Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πυρηνική ενέργεια: τρεις παρατηρήσεις πάνω σε ένα ψευδοδίλημμα

Η αναθέρμανση της συζήτησης περί πυρηνικής ενέργειας, ως μοναδικής κλιματικά αποδεκτής λύσης εναλλακτικής στον λιγνίτη, μοιάζει να αποτελεί ντρίμπλα για ενίσχυση των απόψεων περί επιστροφής στους γαιάνθρακες. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να ερμηνευτεί και να αξιολογηθεί σαν να ήταν πραγματική πρόταση. Μάλλον δεν είναι.


Όμως η χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι ένα ζήτημα το οποίο θα επανέρχεται. Η πυρηνική ενέργεια προτείνεται ως η εναλλακτική πηγή ενέργειας που θα μειώσει τους ρύπους και τα αέρια του θερμοκηπίου. Πλασάρεται σαν «πράσινη» λύση στο ενεργειακό πρόβλημα. Ο τρόπος δε που πλασάρεται είναι εξαιρετικά παραπλανητικός.


Δεν θα μπω στην διαδικασία της ανάλυσης των πραγματικών δεδομένων σχετικά με το εύλογο ή μη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Αυτό θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χώρο από όσον διαθέτω εδώ. Θα εστιάσω όμως σε τρία σημεία που μένουν συνήθως στο περιθώριο των σχετικών συζητήσεων αν και δεν είναι δευτερεύοντα.


- Το πρώτο είναι το ψευδές και εξοργιστικό του διλήμματος «λιθάνθρακας ή πυρηνικά». Θα καταλάβαινα την ανησυχία αν κάποιες μελέτες που εξέταζαν και πρότειναν συνολικά μια ενεργειακή πολιτική για την επόμενη π.χ. δεκαετία στην χώρα μας, έχοντας εξαντλήσει τις ορατές δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών και του φυσικού αερίου, με τεκμηριωμένη πρόταση για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, κατέληγαν στο αναπόφευκτο της χρήσης της μίας ή της άλλης ρυπογόνας πηγής ενέργειας για σαφώς προσδιορισμένο χρονικό διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση αυτή η πρόταση θα συνοδεύονταν από χρονοδιαγράμματα, σχέδια ενεργειακής εξοικονόμησης, υπολογισμό κόστους και ρύπων κοκ. Δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει τέτοιο πράγμα. Έχω την υποψία ότι κινητήριο χρέος της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση φιλίων και δυνάμει φιλίων συμφερόντων μάλλον, παρά κάποιος ημι-βέλτιστος σχεδιασμός ενεργειακής πολιτικής. Η αποσπασματικότητα και η λογική μάρκετινγκ που διέπουν τις ενέργειές της στον χώρο («η ενεργειακή και αντιρρυπαντική πολιτική ως πηγή διαφημιστικών για την κυβέρνηση ευκαιριών» θα μπορούσε να είναι ο γενικός τίτλος των σχετικών πεπραγμένων της) δηλώνουν πως τα διλήμματα είναι ύποπτα και κενά εμπειρικής αναλυτικής ουσίας.


- Το δεύτερο είναι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της συνήθους πρακτικής απόρριψης αποβλήτων στην χώρα μας. Αντιγράφω μια πρόσφατη είδηση από το ΣΚΑΪ:


«Εκατοντάδες τόνοι στερεών τοξικών αποβλήτων είναι πεταμένοι σε δασική έκταση στην Εύβοια, στη θέση Πύργος του δήμου Μεσσαπίων.

Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, πρόκειται για επικίνδυνα απόβλητα που προέρχονται από επεξεργασία χυτηρίου αλουμινίου και περιέχουν κάδμιο, χρώμιο, άργιλο και άλλες εύφλεκτες τοξικές ουσίες.»


Ειδήσεις σαν αυτή, που αφορούν ιατρικά, βιομηχανικά, γεωργικά και ορυκτά απόβλητα φτάνουν συχνά-πυκνά αλλά ψιλοαπαρατήρητα στον αφρό της δημοσιότητας, μέσα σε γενική αδιαφορία και παραίτηση. Μπορεί κανείς να εικάσει εύλογα πώς αυτή η, μάλλον χαλαρή, κουλτούρα ασφαλείας και υπευθυνότητας, που αποτελεί και πάγια Ελληνική πρακτική, θα μεταφερθεί αυτούσια στην απόρριψη των πυρηνικών αποβλήτων. Θα καταλήγουν τα ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Γραμματικού; Στον Ευβοϊκό; Σε ένα διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια; Ποιος θα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός που διασφαλίζει την κατά το δυνατόν ασφαλέστερη απόρριψη και ποιους πόρους θα διαθέτει για την ελεγκτική του δραστηριότητα; Προτάσεις που δεν απαντούν στα βασικά αυτά ερωτήματα πρέπει να θεωρούνται επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.
Θα πει κανείς πως και όμορες χώρες (η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία) έχουν ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας χωρίς δραματικά καλύτερη κουλτούρα ασφαλείας. Πράγματι. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις εστίες της πυρηνικής ανευθυνότητας στα Βαλκάνια. Απλά σημαίνει πως έχουμε ήδη αρκετούς λόγους ανησυχίας.


- Τέλος θα πρέπει να σκεφτεί κανείς και τις συνέπειες που θα έχει η τυχόν δημιουργία πυρηνικών σταθμών στην εγχώρια τρομοϋστερία και συνεπώς στο πώς θα επηρεάσει την εν εξελίξει και κλιμακούμενη επίθεση κατά βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων στην χώρα μας. Μια κοινωνία που θα ζει με τον φόβο (τεκμηριωμένο ή μη) της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων, που θα διασπείρουν αναμφίβολα τα ΜΜΕ σε κάθε ευκαιρία, θα δεχτεί μια ακόμα ώθηση προς την παράνοια και τον γενικευμένο φόβο. Ήδη όμως έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο φοβικής αθλιότητας, ας μην πιέσουμε την κατάσταση περαιτέρω.

Σχόλια

Ο χρήστης vegasthedog είπε…
Και τι τον νοιάζουν τον κακομοίρη το δεξιούλη τον νοικοκυραίο αυτά που λες; Ενώ αν τον ταΐσεις λίγο συνομωσιολογία; Εκεί να δεις πως θα πει όχι στα πυρηνικά. Κατά τα άλλα βράστα.

Όλη αυτή η απογοήτευση είναι απόρροια μίας υπεργαμάτης, αποκαρδιωτικής συζήτησης από μηχανικούς 20-25 χρονών...
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=11983.0
Ο χρήστης vegasthedog είπε…
Το πρώτο ενικό έχει να κάνει με τον εσωτερικό διάλογο και όχι με αγενή πρόθεση. Συγνώμη σε κάθε περίπτωση :)

Καλώς σας βρήκα.
Ο χρήστης Anonymous είπε…
Κανένα πρόβλημα! Καλώς μας ήρθες :-)
Θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι να πει κανείς όχι στην πυρηνική ενέργεια χωρίς να πέφτει στην τεχνοφοβική αγκύλωση. Γενικά είναι καλό να μην ταΐζεται η παράνοια...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …