Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Θαύμα των Αστείρευτων Ταμειακών Διαθεσίμων


Να κατευνάσουν τις ανησυχίες για την καταβολή μισθών και συντάξεων προσπαθούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, ο βουλευτής κ. Γ. Σταθάκης, εκ των οικονομικών εγκεφάλων του κόμματος, δήλωσε ότι τα έσοδα επαρκούν για να καλύψουν μισθούς και συντάξεις, και πρόσθεσε ότι πρόβλημα ρευστότητας μπορεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μόνο τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου. Πάντως, το ότι η κρίση ρευστότητας στα δημόσια οικονομικά μπορεί να είναι άμεση, προκύπτει από την ενημέρωση του τέως πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου προς τον κ. Κ. Παπούλια, αλλά το δείχνει και ο συναγερμός για την πορεία των εσόδων στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Πικραμμένου.
  •  Έλα όμως που δεν διασφαλίζεται καν η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων με τα 31.5 δισ:
    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, όσο κι αν όλοι δηλώνουν επισήμως ότι περιμένουν την έκθεση της τρόικας, η δόση θα εκταμιευτεί σε κάθε περίπτωση -και δη σε έναν ειδικό «δεσμευμένο» λογαριασμό, που θα εξυπηρετεί μόνο την αποπληρωμή τόκων και τοκοχρεωλυσίων. Ούτε ένα ευρώ από αυτή τη δόση δεν θα πάει στα κρατικά ταμεία σε μισθούς, συντάξεις ή κοινωνικές παροχές. Τα χρήματα για αυτές τις ανάγκες θα πρέπει να τα μαζέψει το ελληνικό κράτος από τη φορολογία. Με δυο λόγια οι τράπεζες θα «ταϊστούν» και πάλι, και οι πολίτες θα πεινάσουν.
    Συνηγορεί σε αυτό και το Der Spiegel ...
  • Τέλος: Περιληπτική ανασκόπηση της περσινής σεζόν παραστάσεων για να μην σας κουράζω με πολλά λινκ:

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
εγώ πάντως -και μερικοί ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες- ακόμη περιμένω την επιστροφή φόρου, στάση πληρωμών είναι κι αυτό

γ.
Ο χρήστης J95 είπε…
Ακριβώς. Εγώ την πήρα φέτος το μάιο ενώ έπρεπε πέρυσι τον ιούνιο.

Γενικά δεν ξέρω αν έχεις προσέξει ότι το κράτος δεν πληρώνει σχεδόν τίποτα πια εκτός από μισθούς και συντάξεις, και ότι ακόμα κι αυτά τα καθυστερεί αρκετά και τα συμψηφίζει με ό,τι μπορεί να συμψηφιστεί.

Ποιο είναι δηλαδή το συμπέρασμά σου; Ότι υπάρχουν άπειρα ταμειακά διαθέσιμα και μας λένε ψέματα;
Ο χρήστης talos είπε…
Τρία είναι τα πιθανά συμπεράσματα:

1. Δεν έχουν ιδέα πόσα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα.
2. Γνωρίζουν καλά πόσα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα και απλά προεκλογικά έλεγαν και καμιά μαλακία μη τρομάξει κανείς και δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ώστε επέλθει... στάση πληρωμών (που ήταν ήδη εν εξελίξει). Ενώ τώρα πετάνε ημερομηνίες όχι σύμφωνα με κάποια πραγματικά στοιχεία, αλλά με βάση τον εκάστοτε πολιτικό στόχο
3. Ότι η λογιστική αλχημεία δίνει και παίρνει, ιδίως καθώς δεν έχω πειστεί ότι το ποσό που θα πάει σε καθυστερημένες οφειλές προμηθευτών του δημοσίου και άλλες πληρωμές θα είναι καν εννεαψήφιο ή στις λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια

Ένα άλλο συμπέρασμα επίσης που προκύπτει αβίαστα είναι πως είναι παπατζήδες
Ο χρήστης dpant είπε…
Ο χρήστης talos είπε…
Σωστός.
Η χρήση των γραμματίων για μετακύλιση ήταν γνωστά από το καλοκαίρι:

"Με έκδοση μίας επιπλέον σειράς εντόκων γραμματίων του Δημοσίου η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μεθαύριο θα πληρωθεί το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το οποίο λήγει στις 20 Αυγούστου, σημειώνει το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές."

Ορθώς λοιπόν (και εξαιρετικά μετριοπαθώς όπως αποδεικνύεται) οι συριζαίοι έλεγαν πριν τις εκλογές του Ιουνίου ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για μισθούς και συντάξεις με ή χωρίς την "δόση του Σεπτεμβρίου" μέχρι τον Ιούλιο και παραπέρα αν άρχιζε η πολλαπλώς αναβληθείσα φοροσυλλογή.

Πρακτικά το εξωτερικό χρέος παραμένει σταθερό επειδή η αύξησή του μετακυλίεται στο εσωτερικό.
Ο χρήστης dpant είπε…
Ευχαριστώ για το λινκ φίλε, το ενσωμάτωσα στο ποστ.

Για το ομόλογο της ΕΚΤ του Αυγούστου που μετακυλήθηκε σε έντοκα, θα λέγαμε ότι το εξωτερικό χρέος μειώθηκε κατά 3.2 δις, το εσωτερικό αυξήθηκε ισόποσα, το συνολικό έμεινε σταθερό.

Αν πάρουμε τη δόση της Τρόϊκας και με ένα μέρος της εξοφλήσουμε ένα μέρος των εντόκων, θα συμβεί το αντίστροφο, δλδ μέρος του εσωτερικού χρέους θα μετακυληθεί σε εξωτερικό (με πιο συμφέροντα επιτόκια όμως). Ό,τι κομμάτι της δόσης δε χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή εντόκων ή κάποιου άλλου λήγοντος ομολόγου θα προστεθεί στο συνολικό χρέος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …