Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί των ιστολογίων - ένα σχόλιό μου στο Βήμα

Το Βήμα είχε την καλωσύνη να ζητήσει την ταπεινή μου γνώμη για το επίκαιρο ζήτημα της ελευθερίας των Blog ("σχετικά με την ελευθερία (ή ασυδοσία) στο Διαδίκτυο") και δημοσίευσε εκτενές απόσπασμα από την απάντησή μου. Ευχαριστώ τον Δημήτρη Γαλάνη για την πρόσκληση. Για λόγους πληρότητας αναρτώ εδώ την πλήρη απάντησή μου (με κάποιες ορθογραφικές/συντακτικές διορθώσεις!):

Η υπόθεση του Press-gr, ενός μπλογκ κατά τα φαινόμενα δημιουργημένου από επαγγελματίες δημοσιογράφους που διαβαζόταν τακτικά μάλλον από επαγγελματίες δημοσιογράφους, αποτέλεσε ένα δυσανάλογο της ουσίας του ειδησεογραφικό γεγονός μέσω του οποίου καλύπτονται δύσκολα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Επί της ουσίας το δίλημμα το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι παλιό και γνωστό: η ελευθερία του λόγου γεννά πάντα ένα μικρό σύνολο πρακτικών που είναι οριακές ως προς την υπαγωγή τους σε αυτή. Από αρχαιοτάτων χρόνων όμως οι εχθροί της ελευθερίας επικαλούνταν ακριβώς εκείνες τις οριακές πρακτικές (ή πρακτικές που παρουσίαζαν ως οριακές) και περιπτώσεις προκειμένου να εξασθενίσουν την ενοχλητική ελευθερία την ίδια. Δεν είμαι δηλαδή πεισμένος ότι υπάρχει μείζον ζήτημα διαδικτυακής "ασυδοσίας" που
α. να μην καλύπτεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και
β. να μην είναι παρά αντανάκλαση μιας γενικότερης κρίσης της δημοσιογραφίας στην χώρα μας (και όχι του ιστολογείν πάντως). Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι από τους "επίμαχους" κατά καιρούς μπλόγκερ προέρχονται από τον χώρο αυτό.

Σημειώνω ότι οι προτάσεις που ακούστηκαν, θα απέτρεπαν ίσως κάποιους απλούς και χωρίς δόλο πολίτες από το να ιστολογήσουν, πολύ δύσκολα όμως τεχνικά θα μπορούσαν να αποτρέψουν όσους θα ήθελαν να κάνουν κατάχρηση του μέσου για να διαπράξουν παράνομες ενέργειες. Άρα ο νόμος δεν στρέφεται κατά των κατά συρροή εκβιαστών π.χ. αλλά κατά του δημόσιου διαλόγου, όποια μορφή και να παίρνει.

Υπό άλλες συνθήκες θα υπέγραφα με το όνομά μου, αλλά για προφανείς λόγους στήριξης στην δοκιμαζόμενη και κακολογημένη ψευδωνυμία, εδώ θα υπογράψω μόνο με το ψευδώνυμό μου (αφήνοντας την συζήτηση για το προφανές δικαίωμα στην διαδικτυακή ψευδωνυμία για άλλη φορά)....


ΥΓ. Στο προπροηγούμενο ποστ είχα εκφράσει τον φόβο ότι στο στόχαστρο της εξουσίας θα μπει το indymedia. Επιβεβαιώθηκα σε χρόνο dt. Το Indymedia μάλιστα χαρακτηρίζεται ως "μπλογκ"(! - αυτή την λέξη ξέρουμε αυτήν χρησιμοποιούμε) και εν πλήρει αγνοία του τι είναι τα indymedia διεθνώς.
ΥΓ2. Τα επίμαχα δημοσιεύματα ήταν (επιβεβαίωσα πρόσφατα γιατί δεν το είχα καταλάβει από την αρχή) στα σχόλια του Press-gr. Αυτό αλλάζει την κουβέντα: από απλός εξουσιαστικός παραλογισμός με βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους γίνεται παραφροσύνη. Και θέλω να δω ως πολίτης τώρα τα στοιχεία περί εκβιασμού. Διότι τα σχετικά email μάλλον φάρσα στοιχειοθετούν παρά εκβιασμό.

Σχόλια

Ο χρήστης Υποψήφιο θύμα των «αναρχικών» τραμπούκων είπε…
Ε όχι και αντίσταση στην Νέα Τάξη το... Ιντυμήντια του Σόρος! Να είμαστε σοβαροί. Καλά τους τα ψέλνει το Ρεσάλτο και η Μεγκουλίνα:

Ο σκοτεινός κόσμος των Indymedia (IMC). Γιατί διέκοψε την λειτουργία του το Indymedia Θεσσαλονίκης! Διαφθορά και «εναλλακτικά» ΜΜΕ.
Υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγορείται για εκβιασμό μέσω του Indymedia! Διέθετε μάλιστα και ειδικό κωδικό! Καμαρώστε το "αριστερό" Indymedia
Το πορτραίτο του Ιντυμήντια
Περί «αντιφασιστικής» βίας
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ως υποστηρικτές του αντιρατσισμού

Μάλλον για παρακρατικές ομάδες της Νέας Τάξης πρόκειται, και όχι για εχθρούς της.

Στην «δημοκρατία» η υποδούλωση του λαού γίνεται με την «ελεύθερη» πλύση εγκεφάλου και την «ελευθερία» της καπτιλαστικής βαρβαρότητας. Όχι με απαγορεύσεις και αστυνομίες.

(Παρακαλώ, για ευνόητους λόγους, να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά μου.)
Ο χρήστης Ο Λύκος της Στέππας είπε…
υποψήφιο θύμα: με το συμπάθειο, οι ισοπεδωτικές κατηγορίες εναντίον του Ίντυ (ειδικά από πηγές σαν το Ρεσάλτο, η ιδεολογική ταυτότητα του οποίου μου φαίνεται κάπως συγχισμένη, για να μην πω τίποτα βαρύτερο) σε τι ακριβώς ωφελεί και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτήν την ώρα;

Τάλω: πραγματικά ήταν αναμενόμενη η επίθεση, αν και όχι τόσο χονδροειδώς, εξ ου κι η ελαφρώς άστοχη (μερικά έτη φωτός δηλ.) ταύτιση του Ίντυ με "μπλογκ", ακόμη και από πηγές που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα.
Ο χρήστης Δημήτρης Γαλάνης είπε…
ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες να ανταποκριθείς στην πρόσκλησή μου και ζητώ συγγνώμη για τις περικοπές που δεν ήταν δική μου ευθύνη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης talos είπε…
Σημειώνω πως σχόλια που δεν έχουν καμία σχέση με το αρχικό ποστ, θα σβήνονται από τούδε και στο εξής ανελέητα ως σπαμ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …