Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μασκοφόρος γρίπη

Η κοινή γρίπη, στις ΗΠΑ, για τις οποίες τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία είναι ευκολότερα προσβάσιμα, πλήττει το 5 με 20% του πληθυσμού ετησίως. Το 10% είναι περίπου 30.000.000 άνθρωποι. Ο μέσος αριθμός ατόμων στις ΗΠΑ που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας της κοινής εποχικής γρίπης είναι περίπου 200.000. Ο μέσος όρος του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν στις ΗΠΑ από επιπλοκές της γρίπης είναι 36.000. Δηλαδή 0,6% καταλήγει στο νοσοκομείο και περίπου το 0,1% πεθαίνει. Αυτή είναι η τάξη μεγέθους της θνησιμότητας από γρίπη στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Μεταφέροντας τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα, κάτι που από ότι είδα κάνει για να εκτιμήσει τους σχετικούς αριθμούς και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Τριχόπουλος, ελλείψει, εικάζει κανείς, έγκυρων σχετικών δεδομένων στην χώρα μας, συμπεραίνουμε πως κάθε χρόνο πεθαίνουν από γρίπη περί τους 500-2000 Έλληνες και Ελληνίδες όλων των ηλικιών, προφανώς με ιδιαίτερα αυξημένη θνησιμότητα στα άκρα του ηλικιακού φάσματος.  Το γεγονός ότι φαίνεται πως δεν έχουμε σα χώρα επίκαιρα, δημόσια και αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα είναι από μόνο του ανησυχητικό, σημειώνω.


Από ότι φαίνεται η θνησιμότητα εξ αιτίας της Νέας Γρίπης είναι συγκρίσιμη με εκείνη της κοινής εποχικής γρίπης. Η συνολική θνησιμότητά της, άντε να φτάσει, στο χειρότερο σενάριο, τραβώντας τους αριθμούς και τις εικασίες από τα μαλλιά, στο 0,5% αν στο μεταξύ δεν παρασκευαστεί το εμβόλιο. Στην πραγματικότητα οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι είναι μάλλον απίθανο η νέα γρίπη να έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα από τις εποχικές. Αν είναι (όπως εικάζεται) πιο μεταδοτική από την κοινή γρίπη, τότε ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί λόγωαυξημένης διασποράς του ιού ίσως, αλλά - και αυτό το απευθύνω με κεφαλαία γράμματα στην μαμά και την κόρη της που τις είδα σήμερα με χειρουργικές μάσκες στο βαγόνι του μετρό των Αθηνών - Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΣΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ, αν κι εσύ όπως κι εγώ δεν εμβολιαζόσουν ποτέ για την κοινή γρίπη, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΙΔΙΑ  Ή ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΣΥ, ΠΡΟΠΕΡΣΥ κοκ που η γρίπη ερχόταν από το Μπραχάμι και όχι από το Μεξικό. Το ότι το σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί, το ότι κάποιοι παραπάνω άνθρωποι θα νοσήσουν και συνεπώς περισσότεροι θα πάθουν πνευμονία, το ότι θα υπάρξουν, ας πούμε, λογιστικές, συνέπειες – εν δυνάμει σοβαρές – δεν αλλάζει σε τίποτα την νοσηρότητα του ιού.


Αν φοράς μάσκα για λόγους επιδημιολογικής προφύλαξης, για να μην συνεισφέρεις στην υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, σου αξίζει ο δημόσιος έπαινος και ο σεβασμός όλων μας. Αν το κάνεις επειδή ανήκεις σε κάποια ευπαθή ομάδα (γέροι, πνευμονιοπαθείς, έγκυες κτλ) ορθά πράττεις. Αν γενικά κυκλοφορείς με μάσκα τον χειμώνα και κάνεις ότι μπορείς πάντα για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα μόλυνσής σου από οιονδήποτε ιό και μικρόβιο (και κυκλοφορούν γενικά πολύ χειρότερα πράγματα από την Νέα Γρίπη) τέλος πάντων, είσαι συνεπώς υποχονδριακός ή σώφρων – όπως το δει κανείς.  Αν το κάνεις όμως από προσωπικό φόβο, από το σχετικό σούσουρο των ΜΜΕ , όπως υποψιάζομαι πως ισχύει για τους περισσότερους από τους εμπράκτως ανησυχούντες, αποδεικνύεται πόσο λάθος έκανες που δεν παρακολουθούσες όσο έπρεπε τα Μαθηματικά στο Γυμνάσιο ή που ενημερώνεσαι για σοβαρά θέματα από φυλλάδες.

Αν η TV και τα ΜΜΕ, αποφάσιζαν να παίζουν κάθε χρόνο πρωτοσέλιδα ή ως πρώτο θέμα κάθε θάνατο από κοινή εποχική γρίπη (500 μέσα σε 200 μέρες στην Ελλάδα μόνο: 36.000 στο ίδιο διάστημα στις ΗΠΑ - πανικός!) δηλαδή τι θα γινόταν; Θα παρέλυε το σύμπαν; Θα κλειδαμπαρώνονταν σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία σε μπούνκερ και καταφύγια; Θα έφευγαν έντρομοι στην ύπαιθρο όπως συνέβαινε επί πανώλης; Κάθε χρόνο; Τι θα γινόταν αν ενέσκηπτε μια πραγματικά φονική επιδημία; Ως προς την ενημέρωση δεν θα άλλαζαν και πολλά φοβάμαι. Πρωταρχικός σκοπός άλλωστε των ΜΜΕ στις μέρες μας μοιάζει να είναι η κατατρομοκράτηση των πολιτών. Αλλά δεν είναι μόνο ο τύπος. Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να γίνει μια δημόσια συζήτηση που θα αναδεικνύει τα συστημικά και γενικότερα προβλήματα που θα προκαλέσει μια πανδημία χωρίς να προκαλεί πανικό για την οξύτητα του ίδιου του νοσήματος και την επικείμενη επιδημία-θεομηνία.


Υπάρχει κάτι το πραγματικά τρομακτικό σε όλα αυτά, και δεν είναι ιατρικό: έχει να κάνει με την κεντρικότητα της διαμεσολάβησης του Τύπου. Με μια επιμελημένα επιλεκτική παρουσίαση ειδήσεων, κοινωνίες ολόκληρες ανακαλύπτουν «κινδύνους», «εχθρούς» και αποδέχονται ασμένως κάθε επαρκώς προβαλλόμενη ανοησία. Στο διαδίκτυο η έλλειψη ικανότητας αξιολόγησης πηγών και συλλογισμών κάνει αδύνατη την ουσιαστική χρήση ενός μέσου με τόσο υψηλό λόγο θορύβου προς σήμα όπως ο Παγκόσμιος Ιστός για τον μέσο χρήστη. Η διάθεση των πολιτών εξαρτάται και κατασκευάζεται από την εγγενή εντυπωσιολαγνεία των ΜΜΕ, αλλά και από συνειδητές επιλογές των διευθυνόντων τους. Οι κρίσεις όμως είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στην διάθεση του κάθε γραφιά.


Τι να κάνετε; Να αφήστε τα Free Press και τα ιστολόγια και να πάτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Άντε, εμένα διαβάζετε ακόμα;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …