30.5.06

Είναι δυνατόν;

Διαβάζω μέσω του Stigmabuster, πως η Τουρκική Εφημερίδα The New Anatolian έγραψε πως:

"... Η κυβέρνηση Καραμανλή οπισθοχώρησε από μια συμφωνία πακέτο που έγινε με την μεσολάβηση διπλωματών και στρατιωτικών κύκλων λίγες μέρες πριν την σύγκρουση των δύο F-16. Σύμφωνα με την φόρμουλα αυτή, τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας θα προσδιορίζονταν με βάση την θέση των Ελληνικών νησιών.

Ενώ τα Ελληνικά χωρικά ύδατα θα επεκτείνονταν στα 12 μίλια στο Βόρειο Αιγαίο, θα παρέμεναν στα έξι στον Νότιο. Η φόρμουλα αυτή των μεταβαλλόμενων μιλίων είχε σαν στόχο να τερματίσει το θέμα του "casus belli" στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διοργανώσει συμβουλευτικές συναντήσεις από το 2002 με στόχο την εύρεση λύσης στην διαμάχη για το Αιγαίο, Αν και δεν είχε υπάρξει επίσημο ανακοινωθέν μετά την τελευταία συνάντηση στις 19 Μαΐου, έγκυρες πηγές ισχυρίζονται πως στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι είχαν συμφωνήσει με αυτήν την αιφνιδιαστική φόρμουλα, που απορρίφθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό την τελευταία στιγμή. Διπλωματικοί κύκλοι δήλωσαν πως η απόρριψη της φόρμουλας αυτής από τον Καραμανλή οφειλόταν στην ανησυχία του για αντιδράσεις της κοινής γνώμης...


Δεν έχω ακούσει τίποτα σχετικό από Ελληνικές πηγές (έχει ακούσει κανείς τίποτα;) Αν αληθεύει πρόκειται για απίστευτη ολιγωρία που αρνείται μια λύση (αν η λύση είναι όπως παρουσιάζεται - και αν δεν υπήρχαν πιο "δύσκολοι" όροι) που είναι στο 80% των Ελληνικών θέσεων (τα μίλια μετράνε από τα νησιά - περιορισμός μόνο στο Ν. Αιγαίο - άρση casus belli). Δηλαδή τι περισσότερο ελπίζουν να κερδίσουν διπλωματικά; Θα ήταν καλό να δούμε αν υπάρξει αντίδραση από το ΥΠΕΞ και αν ναι τι ακριβώς έχει συμβεί, πριν εκφέρουμε κρίση, αλλά αν τα πράγματα είναι όπως παρουσιάζονται μόλις χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία εκτόνωσης και αποφυγής ανθρωποθυσιών πάνω από το Αιγαίο (από το FIR όχι από τον εθνικό εναέριο χώρο για να μην ξεχνιόμαστε).

Συμπληρωματικά ο S_G στο e-roosters παραπεμπει σε ένα τουρκικό κείμενο που περιέχει δυο χάρτες που δείχνουν τι σημαίνουν τα έξι και τα δώδεκα μίλια στην πράξη... (σχετική "απάντηση" του Ελληνικού ΥΠΕΞ για κάποια από τα θέματα που θίγονται, εδώ).

Μαύρη είναι η νύχτα στο Βουνό

Λοιπόν, προ ημερών αποκτήσαμε άλλο ένα γειτονικό κράτος, καθώς το Μαυροβούνιο, στην Γιουγκοσλαβική πορεία προς την ανασύσταση της πόλης-κράτους ως πολιτικής μονάδας, ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας του με ποσοστό 55,4% - όταν η ΕΕ είχε δηλώσει ότι για να αποδεχτεί μια ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της χώρας έπρεπε οι ψήφοι υπέρ της ανεξαρτησίας να είναι τουλάχιστον 55%. Υποτίθεται ότι διεθνείς παρατηρητές διαβεβαιώνουν για το άψογο των εκλογών, οπότε είναι πιθανόν οι υποψίες για το οριακό +0,4% όταν ο πρωθυπουργός και επικεφαλής της κίνησης για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου είναι γνωστός μαφιόζος/λαθρέμπορος, να είναι εντέλει αβάσιμες και κακοήθεις.

Ακόμα και έτσι, το Μαύρο Πρόβατο, έκανε την αριθμητική και υπολόγισε πως, και αξιόπιστα να είναι τα αποτελέσματα, αυτό σημαίνει πως το 47,61% των εχόντων εκλογικό δικαίωμα αποφάσισε υπέρ της απόσχισης. Ο σ. Μαύρο Πρόβατο αναρωτιέται τι γίνεται με τα υπόλοιπα εν δυνάμει υπό απόσχιση κράτη στην Ευρώπη, ερώτημα το οποίο μοιράζεται με την Ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, της οποίας το σχετικό κείμενο παραθέτω αυτούσιο από την Αυγή του περασμένου Σαββάτου (γιατί ο ιστοχώρος της Αυγής πέφτει αδικαιολόγητα με συχνότητα συγκρίσιμη με εκείνη του Γιαννάκη Οκκά μέσα στην αντίπαλη περιοχή) - με δύο επιπλέον σχετικές συνδέσεις και κάποια σχόλια:

Με την απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία, αντί για μια Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο διευρυμένη, έχουμε ένα ακόμη κράτος, περισσότερα σύνορα που εμποδίζουν, προστατευμένα από εκείνο που θα είναι ένα νέο στράτευμα. Με μια ιστορία που αντιπαρατίθεται "μετά από ενενήντα χρόνια" διεκδικήσεων και με έναν αναθεωρητισμό γεμάτο "αξίες" και "ταυτότητες" όχι σαφώς καθορισμένες που προχωράνε σε μια πιθανή άνοδο νέων μοναρχιών. Ανάμεσα στα φαντάσματα των Βαλκανίων γεννιέται η σκιά ενός νέου κράτους, ένα κράτος για τον Μίλο (Τζουκάνοβιτς), μεγάλο όπως το μισό Τρεντίνο [όσο η Θεσσαλία] και με τόσους κατοίκους όσους έχει η επαρχία της Κατάνια [όσους έχει η Κρήτη]. Ο Τζουκάνοβιτς, που διώκεται στην Ιταλία για "μαφιόζικη συμμορία", το ήθελε τόσο πολύ και γι' αυτό οργάνωσε εκατόν πενήντα δωρεάν αεροπορικές πτήσεις ψηφοφόρων από την Ευρώπη, ενώ έκοψε... τριάντα τέσσερις πτήσεις ψηφοφόρων από το Βελιγράδι. Μετά, με την "έγκριση" των οργανώσεων της γηραιάς ηπείρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, έφτασε το κράτος από την "αυτοδιάθεση" των ψηφοφόρων. Πώς είναι δυνατή η γέννηση ενός έθνους με φρέσκο ορισμό και η επανάληψη της συζήτησης για τα σύνορα στην Ευρώπη, όταν την ίδια στιγμή από πολλούς ζητείται η αναζωογόνηση του ευρωπαϊσμού και μάλιστα ο νέος πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας διακηρύσσει το ιστορικό όριο κάθε εθνικισμού; Και ενώ στη χώρα μας ετοιμαζόμαστε να ψηφίσουμε κατά της αποδυνάμωσης της πολιτείας (την είχε προωθήσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι - Μπόσι), κατά των τοπικών προνομίων, για μια ισχυρότερη αλληλεγγύη στη χώρα; Όμως όλα έγιναν "σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντς", λένε οι παροικούντες στο φρούριο των Βρυξελλών. Τι ωραία που τα λέει ο άπιαστος Χαβιέρ Σολάνα, καθοριστικός εκφραστής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, όταν σκανδαλισμένος καταγγέλλει σαν "παραλήρημα" κάθε αναφορά των Βάσκων και Καταλανών αυτονομιστών στο "μοντέλο του Μαυροβουνίου" και στο "προηγούμενο της Ποντγκόριτσα". Τώρα μάλιστα βγαίνει μπροστά και η Λέγκα [Βορειοιταλοί αυτονομιστές/ακροδεξιοί], που σκέφτεται να το αξιοποιήσει, και μάλιστα η άφθαρτη Εύα Κλοτς δηλώνει ότι "το Μαυροβούνιο είναι το παράδειγμα για το Νότιο Τιρόλο" [Γερμανόφωνη αυτόνομη επαρχία της Ιταλίας]. Γιατί άραγε πρέπει να ευχόμαστε για μας το αντίθετο από εκείνο που επικυρώνουμε για τα Βαλκάνια; Από τα δύο πρέπει να διαλέξουμε το ένα. Ή οι αποσχίσεις δεν είναι καλό για κανένα μέρος -και στα Βαλκάνια και "εδώ"- που προκύπτουν πλέον μόνον από ετεροκαθορισμούς που κυοφορούν πολέμους. Ή διαφορετικά είναι ένας στόχος παντού. Συνεπώς για ποια αποδυνάμωση της πολιτείας μιλάμε στη χώρα μας; Ζήτω οι αποσχίσεις...

27.5.06

Δίχως Ιρανό και όσιοΤην εποχή του Σάχη...

Τα μυστικά αρχεία του Κίσινγκερ

Το National Security Archive δημοσίευσε περί τα 2100 πρακτικά μυστικών συνομιλιών του Κίσινγκερ (ορθότερα: Κίσιντζερ) μέχρι το 1977. Τα αρχεία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και φωτίζουν την φιλοσοφία και τα γεγονότα της εποχής, ανοίγοντας έτσι πολλές συζητήσεις.

Παρότι αναφέρεται το Κυπριακό ως θέμα που καλύπτεται στις συζητήσεις αυτές, τα αποσπάσματα που δημοιεύονται (άνευ συνδρομής) στο διαδίκτυο προς το παρόν δεν περιέχουν παρά μία δευτερεύουσα και γρήγορη αναφορά, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Αλλά από μια πρόχειρη ανάγνωση να αναφέρω:

- Συζήτηση με Γάλλους, Δυτικογερμανούς και Βρετανούς περί πολλών θεμάτων, όπου ο Κίσινγκερ θεωρεί τα Ευρωκομμουνιστικά κόμματα ως τον αληθινό εχθρό, Ο Γκένσερ λέει ότι πιο εύκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ορθόδοξα ΚΚ και ότι τα Ευρωπαϊκά ΚΚ θα γίνονται πιο επικίνδυνα όσο περισσότερο ανεξαρτητοποιούνται από την Μόσχα. Ο Γάλλος αντιπρόσωπος δηλώνει πως ο Ιταλός πρωθυπουργός του είχε πει πως αν κερδίσει τις εκλογές ο Μπερλίνγκουερ (του ΚΚΙ) θα πρέπει να "τον διώξουν με τις κλωτσίες" (kicked out).

- Την αναφορά του Κίσινγκερ σε έναν Λατινοαμερικάνο ηγέτη, που του είπε πως χαίρεται που η ΕΣΣΔ μπήκε στην Τσεχοσλοβακία (το 1968) γιατί αλλιώς θα δημιουργούνταν ένα κακό παράδειγμα που θα μπορούσε να βρει υποψήφιους μιμητές στην Λ. Αμερική. Ο Κίσινγκερ αναλογίζονταν μήπως η Κούβα είναι καλύτερα (για τις ΗΠΑ) να είναι προσδεδεμένη σε ένα (αποτυχημένο) Σοβιετικό μοντέλο, παρά να επιτύχει οικονομικά κάνοντας ανοίγματα - και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση...

- Συζητώντας για την Καμπότζη του Πολ-Ποτ ο Κίσινγκερ λέει στον υπουργό εξωτερικών της Ταϊλάνδης να πει στον Πολ-Ποτ πως δεν έχουν καμία αντιπαλότητα με αυτούς και πως τους χρειάζονται ως αντίβαρο στο Βόρειο Βιετνάμ! Και ενθάρρυναν την Κινέζικη επιρροή εκεί και στο Λάος για τον ίδιο λόγο.

Αυτά πρόλαβα να δω, υπάρχει πολύ ζουμί - και επιβεβαιώνει τον κυνισμό του ανδρός. Υποψιάζομαι ότι θα δούμε σύντομα και τα περί Κύπρου...

21.5.06

Στρουθοκάμηλοι

Πακιστανική στρουθοκάμηλος: Ενδο-πακιστανική υπόθεση χαρακτηρίζει τις απαγωγές ο Βύρων Πολύδωρας, λέγοντας ότι «οι Πακιστανοί επιδίδονται στο σπορ να απαγάγει ο ένας τον άλλον». Ο κ. Πολύδωρας που, όπως όλοι οι Έλληνες υπουργοί, επιδίδεται στο σπορ να καλύπτει τους συνδέλφους του με γελοίες και (εν προκειμένω) ρατσιστικές ανοησίες, προφανώς πληροφορήθηκε αυτό το Πακιστανικό εθνικό σπορ από τον ίδιο τον Πακιστανό Πρωθυπουργό της χούντας που διοικεί την χώρα αυτή, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του - και από τις πολυάριθμες απαγωγές Πακιστανών από Πακιστανούς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αμέλησε να αναφέρει όμως το κοινό σπορ (που πιθανόν να έλκει την καταγωγή του από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου) της δωροδοκίας και απειλής μαρτύρων προκειμένου να το βουλώσουν, στο οποίο όμως δεν έχουν και τόση επιτυχία. Αμέλησε επίσης να ρίξει και μια ματια στο τι ακριβώς λέει το πόρισμα Λινού, το οποίο έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στο χώσιμο του κεφαλιού στην άμμο, με την ελπίδα πως το τέρας θα φύγει μόνο του άπαξ και κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Πρόκειται για άλλη μια κορυφαία στιγμή του κοινοβουλευτικού μας βίου, καθώς ο Καραμανλής την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια για να μην αναγκαστεί να πει ο ίδιος παρόμοιες ανοησίες.

Αλλά η αποθέωση του κοινοβουλευτισμού έγινε στο σημείο που ο Πολύδωρας, εξηγούσε ότι "ακόμη κι αν γνώριζε -που δεν γνωρίζει- για συνεργασία μεταξύ ελληνικής και βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα των απαγωγών, δεν θα το έλεγε". Δηλαδή δήλωσε ότι θα κάλυπτε παράνομες δραστηριότητες ξένων και ντόπιων μυστικών υπηρεσιών, αποκρύπτοντάς τις από την Βουλή, επιδεικνύοντας έτσι την βαθειά προσήλωσή του στην δημοκρατική νομιμότητα και την εθνική κυριαρχία.

Δείτε πάντως μια εξαιρετική σχετική γενίκευση του δόγματος Πολύδωρα

Να επισημάνω πως το θέμα δεν είναι καν/μόνο ο Βουλγαράκης. Δεν πήρε μόνος του την πρωτοβουλία της συγκάλυψης του θέματος. Κυβερνητική ήταν η απόφαση (και η συμμετοχή στο έγκλημα). Και βέβαια δεν θα μάθουμε ποτέ για την MI6: Να μην ξεχνάμε ότι τον Λάνγκμαν δεν μπόρεσαν να τον ανακρίνουν λόγω διπλωματικής ασυλίας...

Μακεδονική στρουθοκάμηλος: Λοιπόν, όπως αναφέρει ο Alpha: "Προκλητικός εξαφανίστηκε πενήντα μέρες πριν τις εκλογές στη χώρας του ο πρόεδρος των Σκοπιών. Ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι υπάρχει σλαβομακεδονική μειονότητα στη χώρα μας σχολιάζοντας τα όσα είπε την Τετάρτη ο Κάρολος Παπούλιας στο Στρασβούργο ότι δεν υπάρχει σλαβόφωνη μειονότητα στην Ελλάδα..."

Ο Τσερβενκόφσκι για την ακρίβεια δήλωσε πως: «είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών οι οποίοι ατομικά αισθάνονται ως εκπρόσωποι του μακεδονικού λαού. Με το γεγονός αυτό πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές αρχές».

Και επ' αυτής της δήλωσης (που προσέχει και δεν ομιλεί για μειονότητα, αλλά για άτομα) απαντά, λέει, ο Αντώναρος: "«Μία μειονότητα υπάρχει στην Ελλάδα και αυτή είναι η μουσουλμανική, οτιδήποτε άλλο είναι αβάσιμο και ανιστόρητο».

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς διαψεύδεται: ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που ατομικά αισθάνονται πως είναι Σλαβομακεδόνες; Το Ουράνιο Τόξο και τα αποτελέσματά του το επιβεβαιώνουν. Υπάρχουν σίγουρα μερικές (τουλάχιστον δύο) χιλιάδες. Οπότε η δήλωση του Τσερβενκόφσκι είναι ακριβής. Ο πανικός σε κάθε παρόμοια αναφορά είναι γελοίος και δείχνει μια χώρα με βαθιά προβλήματα εθνικής μειονεξίας. Όσο για την υποβόσκουσα λογική για το ότι μειονότητα είναι μόνο μια μειονότητα αναγνωρισμένη από διεθνείς συνθήκες, είναι απορίας άξιον που παρόμοιες ενστάσεις δεν προκύπτουν όταν αναφερόμαστε στην Κουρδική μειονότητα της Τουρκίας, η οποία και αυτή δεν είναι αναγνωρισμένη από καμία διεθνή συνθήκη.

Μουσουλμανική στρουθοκάμηλος. Με αφορμή δηλώσεις της κ. Καρα Χασάν, ξεσπάθωσαν για τον ύποπτο ρόλο της τα Mέσα. H Καρά Χασάν δήλωσε πως με δεδομένη την ιδιαιτερότητα του Μουφτή ως δικαστή, καλό θα ήταν να εκλεγόταν, με δεδομένο πως αυτή η ιδιαιτερότητα (ιεροδικείο σε χώρα της ΕΕ), μάλλον δεν ευνοεί, ας πούμε, σύγχρονες αντιλήψεις περί οικογενειακού δικαίου:

Στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Εμπρός» της Ξάνθης - και σε ερώτηση σχετική με τη θέση της γυναίκας στη μουσουλμανική μειονότητα - η κ. Καραχασάν περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι «ο μουφτής έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά το οικογενειακό δίκαιο».

«Δεν επιλέγουμε εμείς αν θα πάμε στα πολιτικά δικαστήρια ή στον μουφτή», προσέθεσε στην επίμαχη απάντηση. «Εφόσον έχουμε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο (το 99%), αναγκαστικά πρέπει να πάμε στον μουφτή για το διαζύγιο, ο οποίος θα καθορίσει τη διατροφή και την επιμέλεια. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ο δεύτερος βαθμός, απλά επικυρώνονται οι αποφάσεις του από τα πολιτικά δικαστήρια. Δεν απαιτείται έφεση. Έχω μιλήσει γι' αυτά στο κόμμα μου. Ο μουφτής πρέπει να εκλέγεται από τη μειονότητα. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αποτελεί λύση το να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση... Ένας δικαστικός λειτουργός που ασκεί δικαστική εξουσία, όπως ο μουφτής ελέω Θεού, πρέπει να έχει την αποδοχή της μειονότητας. Δεν υπάρχουν νόμοι καταγεγραμμένοι, ένα νομικό πλαίσιο. Ερμηνεύει τους νόμους κατά το δοκούν. Ο μουφτής δεν έχει νομική παιδεία... Επίσης, δεν νοείται ο μουφτής να μη γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα και να μην έχει κάποιον νομικό σύμβουλο να τον επικουρεί...».


Αυτονόητα πράγματα που αν τα δει κανείς ψυχρά συντείνουν στο αίτημα (που υποψιάζομαι ότι είναι αιρετικό μέσα στην μειονότητα) για υπαγωγή στο δικαστικό σύστημα. Υποψιάζομαι πως το καθεστώς αυτό ως έχει δύσκολα θα περνούσε από κάποια αμφισβήτισή του στην ΕΕ. Η απάντηση του κ. Αντώναρου είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε:

"Στη χώρα μας υπάρχει νόμος που ρυθμίζει το θέμα των μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας", δήλωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υποψήφιας υπερνομάρχη του ΠΑΣΟΚ Γκιούλ Καραχασάν. "Ο μουφτής είναι και δικαστής "τόνισε και οι δικαστές στην Ελλάδα δεν εκλέγονται.


Ναι ρε Αντώναρε, αλλά στην Ελλάδα οι Παπάδες δεν είναι δικαστές συνήθως. Σου μιλάει για ένα πραγματικό ζήτημα η γυναίκα και εσύ κάνεις πως δεν ακούς.

Υπάρχει με αφορμή την υποψηφιότητα Καρά Χασάν, μια αναζωπύρωση της ιδέας πως κάθε μειονοτικός είναι εκ των πραγμάτων και "ύποπτος". Αυτή δεν είναι απλά μια ηλίθια ιδέα - κινδυνεύει να είναι και αυτοεπιβεβαιούμενη. Αν αντιμετωπίζεις τον άλλο ως εσωτερικό εχθρό, ακόμα και αν δεν είναι κάποια στιγμή θα γίνει. Η χρησιμότητα της υποψηφιότητας της Καρά Χασάν (της οποίας το βασικό πρόβλημα είναι πως είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά τέλος πάντων, κανένας δεν είναι τέλειος) είναι πως έβγαλε πάλι στην φόρα ανακλαστικά που νομίζαμε ότι είχαν ατονήσει.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μεγάλο τμήμα των ανησυχούντων για την απειλή επί των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που συνιστούν οι διάφοροι μειονοτικοί (αναγνωρισμένοι και μη), δείχνουν πολύ μικρότερες ανησυχίες για την δράση μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών (βλέπε παρακολουθήσεις και απαγωγές), αλλά και για την αποικιοκρατικού τύπου σχέση με τις συμμάχους μας.

Γλυκανάλατοι - Κθούλου 0-1

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται.

17.5.06

Η επιστήμη στην υπηρεσία της ανθρωπότητας

Επανέρχομαι με την Ευρωβίζιον, γιατί μόλις ανακάλυψα πως οι ψήφοι μεταξύ χωρών στον εν λόγω διαγωνισμό τραγουδιού αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Σας παραπέμπω για περαιτέρω μελέτη στο άρθρο Comparison of Eurovision Song Contest Simulation with Actual Results Reveals Shifting Patterns of Collusive Voting Alliances. Το ανησυχητικότερο είναι πως υπάρχει εκτενής επιστημονική βιβλιογραφία επί του θέματος. Μεταφράζω την περίληψη:

Οι διατάξεις ψήφων στον Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών, δημιουργώντας ένα μικρό διεπιστημονικό πεδίο που μπορεί να ονομαστεί "Ευρωβιζιοψηφολογία" που ενσωματώνει την συνεισφορά από την πολιτική, την κοινωνιολογία και την πληροφορική. Παρότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού προκύπτει από την χρήση ενός απλού εκλογικού συστήματος, η μοναδική του παράμετρος - ο αριθμός των χωρών που ψηφίζουν - ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά. Η αναλυτική αναγνώριση στατιστικά σημαντικών τάσεων στις κατανομές των ψήφων σε μια περίοδο μερικών ετών, είναι συνεπώς μαθηματικά πολύπλοκη. Η προσομοίωση μας προσφέρει μια μέθοδο για να αναπαραστήσουμε την πραγματική ιστορία του διαγωνισμού χρησιμοποιώντας μεθόδους Μόντε Κάρλο. Η σύγκριση των προσομοιωμένων ιστοριών με την πραγματική ιστορία του διαγωνισμού επιτρέπει την αναγνώριση στατιστικά σηματικών μεταβολών στην κατανομή των ψήφων, χωρίς να απαιτείται μια πλήρης μαθηματική λύση. Ειδικότερα η περίοδος μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90 έχει δει την ανάδυση μεγάλων γεωγραφικών μπλοκ ψήφων από μικρές ομάδες αλληλοϋποστήριξης, που εμφανίστηκαν αρχικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει επηρεαστεί κρίσιμα από τα μπλοκ ψήφων. Η δομή αυτών των μπλοκ συνεπάγεται πως μια δράκα κεντρικά τοποθετημένων χωρών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βγουν νικήτριες στο μέλλον...


Αυτή η ακόρεστη δίψα για γνώση και βασική έρευνα... πού θα μας οδηγήσει, μου λέτε;

16.5.06

Lordi και ξερό ψωμί

[Δράττομαι της ευκαιρίας να βάλω παράμερα τα τρέχοντα και φλέγοντα πολιτικά ζητήματα και στα δέκα λεπτά που έχω στην διάθεσή μου να ασχοληθώ με κάτι δευτερεύον, τετριμμένο και παρολίγον σατανικό.]
Κύριοι και κυρίες, κυρίες και κύριοι.

- Ενώ η ΕΡΤ έχει σκάσει 12 εκατομμμύρια ευρώπουλα για τον εθνικό στόχο της επανακατάκτησης του "ευρωπαϊκού" σούργελου,
- ενώ υπουργοί παπαριζόμενοι ανάγουν τον θρίαμβο στο πανηγύρι του ευρωπαϊκού κιτς που λέγεται Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον σε εθνικό στόχο:

«Mας ζηλεύετε για τις επιτυχίες (!) της χώρας, τις πρωτιές (!) στο ποδόσφαιρο (!), στο μπάσκετ (!), πέρυσι στην Eurovision (!!) με την Έλενα Παπαρίζου», ενώ ο υπουργός Mεταφορών κ. Λιάπης στηρίζει με πάθος την Άννα Bίσση στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Tουρκία, ανάγοντας το υποψήφιο τραγούδι «Everything» (όλα) σε πρώτο ζήτημα των διπλωματικών επαφών με τη γείτονα (άλλωστε πρέπει να λυθεί γιατί οι Tούρκοι δεν δέχονται την Kύπρια τραγουδίστρια στη χώρα τους!). Όμως και ο «Eλληνας πρέσβης στις Bρυξέλλες παίρνει εντολή να αφήσει όλα τα άλλα θέματα στην άκρη και να ασχοληθεί με την προώθηση της Άννας Bίσση!


- Ενώ σεκιουρητάδες διώχνουν τα ήμερα για να έρθουν τα άγρια, δηλαδή αθλητική ομοσπονδία από αθλητικό χώρο.

... Θεωρώ καθήκον μου να προπαγανδίσω υπέρ της μοναδικής ριζοσπαστικής και υπονομευτικής υποψηφιότητας, μιας υποψηφιότητας που έχει πλάκα και τινάζει στον αέρα την γελοία σοβαροφάνεια με την οποία προσπαθούν να μας πλασάρουν την Βίσση τους. Υπέρ των Φινλανδών Lordi. Αντί για περισσότερα λόγια παραθέτω το Ελληνικό Μήνυμα της ΜΚΟ Vote Lordi, που δραστηροποιείται πρόσφατα στον τομέα της διασκέδασης (με μερικές διορθώσεις):


ΨΗΦΙΣΤΕ LORDI!

Οποιοσδήποτε με διανοητική ικανότητα μεγαλύτερη ενός ραδικιού, βλέπει το διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision για αυτό που είναι: Ένα κακόγουστο αστείο, όπου οι βαρετές, ακούσια χιουμοριστικές και απαίσιες μουσικές ερμηνείες εναλλάσσονται με τiς κρύες ατάκες από ένα φωτογενές και κουφιοκέφαλο ζευγάρι οικοδεσποτών. Νοσταλγικά κομμάτια των προηγούμενων διαγωνισμών και ανάξιες λόγου μεταδόσεις παρουσιάζονται, όλα σε μια ζαχαρένια, δήθεν αδελφική επίδειξη της ευρωπαϊκής ψευδο-ενότητας. Ο όρος "eurotrash" περιγράφει άψογα αυτό το κωμικοτραγικό όργιο.

Σίγουρα υπάρχει θέση στον κόσμο για αυτά τα σκουπίδια. Το ανησυχητικό όμως είναι ο αριθμός ανθρώπων που παίρνουν το διαγωνισμό στα σοβαρά, τον μετέτρεψαν ακόμη και σε θέμα εθνικής υπερηφάνειας. Αυτά τα γίδια έχουν συνήθως τη δύναμη πάνω στην επιλογή των αντιπροσώπων για τον διαγωνισμό, και παρέχουν κατά γενική ομολογία στον υπόλοιπο πληθυσμό την εύθυμη ετήσια δόση εκλεκτής αθλιότητας.

Εντούτοις, κάθε τόσο μια χώρα ξυπνά από τη χειμέρια νάρκη και εκλέγει έναν αντιπρόσωπο με άποψη, θεατρικότητα και ένα κάποιο "άντε γαμηθείτε" υπό την δυσαρέσκεια των συντηρητικών του διαγωνισμού. Φέτος η χώρα αυτή είναι η Φινλανδία.

Οι Lordi δεν είναι μόνο ένα αξιοπρεπέστατο hard-rock συγκρότημα στα χνάρια των Kiss, αλλά και ένα απολαυστικά προκλητικό, ειρωνικό θέαμα τεράτων. Το συγκρότημα είναι ο πιο μη-αντιπροσωπευτικός διαγωνιζόμενος που θα μπορούσε να υπάρξει, και σίγουρα ο πιο βλάσφημος ερμηνευτής στην ιστορία του διαγωνισμού. Η επιλογή του για τον διαγωνισμό δεν είναι τίποτα λιγότερο από θεία δικαιοσύνη, ένα ορθωμένο, αιχμηρό μεσαίο δάχτυλο που τρομοκρατεί τις κοπαδοποιημένες μάζες. Η δυσαρέσκεια των ευρωπαικών μέσων ενημέρησης, καθώς και οι κατηγορίες για Σατανισμό από θρησκευόμενα τούβλα μόνο το γέλιο προκαλούν.

Αυτή η σελίδα και εσύ, αγαπητέ αναγνώστη, έχει μια αποστολή: για να διαδώσει σε ολόκληρη την Ευρώπη το μήνυμά μας, "ΨΗΦΙΣΤΕ LORDI!" Ας εξετάσουμε πόσο μεγάλη επιρροή μια (ενδεχομένως) ογκώδης διαδικτυακή εκστρατεία μπορεί να έχει. Στείλτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, blog, τηλέφωνο, SMS, IRC και IM αυτό το μήνυμα σε όλους τους φίλους σας, στους φίλους των φίλων σας, στους διαδικτυακούς φίλους σας και γενικά σε καθένα που ψηφίζει στον ημιτελικό στις 18 Μαΐου και σε τελικό στις 20 Μαΐου.

Ας κάνουμε την Eurovision ιστορία. Ασκήστε το δικαίωμά της ψηφου!


Δείτε και το σχετικό promo video.

Οι τύποι παρά το παρουσιαστικό τους είναι κάπως σε Kiss με καλύτερες μάσκες. Και με βίντεο με ζόμπι μαζορέτες (το βίντεο της συμμετοχής τους στην Eurovision). Και με στίχους (σε άλλο κομμάτι) όπως The devil is a loser and he's my bitch. Δηλαδή είναι δικοί μου άνθρωποι, θα είχαμε πέντε πράγματα να συζητήσουμε πίνοντας έναν καφέ ας πούμε. Κι ας μην ροκάρουν πάρα πολύ δυνατά (μεταξύ μας Alice Cooper σε death metal μεταμφίεση είναι). Οπότε ψηφίζω, μαζί με τον Μήτσο τον Καφετζή, (και την Αγρύπνια, και το Wiggler - με το συμπάθιο αν ξέχασα κανέναν) Λόρντι και καλώ όλους τους εχέφρονες συμπολίτες μου να πράξουν ομοίως. Αν έχετε καμία αμφιβολία, δείτε κι αυτό.

Τέλος το votelordi.org, ψάχνει για πράκτορες στην Αθήνα. Ιδού πεδίον μεταολυμπιακού εθελοντισμού λαμπρό...

11.5.06

Το σπαθί του Σαμουράι

Στο μέλλον θα χρειαστεί να πολεμάμε για την βενζίνη μας...[Αγνώστου ηλεκτρονικού φωτορεπόρτερ - από email]

9.5.06

Ο επίμονος κηπουρός

... στην πραγματικότητα:

"...Ένα πανελ Νιγηριανών ιατρικών εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η [φαρμακευτική εταιρία] Pfizer παρέβη την διεθνή νομοθεσία κατά την διάρκεια μιας επιδημίας το 1996, δοκιμάζοντας ένα μη-εγκεκριμένο φάρμακο σε παιδιά με εγκεφαλικές λοιμώξεις.

Η ανακάλυψη περιγράφεται σε μια μακροσκελή αναφορά της Νιγηριανής κυβέρνησης που έχει παραμείνει αδημοσίευτη επί πέντε χρόνια, παρά τις ερωτήσεις των δικηγόρων των παιδιών και των ΜΜΕ. Η Ουάσινγκτον Ποστ απέκτησε πρόσφατα ένα αντίτυπο της εμπιστευτικής αναφοράς, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του κογκρέσου. Της την παρέδωσε μια πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά της.

Η αναφορά καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Pfizer ποτέ δεν είχε την εξουσιοδότηση της Νιγηριανής κυβέρνησης για την παροχή του αδοκίμαστου φαρμάκου σε σχεδόν 100 παιδιά και βρέφη. Η Pfizer επέλεξε τους ασθενείς σε ένα υπαίθριο νοσοκομείο στην πόλη Κάνο, όπου τα παιδιά είχα προσκομιστεί για νοσηλεία εξαιτίας ενός θανατηφόρου στελέχους μηνιγγίτιδας. Την ίδια περίοδο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν εγκεκριμένα αντιβιοτικά στο νοσοκομείο.

Το πείραμα της Pfizer ήταν μια "παράνομη δοκιμή ενός ακαταχώρητου φαρμάκου", καταλήγει το πάνελ των Νιγηριανών "και καθαρή περίπτωση εκμετάλλευσης της αμάθειας"...


We're not paid to be bleeding hearts.

You know that, Justin.

We're not killing people who wouldn't be dead otherwise.

Look at the death rate. Not that anybody's counting.


Εημέρωση: επί του θέματος και ο Αρκούδος

8.5.06

Ποιος θα παίξει τον Καραμανλή;

Όταν λέγαμε πως η υπόθεση Vodafone θυμίζει κινηματογραφική ταινία, πού να ξέραμε...
Σύμφωνα με την Helena Smith του Observer, η υπόθεση Vodafone ενδέχεται να γίνει ταινία στο Χόλυγουντ! Μεταφράζω πρόχειρα από την ανταπόκρισή της:

Και τώρα για το blockbuster. Αφού σφυροκόπησε την Αθήνα επί σχεδόν τέσσερις μήνες, η σκοτεινή υπόθεση δολοπλοκίας και κατασκοπίας στην οποία εμπλέκονται η Ελληνική κυβέρνηση και η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone, μπαίνει τώρα στο στόχαστρο του Χόλυγουντ για να γίνει κινηματογραφική ταινία.

Μια μεγάλη Αμερικάνικη εταιρία κινηματογράφου, έχει στείλει ανθρώπους της στην Ελληνική πρωτεύουσα για να δει αν το φιλμ μπορεί να γίνει στην χώρα και αν ενδιαφέρονται να εμπλακούν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Μεταξύ αυτών μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται: ο πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού του συμβουλίου, οι επικαφαλής των ενόπλων δυνάμεων, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλοί Άραβες επιχειρηματίες.

Όλοι ανακάλυψαν πως τα κινητά τους παρακολουθούνταν από "αγνώστους", τόσο πριν, όσο και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Η εταιρία, που δεν κατονομάζεται, πιστεύει πως το σκάνδαλο έχει όλα τα συστατικά στοιχεία ενός μεγάλου κατασκοπευτικού θρίλερ. Η ανακάλυψη των παράνομων υποκλοπών και η απόφαση των κυβερνώντων συντηρητικών να την δημοσιοποιήσουν, έχει παράσχει μια εικόνα των υπόγειων μεθόδων των Υπηρεσιών πληροφοριών που σπάνια βλέπει κανείς στον πραγματικό κόσμο. "Το λένε "Watergate, made in Greece'," λέει κάποιος από τους σχετιζόμενους με την εξέλιξη...


Έχει ακούσει κανείς τίποτα ανάλογο από Ελληνικά ΜΜΕ; Ή είναι αποκλειστικότητα της Smith. Ανεξάρτητα από την εγκυρότητα ή μη της πληροφορίας, έχει πλάκα να σκεφτεί κανείς ποιος θα παίξει τοκ Καραμανλή στην ταινία. O Joe Pesci;...