Η Λωρίδα της Κερατέας

[Πηγή: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU]

Δεν θέλω να μπω στην συζήτηση των αιτίων που ώθησαν τους κατοίκους της Κερατέας στο μονοπάτι του πολέμου. Αν μη τι άλλο η σθεναρή και πάνδημη αντίσταση των κατοίκων σε αυτό που εύλογα βλέπουν ως καταστροφή της ζωής τους και του τόπου τους, από μόνη της κάνει κάθε προηγούμενη συζήτηση άκυρη και κάθε επόμενη πρόωρη πριν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την περιοχή, όπου έχουν εγκατασταθεί με πρακτικές και στυλ που θυμίζουν στρατεύματα κατοχής.
Θέλω μόνο να παρατηρήσω δυο πράγματα:
- Δύο μήνες τώρα τουλάχιστον οι κάτοικοι παλεύουν με τα ΜΑΤ των εργολάβων, με βάση τα εκατό χρόνια αμέλειας της πολιτείας, σε ένα προαναγγελθέν σκηνικό. Είναι ενδεικτικό της νέας μεταμνημονιακής "μυώδους" αντίληψης περί τάξης, ασφάλειας και κοινωνικού διαλόγου η διατήρηση της έντασης, παρά τις εκκλήσεις για αποχώρηση των ΜΑΤ ακόμα και από την ΠΟΑΣΥ. Το ζήτημα πλέον δεν είναι μόνο ο ΧΥΤΑ (διότι περί ΧΥΤΑ πρόκειται, ας σταματήσουν οι ντρίμπλες περί ΧΥΤΥ): οι κάτοικοι της Κερατέας υφίστανται την ωμή αστυνομική καταστολή γιατί στο νέο σενάριο που εκτυλίσσεται, το κράτος στον καινούριο του ωμά αναδιανεμητικό ρόλο προς τα πάνω, δεν μπορεί παρά να εμφανίζεται πανίσχυρο και ανυποχώρητο. Κάθε υποχώρηση υπάρχει η ανησυχία πως θα θεωρηθεί πρόσκληση για διαμαρτυρία των υπολοίπων σε μια κρίσιμη συγκυρία κοινωνικής καταστολής. Στον υποτιθέμενο ρόλο του σαν διαιτητής, είναι ο Παπουτσέλης του κεφαλαίου.

- Μνημειώδης, παροιμιώδης ("το έθαψαν σαν την Κερατέα") θα μείνει η πολύ περιορισμένη κάλυψη των γεγονότων της Κερατέας από τα τηλεοπτικά και τα περισσότερα έντυπα ΜΜΕ. Αν χρειαζόταν κανείς να διαλέξει ένα συμβολικό γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του εργολαβικού ελέγχου στα ΜΜΕ της Ελλάδας, η Κερατέα (μαζί με την γενική κατακεραύνωση των αρνητών διοδίων) θα αποτελούσε το ιδανικό case study. Είναι τρομακτικό πως οι βιαιότατες σκηνές συγκρούσεων σώμα με σώμα επί δύο μήνες, σε απόσταση λεπτών από την Αθήνα, δεν προκάλεσαν παρά το συγκυριακό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Αν πάρομοια επεισόδια γίνονταν στα προάστια του Παρισιού ή (συναφέστερα) της Νάπολης, με την θεαματικότητα των συγκρούσεων μεταξύ αντρών, γυναικών και παιδιών, παπάδων, δασκάλων και δημάρχων από την μια και ενός σώματος ΜΑΤ που απειλεί τους ιθαγενείς με "νέους Γρηγορόπουλους" σε απόλυτη επίδειξη αδυναμίας εκτίμησης των περιστάσεων, και χαρακώνει τα αυτοκίνητά τους, με φόντο καμένα αστυνομικά τμήματα και καμπάνες εκκλησίας ως συναγερμοί της πόλης, θα έπαιζαν στα Ελληνικά δελτία σχεδόν κάθε μέρα. Η σημερινή εικόνα ανάγκασε αρκετά κανάλια σε περιορισμένη έστω κάλυψη. Αλλά πρόκειται για σκηνές από κατεχόμενη πόλη:



Και εδώ η σταθερή κάλυψη των γεγονότων ήταν στο διαδίκτυο...

Μικρή και όχι εξαντλητική βίντεο ανασκόπηση των όσων έχουν συμβεί:
11/12 Εισβολή ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο:


11/12 Πρώτες συγκρούσεις



12/12 επίθεση κατά του δημάρχου


12/12 Μπλόκο Λαυρίου


17/12 Συγκρούσεις


24/12 Κάλαντα μαθητών Κερατέας


25/12 Κάψιμο "σημαίας" ΜΑΤ


26/12 Μπλοκάρισμα δρόμων από ΜΑΤ


1/1 Το κάψιμο του κοπρίτη


5/1 Επίθεση κατοίκων στο αστυνομικό τμήμα


10/1 Νέες συγκρούσεις


21/1 Απελευθέρωση συλληφθέντων στην Ευελπίδων


28/1 Κάτοικοι της Κερατέας ανοίγουν τα διόδια της Αττικής Οδού



30/1 Μάχες στην Λαυρίου



31/1 Τραυματισμός διαδηλωτή από δακρυγόνο

Ενημέρωση: Ανακοίνωση του Δήμου Λαυρεωτικής: "Η Κερατέα και ολόκληρη η Λαυρεωτική βρίσκονται υπό κατοχή"

Από ΑντιΧΥΤΑ: Ασφαλίτης τραβάει όπλο στο δρόμο, περιλαμβάνεται σε αυτό το βίντεο:



Πηγές ενημέρωσης:
- Οβριόκαστρο Κερατέας
- Από την Κερατέα για την Κερατέα
- Λαυρεωτική εν δράσει

Σχόλια

Ο χρήστης Rodia είπε…
Επι χούντας καταστρεψανε τα Μεγαρα.. ξεριζώσαν τους ελαιώνες και τους αντικαταστήσαν με δεξαμενες πετρελαιου, ξεθεμελιωσαν τη ζωη των κατοικων... η ομορφη παραλια της Πάχης των Μεγαρων με το φρεσκο ψαρι ειναι μακρινη αναμνηση.. Αλλα τοτε ηταν χουντα. Σήμερα, γιατί; Γιατι ξαναβλεπουμε το ίδιο "εργο" με νεους πρωταγωνιστες -ίσως και νεους σκηνοθετες,αλλα αυτο δεν ειναι σιγουρο..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://www.youtube.com/watch?v=ZuI4gmNZRBQ
Ο χρήστης Χρήστος είπε…
Οι σκηνές είναι πράγματι ανησυχητικές. Όμως, δεν μπορώ να καταλάβω: οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής έχουν προσφύγει επανειλημμένως στα δικαστήρια και έχουν χάσει όλες τις υποθέσεις. Η τελευταία ήταν τον Ιανουάριο.

http://www.skai.gr/news/environment/article/160159/nai-ste-ston-huta-stin-keratea/

Μου κάνει, επίσης, εντύπωση το ότι η Αριστερά (ειδικά το ΚΚΕ, αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) κάνει από μόκο έως λιγοστή φασαρία για τα γεγονότα, όταν σε άλλες περιπτώσεις, είναι λαλίστατοι...
Ο χρήστης talos είπε…
Για τους κάτοικους δεν είναι απλά μια δικαστική απόφαση, είναι καταδίκη. Δες τα λινκ στο τέλος του ποστ, όπου μιλάνε οι ίδιοι.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί και στηρίζουν διακριτικά και καλά κάνουν: ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ είχαν 85% στις εκλογές στην Κερατέα. Οποιαδήποτε προσπάθεια που μοιάζει με καπέλωμα θα τους στοιχίσει. Βέβαια ειδικά το ΚΚΕ έχει ένα μόνιμο πρόβλημα με δυνητικά ανεξέλεγκτα από αυτό κινήματα.

Αλλά τοπικά τα μέλη τους νομίζω πως είναι με τα μπούνια μέσα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση