Περί των ιστολογίων - ένα σχόλιό μου στο Βήμα

Το Βήμα είχε την καλωσύνη να ζητήσει την ταπεινή μου γνώμη για το επίκαιρο ζήτημα της ελευθερίας των Blog ("σχετικά με την ελευθερία (ή ασυδοσία) στο Διαδίκτυο") και δημοσίευσε εκτενές απόσπασμα από την απάντησή μου. Ευχαριστώ τον Δημήτρη Γαλάνη για την πρόσκληση. Για λόγους πληρότητας αναρτώ εδώ την πλήρη απάντησή μου (με κάποιες ορθογραφικές/συντακτικές διορθώσεις!):

Η υπόθεση του Press-gr, ενός μπλογκ κατά τα φαινόμενα δημιουργημένου από επαγγελματίες δημοσιογράφους που διαβαζόταν τακτικά μάλλον από επαγγελματίες δημοσιογράφους, αποτέλεσε ένα δυσανάλογο της ουσίας του ειδησεογραφικό γεγονός μέσω του οποίου καλύπτονται δύσκολα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Επί της ουσίας το δίλημμα το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι παλιό και γνωστό: η ελευθερία του λόγου γεννά πάντα ένα μικρό σύνολο πρακτικών που είναι οριακές ως προς την υπαγωγή τους σε αυτή. Από αρχαιοτάτων χρόνων όμως οι εχθροί της ελευθερίας επικαλούνταν ακριβώς εκείνες τις οριακές πρακτικές (ή πρακτικές που παρουσίαζαν ως οριακές) και περιπτώσεις προκειμένου να εξασθενίσουν την ενοχλητική ελευθερία την ίδια. Δεν είμαι δηλαδή πεισμένος ότι υπάρχει μείζον ζήτημα διαδικτυακής "ασυδοσίας" που
α. να μην καλύπτεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και
β. να μην είναι παρά αντανάκλαση μιας γενικότερης κρίσης της δημοσιογραφίας στην χώρα μας (και όχι του ιστολογείν πάντως). Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι από τους "επίμαχους" κατά καιρούς μπλόγκερ προέρχονται από τον χώρο αυτό.

Σημειώνω ότι οι προτάσεις που ακούστηκαν, θα απέτρεπαν ίσως κάποιους απλούς και χωρίς δόλο πολίτες από το να ιστολογήσουν, πολύ δύσκολα όμως τεχνικά θα μπορούσαν να αποτρέψουν όσους θα ήθελαν να κάνουν κατάχρηση του μέσου για να διαπράξουν παράνομες ενέργειες. Άρα ο νόμος δεν στρέφεται κατά των κατά συρροή εκβιαστών π.χ. αλλά κατά του δημόσιου διαλόγου, όποια μορφή και να παίρνει.

Υπό άλλες συνθήκες θα υπέγραφα με το όνομά μου, αλλά για προφανείς λόγους στήριξης στην δοκιμαζόμενη και κακολογημένη ψευδωνυμία, εδώ θα υπογράψω μόνο με το ψευδώνυμό μου (αφήνοντας την συζήτηση για το προφανές δικαίωμα στην διαδικτυακή ψευδωνυμία για άλλη φορά)....


ΥΓ. Στο προπροηγούμενο ποστ είχα εκφράσει τον φόβο ότι στο στόχαστρο της εξουσίας θα μπει το indymedia. Επιβεβαιώθηκα σε χρόνο dt. Το Indymedia μάλιστα χαρακτηρίζεται ως "μπλογκ"(! - αυτή την λέξη ξέρουμε αυτήν χρησιμοποιούμε) και εν πλήρει αγνοία του τι είναι τα indymedia διεθνώς.
ΥΓ2. Τα επίμαχα δημοσιεύματα ήταν (επιβεβαίωσα πρόσφατα γιατί δεν το είχα καταλάβει από την αρχή) στα σχόλια του Press-gr. Αυτό αλλάζει την κουβέντα: από απλός εξουσιαστικός παραλογισμός με βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους γίνεται παραφροσύνη. Και θέλω να δω ως πολίτης τώρα τα στοιχεία περί εκβιασμού. Διότι τα σχετικά email μάλλον φάρσα στοιχειοθετούν παρά εκβιασμό.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ε όχι και αντίσταση στην Νέα Τάξη το... Ιντυμήντια του Σόρος! Να είμαστε σοβαροί. Καλά τους τα ψέλνει το Ρεσάλτο και η Μεγκουλίνα:

Ο σκοτεινός κόσμος των Indymedia (IMC). Γιατί διέκοψε την λειτουργία του το Indymedia Θεσσαλονίκης! Διαφθορά και «εναλλακτικά» ΜΜΕ.
Υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγορείται για εκβιασμό μέσω του Indymedia! Διέθετε μάλιστα και ειδικό κωδικό! Καμαρώστε το "αριστερό" Indymedia
Το πορτραίτο του Ιντυμήντια
Περί «αντιφασιστικής» βίας
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ως υποστηρικτές του αντιρατσισμού

Μάλλον για παρακρατικές ομάδες της Νέας Τάξης πρόκειται, και όχι για εχθρούς της.

Στην «δημοκρατία» η υποδούλωση του λαού γίνεται με την «ελεύθερη» πλύση εγκεφάλου και την «ελευθερία» της καπτιλαστικής βαρβαρότητας. Όχι με απαγορεύσεις και αστυνομίες.

(Παρακαλώ, για ευνόητους λόγους, να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά μου.)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
υποψήφιο θύμα: με το συμπάθειο, οι ισοπεδωτικές κατηγορίες εναντίον του Ίντυ (ειδικά από πηγές σαν το Ρεσάλτο, η ιδεολογική ταυτότητα του οποίου μου φαίνεται κάπως συγχισμένη, για να μην πω τίποτα βαρύτερο) σε τι ακριβώς ωφελεί και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτήν την ώρα;

Τάλω: πραγματικά ήταν αναμενόμενη η επίθεση, αν και όχι τόσο χονδροειδώς, εξ ου κι η ελαφρώς άστοχη (μερικά έτη φωτός δηλ.) ταύτιση του Ίντυ με "μπλογκ", ακόμη και από πηγές που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες να ανταποκριθείς στην πρόσκλησή μου και ζητώ συγγνώμη για τις περικοπές που δεν ήταν δική μου ευθύνη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης talos είπε…
Σημειώνω πως σχόλια που δεν έχουν καμία σχέση με το αρχικό ποστ, θα σβήνονται από τούδε και στο εξής ανελέητα ως σπαμ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση