Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το χρήμα;

Με δεδομένες τις οικονομικές αναταράξεις των τελευταίων εβδομάδων και ως ενημερωτικό μήνυμα δημόσιας εναλλακτικής πληροφόρησης, παρουσιάζω το ακόλουθο εκπαιδευτικό βίντεο με τίτλο "Το χρήμα ως χρέος" (Money as Debt), διάρκειας προειδοποιώ 47 λεπτών... Πιθανόν να το βρείτε ενημερωτικό πιθανόν εξοργιστικό, διαφωτιστικό ή απαράδεκτο. Γράψτε μου, τέλος πάντων, τις εντυπώσεις σας αν δεν βαριέστε.

Σχόλια

Ο χρήστης Darthiir the Abban είπε…
To χρήμα είναι μέσο. Και ως μέσο δεν του αξίζει να ειπωθεί τίποτε παραπάνω γι' αυτό. Ίσως όσοι "πτωχοί" μετέτρεψαν το ευτελές μέσο σε αυτοσκοπό να έχουν δυο στοργικές λέξεις για δαύτο.

(Δεν μπόρεσα να διαθέσω και τα 47 λεπτά, συγνώμη)
Ο χρήστης J95 είπε…
Πάρα πολύ καλό, η πλάκα είναι ότι είχα κάνει 3 παραγράφους για αυτό στην Πολιτική Οικονομία αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει τη θεμελιώδη παράνοια του πράγματος.
Ο χρήστης J95 είπε…
εντάξει βέβαια μετά το 44' το ψιλογαμάει.
Ο χρήστης talos είπε…
Ε ναι, ξεφεύγει κάπως στο τέλος...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σκέφτομαι μόνο αυτούς που μετράνε χρήματα σε τράπεζες και σουπερμαρκετ....
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
Σφε Τάλω, Μαρξ δε διαβάζετε πιά στο κόμμα, τον έχετε αντικαταστήσει με τη διαχρονική σκέψη του Μάο; ;-)
Ο Καναδός δεν κάνει τίποτε άλλο από το να καταγγέλλει έναν στοιχειώδη τρόπο λειτουργίας του καπιταλισμού - και να το χρεώνει στους διαόλους, τριλάτεραλ κτλ κτλ
Ο χρήστης talos είπε…
Σφε Μαύρο Πρόβατο, τολμώ να πω πως σας διαφεύγει η διαφορά της μπροσούρας από το θεωρητικό κείμενο. Και το είπα και πριν, στο τέλος το ρίχνει στην συνομωσιολογία, αλλά μέχρι εκεί είναι γλαφυρά διαφωτιστικός. (Ένα άλλο ερωτήμα είναι αν το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με εκείνο του 19ου αιώνα, αλλά είναι μεγάλη και ας μην την κάνουμε εδώ)
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
Συμφωνούμε βέβαια απόλυτα - προφανώς άλλο η μπροσούρα ( και είμαι εντελώς της γνώμης σου για τη συγκεκριμένη) άλλο το θεωρητικό κείμενο, όπως και άλλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενάμισι αιώνα πριν, άλλα στη μετά Μπρέτον Γουντς εποχή. Το εντυπωσιακό είναι οτι υπάρχουν κοινά στοιχεία, και οτι ο Μαρξ όπως και άλλοι σύγχρονοί του, έγραψε γι αυτά (παραπέμπω απευθείας στο σχετικό τμήμα του "Κεφάλαιου" με την ανάλυση η βάση της οποίας μεταφέρεται αν κατάλαβα στο "ιστορικό" κομμάτι του φιλμακίου).

- Εν κατακλείδι για να συν-εννοηθούμε :-), συμφωνούμε οτι για το χρήμα, όπως θα έλεγε και ο πρόεδρος Μάο,
αν δεν κατανοήσουμε την κατάστασή του, το χαρακτήρα του και τις σχέσεις του με τα άλλα πράγματα και φαινόμενα, δε θα κατανοήσουμε τη νομοτέλειά του
["Κόκκινο βιβλιαράκι". Ξενόγλωσσες εκδόσεις, Πεκίνο 1972, σελ.211.]
;-)
Ο χρήστης .... Γ.Δ. ΜΠΑΤΖΙΛΗΣ. είπε…
... της σχολής του Λυκούργου, νομοθέτη βασιλέα Σπάρτης, ο εμπνευστής του βίντεο. "Πρωτόκολλα σοφών" σε βίντεο με άλλα λόγια.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα ορίζεται από το επενδυτικό σύστημα.
Ο χρήστης Γιώργος είπε…
Και μόνο από το γεγονός ότι δεν έχουν πεταχτεί δέκα ρουστέρια με διατριβές επί των ανακριβειών και επιστημονικών ελλείψεων, θα έλεγα ότι πρέπει το φιλμάκι να τα λέει όπως έχουν τα πράγματα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι θα πει στο τελος το ΓΑΜΗσε;
γαμώ τα σχολια,μπραβο

δειτε κ το The Federal Reserve System (Money and Banking).avi

καλο μπλογκ

υγεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …