Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλή ντόπα, η παλιά ντόπα

Με αφορμή τα περί ντόπινγκ και την διεκτραγώδηση της "κατάστασης στην οποία έχουμε φτάσει" με τα αναβολικά, θεωρώ καλό να υπογραμμίσω ότι, με βάση τις επιδόσεις των αθλητών στα διάφορα αγωνίσματα του στίβου (και όχι μόνον), θα πρέπει να τοποθετήσουμε την χρυσή εποχή του ντόπινγκ μεταξύ 1970 και 1990. Σήμερα φαίνεται πως μόνο σε κάποια "πιασάρικα" αγωνίσματα (όπως τα σπριντ) τεκμαίρεται από τις επιδόσεις μαζική (ή έστω αποτελεσματική) χρήση ντοπαρίσματος. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται στον κατάλογο με τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών και στις επιδόσεις των νικητών των διαφόρων Ολυμπιάδων.

Ας αρχίσουμε από την πιο καραμπινάτη περίπτωση αγωνίσματος στο οποίο οι επιδόσεις έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια: στην σφαιροβολία ανδρών και γυναικών. Όπως και σε όλες τις ρίψεις (εκτός του ακοντισμού όπου έχει αλλάξει επανειλημμένα η προδιαγραφή του ακοντίου και έτσι δεν υπάρχει συνέχεια και της σφυροβολίας γυναικών, που είναι καινούριο άθλημα). Στην σφαιροβολία ανδρών, η μόνη επίδοση την τελευταία πενταετία που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 πρώτες, είναι του Αμερικανού Kevin Toth, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που πιάστηκαν ντοπέ με το σκάνδαλο BALCO. Στην πρώτη εικοσάδα είναι μόνον άλλες δύο βολές. Γενικά η λίστα των πρώτων 100 είναι ρετρό - δεκαετία 80 και λίγο από 70.

Στην γυναικεία σφαιροβολία τα πράγματα είναι ακόμα πιο καραμπινάτα, στις 100 πρώτες βολές δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε μία (!) που να έχει γίνει μετά το 1990! Η Άστριντ Κούμπερνους που κυριάρχησε στο αγώνισμα την δεκαετία του '90 βλέπει την καλύτερη βολή της όλων των εποχών στην 192η θέση! Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί μας έδωσαν νικήτρια (μετά την ακύρωση της Ρωσίδας) με ρεκόρ που έχουμε να δούμε από το 1968!

Ανάλογα είναι τα πράγματα και σε όλες τις άλλες ρίψεις π.χ. κοιτάξτε τις επιδόσεις στην σφύρα... κοιτάχτε ογδοντίλα... και καλά είμασταν όλοι γίγαντες τότε (πάει φλώρεψε ο κόσμος), αλλά τέτοια διαφορά;;;;

Αμ στα άλματα... πάρτε το άλμα εις ύψος ανδρών... Αφήστε τον Σοτομαγιόρ, ας πούμε πως ήταν ειδική περίπτωση... τέσσερα χρόνια έχουμε να δούμε αθλητή πάνω από τα 2.38 παγκοσμίως. Στο ύψος γυναικών έχουν ξεπεταχτεί φέτος η Κλοέτ και η Σλεσαρένκο και η Μπερκβιστ, αλλά και κει λείπουν τα πολλά πρόσφατα... Στο μήκος, μήπως, των γυναικών;... και κει λίγες οι επιδόσεις στα χρόνια που αρχίζουν από δύο... Ρίξτε μια ματιά σε όλα τα άλματα και τις ρίψεις και θα δείτε την γενική πτώση των επιδόσεων: Άντρες, Γυναίκες.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν στους δρόμους των γυναικών. Στα 100 το (αείμνηστο) Γκρίφιθ Τζόινερ, πειραματόζωο της αυξητικής ορμόνης και της νέας γενιάς φαρμάκων, έκανε όλες σχεδόν τις σπουδαιότερές της επιδόσεις το "anno mirabilis" 1988, (θαύμα, θαύμα!). Στα 400 στέκει το ρεκόρ της Μαρίτα Κώχ από το 1985. Στα 800 στέκει το ρεκόρ του Κρατοσβίλοφ (γνωστού και ως Κρατοσβίλοβα) από το 83, με δεύτερη επίδοση αυτή της Ολιζαρένκο από το 80. Τα 1500 είναι γεμάτα από τις επιδόσεις των μεταλλαγμένων Κινέζων που εμφανιζόντουσαν την δεκαετία του 1990 για κανένα-δύο χρόνια η κάθε μία - πριν σκάσουν από την ντόπα και τις στείλουν μάλλον για ιατρικά πειράματα... Η πρώτη μη-Κινέζα στη λίστα είναι η Καζανκίνα, από το 1980. Κινέζα είναι και η ρεκορντγούμαν στα 10 χλμ. με υπερφυσικό ρεκόρ μισό λεπτό μπροστά από την δεύτερη όλων των εποχών.

Στους άντρες επειδή οι δρόμοι πουλάνε, τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα χρονολογικά κάπως. Ειδικά στην αντοχή Αιθίοπες και Κενυάτες κατεβάζουν ακόμα το ρεκόρ σε ιλλιγγιωδώς χαμηλούς χρόνους.

Τα ίδια ισχύουν και στην άρση βαρών. Οι κατηγορίες εκεί έχουν αναδιαρθρωθεί δύο φορές τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα 475 kgr του Ταρανένκο π.χ. το 88, δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα... (αν και πλησιάζει πια ο Ιρανός).

Ας αποφευχθούν λοιπόν οι υστερίες και η καθυστερημένη ανακάλυψη της Αμερικής... Σίγουρα υπάρχουν ντόπες και σήμερα στον στίβο, αλλά τα διάφορα τεστ έχουν μειώσει την δραστικότητά τους. Το αν εφαρμόζονται επιλεκτικά είναι ένα θέμα... Πάντως δεν είναι, σίγουρα, πρόσφατο το φαινόμενο - απλώς αργήσαμε να μπούμε στο "καλό" κύκλωμα ως χώρα! Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι κυρίως στην διάδοση και στην διάθεση τέτοιων σκευασμάτων σε επίπεδο γειτονιάς, γυμναστηρίου και συλλόγου. Βρίσκονται παντού...

Σχόλια

Ο χρήστης arkoudos είπε…
Να κάνω ένα -καθυστερημένο- σχόλιο για την ντόπα;

Η Σοφία Σακοράφα, δήλωσε την συμμετοχή της, στα 47 της χρόνια (και μετά την γέννηση 2 παιδιών) στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Οτι δεν συμμετείχε, είναι αδιάφορο. Απλώς το σημειώνω, γιατι μόνο ασπιρίνες να έπαιρνε (με πορτοκαλάδα, για να πάνε κάτω) θα είχε πεθάνει στα 40 της...

Δεν ξέρω, αυτόν τον συνειρμό έκανα, και είπα να τον μοιραστώ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …