Καλή ντόπα, η παλιά ντόπα

Με αφορμή τα περί ντόπινγκ και την διεκτραγώδηση της "κατάστασης στην οποία έχουμε φτάσει" με τα αναβολικά, θεωρώ καλό να υπογραμμίσω ότι, με βάση τις επιδόσεις των αθλητών στα διάφορα αγωνίσματα του στίβου (και όχι μόνον), θα πρέπει να τοποθετήσουμε την χρυσή εποχή του ντόπινγκ μεταξύ 1970 και 1990. Σήμερα φαίνεται πως μόνο σε κάποια "πιασάρικα" αγωνίσματα (όπως τα σπριντ) τεκμαίρεται από τις επιδόσεις μαζική (ή έστω αποτελεσματική) χρήση ντοπαρίσματος. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται στον κατάλογο με τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών και στις επιδόσεις των νικητών των διαφόρων Ολυμπιάδων.

Ας αρχίσουμε από την πιο καραμπινάτη περίπτωση αγωνίσματος στο οποίο οι επιδόσεις έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια: στην σφαιροβολία ανδρών και γυναικών. Όπως και σε όλες τις ρίψεις (εκτός του ακοντισμού όπου έχει αλλάξει επανειλημμένα η προδιαγραφή του ακοντίου και έτσι δεν υπάρχει συνέχεια και της σφυροβολίας γυναικών, που είναι καινούριο άθλημα). Στην σφαιροβολία ανδρών, η μόνη επίδοση την τελευταία πενταετία που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 πρώτες, είναι του Αμερικανού Kevin Toth, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που πιάστηκαν ντοπέ με το σκάνδαλο BALCO. Στην πρώτη εικοσάδα είναι μόνον άλλες δύο βολές. Γενικά η λίστα των πρώτων 100 είναι ρετρό - δεκαετία 80 και λίγο από 70.

Στην γυναικεία σφαιροβολία τα πράγματα είναι ακόμα πιο καραμπινάτα, στις 100 πρώτες βολές δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε μία (!) που να έχει γίνει μετά το 1990! Η Άστριντ Κούμπερνους που κυριάρχησε στο αγώνισμα την δεκαετία του '90 βλέπει την καλύτερη βολή της όλων των εποχών στην 192η θέση! Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί μας έδωσαν νικήτρια (μετά την ακύρωση της Ρωσίδας) με ρεκόρ που έχουμε να δούμε από το 1968!

Ανάλογα είναι τα πράγματα και σε όλες τις άλλες ρίψεις π.χ. κοιτάξτε τις επιδόσεις στην σφύρα... κοιτάχτε ογδοντίλα... και καλά είμασταν όλοι γίγαντες τότε (πάει φλώρεψε ο κόσμος), αλλά τέτοια διαφορά;;;;

Αμ στα άλματα... πάρτε το άλμα εις ύψος ανδρών... Αφήστε τον Σοτομαγιόρ, ας πούμε πως ήταν ειδική περίπτωση... τέσσερα χρόνια έχουμε να δούμε αθλητή πάνω από τα 2.38 παγκοσμίως. Στο ύψος γυναικών έχουν ξεπεταχτεί φέτος η Κλοέτ και η Σλεσαρένκο και η Μπερκβιστ, αλλά και κει λείπουν τα πολλά πρόσφατα... Στο μήκος, μήπως, των γυναικών;... και κει λίγες οι επιδόσεις στα χρόνια που αρχίζουν από δύο... Ρίξτε μια ματιά σε όλα τα άλματα και τις ρίψεις και θα δείτε την γενική πτώση των επιδόσεων: Άντρες, Γυναίκες.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν στους δρόμους των γυναικών. Στα 100 το (αείμνηστο) Γκρίφιθ Τζόινερ, πειραματόζωο της αυξητικής ορμόνης και της νέας γενιάς φαρμάκων, έκανε όλες σχεδόν τις σπουδαιότερές της επιδόσεις το "anno mirabilis" 1988, (θαύμα, θαύμα!). Στα 400 στέκει το ρεκόρ της Μαρίτα Κώχ από το 1985. Στα 800 στέκει το ρεκόρ του Κρατοσβίλοφ (γνωστού και ως Κρατοσβίλοβα) από το 83, με δεύτερη επίδοση αυτή της Ολιζαρένκο από το 80. Τα 1500 είναι γεμάτα από τις επιδόσεις των μεταλλαγμένων Κινέζων που εμφανιζόντουσαν την δεκαετία του 1990 για κανένα-δύο χρόνια η κάθε μία - πριν σκάσουν από την ντόπα και τις στείλουν μάλλον για ιατρικά πειράματα... Η πρώτη μη-Κινέζα στη λίστα είναι η Καζανκίνα, από το 1980. Κινέζα είναι και η ρεκορντγούμαν στα 10 χλμ. με υπερφυσικό ρεκόρ μισό λεπτό μπροστά από την δεύτερη όλων των εποχών.

Στους άντρες επειδή οι δρόμοι πουλάνε, τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα χρονολογικά κάπως. Ειδικά στην αντοχή Αιθίοπες και Κενυάτες κατεβάζουν ακόμα το ρεκόρ σε ιλλιγγιωδώς χαμηλούς χρόνους.

Τα ίδια ισχύουν και στην άρση βαρών. Οι κατηγορίες εκεί έχουν αναδιαρθρωθεί δύο φορές τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα 475 kgr του Ταρανένκο π.χ. το 88, δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα... (αν και πλησιάζει πια ο Ιρανός).

Ας αποφευχθούν λοιπόν οι υστερίες και η καθυστερημένη ανακάλυψη της Αμερικής... Σίγουρα υπάρχουν ντόπες και σήμερα στον στίβο, αλλά τα διάφορα τεστ έχουν μειώσει την δραστικότητά τους. Το αν εφαρμόζονται επιλεκτικά είναι ένα θέμα... Πάντως δεν είναι, σίγουρα, πρόσφατο το φαινόμενο - απλώς αργήσαμε να μπούμε στο "καλό" κύκλωμα ως χώρα! Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι κυρίως στην διάδοση και στην διάθεση τέτοιων σκευασμάτων σε επίπεδο γειτονιάς, γυμναστηρίου και συλλόγου. Βρίσκονται παντού...

Σχόλια

Ο χρήστης arkoudos είπε…
Να κάνω ένα -καθυστερημένο- σχόλιο για την ντόπα;

Η Σοφία Σακοράφα, δήλωσε την συμμετοχή της, στα 47 της χρόνια (και μετά την γέννηση 2 παιδιών) στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Οτι δεν συμμετείχε, είναι αδιάφορο. Απλώς το σημειώνω, γιατι μόνο ασπιρίνες να έπαιρνε (με πορτοκαλάδα, για να πάνε κάτω) θα είχε πεθάνει στα 40 της...

Δεν ξέρω, αυτόν τον συνειρμό έκανα, και είπα να τον μοιραστώ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein