Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιτέλους λίγος σκεπτικισμός

Στην χώρα των τηλε-χαρτορίχτρων, των ορδών από μέντιουμ, των αρχαίων Ελλήνων εξωγήινων και της γενικευμένης ευήθειας απέναντι στο κάθε λογής παράξενο και "μεταφυσικό", με την κριτική σκέψη και την παιδεία περί της εμπειρικής μεθόδου κοντά στο μηδέν... Στην χώρα που κρατικοί και ημικρατικοί φορείς και οργανισμοί πουλάνε γραμμές αστρολογίας και ταρό, ενώ "σοβαρά" έντυπα φιλοξενούν αστρολογικές στήλες και διαφημίσεις των πάσης φύσεων απατεώνων...

...το λεξικό του σκεπτικιστή στα Ελληνικά, είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο Ελληνικό διαδίκτυο! Δεν ξέρω πόσο καιρό υφίσταται αλλά καλώς όρισε! (Υπήρξε και μια άλλη προσπάθεια ανάλογη παλαιότερα με την έκδοση μιας Ελληνικής έκδοσης του Skeptic, αλλά δεν κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της...)

Σχόλια

Ο χρήστης Γιατί όχι; είπε…
Πολύ καλό που τα μαζέψανε κάπου όλα αυτά, ελπίζω να μεταφραστούν κάποια στιγμή.
Δυστυχώς οι σελίδες περί μεταφυσικής, ιπτάμενων ροζ δεινοσαύρων, υπερόπλων μπέβατρον και αποκλειστικών αποκαλύψεων για τα σχέδια αστροσκάφους στα γραπτά του πλάτωνα είναι πολύ περισσότερες. Μια βόλτα στο φόρουμ του εσωτέρικα και λοιπών ερμητικών δυνάμεων σου ανοίγει τα μάτια: μυστικές σύραγγες συνδέουν τα αρχαία μνημεία, τηλεμεταφορές ο μήτσος και λοιπά ευφάνταστα.

Το θέμα είναι τι μας ελκύει σε κάθε τι παράξενο;

Όμορφη κίνηση το σάητ, αλλά εν γένει στατικό, θα βρίσκα ελκυστικότερο κάτι που θα επιτρέπει συζήτηση [αν μας διαβάζει ο ιδιοκτήτης..].
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η ιδέα για forum μου έχει περάσει από το μυαλό. Έχω όμως σοβαρούς ενδοιασμούς για το πως θα καταλήξει μια τέτοια κίνηση (βλέπε focusmag.gr ή όποιος θέλει hardcore εμπειρίες...esoterica). Νομίζω ότι η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο και ο καθένας θα λέει ότι διαστημικό του κατεβαίνει. Το να γίνει το forum administrated είναι μια λύση αλλά δεν έχω ούτε την όρεξη ούτε το χρόνο να απαντάω και να "κόβω" κάθε λογής εφυολογήματα που έχουν διαυλίσει οι ελληνο-εξωγήινοι από τον Σείριο-Έψιλον με το αστροσκάφος του Αριστοτέλη και της Δη-Μήτρας(παρεμπιπτόντως το Δήμητρα κατά Κεραμμυδά είναι Δυο Μήτρες...!!!). Σχόλια μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε θέλει πάνω στα κείμενα, τα οποία και θα δημοσιεύονται,και θα απαντώνται. Όσα όμως είναι ενυπόγραφα. Ο καθένας πρέπει να φέρει την ευθύνη των λεγομένων του, όχι να κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του internet και ενός nickname "Εχετλαίος" και να εξαπολύει ρουκέτες στη λογική και την εμπειρία.
Όπως και να'χει, το site είναι πάνω 1 χρόνο και έχει αρκετό δρόμο να διανύσει και πολλές άλλες ενότητες που να μπουν (π.χ. σχολιασμός των MME και εκπομπών όπου έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τα "απόκρυφα" θέματα).
Πρόσχωμεν...και ναι! ο ιδιοκτήτης σας διαβάζει.
Ο χρήστης talos είπε…
Αν μπει φόρουμ ούτε ψύλλος στον κόρφο σου ιδιοκτήτα... Όπως γνωρίζεις καλά υπάρχει μια συνομοταξία συμπολιτών μας που η χαρά της θα είναι να γράφει τυπογραφικά ολόκληρα για να μας πείσει για την Ατλαντίδα, τον (πυκνό) εποικισμό της Αμερικής από Αρχαίους Έλληνες, ή/και την κοιλότητα της Γης... Είχα πέσει στο λάθος να ανοίξω συζήτηση με άτομα του χώρου, την εποχή του usenet, αν ενθυμείστε, και συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε κανείς να ασχολείται επαγγελματικά και σε μόνιμη βάση για να προλαβαίνει να απαντάει... Για να κάνει κανείς τον μοντερέιτορ σε σχετικό φόρουμ... τρέμω που το σκέφτομαι....

Υπάρχει σοβαρό θέμα πια με την εν Ελλάδι λατρεία του ανορθολογικού, μεταξύ εικόνων που δακρύζουν, μέντιουμ και εξωγήινων Ελλήνων από την Πάρνηθα είναι ίσως πλειοψηφία οι δεισιδαιμονιζόμενοι και οι ανορθολογούντες. Οπότε και πάλι μπράβο για το σάιτ και ότι βοήθεια θέλεις.... (έχω ασχοληθεί με έναν περιαστικό μύθο παλιότερα και ένα hoax, μάλιστα το τελευταίο κείμενο για το "Hellenic Quest" αποτελεί την συχνότερη είσοδο στο σάιτ αυτό από αναζήτηση του Google... Λέω μάλιστα να ενημερώσω το θέμα σύντομα...)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η συνομοταξία που αναφέρεσαι Τάλω την έχω γνωρίσει και τη βλέπω συνέχεια στα φόρα. Αυτοί πάσχουν από το λεγόμενο Σύνδρομο του Πραγματικού Πιστού (True Believer Syndrome), και κάθε λογική συζήτηση είναι ανέλπιδη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τα πιστεύω της ότι επιχείρημα και να πεις. Απλά δεν έχει νόημα.
Αυτό ακριβώς θέλω ν'αποφύγω με το forum, αλλά όπως είπα κάθε σχόλια είναι ευπρόσδεκτα (δες π.χ. το αγγλικό skepdic όπου σχεδόν κάθε καταχώρηση έχει reader comments από κάτω.)
Τα Ελληνικά θέματα είναι ο απώτερος στόχος του λεξικού. Τα έχω συνέχεια στο μυαλό αλλά θέλει πολύ έρευνα για να γράψω εκ του μηδενός τέτοιες καταχωρήσεις. Βασικά αυτή είναι και η ουσιαστικότερη βοήθεια που χρειάζομαι. Σελίδες όπως το Ιστολόγιο, ή το blog του Till (μιας και ο Till ασχολείται εκτενώς με τέτοια θέματα), μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτιστη πηγή για reference σε Ελληνικά θέματα. Η καταχώρηση για το Hellenic Quest είναι ένα απλό (και λαμπρό) παράδειγμα. Περιττό να σου πω ότι θα κάνω βαρειά λογοκλοπή από το κείμενο σου!!! Στην ουσία αυτό που θα ήθελα να γίνει είναι να ασχολούμαστε αρκετά άτομα για debunking σε Ελληνικά θέματα ώστε ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο. Να υπάρχει ένας πυρήνας από σελίδες πάνω σε κριτική τέτοιων θεμάτων. Θα μου πεις βέβαια ότι πάω να σε βάλω σε άλλο ρόλο, μιας και το ιστολόγιο ασχολείται με πολλά περισσότερα αντικείμενα ενώ το λεξικό είναι αφιερωμένο σ'αυτά τα θέματα. Όπως και να χει, αυτό θα "ήθελα" να γίνει σε ιδανικές συνθήκες. Πάντως, πρέπει να γίνουμε περισσότεροι...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και κάτι που ξέχασα. Ο μύθος για την Ελληνική γλώσσα αρχειοθετήθηκε εν ριπή G3 στο λεξικό! Tnx!
Ο χρήστης Γιατί όχι; είπε…
Σχετικά με το φόρουμ δεν νομίζω πως είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.
Κάποιοι φίλοι είχαμε φτιάξει το www.ideopolis.gr το οποίο εκτός των άρθρων είχε και συζητήσεις, δεν μπορώ να πω πως αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο (κ' μη αντιμετωπίσιμο) πρόβλημα, εκτός από κάποιον τύπο θυμάμαι που πόσταρε σεντόνια, δεν συζητούσε έφευγε και ξανα το ίδιο από την αρχή.
Δυστυχώς για κάποιο διάστημα έχουμε παρατήσει το σάητ αν και αυτό τον καιρό συζητάμε να ενεργοποιηθούμε ξανά.

Όσο για το true believer syndrome δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο (ανατρέξτε και στην τελευταία παράγραφο του εκκρεμούς του Φουκώ :) )
Ο χρήστης talos είπε…
Με χαρά να βοηθήσω στον αγώνα τον καλό όσο μπορώ, να προτείνω ίσως και την δημιουργία ενός blog όπου θα παρουσιάζονται εξωφρενικοί ισχυρισμοί made in greece και μια ομάδα (εγγεγραμμένων) χρηστών θα ασχολείται με την κατάρριψή τους - συνδεδεμένο με το skepdic ίσως;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το ideopolis το γνωρίζω εδώ και αρκετό καιρό (άλλωστε είμαι και μέλος:)). Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά. Στο ideopolis οι συζητήσεις για θέματα απόκρυφα είναι ελάχιστες εως μηδαμινές (τουλάχιστον απ'όσο θυμάμαι).Μόνο κάτι συζητήσεις περί θεού άναβαν λίγο τα αίματα, αλλά και πάλι το επίπεδο ήταν αρκετά κόσμιο. Για φαντάσου όμως να μπει στο skepdic forum; Είναι σα να κουνάς κόκκινο πανί σε ταύρο.Μονό και μόνο η θεματολογία θα προσελκύσει το "παράξενο συνάφι". Δεν ξέρω πάντως. Θα προτιμούσα και εγώ περισσότερη διαδραστικότητα, όχι όμως εις βάρος της ψυχικής μου υγείας!
Και κάτι άλλο. Για το Stalik. Ίσως η προέλευση του ονόματος να είναι ακουστική παρεξήγηση! Σκέψου απλά αυτό: Τζον Σκάλυ-Τζον Στάλικ. Δεδομένου ότι το Κ στα Αγγλικά προφέρεται ελάχιστα, μπορεί ο συγγραφέας του εν λόγω πονήματος να παράκουσε το όνομα του Σκάλυ και να τον μετάλλαξε σε Στάλικ. Η ιστορία μου θυμίζει σπασμένο τηλέφωνο! Η καταχώρηση σου πάντως για το Hellenic Quest είναι λαμπρή. Ελπίζω να έχω την άδεια σου για το μελλοντικό πλαγιαρισμό στην αντίστοιχη καταχώρηση στο skepdic.
Ο χρήστης talos είπε…
Πάρε ότι θες, είμαστε του ανοιχτού κώδικα και του creative commons εδωπέρα... η γκρίνια μου για τον till, ήταν για την παράβαση του διαδικτυακού savoir faire...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διαβάστε οπωσδήποτε το Ειρωνικό Λεξικό του Νίκου Δήμου. Είναι απίστευτα αστείο και (δυστυχώς) αληθινό. Για σκεπτικιστές, μόνο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …