Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαδικτυακά Ανάλεκτα 05/08

- Ξεγεννήσεις
Από ότι φαίνεται οι κακοί μουσουλμάνοι που γεννάνε σαν κουνέλια δεν θα απειλήσουν δημογραφικά την Ευρώπη. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα πραγματικά δεδομένα σύμφωνα με το UPI, στο οποίο ο Μάρτιν Γουώκερ, παρατηρεί ότι η Ευρώπη ανακάμπτει δημογραφικά, την ίδια στιγμή που οι μετανάστες της συγκλίνουν προς τον εθνικό μέσο όρο γονιμότητας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην Γαλλία, όπου η γενναιόδωρη πολιτική υποστήριξης των εργαζόμενων γονέων, έχει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς η χώρα έχει ξεπεράσει και την Ιρλανδία σε δείκτη γονιμότητας (o Economist μάλιστα λέει ότι και χωρίς τους μετανάστες η γονιμότητα θα ήταν στο 1,9). Όλα αυτά την στιγμή που ανάλογες αυξήσεις παρατηρούνται και στις υπόλοιπες βορειοευρωπαϊκές χώρες και:

"Ο ρυθμός γεννήσεων των Μουσουλμάνων γυναικών στην Ευρώπη πέφτει εδώ και καιρό. Στην Ολλανδία π.χ. ο δείκτης γονιμότητας μεταξύ των γυναικών που έχουν γεννηθεί στην χώρα αυξήθηκε μεταξύ 1990 και 2005 από το 1,6 στο 1,7. Την ίδια περίοδο, για τις γυναίκες που γεννήθηκαν στο Μαρόκο και ζουν στην Ολλανδία έπεσε από το 4,9 στο 2,9 και για τις γεννημένες στην Τουρκία από το 3,2 στο 1,9.

Στην Αυστρία ο δείκτης γονιμότητας των Μουσουλμάνων γυναικών έπεσε από το 3,1 στο 2,3 από το 1981 στο 2001. Το 1970, οι γεννημένες στην Τουρκία γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο δύο παιδιά περισσότερα από τις ιθαγενείς Γερμανίδες. Το 1996, η διαφορά ήταν ένα παιδί και σήμερα έχει πέσει στο 0.5"


Άρα, διάφορα τρομολαγνικά που διαβάζει κανείς στα διαδίκτυα είναι μάλλον ατυχή, όπως σημειώνουν και άλλοι.

Ιδιαίτερη σημασία στα καθ'ημάς έχει νομίζω η εξέλιξη του δείκτη γονιμότητας των χωρών εκείνων που αποτελούν μονίμως το δημογραφικό φόβητρο του εθνικού μας συμπλέγματος καταδίωξης: τόσο η Αλβανία, όσο και η Τουρκία βρίσκονται καβάλα στην δημογραφική μετάβαση, με την πρώτη να πέφτει στα επίπεδα αναπλήρωσης (και κάτω) και την δεύτερη να είναι ήδη κάτω από αυτά. Η Ελλάς παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα - και ελλείψει χρημάτων:

...η κύρια αιτία της μείωσης της γονιμότητας στην Ελλάδα πρέπει να αναζητηθεί στον οικονομικό τομέα. Επειδή, δε, ο “επιθυμητός” και ο “ιδανικός” αριθμός παιδιών είναι σαφώς υψηλότεροι από τον πραγματικό, η όποια οικογενειακή - δημογραφική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει: α) Στην αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος μέσω επιδομάτων, άλλων σχετικών ενισχύσεων και καταπολέμησης της ανεργίας, β) στην εξασφάλιση κρατικής υποδομής για την εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των ζευγαριών, ώστε να είναι δυνατόν οι εργαζόμενες γυναίκες να αποκτούν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν και να μην “εξαναγκάζονται” να επιλέγουν τη μητρότητα ή την εργασία»...


... Επιστρέφουμε έτσι στην περίπτωση της Γαλλίας, η οποία διδάσκει το πώς γίνεται μια εύλογη οικογενειακή πολιτική (Σαρκοζί επιτρέποντος πάντα).

- Η αφίσα
Το κατά τον Economist pro-western faction του κυρίου Hariri (Λιβανέζου Σουνίτη δισεκατομμυριούχου και πρωθυπουργού), σε χαρακτηριστική πόζα (σύμφωνα με τον Angry Arab). Παρατηρήστε την αφίσα από πίσω:Συμπέρασμα: οι απλοϊκοί χαρακτηρισμοί και ταξινομήσεις δεν είναι εύκολες στην πολιτική σφαίρα του Λιβάνου. Πάντως αν θυμάμαι καλά υπήρχε "παγκόσμια" αγανάκτηση για το γεγονός ότι η Χεζμπολλάχ δεν είχε αφοπλιστεί. Τώρα ανακαλύπτουμε πως και Kυκλοφορούν και άλλες οπλισμένες πολιτοφυλακές. Κάποιες μέσω εταιρειών σεκιούριτι - εξ ου και το όχι ιδιαίτερα αξιόμαχό τους...

- Yes we would... We did actually

Τι συμβαίνει όταν κάποιος ανιστόρητος μετέχει σε διαδήλωση, και κάνει ατυχείς συγκρίσεις; Αυτό εδώ...- Επιστημονική εξειδίκευση ή γνωσιολογικό ό,τι νάναι;
Ο Χάρυ Κόλλινς κοινωνιολόγος της επιστήμης, μιλάει για τις θετικές επιστήμες, και την εξειδίκευση και το γιατί αυτοί έχουν δίκιο και εσύ άδικο. Αξιοσημείωτα όλα αυτά, αφενός γιατί ξεφεύγουν από τον διαδεδομένο βλακώδη γνωσιολογικό σχετικισμό κάποιων εκ των κοινωνιολόγων της επιστήμης (αλλά και ευρύτατων στρωμάτων πληθυσμού) - και γιατί μιλάνε για μερικά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με το τι συνιστά τεχνική και επιστημονική εξειδίκευση και πώς είναι καλό να χρησιμοποιείται, στην δημόσια σφαίρα.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ


ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ


ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ


ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ


ΑΠΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ


ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΕΝΑ ΔΡΟΣΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
To ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ, και το ίντερνετ νωρίτερα!...
Οι φοβικοί αρχομανείς για να καθυστερήσουν την ολική κατάρρευσή τους και να αποσπάσουν την προσοχή μας από την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ και τη δοκιμασμένη ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, μας ενοχοποιούν συλλογικά για την ανικανότητά τους και τις φυσικές αλλαγές στο κλίμα και πουλάνε πολυτελείς "εναλλακτικές" ολιγόχρονες μπλόφες: βι-αι-οκαύσιμα, τοξικά πάνελ, πανάκριβες ανεμογεννήτριες, "ακίνδυνα" ραδιενεργά κλπ.
Όσοι φίλοι θέλετε, από τους εκατοντάδες που είδατε το βιντεάκι για την κατάρρευση των φοβικών Μάγια (λόγω ξηρασιών μετά από ΨΥΞΗ των ωκεανών και λιγότερες βροχές, όπως ακριβώς συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ), και τις σημερινές προοπτικές, η διεύθυνσή του για να το διαδώσετε είναι:
http://www.youtube.com/watch?v=dXSHtsOztRk
http://aftarkia.wordpress.com
Το μέλλον μας εξαρτάται κυρίως από μας κι όχι από τα σκιάχτρα!
Είμαστε ευγνώμονες στους ιστοχώρους που φιλοξενούν παρόμοιες φιλειρηνικές προτάσεις, τις οποίες τα ιερατεία και τα ΜΜΕ τους αποσιωπούν εγκληματικά, αν και όχι αιώνια!
Ο χρήστης talos είπε…
Υπάρχουν υποθέτω άνθρωποι που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή έχοντας υπόψη τα σχετικά εμπςιρικά δεδομένα (εννοώ επιστημονικές εργασίες όχι ΜΜΕ). Κατά τα φαινόμενα έχουν άδικο, αλλά τεκμηριώνουν τις αντιρρήσεις τους με επιστημονικά πλήρη τρόπο. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που τα παίρνουν από ExxonMobile για να καθησυχάζουν τον κόσμο ότι δεν τρέχει τίποτα. Υπάρχουν όμως, όπως βλέπετε, ακόμα περισσότεροι που απορρίπτουν εμπειρικά επαληθεύσιμες προβλέψεις, με βάση μια ασυνάρτητη και ιδεοληπτική σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι λιγότερο επικίνδυνοι, ιδιαίτερα όταν εντάσσονται σε ένα κλίμα που θεωρεί κάθε άποψη, για κάθε θέμα ισοδύναμη, όχι ως προς το δικαίωμα έκφρασής της, αλλά προς την τελική τιμή αληθείας της - και το κλίμα αυτό έχει επικρατήσει γενικά.

Οφείλουμε λοιπόν να επισημαίνουμε την ανοησία όταν εμφανίζεται, γιατί η σαχλαμάρα είναι σαχλαμάρα και κάνει γενικότερα κακό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …