Τι είναι το χρήμα;

Με δεδομένες τις οικονομικές αναταράξεις των τελευταίων εβδομάδων και ως ενημερωτικό μήνυμα δημόσιας εναλλακτικής πληροφόρησης, παρουσιάζω το ακόλουθο εκπαιδευτικό βίντεο με τίτλο "Το χρήμα ως χρέος" (Money as Debt), διάρκειας προειδοποιώ 47 λεπτών... Πιθανόν να το βρείτε ενημερωτικό πιθανόν εξοργιστικό, διαφωτιστικό ή απαράδεκτο. Γράψτε μου, τέλος πάντων, τις εντυπώσεις σας αν δεν βαριέστε.

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
To χρήμα είναι μέσο. Και ως μέσο δεν του αξίζει να ειπωθεί τίποτε παραπάνω γι' αυτό. Ίσως όσοι "πτωχοί" μετέτρεψαν το ευτελές μέσο σε αυτοσκοπό να έχουν δυο στοργικές λέξεις για δαύτο.

(Δεν μπόρεσα να διαθέσω και τα 47 λεπτά, συγνώμη)
Ο χρήστης J95 είπε…
Πάρα πολύ καλό, η πλάκα είναι ότι είχα κάνει 3 παραγράφους για αυτό στην Πολιτική Οικονομία αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει τη θεμελιώδη παράνοια του πράγματος.
Ο χρήστης J95 είπε…
εντάξει βέβαια μετά το 44' το ψιλογαμάει.
Ο χρήστης talos είπε…
Ε ναι, ξεφεύγει κάπως στο τέλος...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σκέφτομαι μόνο αυτούς που μετράνε χρήματα σε τράπεζες και σουπερμαρκετ....
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
Σφε Τάλω, Μαρξ δε διαβάζετε πιά στο κόμμα, τον έχετε αντικαταστήσει με τη διαχρονική σκέψη του Μάο; ;-)
Ο Καναδός δεν κάνει τίποτε άλλο από το να καταγγέλλει έναν στοιχειώδη τρόπο λειτουργίας του καπιταλισμού - και να το χρεώνει στους διαόλους, τριλάτεραλ κτλ κτλ
Ο χρήστης talos είπε…
Σφε Μαύρο Πρόβατο, τολμώ να πω πως σας διαφεύγει η διαφορά της μπροσούρας από το θεωρητικό κείμενο. Και το είπα και πριν, στο τέλος το ρίχνει στην συνομωσιολογία, αλλά μέχρι εκεί είναι γλαφυρά διαφωτιστικός. (Ένα άλλο ερωτήμα είναι αν το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με εκείνο του 19ου αιώνα, αλλά είναι μεγάλη και ας μην την κάνουμε εδώ)
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
Συμφωνούμε βέβαια απόλυτα - προφανώς άλλο η μπροσούρα ( και είμαι εντελώς της γνώμης σου για τη συγκεκριμένη) άλλο το θεωρητικό κείμενο, όπως και άλλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενάμισι αιώνα πριν, άλλα στη μετά Μπρέτον Γουντς εποχή. Το εντυπωσιακό είναι οτι υπάρχουν κοινά στοιχεία, και οτι ο Μαρξ όπως και άλλοι σύγχρονοί του, έγραψε γι αυτά (παραπέμπω απευθείας στο σχετικό τμήμα του "Κεφάλαιου" με την ανάλυση η βάση της οποίας μεταφέρεται αν κατάλαβα στο "ιστορικό" κομμάτι του φιλμακίου).

- Εν κατακλείδι για να συν-εννοηθούμε :-), συμφωνούμε οτι για το χρήμα, όπως θα έλεγε και ο πρόεδρος Μάο,
αν δεν κατανοήσουμε την κατάστασή του, το χαρακτήρα του και τις σχέσεις του με τα άλλα πράγματα και φαινόμενα, δε θα κατανοήσουμε τη νομοτέλειά του
["Κόκκινο βιβλιαράκι". Ξενόγλωσσες εκδόσεις, Πεκίνο 1972, σελ.211.]
;-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
... της σχολής του Λυκούργου, νομοθέτη βασιλέα Σπάρτης, ο εμπνευστής του βίντεο. "Πρωτόκολλα σοφών" σε βίντεο με άλλα λόγια.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα ορίζεται από το επενδυτικό σύστημα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και μόνο από το γεγονός ότι δεν έχουν πεταχτεί δέκα ρουστέρια με διατριβές επί των ανακριβειών και επιστημονικών ελλείψεων, θα έλεγα ότι πρέπει το φιλμάκι να τα λέει όπως έχουν τα πράγματα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι θα πει στο τελος το ΓΑΜΗσε;
γαμώ τα σχολια,μπραβο

δειτε κ το The Federal Reserve System (Money and Banking).avi

καλο μπλογκ

υγεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein