Διαδικτυακά ανάλεκτα 5/08 μέρος β΄

1. Οι συνθήκες στον Άρη: επίμονη ξεραΐλα

Άρης, ~1979, από το Viking



Άρης, 2008, από το Phoenix

Τριάντα χρόνια μετά, ίδιο τοπίο. Μόνο που στο άνυδρο αυτό χώμα, ο Phoenix θα σκάψει για να βρει πάγο, δέκα εκατοστά ίσως από την επιφάνεια. Οι εικόνες από την αποστολή εδώ.

Όλα αυτά έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για όσους έχουμε μεγαλώσει διαβάζοντας, μεταξύ πολλών άλλων, Bradbury, Kim Stanley Robinson, και Philip Dick, συγγραφείς που προέβαλλαν το παρόν τους, τις ελπίδες και τις ανησυχίες τους στον Άρη του μέλλοντος. Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να αναφερθώ στο Σοβιετικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας με τίτλο Αελίτα (Аэлита), φτιαγμένο το 1924, πριν η μπολσεβίκικη επανάσταση γίνει σκοτεινή και αρχίσει να τρώει τα παιδιά της (και άλλα παιδιά), βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλεξέι Τολστόι (καμία σχέση με τον Λέοντα):



Ο Αλεξέι αυτός, αφού πέθανε έγινε αστεροειδής, τα στοιχεία του οποίου είναι διαθέσιμα από το ίδιο JPL, που οργανώνει την εξερεύνηση του Άρη.

2. Upper class twat. Α! το παλιό καλό ταξικό μίσος των τόρυδων για την πλέμπα! Αυτά παθαίνει όποιος βγάζει την μαντάμ Σουσού της Αγγλίας δήμαρχο. Ας πρόσεχαν.

3. Τι χρεία έχω άλλων μαρτύρων; Σε συνέχεια της αναφοράς μου στην νικηφόρα Ιταλική ακροδεξιά, σημειώνω την φράση του Μπερλουσκόνι: "Είμαστε η Νέα Φάλαγγα" (για να μαθαίνουν οι νεώτεροι: Φάλαγγα) καθώς και τη διαβεβαίωση του Μπόσι πως έχει 300 χιλιάδες (πραστρατιωτικούς;) έτοιμους να "κανονίσουν" την αριστερά, αν μπει εμπόδιο στα σχέδιά του. Οπότε το ότι άρχισαν από τους Ρομά, αναμενόμενο είναι, οι Εβραίοι είναι κυριλέ στην Ιταλία πλέον. Σημειώνω ότι έγιναν κάποιες συλλήψεις μελών της Καμόρα (να θυμάστε ότι οι Φασίστες είχαν χτυπήσει την μαφία και επί Μουσολίνι - άσχετα αν μετά τον πόλεμο οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν). Έγκυροι αναλυτές του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος πάντως εκτιμούν πως η μαφία έχει συμβάλει στην ξενοφοβική υστερία στην περιοχή.
Στο μέτωπο των σκουπιδιών πάντως, εγώ απορώ για το πόσες "Καζέρτες" έχουμε ήδη στην Ελλάδα και τι συνέπειες έχουν σε μια χώρα όπου οι επιδημιολογικές μελέτες σε βεβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές αποθαρρύνονται ή αποσιωπούνται από τις αρχές.

4. Το μέλλον του πολέμου: χαπακωμένά αιμοβόρα ζόμπι ή αυτόνομα δολοφονικά ρομπότ που υπερίπτανται τριτοκοσμικών παραγκουπόλεων; Τα διλήμματα της τεχνολογίας βλέπετε.

5. Προσοδοφόρα κλιματική παραλλαγή: Πρέπει να κάνουμε κάτι για να μην διαταράξουμε κλιματικές συνθήκες που είναι ευνοϊκές για την συνέχιση της εύκολης επιβίωσης του ανθρωπίνου είδους, ή πρέπει να κάνουμε κάτι για να βγάλουν έναν σκασμό λεφτά οι γνωστοί κλάδοι της βιομηχανίας που δημιουργούν το πρόβλημα και το αναπαράγουν; Διότι η εμπορία αέρα κοπανιστού υπό μορφή (ψευδούς τελικά) υπόσχεσης αρνητικού προϊόντος, είχε από παλιά προβλεφθεί πως θα είναι η βιομηχανία του μέλλοντος. [Εκ του Lenin's Tomb.] Προσοχή. Δηλαδή η κλιματική αλλαγή είναι άλλη μια ευκαιρία να βγάζουμε χρήμα από την καταστροφή του κόσμου. Δείτε σχετικά και εδώ. Σημειώνω, ότι αν θέλουμε να μην αλλάξει πάρα πολύ (ήδη είναι δεδομένο πως θα αλλάξει αρκετά φοβάμαι) το παγκόσμιο κλίμα, θα πρέπει να συνηθίσουμε (τι λέω, να απαιτήσουμε) έναν κόσμο, μια οικονομία και μια καθημερινότητα πολύ διαφορετική από την σημερινή, με λιγότερη διαθέσιμη ενέργεια κατά κεφαλήν.
Προς το παρόν οι διεθνείς προσπάθειες έχουν τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα που θα προκαλούσε η αύξηση του αριθμού των πειρατών παγκοσμίως...

Σχόλια

Ο χρήστης Giousurum είπε…
Oso afora Bradbury: Mou alaxe tin gnomi pou eixa kapote gia ta mithistorimata epistimonikis fantasias. Ta fahrenheit 451 apla profitiko kai katapliktiko, opos kai i tainia.

Gia to klima symfono oti isos einai akoma enas tropos na vgaloune kapoioi "para". Episis o mixanismos emporias rypon einai akomi enas tropos na metaklisoume tin lysi tou provlimatos oxi se autous pou pragmatika rypainoun alla se autous pou protoi th aypostoun tis synepeies tis rypansis.

Kalo vrady.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://www.youtube.com/watch?v=TSqkdcT25ss

Upper class twit :D

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση