Λιβανίσματα: μερικές απαντήσεις

Μερικές βασικές απαντήσεις σε τρία κείμενα σχετικά με τον Λίβανο:

Α. Ανειρήνιστος

Στο ιστολόγιο Λαπούτα ο JustAnotherGoneOff σε καταχώριση με τίτλο "Ειρηνιστή, είσαι πολεμοκάπηλος! (ή, το Σύνδρομο της Βάρκιζας)", επιτίθεται εναντίον των "δήθεν ειρηνιστών" που καταδικάζουν τις ίσες αποστάσεις στον Λίβανο (δεν είμαι σίγουρος πού κολλάει η Βάρκιζα), επειδή όπως γράφει:

προσπαθούν να δικαιολογήσουν, όπως κάνουν όλοι οι δήθεν ειρηνιστές, την ύπαρξη και το δίκαιο μιας παραστρατιωτικής-τρομοκρατικής ομάδας σαν τη Χεζμπολάχ αποδίδοντάς της το κυρίαρχο “βολικό” χαρακτηριστικό τους: το ό,τι είναι το αντίπαλο δέος του Ισραήλ. Επιλεκτική και κοντόφθαλμη οπτική.


Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, και επειδή έχω την αίσθηση πως "υποδεικνύομαι" ως πρότυπος "δήθεν ειρηνιστής", με βάση προηγούμενο σχετικό κείμενό μου, αλλά και επειδή ούτως η άλλως αναδεικνύονται κάποια ζητήματα που χρήζουν απάντησης, συζητώ παρακάτω σε κάποια βασικά σημεία του κειμένου του JustAnotherGoneOff. Οπότε:

1.
Ο επιθετικός αριστερισμός κάποιων “ιστολόγιων” είναι προφανές πως ουσιαστικά σνομπάρει την πολυφωνία και αντί για πολιτικό διάλογο, προωθεί και σπονσοράρει την κομματική “εντολή”
.

Σε ότι με αφορά δεν λαμβάνω οιεσδήποτε "κομματικές" (ή άλλες) εντολές. Έχω μάλιστα την αίσθηση ότι η άποψη που έχω σχηματίσει και η μάλλον εκτενής και από 25ετίας παρακολούθηση των τεκτενομένων στην Μέση Ανατολή, συνδυασμένη με μια μέση νοημοσύνη, μου επιτρέπουν να έχω σε τέτοια ζητήματα θέσεις οι οποίες διατυπώνονται με λόγου γνώση όχι πολύ υποδεέστερη από εκείνη των σχετικών γραφείων εξωτερικών υποθέσεων οποιουδήποτε Ελληνικού πολιτικού κόμματος και με την προσωπική ευχέρεια της μεγαλύτερης ηθικής συνέπειας.

Από την άλλη δεν θεωρώ τον εαυτό μου ακριβώς "επιθετικά αριστεριστή" - αλλά και να τον θεωρούσα, δεν θεωρώ πως το ζήτημα της καταδίκης της επιθετικότητας και της επεκτατικότητας από όπου κι αν προέρχεται είναι ζήτημα μοναχά της αριστεράς. Όσο για την πολυφωνία και τον πολιτικό διάλογο, δεν έχω καμία διάθεση να τον σνομπάρω. Όπως δεν θα είχα την διάθεση να σνομπάρω π.χ. τον διάλογο π.χ. με υποστηρικτές της εξολοθρευτικής πολιτικής της Ρωσίας στην Τσετσενία, ή με όσους λένε πως ο Μλάντιτς είχε κάποιο δίκιο βρε αδελφέ που έσφαξε χιλιάδες στην Σρεμπρένιτσα. Απλώς με εκνευρίζει (προσωπική μου αδυναμία ομολογώ) η ανικανότητα κάποιων εκ των υποστηρικτών/απολογητών του Ισραήλ, αλλά και των όσων θέλουν να παραμείνουν ουδέτεροι μπροστά στην σφαγή, να καταλάβουν τις ηθικές αναλογίες με τις παραπάνω περιπτώσεις. Με εκνευρίζουν οφείλω να πω και όσοι έχουν τις αντίστροφες ψευδαισθήσεις, αλλά δεν είναι αυτοί το θέμα μας εδώ.

2.
Το σημαντικότερο στοιχείο όμως αυτών των κειμένων, είναι πως προσπαθούν να δικαιολογήσουν, όπως κάνουν όλοι οι δήθεν ειρηνιστές, την ύπαρξη και το δίκαιο μιας παραστρατιωτικής-τρομοκρατικής ομάδας σαν τη Χεζμπολάχ αποδίδοντάς της το κυρίαρχο “βολικό” χαρακτηριστικό τους: το ό,τι είναι το αντίπαλο δέος του Ισραήλ. Επιλεκτική και κοντόφθαλμη οπτική. Η Χεζμπολάχ είναι ένα κόμμα που ψηφίστηκε μεν δημοκρατικότατα, αλλά δεν είναι κυβέρνηση. Είναι κόμμα μειοψηφίας. Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που δημοκρατικότατα εκλέχτηκαν ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και ο Μεταξάς με τις δικές τους παραστρατιωτικές-τρομοκρατικές ομάδες τους. Η Χεζμπολάχ είναι κράτος εν κράτει, με εξαιρετικά αυξητική όσο κι επικίνδυνη πολιτική και στρατιωτική δυναμική, και φαίνεται πως το θέατρο του παραλόγου που συντελείται στο Λίβανο, μόνο παράλογο δεν πρέπει να είναι. Αν αναλύσει κανείς την πολιτική δομή και τακτική της Χεζμπολάχ θα δει, με πολύ εύκολη αναγωγή, πως ουσιαστικά προοιωνίζει το αυριανό(;) ολοκληρωτικό καθεστώς του Λιβάνου σε ευθεία αναλογία με τον Σαντάμ, τον Στάλιν και τον Χίτλερ.


Πάλι σε ό,τι με αφορά δεν είμαι γενικά ειρηνιστής. Πιστεύω στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα και στο δικαίωμα στην ένοπλη αντίσταση στην ξένη κατοχή αλλά και στην δεσποτική εξουσία. Η Χεζμπολλάχ θεωρείται, συλλήβδην, τρομοκρατική οράνωση από έξι μόνο χώρες. Και όχι από την ΕΕ. Η Χεζμπολλάχ θεωρείται από την πλειοψηφία (ιδιαίτερα τώρα πλέον) των Λιβανέζων ως αντιστασιακή οργάνωση. Αντιγράφω από σχετικό άρθρο:

The stakes are high for Hizbullah, but it seems it can count on an unprecedented swell of public support that cuts across sectarian lines.According to a poll released by the Beirut Center for Research and Information, 87 percent of Lebanese support Hizbullah's fight with Israel, a rise of 29 percent on a similar poll conducted in February. More striking, however, is the level of support for Hizbullah's resistance from non-Shiite communities. Eighty percent of Christians polled supported Hizbullah along with 80 percent of Druze and 89 percent of Sunnis.[δείτε περισσότερα και εδώ]


Η νομιμοποίηση αυτή δεν είναι ιδεολογική - είναι πολιτική και είναι νομιμοποίηση της αντίστασης της οργάνωσης στην Ισραηλινή κατοχή. Με τον ίδιο τρόπο που η πλειοψηφία των υποστηρικτών του ΕΑΜ στην κατοχή δεν ήταν ιδεολόγοι κομμουνιστές, αλλά στηρίζαν την αντίσταση. Η Χεζμπολλάχ δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα της κατοχής (αιματηρής και εγκληματικής) του Λιβάνου και ιδίως του Νότιου Λιβάνου, από το Ισραήλ και τους (φασίστες - όχι μεταφορικά, κυριολεκτικά) χριστιανούς φαλαγγίτες που αποτέλεσαν την δύναμη κρούσης των κατοχικών στρατευμάτων στην περιοχή - με αποκορύφωμα την σφαγή στα στρατόπεδα προσφύγων της Σάμπρα και της Σατίλα. H Χεζμπολλάχ με την αντάρτικη δράση της (στην οποία μετείχαν και άλλες οργανώσεις αλλά της οποίας παρέμεινε η βασική συνιστώσα μέχρι το τέλος) έπαιξε σηματικό ρόλο στην αποχώρηση των Ισραηλινών κατοχικών στρατευμάτων από τον Λίβανο το 2000 και έκτοτε χαίρει γενικευμένης εκτίμησης στον Λίβανο - ακόμα και από ανθρώπους που δεν συμμερίζονται στο παραμικρό τους πολιτικούς της στόχους - αλλά και στον Αραβικό κόσμο γενικότερα. Η Χεζμπολλάχ έχει δύο υπουργούς σήμερα στην κυβέρνηση του Λιβάνου και έχει οργανώσει ένα τεράστιο (και αποτελεσματικό από ότι φαίνεται) δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας. Να σημειωθεί ότι αντίθετα από το στερεότυπο του φανατικού Ισλαμιστή στο οποίο ο justanothergoneoff παραπέμπει, οι επί τόπου μαρτυρίες από περιοχές που η Χεζμπολλάχ ελέγχει καθ' ολοκληρίαν, δίνουν μια άλλη εικόνα:

If Islamic “fundamentalism” means imposing religious restrictions on how people live, dress and work, there is little evidence of it in the areas of south Beiruit under Hezbollah control, which I visited in 1997. As I reported [previously]..., there were women wearing scarves like anywhere in the Middle East, but just as many without scarves, dressed as they pleased, working in shops and offices alongside men.

Asked if Hezbollah had tried to impose a strict religious code of dress or behaviour on the population, Olfat Mahmoud, a social worker in the Bourj al Barajneh Palestinian refugee camp, told me: “We heard a lot about that in the Western media, but I never noticed it.”

There is a contradiction between mobilising people on the scale necessary to liberate a country and oppressing the population through reactionary restrictions on their daily lives. Hezbollah resolved this contradiction by forgetting about the latter.


Ως προς τα άλλα, αφ' ενός ο Μεταξάς ουδέποτε εξελέγη και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι δεν κέρδισαν ποτέ εκλογική πλειοψηφία - η Χεζμπολλάχ, αντίθετα με όλους αυτούς, επιδιώκει μεν ιδεολογικά την "ισλαμική δημοκρατία" και συμπεριλαμβάνει αρκετούς σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές, αλλά προγραμματικά δηλώνει πως αφενός όλα αυτά θα γίνουν εκλογικά και αφετέρου ότι θα σέβεται πάντα την πολυθρησκευτικότητα του Λιβάνου. Μου αρέσει - δεν μου αρέσει εμένα, είναι εντός των πλαισίων (πλέον) της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας - έστω λιβανέζικου τύπου. Πρόσφατος σύμμαχός της είναι ο Μισέλ Αούν, ο αντισύριος Χριστιανός Μαρωνίτης ηγέτης. Η Χεζμπολλάχ λοιπόν κερδίζει υποστήριξη όχι κυρίως μέσω της "ισλαμιστικής" της ταυτότητας (που κανένας π.χ. σουνίτης φονταμενταλιστής δεν παίρνει σοβαρά άλλωστε και την οποία καταγγέλει ως πλαστή η Σαουδική Αραβία), αλλά λόγω της κοινωνικής της πολιτικής, του δικτύου πρόνοιας που χρηματοδοτεί για τους Σιίτες του Λιβάνου, της εκπροσώπησης της "ριγμένης" πολιτικά σιιτικής κοινότητας και της αντιστασιακής της δράσης. Οι συγκρίσεις με Χίτλερ και Μουσολίνι είναι καταγέλαστες και ανιστόρητες. Αν θέλετε να δείτε κάποια βασικά στοιχεία της ταυτότητας της Χεζμπολλάχ - που αποτελεί εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο στον Λίβανο και αλλού, συνιστώ α. να αποφύγετε τα Ισραηλινά και τα μεγάλα Αμερικάνικα ΜΜΕ που έχουν κατά μέσο όρο αντικειμενικότητα παρεμφερή της εφημερίδας "Στόχος" σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά και β. δύο εξαιρετικά και λεπτομερή κείμενα για την οργάνωση αυτή:

- Hizballah: A Primer, της Lara Deeb και
- Hizbullah’s New Face - In search of a Muslim democracy της Helena Cobban

...Για να συζητήσουμε πάνω σε πραγματικές βάσεις και όχι σε ρητορικές... Σημείο για να κρατήσουμε: η υποστήριξη της αντιστασιακής δράσης μιας οργάνωσης δεν συνεπάγεται την υποστήριξη της ιδεολογικής της πλατφόρμας - πόσω μάλλον της ιδεολογικής πλατφόρμας της μειοψηφίας των υποστηρικτών της. Π.χ. η άρνηση αναγνώρισης του Ισραήλ (αλλά και ο αντιεβραϊσμός) παραμένει ένα βασικό πρόβλημα προσαρμογής της Χεζμπολλάχ. Εικάζω ότι η απόσυρση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορά του (τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά του δηλαδή), θα βοηθούσε στην διαπραγμάτευση της θέσης αυτής... (Αν και το αναγνωρίζει ντε φάκτο, διαπραγματευόμενο ήδη πολλάκις με το κράτος του Ισραήλ)

3.
Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να ανακόψει το, ανόητο κι αυτό τελικά με την καταχρηστική χρήση βίας, Ισραήλ. Ένα ακόμη επικίνδυνο επεκτατικό και τρομοκρατικό καθεστώς στα σύνορά του.


Είναι εντυπωσιακό, αν ήταν αυτός ο σκοπός του Ισραήλ, ότι οι ενέργειές του έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα ως προς την Χεζμπολλάχ. Και εντυπωσιακότερο ότι το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα ήταν εύκολα προβλέψιμο. Το πρόβλήμα του Ισραήλ είναι ότι δεν ανέχεται καμία αντίσταση από κανένα γείτονά του - συν τοις άλλοις για λόγους που έχουν να κάνουν με μια συστηματική και διαδεδομένη στο Ισραήλ περιφρόνηση όλων των Αράβων. Το Ισραήλ θεωρεί αδιαπραγμάτευτο όρο για την ασφάλειά του την συνεχιζόμενη κατοχή και την επέκταση του εποικισμού του σε εδάφη Αραβικών χωρών και το δικαίωμά του να επεμβένει βιαίως και στρατιωτικώς όπου αυτό θεωρεί πρέπον. Πρόκειται για δικαίωμα που δύο μόνο χώρες μοιάζει να το θεωρούν αυτονόητο: οι ΗΠΑ και ο καλός πελάτης τους το Ισραήλ. Δεν υπήρχε άλλωστε καμία ένδειξη πως ο Λίβανος επρόκειτο να μετατραπεί "σε τρομοκρατικό" κράτος. Κάθε άλλο. Μετά την απόσυρση των Λιβανέζικων στρατευμάτων πέρισυ, η Δύση ολόκληρη δήλωνε εκστασιασμένη με την "επανάσταση των Κέδρων" - και τον δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό που υποτίθεται ότι ακολουθούσε. Είναι μεγάλη η συζήτηση βέβαια αλλά, τέλος πάντων, για αυτήν την "καλή" κυβέρνηση εθνικής ενότητας που είχε προκύψει, μόνο καλά λόγια μπορούσε να ακούσει κανείς από τον ίδιο τον Μπους...

4.
Γελάω από θλίψη όταν ακούω και διαβάζω για "υποστήριξη στον δοκιμαζόμενο λιβανέζικο λαό". Διότι, εμμέσως πλην σαφώς, αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν τη νομιμοποίηση, δια της έντεχνης κατευθυνόμενης αναγνώρισης, μιας ένοπλης, “δημοκρατικά εκλεγμένης”, συμμορίας σαλεμένων ιμάμηδων, μαστουρωμένων φανατικών και αργόσχολων πλούσιων σεΐχηδων, σαν τον Μπιν Λάντεν. Είναι σαν να μιλάμε για το αριστερό ανάλογο της Χρυσής Αυγής, που όντας πολιτική κίνηση, της αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να οπλοφορεί.


Δηλαδή να μην υποστηριχτεί ο δοκιμαζόμενος λιβανέζικος λαός ή δεν είναι δοκιμαζόμενος; Η αναλογία είναι πάντως αβάσιμη και ανακριβής. Πρώτον η Χεζμπολλάχ δεν έχει καμία σχέση με την Αλ Κάιντα. Αφενός γιατί η Αλ Κάιντα θεωρεί τους Σιίτες ως όργανα του Σατανά και των Σιωνιστών και πάντως όχι κανονικούς μουσουλμάνους. Αφετέρου γιατί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, εν αντιθέσει με τους παπάρες της Αλ Κάιντα - των οποίων η στρατηγική είναι συμπληρωματική και υποστηρικτική της τρομοκρατικής πολιτικής της Δύσης - αφήνει να σταλεί ο γιος του στην πρώτη γραμμή του μετώπου με τον στρατό κατοχής του Ισραήλ στον Λίβανο και να σκοτωθεί πολεμώντας τον. Όπως και να έχει, η νομιμοποίηση ή μη της οργάνωσης δεν είναι δική μου δουλειά, αλλά των Λιβανέζων, ο Νασράλλαχ για σαλεμένος μοιάζει να τάχει τετρακόσια, η μαστούρα είναι καλό πράγμα με μέτρο, και οι λιβανέζοι σιίτες είναι, όπως είπαμε, η φτωχότερη κοινότητα του Λιβάνου. Αντίθετα δε με τον Μπιν Λάντεν η Χεζμπολλάχ κάνει στοχευμένη αντίσταση και όχι "γενικευμένο τζιχάντ" έναντι δικαίων και αδίκων. Η σύγκριση με την Χρυσή Αυγή (ως "αριστερό" μάλιστα αντίστοιχό της - από πού ως πού;) είναι και πάλι καταγέλαστη. Σε συνθήκες κατοχής από ξένη δύναμη, οι πολιτικοί πρόγονοι της Χ.Α. έγιναν Γερμανοτσολιάδες - κάτι αντίστοιχο με τους Φαλαγγίτες δηλαδή, που τους συνδέει και ιδεολογική συγγένεια. Οι σοβαροί φασίστες άλλωστε ξέρουν ποια πλευρά συμπλέει ιδεολογικά μαζί τους.

5.
Η υπερπροβολή, σε σημείο κατάπτυστης πολιτικής εκμετάλλευσης, κυρίως από τους δήθεν ειρηνιστές, εικόνων νεκρών και τραυματισμένων παιδιών από τα Μέσα Ενημέρωσης, είναι ενδεικτική του ψευδοειρηνιστικού κλίματος που καλλιεργείται εντέχνως, διότι ακριβώς αυτές οι εικόνες έχουν το μοναδικό σκοπό τους: στην έκδηλη οργή που διαχειρίζεται εύκολα από πολιτικά κέντρα (διαφόρων αποχρώσεων) λήψης αποφάσεων. Κλασικά παραδείγματα αυτής της τακτικής, ο κορμοράνος του Περσικού, η σφαγή της Σρεμπενίτσας και τα παιδιά της Μπιάφρας. Δηλαδή, οι αντιπολεμικές εικόνες που κάνουν “βίαιη” επίκληση των ειρηνιστικών αισθημάτων μας, συντελούν εν τέλει στην καλλιέργεια και την ανάδυση υφέρπουσας πολεμοκαπηλείας, αναστοίστιχης με την ψύχραιμη λογική. Όπως ακριβώς γινόταν στη Γερμανία του Μεσοπολέμου. Τον Πόλεμο του Περσικού. Την εθνικ-ιστικ-ή παράκρουσή μας με τον μαφιοζάκο Μιλόσεβιτς.


Η προβολή εικόνων νεκρών παιδιών είναι κάτι που επέλεξα να μην κάνω εδώ. Το σκεφτόμουν για το αγγλικό ιστολόγιο, μια και στον αγγλόφωνο κόσμο η καταστροφή που σπέρνουν οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχει μικρότερη κάλυψη, αλλά κατέληξα πως αυτή είναι δουλειά που, για να μην αποτελεί εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση του μακαβρίου για την εξαγωγή πολιτικού οφέλους, θα ήταν προτιμότερο να την κάνουν οι βομβαρδιζόμενοι Λιβανέζοι (όπως και το κάνουν). Αλλά μένω άναυδος με την εντύπωση πως η δημοσίευση των φωτογραφιών αυτών έχει σαν στόχο "την διαχείριση της οργής από πολιτικά κέντρα". Πάμε για τρεις βδομάδες πλέον που ο βιασμός του Λιβάνου συνεχίζεται και τα πολιτικά κέντρα που έχουν οποιαδήποτε ισχύ για να σταματήσουν αυτό το αίσχος, δεν έχουν πτοηθεί καθόλου από τα νεκρά παιδάκια. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει η καταστροφή είναι να οργίσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται ώστε να υπάρχει πολιτικό κόστος στην χλιαρή στάση π.χ. των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την κατάπτυστη (για άλλη μια φορά) στάση της Βρετανικής κυβέρνησης. Αυτό είναι πολεμοκάπηλο; Το να θες να σταματήσεις το πόλεμο; Είμαστε σοβαροί; Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η λέξη; και τι δουλειά έχει η σφαγή της Σρεμπρένιτσας με όλα αυτά. Νομίζεις ότι θα μας έκανε κακό να είχαμε δει ωμά, εδώ στην Ελλάδα, τα πεδία των πτωμάτων στην Σρεμπρένιτσα. Θα ήταν κακό και πολεμοκάπηλο να γνωρίζουμε το είδος των ψυχοπαθών που υποστηρίζαμε; Ή είναι κακό να γνωρίζουμε (και να βλέπουμε και να μας κάθεται στο στομάχι και να μην ξεκολλά από το μυαλό όσων έχουν συνείδηση) την μαζική λιμοκτονία στην Αφρική - ειδικά στην Μπιάφρα που ήταν ένας πόλεμος εξόντωσης μιας εθνότητας από την κυρίαρχη Νιγηριανή κυβέρνηση; Εγώ προσωπικά προτιμώ να μην αντιμετωπίζω ψύχραιμα τις σφαγές όπου αυτές γίνονται γιατί η σιωπή και η "ψυχραιμία" μου ενώπιον της κατάφωρης αδικιάς είναι, εν τέλει, συνενοχή.

6.
Τα παιδιά είναι παιδιά. Γιατί όμως, δυο βδομάδες σχεδόν από την αρχή της κρίσης, οι χεζμπολάδες, αν ήταν άντρες με αρχίδια, δεν τα έδιωξαν από τους προαποφασισμένους, και πολλές φορές δημοσιοποιημένους από πριν, στόχους των Ισραηλινών; Και αν δεν ήταν δημοσιοποιημένοι κάποιοι στόχοι, γιατί δεν τα διώξανε και πάλι από τα “στρατόπεδά” τους; Για να μην καρφωθούν; Μήπως είναι πολύ βέβηλη η απορία μου για τους δήθεν ειρηνιστές; Τώρα, ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι φονιάδες, αυτοί που χρησιμοποιούν τα παιδιά ΤΟΥΣ ως όργανα εκβιαστικών πολιτικών επιδιώξεων και ανθρώπινες ασπίδες, ή μόνο οι, σε κάθε περίπτωση ανόητοι και βλάκες κι αυτοί, Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατηγοί;


Θα ήθελα να μου αναφέρει κάποιος ένα παράδειγμα αντάρτικου στρατού που πολεμά βγαίνοντας στην πεδιάδα και φωνάζοντας - "γιου-χου εδώ είμαστε, ελάτε". Η επιχειρηματολογία των Γερμανών κατακτητών εδωπέρα ήταν απολύτως παρόμοια: Αυτοί οι τρομοκράτες στο βουνό φταίνε που σας σφάζουμε - αν καθόντουσαν και μας αφήναν ήσυχους εμείς δεν είχαμε λόγο να σφάξουμε κανένα, άσε που τους κρύβετε... Η λαϊκή αντίσταση είναι αντίσταση μέσα στον λαό (και μέσα από τον λαό) που την στηρίζει. Από πολύ παλιά. Στην πραγματικότητα βέβαια, η Χεζμπολλάχ ως στρατηγικά ευφυής οργάνωση αποφεύγει τους αμάχους όπως ο διάολος το λιβάνι - και φυσικά το Ισραήλ έχει πει ότι όπως και να έχει, όποιος παραμείνει στον Νότιο Λίβανο για οποιονδήποτε λόγο (και μένουν πολλοί για πολλούς λόγους), θεωρείται στόχος. Δείτε πάλι την τελευταία Ισραηλινή θηριωδία στην Κανά. Οι πύραυλοι έφευγαν από εκατοντάδες μέτρα μακριά και οι Ισραηλινή χτύπησαν την κοντινότερη πολυκατοικία - ψευδόμενοι ασύστολα μετά. Στην Κανά βρίσκονταν ήδη εκκενωμένοι πρόσφυγες - που στο διάλο να πανε;. Άλλωστε να διώξουν ποιον από πού; Ο Ρόμπερτ Φισκ γράφει στην Independent τα ακόλουθα σχετικά με το ποιος εμποδίζει τους κατοίκους του Νοτίου Λιβάνου να φύγουν:

Throughout the day, Qana villagers and civil defence workers dug through the ruins of the building with spades and with their hands, tearing at the muck until they found one body after another still dressed in colourful clothes. In one section of the rubble, they found what was left of a single room with 18 bodies inside. Twelve of the dead were women. All across southern Lebanon now, you find scenes like this, not so grotesque in scale, perhaps, but just as terrible, for the people of these villages are terrified to leave and terrified to stay. The Israelis had dropped leaflets over Qana, ordering its people to leave their homes. Yet twice now since Israel's onslaught began, the Israelis have ordered villagers to leave their houses and then attacked them with aircraft as they obeyed the Israeli instructions and fled. There are at least 3,000 Shia Muslims trapped in villages between Qlaya and Aiteroun ­ close to the scene of Israel's last military incursion at Bint Jbeil ­ and yet none of them can leave without fear of dying on the roads.


Όσο για τα "στρατόπεδα"... Ποια στρατόπεδα; Η Χεζμπολλάχ είναι νόμιμη πολιτική οργάνωση στον Λίβανο με γραφεία και ιδρύματα ανά την χώρα. Το Ισραήλ θεωρεί ως νόμιμο κάθε στόχο που έχει σχέση με την Χεζμπολλάχ, που φυσικά έχει γραφεία κτλ σε όλον τον Λίβανο, δημόσια και γνωστά. Στα οποία φυσικά δεν φυλάσσουν τίποτα το ουσιώδες πολεμικά, γιατί δεν είναι μαλάκες. Αλλά τα οποία παρόλα αυτά βομβαρδίζονται. Η πολιτική των μαζικών βομβαρδισμών δεν έχει στόχο, μπορεί να εικάσει κανείς, τις επιχειρησιακές συνατότητες της Χεζμπολλάχ (οι οποίες όπως φαίνεται στέκουν μια χαρά ακόμα), αλλά την αποθάρρυνση των κατοίκων του Λιβάνου και την στροφή τους εναντίον της οργάνωσης. Στην ουσία οι βομβαρδισμοί είναι εκβιαστικοί: αν δεν απομονώσετε την Χεζμπολλάχ θα σας λιανίζουμε, θα σας επιστρέψουμε στην λίθινη εποχή. Το ότι αυτό οι περισσότεροι στο Ισραήλ το θεωρούν τόσο θεμιτό, όσο και δυνητικά αποτελεσματικό είναι ένδειξη βαθιάς τύφλωσης, ο Gideon Levy, ο Ισραηλινός αριστερός ειρηνιστής (πολεμοκάπηλος κι αυτός υποθέτω;) δεν μασά τα λόγια του: "πολύ πριν κριθεί αυτός ο πόλεμος" λέει, στο κόστος του θα πρέπει να συνυπολογιστεί η "ηθική συσκότιση" που περιβάλλει και καλύπτει όλο το Ισραήλ και "απειλεί την ύπαρξη και την εικόνα του εξίσου με τα Κατιούσα".

ΥΓ. Τέλος σχετικά με την χρήση του όρου ολοκαύτωμα: μπερδεύεται η λέξη ολοκαύτωμα με την λέξη Ολοκαύτωμα. Η λέξη ολοκαύτωμα προϋπήρχε στην Ελληνική πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το λεξικό του Τριανταφυλλίδη αναφέρει:

ολοκαύτωμα το [olok?ftoma] O49 : μεγάλη θυσία, ιδίως ανθρώπινων ζωών, συνήθ. για υψηλά ιδανικά: Tο ~ του Aρκαδίου. Έδωσαν τη ζωή τους ~ για την ελευθερία. Γίνομαι ~, θυσιάζομαι. || (επέκτ.) ολοκληρωτική καταστροφή ή αφανισμός μεγάλου αριθμού ανθρώπων: Πυρηνικό ~. Tο ~ των Eβραίων, η γενοκτονία. || για κτ. που καίγεται, που παίρνει φωτιά: Στην πυρκαγιά του εργοστασίου, έπιπλα, υφάσματα και άλλα εύφλεκτα υλικά έγιναν ~.


ΥΓ2: Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από την Χεζμπολλάχ και οι εκτοξευτήρες είναι μεταφερόμενοι. Όταν η Ισραηλινή αεροπορία χτυπά την πηγή από όπου έφυγαν οι πύραυλοι προ τετάρτου (ή την διπλανή πολυκατοικία), περιμένουν στα σοβαρά να έχουν μείνει στο ίδιο σημείο για να βομβαρδιστούν καλύτερα; Κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει για το τι σημαίνει "μεταφερόμενος" (mobile).

Β. Απαντήσεις στην Αδέσποτη:

Η Αδέσποτη o chris, θέτει μερικά βασικά ερωτήματα που παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Παραθέτω μερικά από αυτά, με τις απαντήσεις μου:

1. Ως Έλληνες θέλουμε το Ισραήλ να έχει κράτος; Ή συμμεριζόμαστε την άποψη του Αμαντινετζάντ, Προέδρου του Ιράν, ότι πρέπει να σβήσει από το χάρτη;


Ως άνθρωπος θέλω το Ισραήλ να έχει κράτος στα (μόνα διεθνώς αναγνωρισμένα) σύνορά του - προ του 1967. Αυτή είναι και η καλύτερη ιδέα για μια μόνιμη ειρήνη στην περιοχή.


2. Αν δεχόμαστε ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει κράτος αλλά πρέπει να ζει ειρηνικά με τους γείτονές του τότε τι λέμε για τον Πόλεμο των 6 ημερών το 1967; Μήπως τότε μαζεύτηκαν τα γειτονικά αραβικά κράτη να πετάξουν τους αλλόθρησκους στην θάλασσα και το Ισραήλ απάντησε χτυπόντας τους ταυτόχρονα σε 4 μέτωπα καταλαμβάνοντας το Νότιο Λίβανο, το Υψίπεδα του Γκολάν και την Χερσόνησο του Σινά. Τότε, αναφέρομαι στο 1967 [με νωπό ακόμα το ολοκαύτωμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου] έπρεπε το Ισραήλ να κάτσει να το διαλύσουν εν τη γενέσει του;


Πρόκειται για μια μάλλον υπεραπλουστευμένη εικόνα για τα γεγονότα του 1967. Η ιδέα ότι τα Αραβικά κράτη, με ορατά ασθενέστερο στρατό από το Ισραήλ, ξαφνικά αποφάσισαν να πετάξουν τους "αλλόθρησκους" (αλλοεθνείς μάλλον; εποίκους επίσης;) στην θάλασσα είναι αμφισβητούμενη - επιεικώς. Αλλά μια και μιλάμε για νωπά τότε τραύματα, ξεχνάμε την μαζική και αιματηρή εθνοκάθαρση 700.000 περίπου Παλαιστινίων, από το Ισραήλ το 1947-48. Υποψιάζομαι πως δεν θα ήταν λιγότερο τραυματικό για τους Παλαιστίνιους από ότι η Μικρασιαστική Καταστροφή για τους δικούς μας π.χ.;

3.
- Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανένας που βρίσκουν τα λεφτά οι Χεσμπολάχ και η Χαμάς ώστε ν' αγοράζουν όπλα και πυραύλους; Μήπως απ' το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων; Ξεχάσαμε τους χάρτες με τις διαδρομές των ναρκωτικών απ? το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν προς την Ευρώπη; Το δεχόμαστε αυτό;


Η Χεζμπολλάχ χρηματοδοτείται από Συρία, Ιράν και έχει δικό της σύστημα ενισχύσεων από την Σιιτική κοινότητα (αν δεν κάνω λάθος). Η Χαμάς έχει κάτι πυραύλους Κασάμ, που είναι οικιακής κατασκευής (και αποτελεσματικότητας), εκρηκτικά πιθανώς Αραβικής ή Ρωσικής προέλευσης (φτηνά αλλά αποτελεσματικά) και γενικά είναι low-budget οργάνωση. Για καμία από τις δυο οργανώσεις δεν έχει ακουστεί το οτιδήποτε από όσο ξέρω (τίποτα από σοβαρή πηγή εννοώ) για ναρκωτικά [Διόρθωση: ΟΚ υπερβολή. Για την Χαμάς δεν έχει ακουστεί, αλλά από ΗΠΑ και Ισραήλ ακούγονται πολλά για εμπλοκή της Χεζμπολλάχ στο κύκλωμα της ηρωίνης. Η Χεζμπολλάχ τα αρνείται. Πολλά από τα όσα της αποδίδονται έχω την αίσθηση ότι την μπερδεύουν με την Λιβανέζικη μαφία - με την οποία όμως δεν αποκλείεται να έχει δοσοληψίες (ή κάτι περισσότερο) η Χεζμπολλάχ. Αλλά τα μισά από όσα λέγονται από το Ισραήλ για την Χεζμπολλάχ αν ήταν αληθινά, η Χεζμπολλάχ θα έπρεπε να έριχνε σε οικονομική ισχύ στην Ρώσικη Μαφία. Δεν μου φαίνεται πάρα πολύ πιθανό- αλλά ποιος ξέρει;]. Καμία από τις δύο οργανώσεις δεν είχε καμία σχέση με τους Ταλιμπάν. Για την ακρίβεια η Χεζμπολλάχ ήταν για τους Ταλιμπάν βρωμερά αιρετικά γουρούνια. Σημειώνω πως επί Ταλιμπάν, η παραγωγή ηρωίνης είχε (πρωτοφανώς) τσακιστεί - αλλά γνώρισε πάλι μεγάλες πιένες μετά την "απελευθέρωση" - την παράδοση δηλαδή της εξουσίας σε άλλους φονταμενταλιστές πολεμάρχους.

4.
- Γιατί κανένας δεν μιλάει για τον Εμφύλιο μεταξύ Παλαιστινιακής αρχής και Χαμάς πριν την έναρξη αυτού του πολέμου; Γιατί άρχισε ο εμφύλιος; Μήπως γιατί η Χαμάς αν και κυβερνών κόμμα δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ και πήγε να εξαφανίσει την Παλαιστινιακή αρχή με τα όπλα επειδή της στέκεται εμπόδιο;


Τα καλά τα όπλα τα έχουν οι παλιοί του PLO. Η Χαμάς είναι και αυτή μέρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ως νόμιμη κυβέρνηση. Το πρόβλήμα είναι ότι ακόμα κι αν η Χαμάς θέλει (που είχε δείξει σημάδια πως ήθελε) να "σταματήσει τον πόλεμο" (δεν είναι πόλεμος, ο πόλεμος θέλει δύο στρατούς) με το Ισραήλ, το Ισραήλ δεν έδειξε καμία διάθεση να σταματήσει τον πόλεμο με τους Παλαιστινιούς ουδέποτε, αλλά ιδιαίτερα μετά την (δημοκρατικότατη) εκλογή της Χαμάς. Σημειώνω ότι λίγo μετά από την ανάδυση της πιθανότητας η Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, o Ισραηλινός στρατός επιτίθονταν στην Γάζα.

5.

- Γιατί κανένας δεν μιλάει για την κατάχρηση των χρημάτων της Ε.Ε. από την Παλαιστινιακή αρχή; Μιλάμε για λεφτά δικά μας που ήταν για τον λαό της Παλαιστίνης.


Μιλήσαν οι Παλαιστίνιοι και καταψήφισαν του καταχραστές για να εκλέξουν την, κατά πολύ, λιγότερο διεφθαρμένη Χαμάς.

6.
- Γιατί η Χεσμπολάχ και η Χαμάς δεν θέλουν ν' αφολιστούν; Να παραδόσουν τα όπλα και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την ειρήνη και κυρίως για τα σύνορα; Γιατί κινδυνεύουν απ? το Ισραήλ ή γιατί με την δύναμη των όπλων ελέγχουν ουσιαστικά την εξουσία στις χώρες τους και αν τα παραδόσουν χάνουν για πάντα το όνειρο της κυριαρχίας του Ισλάμ;


Γιατί κινδυνεύουν από το Ισραήλ, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις. Την δύναμη των όπλων δεν την έχει η Χαμας στα Παλαιστινιακά εδάφη. Αν νομίζεις δε ότι η PLO είναι αφοπλισμένη, γελιέσαι. Δεν υπάρχει εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα που θα παρατούσε τα όπλα χωρίς να έχει επιτύχει τίποτα. Η Χεζμπολλάχ τα θέλει και για εσωτερικές της ισορροπίες στον Λίβανο, όπου πλέον (όπως είπαμε πιο πάνω) συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειονότητας των Λιβανέζων ως εθνική αντίσταση. Καμία από τις δύο οργανώσεις δεν έχει προγραμματικό στόχο την δια των όπλων επιβολή του Ισλάμ. Δες παραπάνω τα περί Χεζμπολλάχ.

7.

Μήπως γιατί όταν λέει ο Σιράκ «οι εταίροι μας», εννοεί τα όπλα που πουλάει στην περιοχή και εξοπλίζουν την Χαμάς και την Χεσμπολάχ και δεν ήθελε να ρισκάρει ένα επεισόδιο με τους Εβραίους που μπορεί να έβαζε σε κίνδυνο την ζωή Γάλλων υπήκοων;


Η Γαλλία δεν πουλάει όπλα στην Χαμάς - πολλώ δε μάλλον δεν πουλάει στην Χεζμπολλάχ. Οι πελάτες της Γαλλίας στην περιοχή είναι οι Μαρωνίτες του Λιβάνου. Η Γαλλία είχε πρωτοστατήσει στην απόφαση 1559 του συμβουλίου ασφαλείας περί αφοπλισμού της Χεζμπολλάχ και απόσυρσης των Συριακών στρατευμάτων. Δεν τα πάει καλά με την Χεζμπολλάχ.

8.

- Γιατί κατά βάθος προσευχόμαστε [ως Έλληνες] ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν και ν? αλλάξει το status στην περιοχή υπέρ των Ισλαμιστών; Μας αρέσει δηλαδή ένα καθεστώς όπου εκτελούνται γυναίκες δια λιθοβολισμού επειδή σκότωσαν τον βιαστή τους; Σ' ένα κράτος που επικρατεί το σκοτάδι της σαρίας να τους δώσουμε και όπλα να εδραιώσουν την εξουσία τους;


Θα προτιμούσα να μην αποκτά κανείς πυρηνικά όπλα. Αλλά από την άλλη, η ιδέα ότι το Ισραήλ (που απέκτησε πυρηνικά όπλα πρόσφατα και δείχνει ότι έχει μια ιδιάζουσα αντίληψη του πολεμικού μέτρου) μπορεί να έχει (χωρίς καμία κύρωση) και μια άλλη χώρα δεν μπορεί όχι να φτιάξει πυρηνικά όπλα, αλλά να κάνει ειρηνική χρήση (και αυτή κακή ίσως) της πυρηνικής ενέργειας, είναι μάλλον προβληματική. Γενικά πάντως επικρατεί η ιδέα ότι μια καλύτερη ισορροπία δυνάμεων αποτελεί αντικίνητρο για περιπέτειες τύπου Ιράκ ή Λιβάνου.

Τέλος:
Γ. Δύο μέτρα και δυο χορεύουν

Ανδρέας Ανδριανόπουλος:

Καταγγέλλεται το Ισραήλ για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο Λίβανο από τα λογής ελληνικά «προοδευτικά» μετερίζια. Ούτε μιά κουβέντα όμως για τις απαγωγές ισραηλινών στρατιωτών, για τις ρουκέτες της Χετζμπολάχ και για την πλήρη απαξίωση από την Χαμάς της ισραηλινής χειρονομίας να αποχωρήσει από την Γάζα και από ισραηλινούς οικισμούς στην Δυτική Οχθη. Δηλ. αν οι «Γκρίζοι Λύκοι» εκτόξευαν ρουκέτες κατά ελληνικών θέσεων στον Εβρο κι αυτές έφθαναν μέχρι και την Θεσ/νίκη η Ελλάδα δεν θα θεωρούσε υπεύθυνη την Τουρκία; Και δεν θα ήτνα υποχρεωμένη να αντιδράσει; Αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των θέσεων των «προοδευτικών», υποτίθεται, οργανώσεων της Αριστεράς είναι που εξοργίζουν όποιον έχει και στοιχειώδη ακόμη σχέση με την λογική.


Όπως έχουμε εξηγήσει δεν άρχισαν όλα ούτε με τις ρουκέτες της Χεζμπολλάχ, ούτε φυσικά με την απαξίωση κάποιας "Ισραηλινής χειρονομίας" (αλλά δέστε τα λινκ στις αναφορές του ΟΗΕ στην απάντηση Β4 πάνω). Σε ότι αφορά την παρομοίωση, της λείπουν μερικά μάλλον σημαντικά στοιχεία αναλογίας. Αν οι "Γκρίζοι Λύκοι" είχαν διεξάγει έναν αιματηρό αγώνα για την απελευθέρωση της Τουρκίας από τον Ελληνικό στρατό κατοχής που είχε φτάσει στην Άγκυρα για να υποχωρήσει τελικά στην μισή χώρα, με εκετελέσεις, βασανισμούς και αγριότητες πάσης φύσεως κατά Τούρκων και να διωχθεί από το αντάρτικο των Γκρίζων Λύκων από όλη σχεδόν (αλλά όχι τελείως) την χώρα - και αν η Ελλάδα κράταγε ακόμα χιλιάδες Τούρκους μαχητές σε μυστικές φυλακές, έμπαινε σε Τουρκικό έδαφος για δολοφονικές επιχειρήσεις και παραβίαζε τον Τουρκικό εναέριο χώρο μέχρι την Άγκυρα, σχεδόν καθημερινά, τότε ίσως η αντίδραση των Γκρίζων Λύκων να ήταν και δικαιολογημένη - λέω.

Προσέξτε ότι έχοντας φτιάξει στο κεφάλι του ένα άσχετο παράδειγμα με υποθετικές αντιδράσεις της αριστεράς, εξοργίζεται από το ίδιο του το κατασκεύασμα.... Μιλώντας όμως για δύο μέτρα και σταθμά, αλήθεια ο κ. Ανδριανόπουλος είναι υπέρ ή κατά της συλλογικής τιμωρίας πληθυσμών. Ή δεν θεωρεί ότι οι μαζικές δολοφονίες αμάχων στον Λίβανο και στην Γάζα είναι συλλογική τιμωρία; Αν δεν είναι, τι είναι;

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εξαιρετική ανάλυση. Μου άρεσε ιδιαίτερα η έμφαση στον συμπληρωματικό ρόλο της Αλ Κάϊντα στο χριστιανικό φονταμενταλισμό που επιδεικνύουν οι σύμμαχοί μας (και σε ένα βαθμό και εμείς).
Το ερώτημα είναι αυτό που θέτεις στο τέλος: είμαστε υπέρ ή κατά της μαζικής τιμωρίας πληθυσμών; Αν είμαστε κατά (και θεωρώ ότι ένας σκεπτόμενος πολίτης δεν μπορεί παρά να είναι κατά) τότε συνεπάγεται αντίθεση και στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και στις τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστών. Εκεί είναι η ουσία.
Ο χρήστης ΠΡΕΖΑ TV είπε…
Πολυ καλη η αναλυση αλλα ολα παραμενουν θεωριες εκ του ασφαλους.Οι εικονες μιλανε απο μονες τους.

http://blogs.foxsports.com/prezatv
Ο χρήστης bbchris είπε…
Αγαπητέ λιβανιστή το κείμενο που αποδίδεις στην Αδέσποτη είναι αναδημοσίευση, το έγραψε αλλά δυστυχώς κανένας δεν το πρόσεξε. Καλό θα είναι, τα όποια βέλη - διαφωνίες να απευθύνονται σε μένα κι όχι σε κάποιον που δεν φταίει. Από εκεί και πέρα:

Για το 1 &2: Είναι απλουστευμένη ανάλυση του πολέμου των 6 ημερών αλλά δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία. Τότε όλοι οι Άραβες ήταν εναντίον του Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφής διαχωρισμός των σουνίτικων [φιλοδυτικών πια] καθεστώτων που υποστηρίζουν την ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων με ικανή και αναγκαία συνθήκη για ειρήνη στην περιοχή είναι να επιστρέψει το Ισραήλ στα σύνορα πριν το 1967. Και της «Σιίτικης ημισελίνου» που υποστηρίζει την διάλυση του κράτους του Ισραήλ.

Για το 3: Έγραψα το «Aφγανιστάν των Ταλιμπάν» και όχι οι Ταλιμπάν αυτοί καθ’ αυτοί. Τότε βγήκαν οι χάρτες με την διαδρομή των ναρκωτικών απ’ το Αφγανιστάν στην Δ. Ευρώπη. Δυστυχώς πέρναγαν κι απ’ το Λίβανο της Χεσμπολάχ. Εκεί στο νότιο Λίβανο υπάρχει θέμα με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Για την ιστορία οι Ταλιμπάν κατέστρεφαν τις φυτίες οπίου για ν’ αποδυναμώσουν τους Αφγανούς φύλαρχους [μετέπειτα σύμμαχοι των Αμερικάνων] που αντλούσαν την δύναμή τους απ’ το εμπόριο των ναρκωτικών. Πολύ χρήμα - πολλά όπλα.

Για το 4 & 5: Η Χαμάς αμέσως μετα την εκλογή της δήλωσε ότι δεν σταματάει τον πόλεμο και δεν συνομιλεί με το Ισραήλ, στέλνοντας τον Παλαιστινιακό λαό στα τάρταρα αφού τους έκοψε την βοήθεια η Ε.Ε. Οι ρουκέτες προς το Ισραήλ δεν σταμάτησαν ποτέ όπως και η αλητεία [επιοικέστατος ο χαρακτηρισμός] των Ισραηλινών. Ο Απάς πήγε να το εκμεταλευτεί πολιτικά και μίλησαν τα κουμπούρια.

Για το 6: Το λες κι εσύ ξεκάθαρα. «Η Χεζμπολλάχ τα θέλει και για εσωτερικές της ισορροπίες στον Λίβανο. » Μια χώρα που μέτραγε ακόμα τις πληγές της απ’ τον εμφύλιο. Κοινώς αφοπλισμό, ξεχάστε τον.

Για το 7: Το χρησιμοποιείς πετσοκομμένο και χάνεται το νόημα της ειρωνείας. Πρώην αποικιοκράτης στην περιοχή και έμπορος όπλων, κάνει την πάπια και συστήνει αυτοσυγκράτηση. Τελευταίο hit η Γερμανία που αισθάνεται ενοχές έναντι
των Εβραίων για το ολοκάυτωμα γι’ αυτό δεν μιλάει. Σίγουρα ο Πιλάτος ήταν Πόντιος κι όχι Δυτικοευρωπαίος;

Για το 8: Δεν το μάθαμε τώρα για το Ισραήλ. Το ξέραμε από πάντα ότι έχει ατομική βόμβα. Τώρα μάθαμε την ποσότητα. 200 πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές.

Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες. Αυτά τα έγραψα, θεωρώντας δεδομένο ότι οι Εβραίοι πρέπει να πάνε σε μια νέα Νυρεμβέργη και να δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως οι Ναζί. Από την στιγμή που χρησιμοποιούν και ναζιστικές μεθόδους. Αλλά [για μένα πάντα] κοιτώντας μόνο τα εγκλήματα των Εβραίων δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα εγκλήματα των υπολοίπων της περιοχής.
Ο χρήστης talos είπε…
ΟΚ,συγγνώμη για την λάθος παράθεση, ομολογώ ότι το λινκ στην αρχή του κειμένου δεν το είχα προσέξει. mea Culpa και διορθώθηκε. Πάντως ελπίζω να μην θεωρήθηκε επί προσωπικού η απάντηση. Στα ερωτήματα προσπάθησα να απαντήσω...

Θα έλεγα με κίνδυνο να παρεξηγηθώ ότι το 1948 όλα τα Αραβικά κράτη δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μην αναγνωρίσουν το Ισραήλ, το οποίο ήταν προϊόν εκτεταμένης εθνοκάθαρσης εις βάρος Αράβων.

Ο διαχωρισμός Σουνιτικών- Σιιτικών κρατών ως προς το θέμα του Ισραήλ (αν συμπεριληφθεί μάλιστα κατά κάποια περίεργη λογική και η Συρία) νομίζω πως είναι ευκαιριακός. Η Χαμάς π.χ. που στηρίζεται και από την Σαουδική Αραβία, δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει επίσημα το Ισραήλ (αν και μάλλον θα το κάνει τώρα που είναι κυβέρνηση). Πάντως η πραγματικότητα παραμένει πως υπό κατοχή εδάφη έχει το Ισραήλ και όχι οι φωνασκούντες Αραβικές χώρες.
3. Η Χεζμπολλάχ λέγεται ότι έχει εργοστάσια επεξεργασίας του οπίου στην Μεπκαά (και ένα τεράστιο εγκληματικό δίκτυο ανά τον κόσμο). Το πρόβλημά μου είναι πως οι πηγές για την πληροφορία αυτή είναι (από όσο ξέρω - θα με ενδιέφερε να βρω άλλες) εν τέλει συνδεδεμένες με Αμερικανικές και Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Εννοώ ότι το θέμα δεν είναι αν Λιβανέζοι μετέχουν στο εμπόριο ηρωίνης - πάρα πολλοί. Το θέμα είναι ποια ακριβώς είναι η "συμμετοχή" της Χεζμπολλάχ. Τα οργανώνει; Τα φορολογεί; Έχει οικονομικές σχέσεις με εκείνους που τα έχουν; Ανεξάρτητα όμως από αυτό, σε ότι αφορά τον οπλισμό της, η Χεζμπολλάχ γνωρίζουμε πως εξοπλίζεται από Συρία και Ιράν - δεν αγοράζει όπλα μόνη της...
4. Η Χαμάς από τον Φεβρουάριο του 2005 είχε κηρύξει εκεχειρία, εν όψει των εξελίξεων. Η κατάπαυση πυρός τηρήθηκε από την Χαμάς (και εξόργισε την Τζιχάντ που μάλλον δεν την τήρησε) μέχρι τον βομβαρδισμό αμάχων στην παραλία της Γάζας τον Ιούνιο. Η βοήθεια της ΕΕ κόπηκε γιατί δεν της άρεσε το αποτέλεσμα των δημοκρατικών διαδικασιών στα Παλαιστινιακά εδάφη. Κι εμένα δεν μου άρεσε αλλά η διαφθορά της Φατάχ κάποια μέρα θα πληρωνόταν. Βλ. κι εδώ.
- Η Χεζμπολλάχ δεν θα αφοπλιστεί εύκολα αν δεν υπάρξει συνφωνία για την διόρθωση της υποαντιπροσώπευσης των Σιιτών στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση. Αλλά έχει δηλώσει ότι θα αυτοαφοπλιστεί ανεξάρτητα μόλις το Ισραήλ αποχωρήσει από το κομμάτι του Λιβάνου που κατέχει και επιστρέψει τους αιχμάλωτους Λιβανέζους που κρατά. Και επαναλαμβάνω η Χεζμπολλάχ έχει ευρεία εσωτερική νομιμοποίηση λόγω της αντιστασιακής της δράσης στην Ισραηλινή κατοχή.
7. ΟΚ. Η ωραιότερη ειρωνία είναι ότι η Γαλλία (λέγεται ότι) εξόπλιζε τους φαλαγγίτες στον Λιβανέζικο εμφύλιο...
8. Ναι, το πρόσφατα είναι λάθος (αν και για μένα η δεκαετία του 80 πρόσφατη είναι...).

Κοίτα ούτε εγώ διαφωνώ με αυτά που λες (ως επί το πλείστον). Αλλά έχω την αίσθηση ότι στην τρέχουσα συγκυρία η επισήμανση των (πολλών) προβληματικών στοιχείων στον Λίβανο και την ΠΑή, όσο ορθή και να είναι - είναι κάπως σαν την διεκτραγώδηση των ελαττωμάτων του κοινοβουλευτισμού την επαύριο της κήρυξης στρατιωτικής δικτατορίας. Δεν κάνω δίκη προθέσεων. Προτείνω κάποιες προτεραιότητες. Π.χ. ο Άσσαντ-pere όντως έχει φάει συγκρίσιμο αριθμό συν-αράβων με το Ισραήλ τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ καμία παλιά πολιτική προσωπικότητα του Λιβάνου (σχεδόν) δεν είναι αθώα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας την εποχή του εμφυλίου (όπου το ποιοι ήταν ενατίον ποιών και ποιος έσφαζε ποιον, σε κάποιες περιπτώσεις άλλαζε με τον μήνα). Αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ άλλον πόλεμο στην περιοχή ο οποίος να είναι σχεδιασμένος να πλήξει τόσο πολύ και τόσο κυρίαρχα αμάχους, όσο αυτός εδώ.
Ο χρήστης talos είπε…
mpampakis: εγώ είμαι κατά της επίθεσης κατά αμάχων από όπου κια προέρχεται. Οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και ενόπλων είναι άλλο θέμα - και πάντως όχι τρομοκρατία. Υπάρχει επίσης και μια ακόμα διάκριση: οι οργανώσεις που κάνουν γενικώς Τζιχάντ εναντίον των απίστων (που είναι η άλλη όψη και το στήριγμα της πολιτικής Μπους π.χ Αλ Κάιντα, ένα κομμάτι της Ιρακινής αντίστασης) και όσοι κάνουν αντίσταση (π.χ. σήμερα η Χεζμπολλάχ, ένα μεγάλο κομμάτι της Ιρακινής αντίστασης, η Χαμάς κοκ.)

Επίσης:
Ο Τσόμσκυ σε μια πρόσφατη συνέντευξή του υπογραμμίζει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που χρησιμοποιούμε στην Δύση για το θέμα της συλλογικής ευθύνης...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γι' άλλη μια φορά εξαιρετική ανάλυση και κυρίως κοινή λογική σε εγρήγορση (αγαθό σε εγγενή ανεπάρκεια φαίνεται). Μια υποσημείωση για τις ρουκέτες του Ανδριανόπουλου: Δεν είμαι οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, αλλά, με δεδομένο τον πόλεμο που δίνει το Ισραήλ και στα ΜΜΕ (βλ. π.χ. http://www.mediachannel.org/MediaWarMiddleEast.htm), εντυπωσιάζεται κανείς από το γεγονός ότι το επιχείρημα με τις ρουκέτες το χρησιμοποίησαν σχεδόν απαράλλαχτο και σχεδόν ταυτόχρονα τρεις τουλάχιστον σχολιαστές, χωρίς να αναφέρουν ο ένας τον άλλον: Μανδραβέλης 15/7 (http://www.medium.gr/articles/115313751246056.shtml), Ανδριανόπουλος 28/7 (http://www.andrianopoulos.gr), Δήμου 27/7 (http://doncat.blogspot.com/2006_07_01_doncat_archive.html#115398311910048286), Κωνσταντινίδης 27/7 (http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14826&m=B40&aa=1). Δεν υπαινίσσομαι τίποτε, απλώς καταθέτω την έκπληξη.
Ο χρήστης bbchris είπε…
Η θεωρία της συλλογικής ευθύνης και κατά συνέπεια η μαζική τιμωρία πληθυσμών είναι καθαρά ναζιστική θεωρία και πρακτική. Το ξέρουμε όλοι. Σκότωναν οι αντάρτες έναν γερμανό, όλοι οι άντρες από 13 έως 70 χρονών στην πλατεία του χωριού να εκτελεστούν σαν αντίποινα και προς παραδειγματισμό.

Αυτή τη στιγμή τον ρόλο των εκτελεστικών αποσπασμάτων, τον παίζουν τα Ισραηλινά F16. Το μέσο άλλαξε. Η πρακτική παραμένει ίδια.
Ο χρήστης Μαύρος Γάτος είπε…
Πολύ καλά τα λες, αλλά, φοβάμαι, σε ώτα μη ακουόντων. Οι άνθρωποι αποφάσισαν να αποδείξουν κάτι πάση θυσία και δεν δέχονται επιχειρήματα και αντιρρήσεις. Μόλις τους βάλεις στη θέση τυς κραυγάζουν "σκέφτεσαι, άρα είσαι αντισημίτης".

¨Ενα μόνο έχω να πω. Ντροπή τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εξαιρετική η ανάλυση και πολύ εύστοχες οι απαντήσεις, ειδικά σε όλους εκείνους που δεν είναι ικανοί ή μάλλον δεν θέλουν να διαχωρίσουν τα εγκλήματα και τις θηριωδίες του πανίσχυρου ισραηλινού στρατού από τις 'κατσιαπλιάδικες' επιθέσεις των αντάρτικων στρατών της Χεζμπολλά και της Χαμάς, που παρεπιτπτόντως δημιουργήθηκαν καθαρά από λόγους αντίστασης σε πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ. Ενα Ισραήλ που αδυνατεί να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή με τη χρήση στρατιωτικής βίας. Υποψιάζομαι ότι μετά την τελευταία έκρηξη βιαιότητας του Ισραήλ, σύντομα θα δούμε και δυτικές "τρομοκρατικές" οργανώσεις να κάνουν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών.

Επίσης ήθελα να πω ότι τις αφ' υψηλού γεωπολιτικές αναλύσεις περί Ισραήλ και της γενικότερης στρατηγικής του, θα ήταν καλό να τις αφήνουν οι επίδοξοι αναλυτές σε εκείνους που διαθέτουν ολοκληρωμένη γνώση γύρω από τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Κυρίως όμως δεν θα πρέπει αυτές οι αναλύσεις να επισκιάζουν το ανθρωπιστικό ζήτημα, και τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον αμάχων και ειδικά παιδιών, είτε ως συλλογική τιμωρία, είτε ως "παράπλευρη απώλεια". Και στις δύο περιπτώσεις, κατά τη γνώμη μου, όχι ως ειδικού αλλά ως ανθρώπου με κοινή λογική, αυτά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - και δεν πτοούμαι από το γεγονός ότι και το Ιράν έχει επισήμως την ίδια άποψη.
Ο χρήστης dgalanis είπε…
φίλε χαρά στο κουράγιο σου

τώρα όσον αφορά τον just το παιδί είναι αλλού οπότε έχει το ακαταλόγιστο

για τους άλλους δύο bloggers δεν έχω προσωπική άποψη επειδή δεν τους έχω παρακολουθήσει

τέλος για να μην πολυλογώ θα συμφωνήσω με τον μαύρο γάτο
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μωρέ μπράβο απαξιώσεις από τον Μανιφέστο και το Μαύρο Γάτο... εμβριθείς κι αποτελεσματικές οι αναλύσεις τους...

Τι να πω, κι ό,τι γράφω τώρα μια μακροσκελέστατη απάντηση στο ποστ του Τάλω, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι ΑΠΑΙΤΟΥΝ να το βουλώσω διότι τους ενοχλέι η πολυφωνία. Να γιατί μίλαγα ότι "ο επιθετικός αριστερισμός κάποιων “ιστολόγιων” είναι προφανές πως ουσιαστικά σνομπάρει την πολυφωνία και αντί για πολιτικό διάλογο, προωθεί και σπονσοράρει την κομματική εντολή". Δεν αναφερόμουν πρωτίστως σε σένα Τάλω.

Κρίμα. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζω το γράψιμο, θα έχεις νέα μου σε λίγο.
Ο χρήστης Phantasmak είπε…
Πιστεύω στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα και στο δικαίωμα στην ένοπλη αντίσταση στην ξένη κατοχή αλλά και στην δεσποτική εξουσία.
Για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ένοπλη αντίσταση συμφωνούμε. Αν λοιπόν η Χεζμπολάχ... αμύνεται βάλλοντας κατά πολιτικών στόχων Χάιφα το ίδιο μπορεί να υποτεθεί και για το Ισραήλ που βομβαρδίζει το Λίβανο, ή όχι; Τυχαίνει το Ισραήλ να έχει στρατό και η Χεσμπολάχ να μην είναι τόσο πολυάριθμη αλλά αν κάποιος έχει στρατό (αν θεωρήσουμε ότι το Ισραήλ αμύνεται) τι θα έπρεπε να κάνει; Να μην τον χρησιμοποιήσει γιατί ξέρει ότι ο αντίπαλός του που έχει μόνο 10-100 ρουκέτες αδικείται αριθμητικά;
Για τη δεσποτική εξουσία τώρα, αν δεν τη θέλει ο λαός τότε έχει δικαιώμα στην κοσμική εξουσία. Αν τη θέλει, ας την έχει, αλλά τα θεοκρατικά καθεστώτα δεν είναι επικίνδυνα μόνο για τους πολίτες τους αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο όπως έδειξε η 11η Σεπτεμβρίου, η Μαδρίτη και το Λονδίνο.

Η Χεζμπολλάχ θεωρείται, συλλήβδην, τρομοκρατική οράνωση από έξι μόνο χώρες. Και όχι από την ΕΕ. Η Χεζμπολλάχ θεωρείται από την πλειοψηφία (ιδιαίτερα τώρα πλέον) των Λιβανέζων ως αντιστασιακή οργάνωση.
Μετα γράφεις για το τι αποδοχή έχει η Χεζμπολλάχ στον αραβικό κόσμο. Αυτό είναι λογικό. Όταν απειλείσαι απ' έξω, θα συσπειρωθείς γύρω απ' τον ηγέτη σου ή οποιον πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει, όποιος κατά τ' άλλα κι αν είναι αυτός, ό,τι κι αν έχει κάνει. Εδώ οι Νεοϋορκέζοι συσπειρώθηκαν γύρω από τον Μπους γιατί έτυχε αυτός να ήταν ο ηγέτης τους όταν συνέβη η τραγωδία. Όπως και μεις συσπειρωθήκαμε γύρω από τον Μπλαιρ μετά τις βόμβες της 7/7.

Λες μετά ότι η Χεζμπολλάχ δημιουργήθηκε λογω της κατοχής του (νότιου) Λιβάνου από το Ισραήλ. Το 2000, ο νότιος Λίβανος ελευθερώθηκε με τη βοήθειά της. Τι κάνει τώρα 6 χρόνια; Φυλάει τσίλιες μην έρθει το Ισραήλ;

Μετά επιδίδεσαι σε παράθεση ελαφρυντικών για τη Χεζμπολλάχ
ένα προς ένα αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα στην οποία η Χεζμπολλάχ είναι δηλωμένο "ριζοσπαστικό" ισλαμικό κίνημα το οποίο επιθυμεί τη διάλυση του Ισραήλ.

Εγώ προσωπικά προτιμώ να μην αντιμετωπίζω ψύχραιμα τις σφαγές όπου αυτές γίνονται γιατί η σιωπή και η "ψυχραιμία" μου ενώπιον της κατάφωρης αδικιάς είναι, εν τέλει, συνενοχή.
Και ποιος δε θέλει να σταματήσει τον πόλεμο; Λίγοι συμφωνούν μ' αυτά που γίνονται. Το θέμα όμως είναι ότι φιλοδοξεί να τον σταματήσει η πιο φλώρικη γενιά που έχει περάσει από τον πλανήτη, αυτή του Μαζωνάκη. Δηλαδή και τι να κάνουμε για να τον σταματήσουμε; Να πάρουμε τα όπλα και να πολεμήσουμε στο πλευρό των Κονγκολέζων, των Λιβανεζων, των Αλβανόφωνων του Κοσόβου, των Σομαλών; Εδώ και 10000 χρόνια ο άνθρωπος πολεμά. Κάποιος κάπου κάποτε είχε πει ότι πιο εύκολο είναι να κόψεις το σεξ παρά τον πόλεμο. Οι ταινίες και τα παιχνίδια με τις περισσότερες πωλήσεις είναι αυτά που εμπεριέχουν βία. Πώς να το κάνουμε τώρα. Ο πόλεμος είναι κομμάτι της ιστορίας που δε δείχνει να φεύγει σύντομα. Στο κάτω κάτω έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινότητα, λογαριασμούς, δάνεια, τον κίνδυνο να δουλεύουμε αργότερα χωρίς ωράριο και ασφάλιση. Μόνο όσοι είναι 20 έχουν την άνεση ακόμα να φωνάζουν για πολέμους γιατί οι υπόλοιποι είμαστε απασχολημένοι αλλού.

Κι επειδή κάτι είπες για τον αγγλόφωνο κόσμο και τι κάλυψη έχει από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, μάλλον γνωρίζεις επίσης ότι τα αγγλόφωνα ΜΜΕ είναι ψύχραιμα στις προσεγγίσεις τους, ακόμα κι αν κάποια μεροληπτούν προς τη μια η την άλλη πλευρά. Δεν αρκούνται σε εντυπωσιασμούς για να φορτίσουν συναισθηματικά το κοινό. Δεν είναι αυτή η δουλειά του δημοσιογράφου. Εντάξει, ξέρω ότι στην Ελλάδα είστε ευαίσθητοι σε αθώα θύματα, αλλά το ίδιο και μεις (ναι ούτε και μας μας αρέσει αυτό που γίνεται!). Αυτό, επειδή κάποιοι μας λένε γουρούνια.

Δεν ξέρω σε ποιους αναφερόταν ο JustAnotherGoneOff με τον όρο επιθετικοί αριστεριστές (εντάξει, διευκρίνισε ότι δε σε είχε στο νου του) πάντως απέχεις πολύ από το να είσαι τέτοιος. Για τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπείς κάνεις πολύ καλή δουλειά παρουσιάζοντας στοιχεία και αναλύοντας χωρίς να χαραμίζεσαι σε εντυπωσιασμούς. Πιστεύω ότι ο τίτλος του επιθετικού αριστεριστή θα πήγαινε στον newManifesto, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο και κάτι τον έχει κερδίσει με το σπαθί του.

Θα επαναλάβω ό,τι έγραψα και στο Λαπούτα: Αν το Ισραήλ δεν ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ, όπως δεν ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ "το ισραήλ της Γιουγκοσλαβίας" Σερβία, θα ασχολιόνταν οι εν Ελλάδι αριστεριστές; Τώρα περιμένω και τις διαφορές Σερβίας-Ισραήλ, όπως διαβάσαμε τις διαφορές Αλ Κάιντα-Χεζμπολάχ. Εκτός από την πιο ειδοποιό για τους αριστεριστές διαφορά, ότι ο ένας είναι σύμμαχος των ΗΠΑ κι ο άλλος όχι.

Yποθέτω ότι μπορούμε να συνεχίζουμε μια εβδομάδα οπότε σταματάω εδώ.
Ο χρήστης Κ. είπε…
Πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη απάντηση σε κάποια ερωτήματα. Αυτό που νομίζω ότι δεν καταλαβαίνουν οι πιό πολλοί πολιτικοί είναι ότι η Χεζμπολλά έχει μεγάλη υποστήριξη από τους Σιίτες και όπως δείχνουν και τα γκάλοπ με τα τελευταία γεγονότα μεγαλώνει η υποστήριξη και από τις υπόλοιπες μειονότητες.

Φάντασμα, οι Νεουρκέζοι σίγουρα δεν συσπειρώθηκαν γύρω από τον Μπούς. Μπορείς να δείς τα αποτελέσματα
των εκλογών του 2004 στο Μανχάτταν.

Εν τέλει νομίζω ότι η συζήτηση έχει παρεκτραπεί, το ότι η υποκριτική είναι μέρος της πολιτικής δεν είναι κάτι καινούριο. Ένα απλό παράδειγμα είναι η στάση της Αριστεράς στην Ελλάδα όσον αφορά στο Ιράν, όπου τα συνθήματα "Όχι στα πυρηνικά" έχουν ξεχαστεί τελείως.

Το άν η Αριστερά ή η Δεξιά λένε "παπαριές" έχει λίγη σημασία όταν συμβαίνει ένα έγκλημα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ξαναδιαβάζω τα σχόλια αναφορικά με μένα. Έκατσα τρεις ώρες να γράψω τις απαντήσεις μου, αλλά φαίνεται ότι η μπλογκοχωροφυλακή - Μανιφέστο, ΜαυρόΓατο και Σία (CIA) - θέλει, κι απαιτεί, να ΜΗΝ μιλάω.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν λέγομαι Μανδραβέλης, Νίκος Δήμου, Ανδριανόπουλος και λοιπά, λοιπά όντα (Μπίστης όχι πάντως, τον γελοίο). Αφού ο κύριος μανιφέστος και το μαυρόγατο με τίμησαν με τον βδελυρότερο φασιστικό τους τρόπο, δεν έχω πια λόγο να ανταπαντήσω. Πόσο μάλλον, να γράψω σχόλιο εδώ μέσα. Νίκη δική τους, αφού δεν μπορώ να απαντάω σε ποστ αφοσιωμένο σε μένα και ταυτόχρονα να ζορίζομαι δέκα φορές να γράφω ΚΑΙ για τους μαλάκες.

Οπότε, η μόνη οδός είναι να σχολιάζω μόνο μέσω του ιστολόγιου μου, αφού ο ένας προαναφερόμενος φρόντισε να μου κάνει απαξιωτικό ποστίδιο, γλείφοντάς σε. Μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνώ μαζί του - και ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ, παρά μόνο με σέρνουν οι δυό τους προαναφερόμενοι εντελώς πούστικα σε άλλα ιστολόγια, αφού δεν τόλμησαν να τα πούνε στο δικό μου χώρο. Φασισμός του χειρίστου είδους.

Ή ιστολογούμε, ή μαλακιζόμαστε.

Συγνώμη Τάλω, αλλά όχι. Δεν ανέχομαι τους μπλογκοχωροφύλακες, ακόμη κι αν εισέρχονται άθελά σου στο χώρο σου. Μια φορά μου ανταπαντά επιτέλους με σοβαρότητα και εμβρίθεια ένας - εσύ Τάλω - και τα πορδίστικα σχόλια των ανωτέρω σχολιούχων, ασχολούνται αποκλειστικά με την πάρτη μου. Βλέπετε τη διαφορά; Μιλάνε για τον Λίβανο; Παράλογο; Αφού δεν απαντάνε, θα είναι λογικό.

Γι αυτό λέω αυτά που λέω. Και δεν έχω επιτυχίες, καμιά εφημερίδα - λαμπρακέικη και τεγοπουλέικη - δεν με "διαφήμισε". Διότι μιλάω στα ίσα και δεν επιδιώκω "διαφήμιση".

Συγγνώμη Τάλω, αλλά ενώ ήθελα πολύ να σου γράψω, αναγκαστικά θα σου απαντήσω από το δικό μου χώρο, επειδή έτσι θέλουν οι μπλογκοχωροφύλακες.

Δεν φταις εσύ.

Φταίει το δικό μου μυαλό που κατέχει τον αυτοσεβασμό σε βαθμό μεγαλύτερο από το γλυψ γλυψ γλυψ - "μπράβο, ωραία τα λες, ολέ" - κάτι π'ερα απο αυτό, δεν έχουν να πούνε; Να χαρώ σοβαρή κουβέντα.

Καταλαβαίνεις ότι τα ποστ μου, ενώ ήθελαν να είναι σχόλια, αναγκάστηκαν να είναι δημοσιεύσεις στο ιστολόγιο μου.

Κρίμα.
Ο χρήστης talos είπε…
Αν λοιπόν η Χεζμπολάχ... αμύνεται βάλλοντας κατά πολιτικών στόχων Χάιφα το ίδιο μπορεί να υποτεθεί και για το Ισραήλ που βομβαρδίζει το Λίβανο, ή όχι;
Μέχρι τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων. αμάχων και υποδομών, η Χεζμπολλάχ δεν είχε ρίξει ούτε ένα πύραυλο σε μη-στρατιωτικό στόχο. Δεν είμαι της άποψης ότι αφού το κάνει ο άλλος πρέπει να το κάνω κι εγώ, αλλά έχει μια σημασία ποια πλευρά άρχισε, ενθουσιωδώς να βομβαρδίζει στα κουτουρού (αν ήταν στα κουτουρού).
αλλά τα θεοκρατικά καθεστώτα δεν είναι επικίνδυνα μόνο για τους πολίτες τους αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο όπως έδειξε η 11η Σεπτεμβρίου, η Μαδρίτη και το Λονδίνο.
Ποιο θεοκρατικό *καθεστώς* ήταν πίσω από την 11/9, την Μαδρίτη και το Λονδίνο;
Όταν απειλείσαι απ' έξω, θα συσπειρωθείς γύρω απ' τον ηγέτη σου ή οποιον πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει, όποιος κατά τ' άλλα κι αν είναι αυτός, ό,τι κι αν έχει κάνει.
Το οποίο είναι αναμενόμενο και εύκολα προβλέψιμο. Σύμφωνοι. Δηλαδή οι στρατόκαυλοι στο Ισραήλ που προχώρησαν σε βομβαρδισμούς που είχαν σαν στόχο τον πληθυσμό για να δημιουργήσουν κλίμα κατά της Χεζμπολλάχ ήταν και εγκληματίες και ηλίθιοι; Μια άποψη που δεν συζήτησα πιο πάνω είναι ότι αυτός ο βομβαρδισμός δεν φαίνεται να εξυπηρετεί στο παραμικρό την μεσοπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ. Οι Λιβανέζοι μπλόγκερ το έχουν δει ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να καταστρέψουν οικονομικά τον τουριστικό και χρηματοοικονομικό τους ανταγωνιστή στην περιοχή και να βάλουν χέρι στα νερά του ποταμού Λιτάνι. Δεν μου φαίνεται εξαιρετικά πειστικός λόγος για το ντελίριο αυτό, αλλά αλλιώς καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία του Ισραηλ είναι σκινάδες με F-16.
Το 2000, ο νότιος Λίβανος ελευθερώθηκε με τη βοήθειά της. Τι κάνει τώρα 6 χρόνια; Φυλάει τσίλιες μην έρθει το Ισραήλ;
Όπως βλέπεις δικαίως ;-) Η Χεζμπολλάχ κρατάει όπλα αφενός γιατί λέει παραμένει υπό κατοχή ένα κομμάτι του Λιβάνου και δεν έχουν επιστραφεί οι Λιβανέζοι αιχμάλωτοι πολέμου από την κατοχή, αφετέρου γιατί θέλει να χρησιμοποιήσει τον αφοπλισμό της σαν διαπραγματευτικό ατού για την αναδιοργάνωση των πολιτικών συσχετισμών στον Λίβανο.

Για την ριζοσπαστικότητα της Χ. και την στάση προς το Ισραήλ τα είπα στο ποστ.

Δηλαδή και τι να κάνουμε για να τον σταματήσουμε;
να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις μας να πιέσουν στο ΣΑ (όπου εμείς είμαστε μη μονιμα μέλη), ή να πιέσουμε τον Μπλέρ να σταματήσει να ακούει το αφεντικό του. Υποθέτω ότι σε μια δημοκρατία η λαϊκή πίεση και η δυσαρέσκεια οφείλει να έχει πολιτικό αντίχτυπο. Αλλιώς να πάψουμε να το λέμε δημοκρατία.

Ο πόλεμος είναι κομμάτι της ιστορίας που δε δείχνει να φεύγει σύντομα.
Όπως και η έννοια της δικαιοσύνης. Η επιμονή σε βασικές έννοιες δικαίου και ηθικών κανόνων, αποτελεί βασικό στοιχείο πολιτισμού. Η αδιαφορία και η σύνταξη με τον ισχυρό αντικατοπτρίζει μια κοινωνία που έχει χάσει την αλληλεγγύη της - κάτι που θα σε οδηγήσει εν τέλει και στο να δουλεύεις περισσότερες ώρες ανασφάλιστος και να μπορεί το αφεντικό να σε απολύσει όποτε θέλει π.χ. Άλλωστε και ο βιασμός υπάρχει από την εποχή των σπηλαίων. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να τιμούμε τους βιαστές ή να αδιαφορούμε για τα θύματά τους; Τέ'σ'πα, εγώ δεν είμαι 20 χρονών, αλλά γνωρίζω ότι όταν θα πάψω να φωνάζω θα είμαι πλέον υπέργηρος.

Ο Βρετανικός τύπος είναι όντως πολύ ψύχραιμος (ο κυριλέ τύπος). Προφανώς δεν παρακολουθείς τον αμερικανικό. Δοκίμασε λίγο FOX News ή έστω NYT τις προηγούμενες εβδομάδες να δεις π.χ. την μάλλον άνιση μεταχείριση θυμάτων κτλ...

Να υπενθυμίσω σχετικά με τους εν Ελλάδι αριστερούς ότι η Αυγή ήταν η μόνη Ελληνική εφημερίδα, νομίζω, που τις ημέρες που γινόταν η σφαγή της Σρεμπρένιτσα είχε χαρακτηρίσει το συμβάν σφαγή με δριμείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Κάρατζιτς. Παρεμφερώς για την Τσετσενία. Ενώ αριστεριστές ήταν που στον εθνικό παροξυσμό του "Μακεδονικού" έλεγαν κάτι διαφορετικό κτλ. κτλ. Αριστεροί είναι και οι λίγοι στο Ισραήλ που λένε τα πράγματα με το όνομά τους.
Παρ' όλα αυτά προφανώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές Σερβίας- Ισραήλ, τις οποίες ας μην πιάσω γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ.
Ο χρήστης philos είπε…
Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για όλη αυτή την προσπάθεια του Talos, αλλά και πολλών άλλων Bloggers. Όποιος ενδιαφέρεται, ψάχνει, διαβάζει, αντιστέκεται στις προκαταλήψεις του, αφήνει πάντα ανοιχτό ένα πορτάκι σε αναθεωρήσεις και βρίσκεται μονίμως στην "μπρίζα".
Και τέλος κοντράρει τις αντιλήψεις του με αυτές άλλων.
Όλες αυτά τα σεντόνια, δείχνουν ότι όλοι ψαχνομαστε να δούμε τι πραγματικά γίνεται. Ότι ενδιαφερόμαστε. Οτι δεν οχυρωνόμαστε πλέον πίσω από ντεμοντέ κομματικές ταμπέλες και συνήθειες. Το γεγονός ότι εγώ προσωπικά νιώθω φιλελεύθερος δεν σημαίνει ότι οχυρώνομαι πίσω από τις γνώμες των επωνύμων ομοιδεατών μου. Αν το έκανα, νιώθω ότι δεν θα ήμουν φιλελεύθερος με την ευρεία έννοια του όρου.
Ας αφήσουμε τις ταμπέλες και να δούμε τα γεγονότα, να ψάξουμε για την αλήθεια. ή μάλλον ο σωστός χρόνος είναι να ψάχνουμε την αλήθεια. Συνέχεια...
Όπως κάνει ο Talos και όχι μόνο.
Ο χρήστης divebomb djingle είπε…
γραφει ο Λαπουτα:
"Μα, 600 μέχρι στιγμής θύματα δεν είναι και τόσο “ολοκαύτωμα”…"

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ... «Σε αυτό τον ορυμαγδό των παράπλευρων απωλειών (σ.σ. στον Λίβανο), αν κανείς προσθέσει τον αριθμό αυτών που θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας μολύνσεων ή της επιδείνωσης των τραυμάτων τους στο μέλλον, τότε θα αντιληφθούμε πως οι αριθμοί που σήμερα ανακοινώνονται είναι μόνο ένα κλάσμα από το σύνολο της βιβλικής καταστροφής».

"Η σημαντικότερη ζημιά που έχει γίνει μέχρι στιγμής οφείλεται στον βομβαρδισμό μιας αποθήκης πετρελαίου στη θέση Τζίγιε, στις 13 και 15 Ιουλίου, από ισραηλινά αεροπλάνα. Τουλάχιστον 110.000 βαρέλια πετρελαίου χύθηκαν στη Μεσόγειο, ενώ μια δεξαμενή καίγεται ακόμη στέλνοντας σύννεφα πυκνού μαύρου καπνού σε όλη τη χώρα"

"Το πετρέλαιο έχει μολύνει μέχρι στιγμής το ένα τρίτο των ακτών του Λιβάνου, μια λωρίδα 80 χιλιομέτρων νοτίως της Βηρυτού. Εχει επίσης μολυνθεί και η Συρία."

"Πολλοί ψαράδες έχουν χρεοκοπήσει και ο κόσμος φοβάται να φάει ψάρι."

"Για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Ανατολικής Μεσογείου στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από δύο εβδομάδες θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια."

Ελευθεροτυπια 3-8-2006

γράφει ο Λαπουτα:
"Και αν δεν ήταν δημοσιοποιημένοι κάποιοι στόχοι, γιατί δεν τα διώξανε και πάλι από τα “στρατόπεδά” τους; Για να μην καρφωθούν; Μήπως είναι πολύ βέβηλη η απορία μου για τους δήθεν ειρηνιστές; Τώρα, ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι φονιάδες, αυτοί που χρησιμοποιούν τα παιδιά ΤΟΥΣ ως όργανα εκβιαστικών πολιτικών επιδιώξεων και ανθρώπινες ασπίδες, ή μόνο οι, σε κάθε περίπτωση ανόητοι και βλάκες κι αυτοί, Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατηγοί;"

~~

"Διεθνή κατακραυγή του Ισραήλ έχει προκαλέσει ο βομβαρδισμός παρατηρητηρίου και καταφύγιου του ΟΗΕ και ο θάνατος τεσσάρων άοπλων παρατηρητών, καθώς όλα δείχνουν ότι το πλήγμα ήταν εσκεμμένο, πράγμα που διαψεύδει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ."

"ισοπεδώνουν τις βασικές υποδομές του παλαιστινιακού και λιβανέζικου λαού (γέφυρες, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού, αεροδρόμια, εκατοντάδες σπίτια κ.λπ.) δημιουργώντας νέα κύματα προσφύγων."

"Ενα εκατομμύριο άνθρωποι είναι άστεγοι ή πρόσφυγες. Τα περισσότερα σπίτια στον νότιο Λίβανο έχουν καταστραφεί. Το ίδιο ισχύει και για τη Νότια Βηρυτό. (ο πληθυσμος του Λιβανου ειναι 3,874,050 συμφωνα με το CIA factbook)

Εχουν καταστραφεί επίσης οι περισσότερες υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, επικοινωνιών, ακόμη και κινητής τηλεφωνίας. Χωρίς υποδομές, πώς άραγε θα λειτουργήσει η χώρα όταν τελειώσει και αυτός ο πόλεμος; Μάλλον όχι και πολύ καλά."

"Από τα πρώτα θύματα των βομβαρδισμών του Ισραήλ ήταν, μαζί με τις γέφυρες, το μεγαλύτερο εργοστάσιο γάλακτος της χώρας."

"Οπως σημειώνει στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» η Sabrina Tavernise, οι δύο πολύτεκνες οικογένειες που χτυπήθηκαν στην Κανά, δεν ήσαν ανθρώπινες ασπίδες. Φτωχοί άνθρωποι, με πολλούς συγγενείς ανήμπορους να μετακινηθούν, ήθελαν να φύγουν, αλλά δεν είχαν χρήματα. Εμειναν, δουλεύοντας στις οικοδομές και στα καπνά. Και τους βρήκε ο θάνατος. *** Ψέμα δεύτερο: Πριν από δέκα χρόνια, ισραηλινή οβίδα είχε σκοτώσει 106 Λιβανέζους, μεταξύ τους πολλά παιδιά, που είχαν καταφύγει σε φυλάκιο του ΟΗΕ. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε τότε ό,τι δεν ήξερε πως επρόκειτο για θέση του ΟΗΕ. Ομως λίγο αργότερα ο «Ιντιπέντεντ» απέδειξε ότι την ώρα της επίθεσης οι Ισραηλινοί έπαιρναν πληροφορίες για τον στόχο από μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος"
πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία

δεν ειχαν ολοι οι αμαχοι κατοικοι τα μεσα να εγκαταλειψουν τους λεγομενους "δημοσιοποιημενους στοχους".
οι Ισραηλινοι ποτε δεν αρκεστηκαν στο να βομβαρδιζουν ΜΟΝΟ δημοσιοποιημενους στοχους.
καταδικαζω τον αντισημιτισμο, αλλα και την ανευ ορων ισραηλοφιλια που συγχωρει, μετριαζει αλλα και παραβλεπει τα μεγαλυτερα εγκληματα κατα των Λιβανεζων και Παλαιστινιων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπλα και μπλα και μπλα

Αν οι εικόνες αυτών των παιδιών που τα κορμάκια τους απλώνονται σαν κουρέλια λερωμένα με λάσπη από σκόνη και αίμα ήταν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες πριν 20 χρόνια ίσως να λέγαν κάτι.... γιατί θα ζούσαν ακόμα ΑΥΤΟΙ που τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ παιδιά γίναν κουρέλια σε άλλους πολέμους

Δεν μπορείς να νοιώσεις την απώλεια
αν δε τη ζήσεις

δε μπορείς

Και όλες σας οι κουβέντες με κουράζουν και με θλίβουν γιατί πραγματικά δεν δίνω μία για το ποιός φταίει και πως ξεκινησε αυτό το μακέλειο....
το μόνο που νοιάζομαι είναι τι στο διάολο να κάνω για να τελειώσει..

να τελειώσει τώρα
και να μην ξαναρχίσει ποτέ
μόνο να τελειώσει
μόνο αυτό
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το 15ο κεφάλαιο του Mein Kampf τιτλοφορείται "Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα"!!!Θυμίζει κάτι;Οι πρακτικές ίδιες είναι πάντως..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κανένα θεοκρατικό καθεστώς δεν ήταν άμεσα πίσω από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Μαδρίτη. Αν αυτό ήταν γνωστό, οι Αμερικάνοι θα το είχαν αφανίσει ήδη. Αλλά αυτά τα καθεστώτα δημιουργούν το υπόβαθρο για τη δημιουργία βομβιστών αυτοκτονίας. Είναι ο Οίκος του Ισλάμ από τη μία και ο οίκος των απίστων από την άλλη. Χρειάζεσαι η ιδεολογία εκείνη που θα πείσει τον άλλο να χάσει τη ζωή του παίρνοντας ανυποψίαστους μαζί του, ιδεολογία που αναπτύσεται σε τέτοια περιβάλλοντα.

Επί την ευκαιρία κάτι άκουσα για Λιβανέζους που ανέχονται τις επιθέσεις του Ισραήλ για να τους απαλλάξει από τη Χεζμπολάχ.
Ο χρήστης cyberdustz είπε…
Πολύ καλά άκουσες. Ψάξε στο beirutring.blogspot.com να μάθεις περισσότερα. Κατά τα άλλα θα πω ότι η ελλ. Αριστερά έχασε άλλη μία ευκαιρία να σταθεί στο ύψος της. Τις ίδιες σκατά εκτιμήσεις και αναλύσεις επιπέδου καφενείου χειρίστου είδους έκανε με το Χομεινί, τα ίδια με τον Μιλοσεβιτς, και τώρα με την Χεζμβολλά και γενικότερα με την όλλη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σας αρκεί να πετάξει κανείς μία παπάρα εναντίων των Αμερικανών και γενικότερα της Δύσης και εσείς είστε πρόθυμοι να τους χειροκροτήσετε και να γίνεται βασιλικότεροι του βασιλέως. Διόλου ή καθόλου δεν σας ενδιαφέρει αν οι λαοί αυτονών υποφέρουν, αν ο μέσος κάτοικος του Λιβάνου ή του Ιράν καταδυναστεύεται από ένα απολυταρχικό καθεστώς, το οποίο μεν είναι αντιδυτικό εν γένει, αλλά δεν παύει να βασανίζει τους λαούς του. Μπράβο σας, κρατηθήκατε στο ύψος σας όπως το αρμόζει η παράδοση της αριστερά στην Ελλάδα. Όσο πιο καταπιεστικό είναι ένα καθεστώς, τόσο πιο μπροστάρηδες βρίσκουμε εσάς τους προοδευτικούς αριστεριστές του κώλου. Παρακαλώ να μου απαντήσετε, ρωτήσατε τους Λιβανέζους αν γουστάρουν τον Νασραλλά? Ρωτήσατε τότε το 1980/1981 τους Ιρανούς αν θέλανε τον Χομεινί ή σας αρκούσαν οι διαβεβαιώσεις των Μουλλάδεων? Εγώ και πολύ σαν εμένα σας καθιστούν συνυπεύθυνους στα εγκλήματα που έχουν γίνει στο Ιράν και συνεχίζονται να γίνονται έως σήμερα! Τα δεν ξέραμε δεν ισχύει. Να διαβάζατε τον ξένο Αμερικάνικο και Ευρωπαϊκό τύπο να μαθαίνατε. Αλλά μου φαίνετε η δημοκρατία που ονειρευόσαστε είναι του τύπου που πρεσβεύει ο Νασραλλα. Πάτε στα Λιβανέζικα βλογ να μάθετε τη ζητάει και πόσο δημοκρατικός είναι.
Ο χρήστης cyberdustz είπε…
Και τώρα έρχεται η Παπαρήγα με τον Συν ασθμαίνοντας να μας πει ότι δεν πρέπει να σταλεί στρατός στο Λίβανο. Μπορώ να μάθω γιατί? Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνετε στο ακέραιο. Έτσι έλεγαν και για την Σερβία. Το Όνειρο τους είναι να τους αφήσουμε εκεί κάτω να αλληλοσφάζονται με την ησυχία ώστε να μπορούν μερικοί μετά να ανεβάζουν φωτογραφίες νεκρών νήπιων με την ησυχία τους και έτσι να το απολαύσουν στο έπακρο. Ίσως να τους γράψει και η Νες Υορκ Τιμες και έτσι θα μπορούν άλλη μια φορά να καυχιόνται. Ντροπή σας, είναι το μόνο που μου μένη να πω.
Ο χρήστης cyberdustz είπε…
Τα πράματα είναι πολύ απλά. Μου φαίνεται ότι όσο πιο πολύ τα αναλύει κανείς τόσο πιο πολύ κουτρουλιάζει το μυαλό του. Τι πρεσβεύει ο Νασραλλά και το σόι του? Ένα θεοκρατικό καθεστώς όπου ο ισλαμικός νόμος σαρία θα ισχύει, χειρότερα και από την Σαουδική Αραβία. Μη σας γελούν τα ωραία λόγια του ότι σέβεται τις άλλες θρησκείες στο Λίβανο, αυτά είναι λόγια του κώλου και στάχτη στα μάτια. Διαβάστε το κοράνι και τα αποσπάσματα που κηρύσσουν συνεχώς οι ιμάμηδες του από τα κανάλια της Χεζμπολλά και της Χαμάς να πεισθείτε για το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος αθώον παιδικών ψυχών. Δόξα το θεό, υπάρχει στο Ιντερνετ άφθονο υλικό από πρώτο χέρι και κατευθείαν από την Παλαιστινιακή Τηλεόραση, ώστε να μη μπορείτε καθόλου να τα παραβλέψετε ως προπαγάνδα και να έχετε ήσυχη την συνείδηση σας. Και κλείνοντας, όπως προανέφερα, όσοι υποστηρίζουν την Χεχμπ. υποστηρίζουν και τους σκοπούς που αυτοί επιδιώκουν. Δεν υπάρχει μέση οδός, ούτε ναι μεν αλλά. Το όνειρό σας είναι ένα θεοκρατικό καθεστώς? Γιατί τότε αυτή η αλλεργία για τους εγχώριους φουνταμενταλιστές? Γιατί να κάνουμε εισαγωγή σκοταδισμού, δεν μας αρκούν οι δικοί μας χρυσαυγήτες?
Ο χρήστης talos είπε…
cyberdust: από το Fox News ενημερώνεσαι; Συνειδητοποιείς ότι κατόρθωσες μέσα σε τρία σχόλια να μην πεις τίποτα επί της ουσίας απλώς να συνθηματολογήσεις;

Διότι π.χ. μόνο ογκώδης άγνοια για το θέμα επιδεικνύεται με το να μην γνωρίζεις π.χ. ότι ο Λίβανος δεν είναι θεοκρατικό ή απολυταρχικό καθεστώς αλλά δημοκρατικό με πρόσφατα εύσημα δημοκρατικότητας από ΗΠΑ (όπως θα μάθαινες αν είχες διαβάσει το ποστ στο οποίο σχολιάζεις), Γαλλία και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ότι οι πρώτοι που έφαγαν οι μουλάδες στο Ιράν μετά την Ιρανική Επανάσταση ήταν η Ιρανική Αριστερά (και ως εκ τούτου μικρή υποστήριξη είχαν οι μουλάδες την εποχή εκείνη από την Ελληνική αριστερά), ότι το μόνο Ελληνικό κόμμα που κράτησε σοβαρές αποστάσεις από τους Κάρατζιτς και ΣΙΑ την εποχή που γινόταν η Σρεμπρένιτσα π.χ. ήταν ο Συνασπισμός. Επίσης όπως έχω νομίζει δείξει σαφώς με συγκεκριμένες αναλύσεις (και όχι προπαγάνδα τύπου Fox) η Χεζμπολλάχ δεν είναι καθόλου η τυπική Ισλαμιστική οργάνωση.

Δεν ξέρω πόσο σε ενδιαφέρει να μάθεις τι γίνεται στην περιοχή, αλλά α. προσπάθησε να αποκτήσεις μια κάπως βαθύτερη και σφαιρικότερη εικόνα για την Μέση Ανατολή, έξω από το Fox News και τον τύπο των ΗΠΑ, β. Ακολούθα τα λινκ των ποστ που σχολιάζεις και γ. προσπάθησε να κάνεις κάτι για αυτό το αντιαριστερό μένος που σε διακρίνει, διότι όντας βασισμένο σε φαντασιακού επιπέδου παρανοήσεις και παρερμηνείες σε τυφλώνει. Επίσης κάνε ένα κόπο για να δεις οτι φαλαγγίτης δεν είναι ταυτόσημο με τυπικός Λιβανέζος. Παρέπεμψα σε σχετική δημοσκόπηση στον Λίβανο για την Χεζμπολλάχ. Διάβασέ την. Είναι εγκυρότερη ως εικόνα των γενικών πεποιθήσεων στον Λίβανο από όσα γράφει ένας Λιβανέζος σε ένα μλογκ (του οποίου ο σύνδεσμος που παρέθεσες δεν λειτουργεί).

Τέλος: Σε ένα, από τέσσερα σχετικά, ποστ πηγμένο στις παραπομπές και την τεκμηρίωση, βρήκες να κάνεις τρία σχόλια, χωρίς καμία τεκμηρίωση, χωρίς αντίκρουση των όσων (προσπαθώ να) στοιχειοθετώ, απλά ύφος χιλίων μανδαρίνων και διάθεση αφορισμού που ειλικρινά η διαφαινόμενη απουσία γνώσης για στοιχειώδη δεδομένα της Μέσης Ανατολής δεν δικαιολογεί. Δεν ξέρω τι κάνετε εσείς στην μη-αριστερά, αλλά απ'εδώ μας ενδιαφέρει να στοιχειοθετούμε τα όσα λέμε. Αν κάτι από όσα λέω *συγκεκριμένα* είναι εσφαλμένο, θα χαρώ να το διορθώσω...

phantasmak: παρέθεσα σε προηγούμενο ποστ την σχετική δημοσκόπηση για την αποδοχή της αντίστασης της Χεζμπολλάχ στον Λίβανο. Γνωρίζω ότι υπάρχουν λιβανέζοι που χειροκροτούσαν τον Ισραηλινό στρατό αυτόν τον μήνα. Υπήρχαν επίσης Λιβανέζοι που επί Ιραηλινής κατοχής του Λιβάνου, συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής και ήταν οι φυσικοί αυτουργοί (ή υποστηρικτές) των θηριωδιών στην Σάμπρα και στην Σατίλα. Πρόκειται για το παρεμφερή είδη Λιβανέζων και στις δύο περιπτώσεις.
Ο χρήστης cyberdustz είπε…
Της πηγές ενημέρωσης μου ανέφερα προηγουμένως, οπότε αυτά τα τρικ εντυπώσεων να περισσεύουν. Επαναλαμβάνω, οι γνώσεις μου προέρχονται από λιβανέζικα βλογ, παλαιστινιακή τηλεόραση, αλ-τζαζίρα.και γενικά τον αραβικό τύπο. Η διαφορά με σας είναι ότι το μυαλό μου είναι ακόμα καθαρό και είμαι ικανός να βλέπω τα πράγματα όπως πραγματικά είναι.

Όταν η Χεζμπολλά (στο εξής Χεζ) και η Χαμάς προπαγανδίζουν ως τελικό σκοπό
τους τον πλήρη αφανισμό του κράτους του Ισραήλ, εγώ δεν μπορεί παρά να φρίξω
από την φρίκη και να μου σηκωθεί κάθε τρίχα. Εσάς με την αριστερή ιδεολογία της
συντήρησης μπορεί να σας βρίσκει σύμφωνους, ευτυχώς που δεν σας πέφτει λόγος να
διαμορφώσετε τα γεγονότα στην περιοχή. Στην αντίπερα όχθη τι ζητά το Ισραήλ? Να
αναγνωριστεί το δικαίωμα ύπαρξης του και να κάτσουν στο τραπέζι να τα βρούνε. Α,
ξέχασα να συμπληρώσω, θέλει επίσης να σταματήσουν τα καμικάζι. Η Χεζ και Χαμάς παλεύουν για την εξολόθρευση όλων των Εβραίων, το Ισραήλ για το δικαίωμα ύπαρξης. Και αυτά είναι λόγια αυτονών, όχι δικά μου ή του Φοξ νιουζ. Εάν υποστηρίζετε την Χεζ και Χαμάς, τότε το όνειρό σας είναι το επόμενο (τελικό) ολοκαύτωμα, αλλά τόσα ξέρετε τόσα λέτε. Αυτό το Jews are descendants of apes and pigs που ακούς συνέχεια στην Παλ. TV δεν είναι τυχαίο, ούτε το Kill Jews whenever you find them.

Όχι, δεν είπα ότι ο Λίβανος είναι θεοκρατικό καθεστώς, ευτυχώς όχι ακόμα και αυτό χάρη τον αντιπάλων της Χεζ. Δεν το ισχυρίστηκα αυτό, και εάν δόθηκε αυτή η εντύπωση, επανορθώνω. Εάν ήταν όμως στο χέρι της Χεζ? Ευτυχώς αυτά τα ζώα είναι ακόμα μειοψηφία, αλλά με την δικιά σας υποστήριξη και υλική βοήθεια θα ξεπεράσουν και αυτό το εμπόδιο.

Όσον αφορά την δημοκρατικότητα της Χεζ, λυπούμε, αλλά φαίνετε έχουμε τελείως αντίθετες αντιλήψεις. Όταν έρχονται και μου λένε ότι έχουν δικά τους σχολεία, δικά τους νοσοκομεία, δικό τους στρατό και δική τους αστυνομία, δεν μπορώ παρά να ανατριχιάσω. Τελικά τι είναι η Χεζ, ένα ξεχωριστό κράτος στην μέση ανατολή, που στην κακή τους τύχη τυγχάνει να βρίσκεται μέσα στο Λίβανο? Ο Θεός να μας φυλάξει από το αντίστοιχο εδώ στην Ελλάδα. Δηλαδή το όνειρό σας είναι το ΚΚΕ ή και το Συν να έχει δικό της στρατό και δικιά τους αστυνομία? Μήπως θα έπρεπε η Χρυσή Αυγή να έχει δικό της στρατό και να βομβαρδίζει τα παράλια της Μικρά Ασίας ώστε να απελευθερώσει πάτρια εδάφη? Και εάν μας κάνει ντου η Τουρκία, να σώσει το γόητρο της Ελλάδος παρουσιάζοντας νεκρά νήπια στην τηλεόραση ανά του κόσμου ώστε οι πανταχού της γης νεκρόφιλοι να φτιάχνουν την μέρα τους. Είναι αυτή η αντιστοιχία στα ελληνικά δεδομένα? Ας έχει λοιπόν στρατό η Χρυσή αυγή και η Χρυσή Πηγή να είναι οι καθοδηγητές τους, όπως ας αναβιώσει το ΕΑΜ και να έχουμε νέες ένδοξες μέρες του ΚΚΕ. Δημοκράτες να σου πετύχει.

Έχετε ακούσει για την τακτική των ανθρώπινων ασπίδων και αναρωτηθήκατε το πόσο εύκολα πέσατε στην παγίδα τους? Η τακτική πολέμου των Χεζ και Χαμάς σας βρίσκει σύμφωνους? Δεν μετρούν ακόμα ως εγκλήματα πολέμου επειδή δεν αναφέρεται στο καταστατικό του ΟΗΕ, αλλά πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει. Αλλά τι τα γράφω αυτά, εδώ στείλατε στρατό στην Σερβία να συμμετάσχει σε σφαγές.

Για το Ιράν μου αρκεί να διαβάσω για την κοπέλα που απαγχονίστηκε επειδή την βίασαν (ενώ ο βιαστής χαίρει άκρα υγεία και ελευθερία) και τον άλλονα που κρέμασαν επειδή ήταν γκαίυ. Δεν μου χρειάζεται άλλο να ξέρω, και αν αυτά λέει το Φοξ, με γεια με χαρά τους. Τους χειροκροτώ.
Ο χρήστης cyberdustz είπε…
As George Orwell remarked in a similar context, "You have to be a member of the intelligentsia to believe things like that --no ordinary man could be such a fool...." Or take such fools like HezBollah's members seriously.
Ο χρήστης cyberdustz είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης cyberdustz είπε…
“(και ως εκ τούτου μικρή υποστήριξη είχαν οι μουλάδες την εποχή εκείνη από την Ελληνική αριστερά)”
Ξαναδιάβασα την απάντηση και μετά θλίψης σου ανακοινώνω ότι ψεύδεσαι. Εσκεμμένα ή από άγνοια?
Ο χρήστης talos είπε…
Γρήγορα, μια και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση από εδώ που είμαι, για το τελευταίο.

Για να ανακοινώνεις ότι "ψεύδομαι" εικάζω ότι έχεις κάποια σημαντικά τεκμήρια. Εγώ ήμουν μέλος του Ρήγα Φεραίου τότε, Νεολαίας του ΚΚΕ (ες) και μπορώ να σε διαβεβαιώσω, ότι με τα χεράκια μου, μετά από κομματική παράκληση, έχω μεταφράσει φυλλάδια των Μουτζαχεντίν Χαλκ στα Ελληνικά. Επίσης με τα ματάκια μου έβλεπα στα φεστιβάλ του Ρήγα τότε *όλες* (σχεδόν) τις αντιχομεϊνικές οργανώσεις με περίπτερα και προκηρύξεις. Γενικά τότε όποιος ήταν αντιχομεϊνικός τον υποστηρίζαμε, μέχρι και τους εν λόγω Μουτζαχεντίν Χαλκ, μια κοσμική αντιισλαμιστική οργάνωση που αργότερα αποδείχθηκε τόσο επιρρεπής στην τρομοκρατία, που δεν υπάρχει Ιρανός που να του έχω μιλήσει (και όλοι ήταν αντι-ισλαμιστές) που να μην την σιχαίνεται. Γενικά τότε η γραμμή ήταν όποιος είναι αντιχομεϊνικός και δεν έχει σχέση με τον Σάχη, τον βοηθάμε. Αυτά από πρώτο χέρι. Είμαι σίγουρος ότι έχεις πολύ εγκυρότερες πηγές περί του αντιθέτου. Μέχρι να τις παραθέσεις θα επιμείνω ότι η αριστερά ήταν εναντίον του Χομεϊνισμού - και είναι ακόμα.

Να σημειώσω ότι το ΚΚΕ εκείνη την εποχή έκανε τις γνωστές τούμπες επί του ζητήματος ανάλογα με τα συμφέροντα της ΕΣΣΔ. Ήταν χυδαίες τούμπες (γιατί σύντροφοί τους ήταν εκτελεσμένοι και φυλακισμένοι στο Ιράν), αλλά η γραμμή για τα εξωτερικά, τους ερχόταν από το εξωτερικό τότε.
Ο χρήστης cyberdustz είπε…
To ksero, einai kai aytos enas syxameros falangitis, alla ayto exoyme, me ayto boleyomaste :-)

http://vilbel.blogspot.com/2006/08/interesting-exchange.html
Ο χρήστης Unknown είπε…
Μετά την βιομηχανία του ολοκαυτώματος και της ψυχοχεσμπορουκέτας, τώρα κυκλοφορεί βιομηχανία μπρελόκ: Η βιομηχανία της αριστερής σκέψης.

Προσοχή όμως, ως μπρελόκ κινδυνεύει να μπεί σε όλα τα σπίτια!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση