Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φυλακές: Νοσοκομεία - Νεκροτομεία

Αν o πολιτισμός μιας κοινωνίας μετριέται από την κατάσταση των φυλακών της, όπως λένε, ζούμε σε μία από τις πιο απολίτιστες χώρες του κόσμου. Με τον απόηχο των εξεγέρσεων στις φυλακές να έχει καταλαγιάσει, η απόφαση της διευθύντριας του νοσοκομείου Κορυδαλλού να απαγορεύσει την είσοδο σε Έλληνα Ευρωβουλευτή δείχνει ότι στο κρισιμότατο και ευαίσθητο κομμάτι της νοσηλείας των κρατουμένων, η κατάσταση όχι μόνο είναι άθλια, αλλά αποκρύπτεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει και η Lifo σε εξαιρετικό της άρθρο για την κατάσταση στις φυλακές, "πόρτα" από τις φυλακές Κορυδαλλού έχει φάει ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη!

Σε άρθρο της Αυγής για το "Νταρφούρ" του νοσοκομείου Κορυδαλλού, αναφέρονται μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής:

Στους θαλάμους του νοσοκομείου κρατούνται κατ' αρχήν 3 κρατούμενοι οι οποίοι είναι βαριά ανάπηροι. Αυτοί οι κρατούμενοι σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχαν αποφυλακιστεί, αλλά οι αρχές των φυλακών όχι μόνο δεν τους παρέχουν νομική βοήθεια ή δεν ελέγχουν τον φάκελο τους ώστε ν' αποφυλακιστούν αυτεπάγγελτα, αλλά αρνούνται να συνεργαστούν όταν οι ίδιοι οι κρατούμενοι καταθέτουν τις απαραίτητες αιτήσεις! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αθίγγανος Δ. Λιακόπουλος 55 χρόνων, με ακρωτηριασμένο πόδι λόγω διαβήτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση για κλοπή πινακίδων αυτοκινήτου. Αυτή την στιγμή εκτίει τον 8ο μήνα της ποινής του, ενώ σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί στους 6 μήνες. Κατέθεσε όπως δικαιούται αίτηση για υφ' όρων απόλυση για να του απαντήσει η διεύθυνση των φυλακών ότι δεν θα την καταθέσει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Μια "συνηθισμένη" αυθαιρεσία των αρχών, σύμφωνα με τον δικηγόρο Π. Λυμπέρη , που στηρίζεται στο "έτσι θέλω"!
Ανάλογες είναι οι περιπτώσεις των Θ. Σαμπάνη και Χ. Τσίκο. Ο πρώτος με μια διαδικαστική αίτηση θα μπορούσε να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους (καταδικάστηκε για κατοχή μικροποσότητας χασίς), αλλά οι αρχές αρνούνται να δώσουν στοιχεία στους συγκρατούμενους του που προθυμοποιήθηκαν αυτοί να τον βοηθήσουν. Παρομοίως και στον δεύτερο, μετανάστη από την Σιέρα Λεόνε που λόγω βαριάς αναπηρίας είναι ανίκανος να αυτοεξυπηρετηθεί, οι αρχές αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία με τα οποία με μια απλή αίτηση στο Πλημμελειοδικείο Πειραιά θα είχε αποφυλακιστεί.
Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ασθενή κρατουμένου, θύμα της απανθρωπιάς του σωφρονιστικού συστήματος είναι ο βαριά ασθενής Ι. Ασλανάρι. Είναι 14 χρόνια φυλακισμένος, ανάπηρος στα πόδια και κοιμάται στο καροτσάκι του εγκαταλειμμένος από τους πάντες, σ' έναν υποτιθέμενο χώρο νοσηλείας.


Πρόκειται για επιβεβαίωση μιας κατάστασης που έχει καταγραφεί από πολλούς φορείς, μεταξύ των οποίων και από την Νομαρχία Πειραιά, η οποία καταγγέλλει συνολικά τις "Τριτοκοσμικές συνθήκες στις φυλακές Κορυδαλλού".

Στην εκπομπή του 105,5 Στο Κόκκινο "Πίσω Σελίδες", ακούστηκαν συγκλονιστικές μαρτυρίες για την κατάσταση στον Κορυδαλλό - καταγγελίες που μπορείτε να ακούσετε και να ανατριχιάσετε εδώ [mp3]. Στην εκπομπή υπάρχει ενημέρωση και για την κατάσταση του Π. Γεωργιάδη. Πρόκειται για μαρτυρίες από δαντική κόλαση, που καθιστούν επείγουσα την πρωτοβουλία φορέων (όπως ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Δικηγορικός Σύλλογος π.χ.) γιατί δεν συνάδουν με κανενός είδους δημοκρατική χώρα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πάντως έχει εξηγήσει πως:

"Υιοθετήσαμε πράγματι ευθύς εξαρχής – και συστηματικά υλοποιούμε – ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σωφρονιστικής πολιτικής, με κύριους άξονες την αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων φυλακών της χώρας και τη δημιουργία ενός συστήματος σωφρονισμού με ανθρώπινο πρόσωπο."


Τα σχόλια δικά σας.

Ενημέρωση: ο π2 υπέδειξε ένα εξαιρετικό, σχετικό άρθρο από την (εξαιρετική) Γαλέρα, από το οποίο παραθέτω συμπληρωματικά στα παραπάνω το ακόλουθο απόσπασμα:

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο ένας στους τρεις κρατούµενους στις ελληνικές φυλακές είναι προφυλακισµένος: χωρίς δίκη, ποινή ή καταδίκη. Η Ελλάδα έχει τον µεγαλύτερο χρόνο προφυλάκισης από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι µάλιστα και διπλάσιος του ευρωπαϊκού µέσου όρου. Συγχαρητήρια. Ακόµη, η µόνη ενδεικτική επίσηµη αναφορά για την κατάσταση στις φυλακές είναι η έκθεση του Συµβουλίου τής Ευρώπης στην οποία υποβάλλουν στοιχεία 44 ευρωπαϊκές χώρες, και η οποία εκδόθηκε τέλη Ιανουαρίου 2007 παραθέτοντας στοιχεία µέχρι το 2005. Εδώ λοιπόν, ο πληθυσµός των έγκλειστων είναι 11.073 κρατούµενοι για 5.584 θέσεις στις φυλακές. Είµαστε η ευρωπαϊκή χώρα µε τη µεγαλύτερη πυκνότητα στις φυλακές αφού για κάθε 100 θέσεις έχουµε 170 κρατούµενους. Μας ξεπερνάει µόνον η Βουλγαρία. Συγχαρητήρια ξανά. Τα πιο θερµά όµως συγχαρητήρια ακολουθούν: η αδιαφορία των αρχών είναι τέτοια ώστε είµαστε η µοναδική χώρα από τις 44, η οποία δεν παρέχει κανένα απολύτως στοιχείο στο Συµβούλιο τής Ευρώπης σχετικά µε τον χρόνο εγκλεισµού, ύψος ποινών, αποδράσεις, θανάτους, αυτοκτονίες, ή το είδος τής ποινής (τελεσίδικη, εφέσιµη κ.λπ.).


Ενημέρωση 11/6/2007: "Για ένα πόδι κάνεις έτσι;..." [αρχείο MP3]

Σχόλια

Ο χρήστης π2 είπε…
Να προσθέσω απλώς μια σειρά σχετικών μαρτυριών εδώ.
Ο χρήστης talos είπε…
π2: Ευχαριστώ για την παραπομπή, προσετέθη!
Ο χρήστης exiled είπε…
Απλώς εξωφρενικά τα όσα καταγγέλονται.
Ο χρήστης monaxikoslikos είπε…
Δεν ξέρω τι συμβαίνει σήμερα στις φυλακές και το νοσοκομείο του Κορυδαλλού.
Επί χούντας στις φυλακές της Αίγινας μας επισκέφτηκαν 2 αντιπροσωπίες, η μία του διεθνούς ερυθρού σταυρού η άλλη δεν θυμάμαι από που.
Και επειδή οι οι ανθρωποφύλακες δεν γνώριζαν ξένες γλώσσες δεν μπορούσαν να καταλάβουν και τι του έλεγε ο Φιλίνης που ανέλαβε την ξανάγηση και ενημέρωσή τους για τις συνθήκες κράτησης.
Όχι δεν είμαι χουντικός αλλά ούτε και δεξιός.
Ο χρήστης doctor είπε…
Το εξπρές του Κορυδαλού...
Ο χρήστης padrazo είπε…
Εξαιρετικό blog. Χάρηκα πάρα πολύ που το γνώρισα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …