Μπορεί η στιγμή αυτή να ταυτίζεται με τη στιγμή που αρχίσαμε να προμηθευόμαστε εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Αποφασίσαμε δλδ να δώσουμε το προβάδισμα στη καταστολή από τη πρόληψη, πράγμα που έχουμε συνηθίσει να πράττουμε εδώ και κάμποσες 10ετίες. Συμπτωματικόν..?
(συν-πτωματικόν μάλλον)
Ο χρήστης Damsel in Stress είπε…
Ναι, θα συμφωνήσω. Καλές οι θεωρίες συνομωσίας αλλά η αλήθεια, συνήθως, είναι ιδιαίτερα πεζή. Έτσι κι αλλοιώς η όλη ιστορία ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που το περίφημο σλόγκαν "αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις" έκανε την εμφάνισή του στις τηλεοράσεις μας.

Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης σκέψης όμως είναι η λέξη "αποσταθεροποίηση". Ποιός είναι αυτός που επιθυμεί να αποσταθεροποιηθεί το καθεστώς της χώρας (όποιο κι αν είναι αυτό, ικανοποιητικό ή μη); Διότι, για πρώτη φορά η νίκη της ΝΔ (αυτή η οριακή που περιμέναμε) δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Από την άλλη, ο κόσμος είναι τόσο συγχισμένος που ούτε το ΠΑΣΟΚ πλέει ακριβώς σε πελάγη αισιοδοξίας. Άρα, παίζουμε με την πιθανότητα μιας μη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Και στην Ελλάδα, αυτού του είδους οι κυβερνήσεις είναι ιδιαίτερα αδύναμες και έχουν την τάση να λένε "ναι" εκεί που άλλοι είπαν "όχι". Σε κάποια κατασκευαστικά συμβόλαια εκατομυρίων ευρώ για παράδειγμα, σε περιοχές που ούτε από 100 χιλιόμετρα μακρυά δεν θά μπορούσε να περάσει δρόμος (πόσο εύκολα θα απαλλοτρίωνες έστω κι ένα δένδρο στον Καϊάφα;).

Αλήθεια, εκλογές στα καμμένα πως ακριβώς θα κάνουν;
Ο χρήστης loizos είπε…
Σας παρακαλώ δεν αντέχω άλλο να ακούω για ευθήνες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και λοιπών κομμάτων. ΕΜΕΙΣ φτάιμε. ΟΧΙ γιατί τους ψηφίζουμε.Γιατί απλά είμαστε αυτοί που είμαστε. Δεν την θέλουμε την αξιοκρατεία όταν πρόκειται για μας και τα παιδιά μας.Πως λοιπόν να μας δοιικούν οι ικανότεροι. Δεν έχουμε την παιδεία και τον κοινό νου του υγιούς ανταγωνισμού και του γενικού καλού. Ο καθρέφτης μας (πολιτικοί)είναι μετριότητες που ελίχθηκαν με αυτά τα ..ιδανικά. Δείτε τους φοιτητές που ασχόλούνται με τα πολιτικά στις σχολές. Οι επιοικώς μέτριοι σε όλα εκτός από τις φιλοδοξίες τους.(Ο γενικός και όχι απόλυτος κανόνας)
Και πως να γίνει κτηματολόγιο αφού τα συμφέροντα που κυβερνούν (και πριν και μετα την "επανίδρυση" του κράτους)δεν το θέλουν. ¨Οσο για το δάσος που θα ξαναγίνει: Όσοι επισκεφτήκαν το πρώτο πόδι της χαλκιδικής φέτος ας κλείσουν τα μάτια τους να θυμηθουν την είκόνα που βλέπουμε στα δεξιά μας από Πολύχρονο εως Πευκοχώρι. Πάτε 15 χρόνια μετά από τωρα νοερά, βλέπετε σπίτια ή δέντρα?? Σας θυμίζει κάτι το πρώην δάσος? Μήπως την Πυκνοκατοικημένη Θεσ/νίκη? Μετά τις καθιστικές συγκεντρώσεις να πάμε στο υπουργείο εσωτερικών και να ζητήσουμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ σχέδιο για δενδροφύτευση με εργάτες ΕΜΑΣ και χρόνο τα ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ μας. Μόνο τότε αν και εμείς ΔΩΣΟΥΜΕ κάτι θα έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε κατι..
Ο χρήστης Unknown είπε…
θα προσθέσω στην πολύ καλή λίστα σου ότι κάθε φορά που αναμένεται μια συμφωνία για αγορά νέων πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων προηγούνται μια σειρά από πυρκαγιές για να δημιουργηθεί πίεση στις διαπραγματεύσεις. Τον Ιούλιο είχα διαβάσει ένα άρθρο όπου έλεγε ότι φέτος το Φθινόπωρο αναμένεται η αγορά νέων μέσων πυρόσβεσης από την Ελληνική κυβέρνηση. Ποιος αραγε είχε συμφέρον να τους πιέσει να αγοράσουν περισσότερα?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Από τις πιο ψύχραιμες και πάνω σε βάσεις στηριγμένη προσέγγιση. Με κάλυψες πλήρως!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Αυτό που με προβληματίζει είναι αν η ανικανότητα ή κάποιες ενδόμυχες σκέψεις οδήγησαν στην μη εφαρμογή δεδομένων ενεργειών που θα απέτρεπαν την έκταση της καταστροφής. Και αυτό που με προβληματίζει ακόμα περισσότερο είναι πόση ανικανότητα χρειάζεσαι για να μην ανοίξεις ένα συρτάρι και να ανασύρεις δεδομένα σχέδια και δεδομένες ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν με επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση το χαρακίρι είναι το λιγότερο που οφείλουν...

Αλλά βλέπεις ξέχασαν ότι εκλέγονται για να υπηρετήσουν και να προστατεύσουν το δημόσιο και όχι το ιδιωτικό συμφέρον. Και δυστυχώς το ξεχάσαμε κι εμείς. Και όσο το ξεχνάμε, τόσο θα συνεχίζουν την λάθος πολιτική εξυπηρέτησης των λάθος συμφερόντων.

Πρόληψη. Ξεχασμενη λεξούλα. Βλέπεις θέλει χρήματα και προτιμούν να τα δώσουν σε επιδοτήσεις και όχι για την προστασία της κοινωνίας.

Ναι φταίνε οι κυβερνήτες μας, οι τώρα και οι πριν, και πιθανών και οι επόμενοι. Εγώ σίγουρα δεν φταίω, όσο και αν θέλουν ορισμένοι να πιστεύουν πως το φταίξιμο είναι "δικό μας". Από πέρσυ φαινότα, από πέρσυ φωνάζαμε. Πρόληψη. Είναι ευθύνη της πολιτείας. Αυτή είναι η ευθύνη της, όχι οι επιχειρήσεις.

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, όσο κι αν δεν αντέχουν ορισμένοι την βρώμα και την αλήθεια. Και το κεφάλι θέλει κόψιμο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν μη τι άλλο, είναι μια σχετική ανακούφιση να λείπει εκείνο το αυτάρεσκο προεκλογικό χαμόγελο από τις φάτσες όλων - έστω κι αν είναι ένα προσχηματικό προσωπείο.

Από την άλλη, το ίδιο χαμόγελο, και πάντα με ένα ίχνος ειρωνείας, παραμένει στα πρόσωπα των τηλεοπτικών επώνυμων: πριν από λίγο έβλεπα (ευτυχώς στο mute) τη Στάη στον Alpha... Θα γλυτώσουμε ποτέ ολοκληρωτικά από τους ειδήμονες, διαμορφωτές, αφουγκραζόμενοι της κοινής γνώμης, είτε από την μία πλευρά είτε από την άλλη;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διευκρίνιση: "επώνυμων", όπως "Στάη" και όχι "επωνύμων", όπως "σημαίνουσες προσωπικότητες"...
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου, αλλά καμμία από αυτές δεν αποκλείει βέβαια το ενδεχόμενο δράσης εμπρηστών (περισσότερα, εδώ)

Σε ο,τι δε αφορά τον κρατικό μηχανισμό, βρίσκουμε στα χάλια του το αποτύπωμα όχι μόνο αυτής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων (για να μην ξεχνιόμαστε).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://www.youtube.com/watch?v=Z93W_7HK_ps
Ο χρήστης Unknown είπε…
Αγαπητο Ιστολογιο.

Εισαι ο μονος (που εγω τουλαχιστον γνωριζω) που αναφερεις την κλιματικη αλλαγη αναμεσα στους λόγους της μεγαλης αυτης οικολογικης και οχι μονο καταστροφης. Επιτελους λιγη λογικη μεσα σ'αυτον τον παραλογισμο και την αναρχια.

Προσπαθωντας να μαθω περισσοτερα για το τισυμβαινει στην Ελλαδα αυτες τι τελευταιες μερες εχω ακουσει και εχω διαβασει σωρο ανοησιες απο πολιτες και πολιτικους.

Τα συναισθηματα πολλα και αντικρουομενα. Τι να πω!!! Ευχομαι αυτη η τραγωδια να λειτουργησει ως καταλυτης στους πολιτες και πολιτικους και να αρχισουν επιτελους να σεβονται το τοπο τους, και τους συνανθρωπους τους. Πανω απο ολα ας επικρατησει η λογικη και η υπευθυνοτητα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το blog:

www.tikanoumetora.blogspot.com

Είναι μια προσπάθεια να δούμε αν πέρα από το δίλημμα 'οργανωμένο έγκλημα' ή 'παράλυση του κράτους' μπορεί αυτή τη στιγμή να μας διεγείρει μια πιο "pro-active" συζήτηση, πάντα βέβαια σε επίπεδο προβληματισμού.

Η ιδέα είναι ότι μπορούμε να συγκεντρώσουμε μια μεγάλη λίστα με ιδέες για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε από εδώ και πέρα, αποδεικνύοντας (στους ίδιους μας τους εαυτούς; ) ότι μαθαίνουμε από τις σωστές πρακτικές που εφαρμόζονται αλλού και ότι η γενιά μας δεν είναι ούτε αδιάφορη, ούτε μηδενιστική.

www.tikanoumetora.blogspot.com
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να σου πω, μεταξύ χιλίων μυρίων τις καίει:
Η πυροσβεστική επιχείρηση κατευθύνεται από ανθρώπους που «ψήθηκαν» σε αστικές πυρκαγιές και πυρκαγιές εγκαταστάσεων. Ουδεμία εμπειρία από πυρκαγιές υπαίθρου και δασικές πυρκαγιές έχουν (στη σχολή αξιωματικών του ΠΣ δεν διδάσκονται βασική τοπογραφία δηλαδή δε γνωρίζουν να διαβάσουν ένα χάρτη).
Δεν υπάρχει μελέτη του καυσίμου στο χώρου. Δηλαδή δε γνωρίζουμε πόσα kcal υπάρχουν ανά εκτάριο κλπ.
Τα πεζοπόρα (στα οποία τόσο βάρος δίνει η δασοπυρόσβεση σε ΗΠΑ & Καναδά) απαξιώνονται από την ΠΣ αφού τους διατάσσουν να επιχειρούν με ψεκαστήρες πλάτης σε φλόγες πολλών μέτρων.
Έρχονται καναδοί αξιωματικοί για να διδάξουν δασοπυρόσβεση, και στις αίθουσες σεμιναρίων οι υψηλόβαθμοι πυροσβέστες αξ/κοί χασκογελάν λέγοντας πως τα γνωρίζουν και τι μας λέει αυτός τώρα (τα τέτοια τους γνωρίζουν).

Οι περιφερειάρχες (δηλαδή οι αντιπρόσωποι της κυβέρνησης στις περιφέρειες) ως κομματόσκυλα, ασχολούνται με την διαβίβαση μέσω fax των διοικητικών εντολών του Προκόπη (σας γνωρίζουμε και παρακαλώ διαβιβάστε) προς νομαρχίες κι εκείνες προς δήμους και εκείνοι προς τα αυτά τους. Τρέχτε τώρα να προλάβετε τους χειμαρροπόταμους, τρέχτε να συγκρατήσετε τα εδάφη, τρέχτε να απαγορεύσετε τη βοσκή, αλλά καλύτερα τρέχτε για να ξαναγίνετε κυβέρνηση. Τρέχτε ρεεεεεεε.

Οι νομάρχες (ιδιαίτερα της Αττικής) ολόκληρο το χειμώνα φωνάζουν για ακόμα περισσότερες εντάξεις περιοχών σε σχέδια πόλεως (εις βάρος τι είδους εκτάσεων δε λένε) και έπειτα το καλοκαίρι εκλιπαρούν για μέσα πυρόσβεσης.

Ο Μπασιάκος;;;; χαχα ο Μπασιάκος βρήκε τη γαλοπούλα. Είναι πολιτικός προϊστάμενος των δασαρχείων… χωρίς σχόλιο αλλά νομίζω πως είναι τραγικότερος και από τον Πολύδωρα. Άφαντος, ανίκανος, αναποτελεσματικός, απαράδεκτος, αποτυχημένος, απαθής, απαίδευτος…(και έχει 23 ακόμη γράμματα η ΑΒ).

Τέλος αντιγράφω (χωρίς να αλλάξω ούτε κόμμα εκτός από τα τοπονύμια *) από σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών 2007 του ΠΣ, μιας ιδιαίτερα πυρόπληκτης ΦΕΤΟΣ περιφέρειας, το σημαντικό μέρος για τις αντιπυρικές ζώνες, ναι-ναι είναι μόλις 7 γραμμές στο γνήσιο κείμενο:

«Αντιπυρικές Ζώνες.
Αντιπυρικές ζώνες για την αντιπυρική προστασία της ****** υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του ****** και της ****** οι οποίες χρήζουν άμεσης συντήρησης πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης τον ρόλο των αντιπυρικών ζωνών παίζει το οδικό δίκτυο, το δίκτυο νερού του *****, που η διέλευση μέσω του ανοιχτού αγωγού της ***** αποτελεί φυσικό εμπόδιο στην εξάπλωση της πυρκαγιάς, και το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, που κατά την πορεία της υπόγειας διέλευσης του η επιφάνεια του εδάφους έχει αποψιλωθεί. Δε στάθηκε δυνατό να ενημερωθούν ψηφιακά, γιατί δεν ευρέθησαν διαθέσιμα δεδομένα.»

Αυτές οι αράδες αποτελούν τον μέγα σχεδιασμό όσο αφορά τις αντιπυρικές ζώνες, ούτε που είναι, ούτε πόσες είναι, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκονται, ούτε τι είδους συντήρηση απαιτείται, ούτε τίποτα γ*μώ το κράτος μου, παρακαλώ τα σχόλιά σας.
Ο χρήστης dimitris είπε…
Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρθηκαν ώς πιθανές αιτίες των πυρκαγιών

Κανένας όμως δεν εξηγεί πως ανάβουν 70 φωτιές την νύχτα σε άσχετα με δρόμους σημεία και μάλιστα ακόμα και κοντά σε μη ..."οικοπεδικούς" στόχους όπως σε στρατιωτικές μονάδες ή το ΟΑΚΑ.

Κατά τα άλλα προφανώς δεν μπορεί κάποιος να μιλάει αόριστα για "απειλές" απλά δικαιούται να αναρωτιέται πως ανάβουν τόσες φωτιές σε τόσο λίγο χρόνο και μάλλιστα 20 μέρες πριν τις εκλογές.
Ο χρήστης anonymous είπε…
Δεν άναψαν ποτέ 70 φωτιές κανένα βράδυ!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής τη χειρότερη νύχτα εκδηλώθηκαν 19 πυρκαγιές μεταξύ 21:00-05:30 (χωρίς καμία από αυτές να είναι απειλιτική, μικροφωτιές ήταν). Πράγμα φυσιολογικότατο.

Ολα τα δειθνή στοιχεία δείχνουν ότι πυργαγιές εκδηλώνονται όλο το 24ωρο.
Ο χρήστης Lhda είπε…
Αγαπητοι φιλοι, επισυναπτω το ακολουθο κομματι απο ενα email που σταλθηκε σε μια ηλεκτρονικη λιστα.
Pρεπει η αγανακτηση μας και η απαντηση μας να ειναι αμειλικτες.

Τα υπολοιπα σχολια περιτευουν.

"me megali mou ekkpliksi kai me aganaktisi, diapistosa, pigainontas
simera sto Ethniko Typografeio, (den to pisteva kai piga i idia na parw to FEK) oti amesos meta tis tragikes pirkagies tis Parnithas, psifistike sti Vouli kai
vgike episis amesws FEK (arithmos fyllou 336, efymerida tis kyvernisews tis 24 Iouliou 2007!) symfona me to opoio apo tin kameni
anadasotea ektasi (36.158,942 stremmata) tis Parnithas ΕKSEROUNTAI 62,59 STREMMATA TA OPOIA XARIZONTAI STO CASINO, kai ta opoia malista (ta sygkekrimena) apoteloun MEROS TWN 90 STREMMATWN TOU ETHNIKOU DRYMOU...

Η apofasi afti perase me tin voithia tou Nomou 3139 tou
2003 (kyvernisi PASOK, ΦΕΚ 100Α 30-4-2003: "Ρυθμίσεις για
τα καζίνα Πάρνηθας και
Κέρκυρας και άλλες διατάξεις".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://www.youtube.com/watch?v=I0bJsn890JU&mode=user&search=
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πραγματικά , πάρα πολύ καλή ανάλυση.
Ο χρήστης talos είπε…
Άνώνυμε (10:15): Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις - και ουσιωδέστερα από το 99% όσων άκουσα αυτές της μέρες στα κανάλια και τις εφημερίδες. Προσθέτω παραπομπή στο σώμα του ποστ στο σχόλιό σου.

Είμαι εκτός Αθηνών και με περιορισμένο χρόνο προς το παρόν, ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά τους. Σημειώνω πως αν αληθεύει αυτό το άρθρο των Νέων, η πιθανότητα "συνωμοσίας" σε ότι αφορά την Ηλεία, περιορίζεται σημαντικά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ίναι τραγικό το focus της Πολιτείας στην καστάσβεση (πανάκριβα εναέρια μέσα) και όχι στην πρόληψη (πληροφοριακά συστήματα πρόβλεψης, συντήρηση δασών, δρόμοι πυρασφάλειας, κρουνοί πυροσβεστικοί κτλ). Δυστυχώς όλο αυτό δεν ήταν απλά μια κακή συγκυρία μη συντονισμού και ανοργανωσιάς, αλλά ένα βαθύτερο Δομικό Πρόβλημα. Και πρόβλημα νοοτροπίας.

O κ.Τσούκας στην Καθημερινή σήμερα ( http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_02/09/2007_239708 )αναρωτιέται αν θα υπάρξει μια έκθεση αξιολόγησης της κατάστασης, ώστε να μάθει η κρατική μηχανή (και η κοινωνία) τι έπρεπε να είχε γίνει, τι έγινε και γιατί.

Το σίγουρο είναι ότι μπορύμε να μάθουμε από τα λάθη μας, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι:

(α) παραδεχόμαστε ότι έγιναν λάθη (άρα απορρίπτουμε την λογική της ασύμμετρης απειλής) και

(β) τα καταγράφουμε.


www.tikanoumetora.blogspot.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση