25.1.07

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Πώς;

Στρατούλης


Σε ρελάνς προχώρησε ο Γεώργιος Καρατζαφέρης εναντίον του Συνασπισμού, εκπεφρασμένα δηλώνοντας ότι ο Συνασπισμός κυβερνάει στην πραγματικότητα και όχι, όπως όλοι ξεγελαστήκατε και πιστεύετε, ο Καραμανλής:

«Οταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο, τότε πηγαίνει σπίτι της. Αυτή τη στιγμή, κακά τα ψέματα, αλλά πρέπει να ακούγεται η αλήθεια, η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δεν έχει πρωθυπουργό τον Καραμανλή, αλλά τον Στρατούλη και τον Μαργαρίτη του ΣΥΝ. Εμείς σε τέτοιες ερμαφρόδιτες καταστάσεις δυσφορούμε».

Ο ίδιος έδωσε συνέχεια και από τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας: «Νομίζω ότι το σύνθημα, το οποίο πρέπει να δώσει η δημοκρατική πολιτεία είναι: Συνασπιστείτε εναντίον του ΣΥΝ, της αναρχίας και της οπλοφορίας»!

- Καλύπτει τους κουκουλοφόρους ο ΣΥΝ; ρώτησε δημοσιογράφος.

- Εχω την αίσθηση ότι δεν τους αποκηρύσσει. Και καλά θα κάνει να σοβαρευτεί πάρα πολύ όλη αυτή η παρέα, γιατί νομίζω ότι τροφοδοτεί ένα άσχημο κλίμα. Δημιουργεί συνθήκες επωάσεως μιας αντιδραστικής ομάδας, την οποία εμείς προσπαθήσαμε να απομονώσουμε από το πολιτικό παιχνίδι. Παίζει με τη φωτιά ο ΣΥΝ», απάντησε ο Γ. Καρατζαφέρης.


Χθές ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, επανήλθε, μεμφόμενος τηλεοπτικά τον Συνασπισμό επειδή η Νεολαία του κόμματος έχει σύνδεσμο στο... indymedia της Αθήνας... το ότι δεν τον πήραν όλοι στο ψιλό στην TV δείχνει ότι όταν άσχετος απευθύνεται σε άσχετους, το αποτέλεσμα είναι, προβλέψιμα, ένας ύμνος στην ασχετοσύνη... (βλ. τον σ.Old-Boy, που ξεσκεπάζει και την φριχτή αλήθεια για την σχέση ΛΑΟΣ και indymedia).

...Ο Υπουργός Δημόσιας τάξης είχε δηλώσει σε ηπιότερους τόνους απλώς ότι ο ΣΥΝ είναι ομπρέλα των αναρχικών/αντεξουσιαστικών δυνάμεων (δηλαδή στην κοσμαντίληψη του Κ. Πολύδωρα, "όλων αυτών που κάνουν επεισόδια") και έχει σχέσεις με αντάρτες πόλεων. Ταυτόχρονα, διάφορα παιδιά του Κ. Μητσοτάκη αλλά και άλλοι αστέρες της ΝΔ κινήθηκαν σε παρόμοια κατεύθυνση. Όλα αυτά γίνονται, υποψιάζομαι, εν μέρει στα πλαίσια του διαγκωνισμού για την προσέλκυση ακροδεξιών ψηφοφόρων και νοικοκυραίων-τηλεθεατών των πάσης φύσεως δελτίων των 8.

Από την μια, τέτοια τζάμπα διαφήμιση ο Συνασπισμός δεν την έλπιζε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα... Από την άλλη έχω φτάσει στο σημείο να αναρωτιέμαι αν όλα αυτά εντάσσονται σε κάποιο σχέδιο της ΝΔ για ενίσχυση του Συνασπισμού εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, για να μείνει σταθερά μεγάλη η εκλογική ψαλίδα - όπως π.χ. κάνουν τα ΠΑΣΟΚικά κανάλια σπρώχνοντας τον Καρατζαφέρη για να φάει ψήφους από την ΝΔ. Μετά κόβω φάτσες και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει οργανώσει τόσο καλά μια τέτοια εκστρατεία επικοινωνιακά προβοκατόρικου προεκλογικού ζίου-ζίτσου.

Πιστεύω πως ρόλο σε αυτό το παιχνίδι καταγγελιών παίζει, συν τοις άλλοις, η κεντρικά διοχετευόμενη απαξίωση εννοιών όπως πολιτικά δικαιώματα, ελευθερίες κτλ. Το γεγονός ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο το κόμμα/χώρο που έχει σαν βασικό στοιχείο της πολιτικής ταυτότητάς του την υπεράσπιση προσωπικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την κρατική ασυδοσία, ίσως να δείχνει ότι τελικός στόχος δεν είναι το κόμμα το ίδιο, αλλά η απονομιμοποίηση κάθε λόγου περί δημοκρατικών ελευθεριών, ξεκινώντας από το "ευπρεπέστερο" και με ευρύτερο ακροατήριο κομμάτι των υπερασπιστών του. Ο περιορισμός της δημοκρατίας, μέσα σε μια δημοκρατία, προαπαιτεί τον διωγμό ως "επικίνδυνων για την δημοκρατία" εκείνων που προσπαθούν να την προστατεύσουν ουσιαστικά, ή που επισημαίνουν την αντιδημοκρατικότητα των πολιτικών επιλογών που ακολουθούνται. Όταν όλοι πειστούν ότι ο περιορισμός των πολιτικών τους ελευθεριών, είναι αναπόφευκτός και ωφέλιμος, και στιγματιστούν οι διαφωνούντες, ο δρόμος έχει ανοίξει για έναν νέο, χαμογελαστό και "δημοκρατικά νομιμοποιημένο" ολοκληρωτισμό.

Ποιος παρακολουθεί αυτόν τον τόπο;

Πρόσφατη έρευνα της VPRC για την Καθημερινή, έδειξε πως το 61% των ερωτηθέντων "συμφωνεί με την αστυνόμευση των δημόσιων χώρων, καθώς πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και σήμερα δεν λειτουργούν". Η ρήση του Βενιαμίν Φρανκλίνου για εκείνους που προτίθενται να θυσιάσουν ελευθερία για ασφάλεια για να ανακαλύψουν πως έτσι χάνουν και την ελευθερία και την ασφάλειά τους, δεν χαίρει προφανώς μεγάλης εκτίμησης χώρα μας (όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης) - και το 57% έχει την καταφανώς ηλίθια ιδέα ότι η μαζική παρακολούθηση προστατεύει τα δικαιώματά του... Θα έπρεπε βέβαια να παραδειγματιζόμαστε από την Βρετανία η οποία επί μία περίπου δεκαπενταετία έχει εισαγάγει την CCTV μαζικά σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, εν ονόματι της προστασίας από το έγκλημα... Με τα παρακάτω εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εξέλιξη του αριθμού των βίαιων εγκλημάτων:ή των ληστειών:Μελέτη του Βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών [pdf], που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2005, (το οποίο Υπουργείο έχει ξοδέψει ήδη ένα σκασμό λεφτά τοποθετώντας και υποστηρίζοντας την χρήση καμερών, οπότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί για υπερβάλουσα ροπή προς την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών), σε ευρεία μελέτη της επίδρασης της CCTV, αναφέρει (σ. VI):

...Από τα 13 συστήματα που αξιολογήθηκαν, έξι έδειξαν κάποια σχετικά σημαντική μείωση της εγκληματικότητας στην εποπτευόμενη περιοχή, σε σχέση με την περιοχή αναφοράς, αλλά μόνον δύο έδειξαν στατιστικά σημαντική μείωση σε σχέση με την περιοχή αναφοράς, και σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, η αλλαγή μπορούσε να ερμηνευτεί με την παρουσία άλλων μεταβλητών. Η εγκληματικότητα αυξήθηκε σε επτά περιοχές, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί στην CCTV. Τα ευρήματα σε αυτές τις επτά περιοχές δεν επέτρεπαν συμπεράσματα καθώς μια πλειάδα μεταβλητών θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις αλλαγές στα επίπεδα εγκληματικότητας...


Με άλλα λόγια, αν υπάρχει κάποια επίδραση δεν είναι θεαματική και δεν είναι γενικευμένη...

Το πρόγραμμα UrbanEye ερεύνησε αποτελέσματα και στάσεις απέναντι στην παρακολούθηση από κάμερες στην Ευρώπη, και η έρευνά του για την Βρετανία [pdf] (παρότι του 2002) είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η εφαρμογή του CCTV δεν βασίστηκε σε καμία σχετική έρευνα και ότι η αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση του εγκλήματος, παρά τις διακηρύξεις και τις θριαμβολογίες των πολιτικών, δεν είναι καθόλου προφανής παρά τις εκατοντάδες εκατομμυρίων στερλινών που ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται...

Αλλά προφανώς, ακόμα και αν ήταν αποτελεσματικό ως μέτρο, αυτό καθόλου δεν θα αρκούσε για να το υποστηρίξει κανείς... Καθότι έχω υπόψη μου ένα 100% αποτελεσματικό σύστημα εναντίον κάθε σχεδόν εγκλήματος: Την επί 24 ώρες το 24ωρο παρακολούθηση όλων, παντού, μέσα και έξω από το σπίτι τους, μέσα και έξω από την δουλειά, με την παράλληλη υποδόρεια εμφύτευση ενός τσιπ (σαν αυτό που βάζουν στα σκυλιά), σε κάθε πολίτη, άμα τη εγγραφή του στα ληξιαρχεία της χώρας, σε κάθε όχημα και σε κάθε συσκευή επικοινωνίας. Τα σχετικά δεδομένα θα αποθηκεύονται και θα αρχειοθετούνται επιμελώς. Με αυτό τον τρόπο, σύντομα, με μικρή μόνο πρόοδο στην τεχνολογία αποθήκευσης, επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων κειμένου, εικόνας και ήχου, κανένα έγκλημα δεν θα έμενε πλέον ατιμώρητο (αλλά θα παρέμενε βέβαια εφικτό). Το ζήτημα είναι αν το αντίτιμο της απόλυτης ασφάλειας, αξίζει την απόλυτη θυσία της ελευθερίας, που ένα τέτοιο Οργουελικό σύστημα απαιτεί. Και μην ακούω ανοησίες περί δημοκρατικών εγγυήσεων. Η δημοκρατία έχει σαν προαπαιτούμενο τον προσωπικό χώρο και εξαρτάται από την ανεμπόδιστη ελευθερία δράσης των ανθρώπων. Η διαπαιδαγώγηση του πληθυσμού μέσα από μια κοινωνία αέναης παρακολούθησης (περιορισμένης ή πλήρους) είναι φύσει αντιδημοκρατική και εκτρέφει νοοτροπίες καχυποψίας και όχι συνεργασίας, συνυπόπτων και όχι συμπολιτών. Ο εθισμός στην παρακολούθηση, η διεύρυνσή της και η "κανονικοποίησή" της αποτελεί την ταφόπλακα του δημοκρατικού εγχειρήματος / αιτήματος. Τα ΜΜΕ και η πολιτική εξουσία, έχουν πείσει την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για την αναγκαιότητά της - όπως συμβαίνει άλλωστε με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σε ένα κλίμα έκπτωσης των δημοκρατικών αρχών, όμως, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την προοπτική των θεσμικών εγγυήσεων. Η μέθοδος άσκησης εξουσίας δεν είναι καθόλου ανεξάρτητη από την μορφή της. Μια κοινωνία παρακολούθησης εκτρέφει ολοκληρωτικές μεθόδους άσκησης εξουσίας και την παθητική αποδοχή της καταπάτησης της νομιμότητας. Να σημειώσω απλά πως πρόσφατα γεγονότα έδειξαν την ανοχή της κοινωνίας (και την συμμετοχή ή συγκάλυψη της κυβέρνησης) στις απαγωγές νομίμων κατοίκων της χώρας από ξένες μυστικές υπηρεσίες, την παρακολούθηση των τηλεφώνων μέχρι και του πρωθυπουργού της χώρας και την εισαγωγή βιομετρικών διαβατηρίων και την αποστολή από αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ, προσωπικών στοιχείων των ταξιδιωτών σε τρίτες χώρες χωρίς να γίνει καν θέμα... (Παρόμοια φαινόμενα αδιαφορίας για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων εμφανίστηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με μεγαλύτερη υποτίθεται δημοκρατική απιδεία από την δικιά μας)... Αντίθετα πέντε μολότωφ και μια σπασμένη χέστρα, αποτελούν τις πραγματικές απειλές εναντίον των πολιτών της χώρας.

Σταματώ όμως εδώ για την ώρα - θα επανέλθω και πάλι στο θέμα σύντομα...

Μερικά σχετικά κείμενα για τις κάμερες:

Το Σύνταγμα της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Σωτήρης Μπάγιας

Αστέρης Μασούρας

adamo

Μπαμπάκης

23.1.07

Κουφάθηκα

Παραπλανητικός τίτλος της εβδομάδας:
Μέχρι και 89% ο κίνδυνος να προσβληθεί ένα νεογέννητο από βαρηκοΐα... κραυγάζει ο τίτλος της Καθημερινής. Με το φτωχό μου μυαλό αυτό λέει ότι σχεδόν (ή "μέχρι και" ότι κι αν σημαίνει αυτό) 9 στα 10 παιδιά που θα γεννηθούν, θα είναι βαρήκοα. Το οποίο είναι βεβαίως τρομακτικό... αλλά τελείως ανακριβές. Στην πρώτη πρόταση του κειμένου διορθώνονται τα πράγματα:

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 89% ανέρχεται ο κίνδυνος να προσβληθεί ένα νεογέννητο από βαρηκοΐα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), ενώ στην Παιδιατρική Νεογνών το ποσοστό αυτό είναι 13%...

Οπότε το 89% αναφέρεται στις ΜΕΝΝ... Και στην παιδιατρική νεογνών είναι 13%. Αφού παρατηρήσω ότι η σωστή λέξη δεν είναι να "προσβληθεί" το νεογνό, αλλά να "διαγνωσθεί", καθότι από τα αίτια δεν συμπεραίνεται ότι πρόκειται πάντα για βλάβη που προσλαμβάνεται στην Μονάδα, να συνεχίσω παρατηρώντας ότι λίγο παρακάτω δίνεται ο σωστός αριθμός για την συνολική συχνότητα εμφάνισης παιδικής βαρυκοΐας: "Η συχνότητα της παιδικής βαρηκοΐας υπολογίζεται σε ένα ανά 750 παιδιά": προφανώς στα νεογνά η σχετική συχνότητα θα είναι μικρότερη - σε απόλυτη αντίφαση με τον τίτλο του άρθρου...

Επίσης έχω σοβαρές αμφιβολίες για το 89% ακόμα και σε ότι αφορά την Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Πρόχειρη ματιά μέσω google σε ανάλογες έρευνες (που δεν μπορεί να έχουν τεράστια απόκλιση ως προς τα ποσοστά τους) από αυτήν που αναφέρεται αλλά δεν παραπέμπεται στο άρθρο, το ποσοστό πρέπει να είναι γύρω στο 10%, και όχι 89%... Πιθανόν η γρήγορη ανάγνωση των συνόψεων να με οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, αλλά αμφιβάλλω. Επίσης να αναφέρω ότι προφανώς (αν κατάλαβα καλά) η έρευνα δεν έγινε στην Ελλάδα και η αναφορά στην και όχι σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Μεογνών, παραπέμπει στο Αγλαΐα Κυριακού για τον περισσότερο κόσμο.

Τέλος να σημειώσω ότι αναφέρονται πράγματα χωρίς επεξήγηση, που είναι ακατάληπτα για το 99% των αναγνωστών της Καθημερινής (και εμού), όπως "στο 16% όλων των περιπτώσεων [βαρηκοΐας] διαγιγνώσκεται μετάλλαξη του γονιδίου 26 της κονεξίνης", ενώ σε άλλα η σύνταξη δηλώνει ότι δεν κατανοείται αυτό που γράφεται π.χ. "Στο 9% των περιπτώσεων [βαρηκοΐας] παρουσιάζεται σύνδρομο (κυρίως το σύνδρομο Down ή Pierre-Robin)", διότι προφανώς δεν παρουσιάζεται σύνδρομο Down με την βαρηκοΐα, αλλά η βαρυκοΐα είναι σύμπτωμα του συνδρόμου...

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς είπε ο γιατρός ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο - και ο οποίος προφανώς δεν είπε αυτά που του αποδόθηκαν... Το πρόβλημα είναι ότι εκατοντάδες υποψήφιες μητέρες και υποψήφιοι πατέρες θα διαβάσουν το κείμενο αυτό, αναλυτικά ή διαγωνίως, και θα οδηγηθούν στο εύλογο συμπέρασμα ότι αν πάνε στην μονάδα εντατικής θεραπείας τα μωρά τους, θα τα πάρουν βαρήκοα. Και αυτό είναι ένα κάποιο πρόβλημα...

Αυτά να τα βλέπει ο Χαβανέζος που διαμαρτυρόταν για την προβληματική κάλυψη της θεωρίας των χορδών στον τύπο... Το πρόβλημα αρχίζει από τα πολύ βασικότερα και απλούστερα.

15.1.07

Ελληνική Τηλεόραση: Ρουκέτες ηλιθιότητας


[πηγή: indymedia - δεν ξέρω αν είναι φωτομοντάζ ή όχι! - είναι πραγματική εικόνα από το δελτίο του Αντέννα!]

Στα μισά κανάλια είδαμε χθες (νομίζω και στην ΕΡΤ) να αναφέρεται ότι κυκλοφορεί σε Ελληνική σελίδα στο διαδίκτυο φωτογραφία του οπλοστασίου του "Επαναστατικού Αγώνα" η οποία εξετάζεται μάλιστα από την αντιτρομοκρατική. Με το που το άκουσα βεβαίως, ήμουν βέβαιος για δύο πράγματα: α. το Ελληνικό σάιτ που δεν κατονομαζόταν ήταν το indymedia και β. πρόκειται για μπέρδεμα μπουτιών πιθανώς κωμικό. Σε συνδυασμό με το μακρύ και το κοντό από κάθε κατά φαντασίαν ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, η επίθεση οδήγησε σε κάλυψη που χάρισε μεγάλες στιγμές γέλιου. Αν ευσταθεί η πληροφορία ότι η φωτογραφία διερευνάται σοβαρά από την αντιτρομοκρατική, έχουμε να κάνουμε με κωμωδία επιπέδου Ροζ Πάνθηρα....

Πήγα να το ψάξω αλλά δεν χρειάστηκε πολύ: το indymedia το έχει πρωτοσέλιδο... Αφορμή της συγκεκριμένης ανοησίας ήταν αυτό εδώ το σχόλιο σε μια συζήτηση του indymedia, που κάνει (εμφανώς) πλάκα. Λέω "εμφανώς" γιατί αλλιώς θα πρέπει να πιστέψει κανείς ότι η όποια ένοπλη οργάνωση, διαφημίζει το οπλοστάσιό της στο διαδίκτυο... Τελικά προκύπτει πως η (εμφανισθείσα στην Ελληνική τηλεόραση) φωτογραφία:
προέρχεται από την [μαρτυρική] Φαλούτζα του Ιράκ, και έχει σαν πηγή την Wikipedia, στο λήμμα σχετικά με τα RPG-7....

Εντύπωση επίσης μου προκαλούν οι "διαρροές" περί της ταυτότητας των δραστών, που μπαίνουν σε λεπτομέρειες οι οποίες μοιάζουν μάλλον υπερβολικό να είναι γνωστές με τοιαύτη ακρίβεια... π.χ.:

Η δομή της τρομοκρατικής οργάνωσης που όλα δείχνουν ότι είναι ο «Επαναστατικός Αγώνας» τηρεί όλους τους συνωμοτικούς κανόνες και δείχνει να είναι πιο συμπαγής από αυτή της 17Ν. Ο ηγετικός πυρήνας όπως εκτιμούν οι αρχές, αποτελείται από άγνωστο αριθμό ατόμων. Η ηλικία τους είναι μεταξύ 50 και 60 χρόνων και πιθανολογείται ότι έχουν έντονα ανεπτυγμένο το αντιεξουσιαστικο στοιχείο. Η ηγετική ομάδα υποθέτουν οι αρχές, ότι έχει στρατολογήσει 3 έως 4 νεαρούς από τον στενό συγγενικό ή φιλικό τους κύκλο και είναι άτομα απόλυτης εμπιστοσύνης. Δεν αποκλείουν όμως και την περίπτωση να έχουν προσεγγίσει άτομα από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικο χώρο.


ή


...Η Αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για νέα γενιά τρομοκρατών που πιθανώς στρατολογήθηκαν από μέλη της λεγόμενης ιστορικής ηγεσίας της 17Ν...


Ο μόνος τρόπος να τα ξέρουν όλα αυτά οποιασδήποτε αρχές - και να έχουν την χαλαρότητα να τα μοιράζονται με τους δημοσιογράφους - είναι να πίνουν καφέ με τα μέλη της οργάνωσης ή να έχουν κληρονομικό χάρισμα... Εναλλακτικά, όλη αυτή η τρομοκρατολογία (που επαναλαμβάνεται με μικρές παραλλαγές σε όλα τα μέσα και άρα έχει μάλλον σαν πηγή το ΥΔΤ ή συναφείς υπηρεσίες) έχει σαν σκοπό γνωστή και πάγια μέθοδο αστυνομικών επιτυχιών στην Ελλάδα: όχι την περιγραφή των υπόπτων, αλλά την προδιαγραφή τους. Την ανακοίνωση των χαρακτηριστικών εκείνων που θα συλληφθούν και θα κληθούν να παίξουν τους προκαθορισμένους ρόλους - οι οποίοι θα έχουν προκύψει από κινηματογραφικού τύπου σενάρια - και οι οποίοι θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να δείξει ότι πολεμά την τρομοκρατία πάνω στα κεφάλια ασχέτων με την επίθεση... Αν αυτό σας φαίνεται τραβηγμένο, υποψιάζομαι ότι δεν έχετε υπόψη σας το τραβολόγημα ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου μέσα και έξω από τις φυλακές και τα δικαστήρια, εν ονόματι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας - με κατασκευασμένες συνήθως κατηγορίες που κατέπεφταν στο δικαστήριο όσο υπήρχαν ένορκοι... Μην ξεχνάμε ότι RPG (εκτός από Rocket Propelled Grenade και ΡΠΓ - Ruchnoy Protivotankoviy Granatomet - Φορητοί Αντιαρματικοί Εκτοξευτές Χειροβομβίδων) σημαίνει και Role Playing Game....

Μια ηπιότερη εκδοχή του ιδίου πράγματος είναι ότι προσπαθούν οι πάσης φύσεως αρχές να δείξουν ότι είναι δραστήριες και έτοιμες για νέες επιτυχίες και ότι παραμένουν σε ετοιμότητα... Όλα αυτά για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση - και αξίζει να σημειωθεί η χαλαρότατη αντίδραση των ΗΠΑ στο χτύπημα, σε σχέση με το παρελθόν:

...Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι χαμηλούς τόνους και μετριοπάθεια τηρεί και η αμερικανική πλευρά. Αρχικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία θα παραμείνει την Παρασκευή κλειστή, ενώ αμέσως μετά ο αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλ Ρις ανακοίνωσε ότι θα λετουργήσει κανονικά. Ο ίδιος μάλιστα επισκέφτηκε πάνω από τρεις φορές την πρεσβεία, την πρώτη εξερχόμενος μαζί με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι "οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικές και θα παραμείνουν"...


Στο ίδιο άρθρο του Σκάι πάντως διαψεύδονται όλα τα σενάρια των υπολοίπων ειδησεογραφικών πηγών καθώς λέγεται πως:

Eισαγγελικές πηγές διατυπώνουν ισχυρές επιφυλάξεις ως προς την ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", που τηλεφώνησε λίγη ώρα μετά το χτύπημα σε εταιρία σεκιούριτι που έχει αναλάβει την εξωτερική φύλαξη του κτιρίου.

Και αυτό γιατί το τηλεφώνημα έγινε σε εταιρεία φύλαξης -το οποίο δεν συνηθίζεται- και αφετέρου γιατί ακολούθησε της έκρηξης, ενώ συνήθως όλες οι επαναστατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ο "Επαναστατικός Αγώνας", προειδοποιούν με τηλεφώνημα τους πριν την επίθεση.


Παράλληλα η Ελευθεροτυπία, εύλογα, σημειώνει πως:

«Σενάρια» και «ασκήσεις επί χάρτου» χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα χαρακτήριζαν δικαστικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τα δημοσιεύματα για τη νέα «γενιά τρομοκρατών».

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει συγκεκριμένα πρόσωπα με τις εν εξελίξει έρευνες», έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερος δικαστικός λειτουργός, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» που στήνονται γύρω από την υπόθεση της τρομοκρατίας. Η «φωτογράφηση υπόπτων» και η προαναγγελία συλλήψεων, δεν βοηθά, σύμφωνα με τον ίδιο, στην ψύχραιμη και σωστή αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος.


Το μπέρδεμα είναι πλήρες δε: ο μεν Αντέννα λέει ότι χρησιμοποιούνται δοκιμασμένες πρακτικές της Scotland Yard (αυτές που δοκιμάστηκαν, αν ενθυμείστε, στην εν ψυχρώ εκτέλεση ενός άσχετου Βραζιλιάνου στο μετρό του Λονδίνου, επειδή ήταν στα μάτια της SY ύποπτος), ενώ τα Νέα και η Ελευθεροτυπία λένε ότι την έρευνα την κάνει το FBI μόνο του...

Τέλος πάντων, φυσικά όλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση και την ένταση της παρακολούθησης στην χώρα μας, που δεν είναι ακόμα σε Οργουελιανά επίπεδα, αντίθετα με την Βρετανία (που φαίνεται πως αποτελεί πρότυπο) π.χ. που είναι πλέον με την βούλα κοινωνία μαζικής παρακολούθησης [pdf].

5.1.07

Οι συνεργοί του Σαντάμ

Ο Σαντάμ Χουσεΐν πέθανε. Τον κρέμασαν. Επί της ουσίας της υπόθεσης ισχύουν τα όσα είχα γράψει όταν διεξάγονταν η δίκη [επισημαίνω: τα κίτρινα γράμματα και οι σύνδεσμοι αναφέρονται σε έργα άλλων εγκληματιών από τα μεγάλα].

Παράλληλα όμως, να σημειώσω ότι ο Σαντάμ δεν θα δικαστεί ως το τέλος ποτέ για τα δύο μεγαλύτερα εγκλήματά του. Την γενοκτονία των Κούρδων στην εκστρατεία Ανφάλ, το 1988, και την χρήση χημικών όπλων εναντίων Ιρανών στον πόλεμο Ιράκ-Ιράν (που ο ίδιος είχε ξεκινήσει με την παρώτρυνση πολλών άμεμπτων δημοκρατιών και μη).

Σχετικά με το δεύτερο παρατηρώ ότι οι ΗΠΑ εμπόδισαν κάθε προσπάθεια να υπάρξει καταδικαστική για το Ιράκ απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως αφού ΗΠΑ/Βρετανία μπλόκαραν αποφάσεις του ΣΑ εναντίον του Ιράκ:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορούσε να καταδικάσει ονομαστικά το Ιράκ για την χρήση χημικών όπλων μέσω μη-δεσμευτικών Προεδρικών δηλώσεων, πάνω στις οποίες τα μόνιμα μέλη του ΣΑ δεν έχουν μεμονωμένο βέτο. Στις 21 Μαρτίου του 1986, ο Πρόεδρος του ΣΑ εκδίδοντας "διακήρυξη" και "μιλώντας εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας" δήλωνε πως τα μέλη του Συμβουλίου είναι "βαθύτατα ανήσυχα από το ομόφωνο συμπέρασμα των ειδικών ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα σε πολλές περιπτώσεις από τα στρατεύματα του Ιράκ εναντίον των στρατευμάτων του Ιράν...... [και] τα μέλη του Συμβουλίου αποδοκιμάζουν έντονα την συνεχιζόμενη χρήση των χημικών όπλων σε κατάφορη παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Γενεύης του 1925 που απαγορεύει την χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο". Οι ΗΠΑ ψήφισαν εναντίον της διακήρυξης αυτής και η Βρετανία, η Αυστραλία, η Γαλλία και η Δανία απείχαν. Οι ψήφοι υπέρ της διακήρυξης όμως από τα δέκα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου εξασφάλισε πως η δήλωση αυτή ήταν η πρώτη κριτική προς το Ιράκ από το ΣΑ...


Για το Ανφάλ (η δίκη για το οποίο έχει ξεκινήσει, αλλά θα τελειώσει χωρίς τον Σαντάμ), να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση Ρήγκαν είχε κάνει κάθε προσπάθεια να αναστρέψει την αρχική απόφαση του κογκρέσου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ - πράγμα που τελικά είχε καταφέρει. Λίγους μήνες μετά την σφαγή στην Χαλάμπτζα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενέκρινε την μεταφορά πρώτης ύλης για βιολογικό πόλεμο (άνθρακα και μικρόβιο της αλαντίασης) προς το Ιράκ.

Όπως λέει ένας Κούρδος βουλευτής:

"Ήταν σημαντικό να το έχουμε ζωντανό ώστε να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες για εκείνα που συνέβησαν κατά την διάρκεια όλων των θηριωδιών που είχαν διαπραχθεί... Χρειάζεται να μάθουμε πώς και γιατί έκανε αυτό που έκανε και ποιος τον βοήθησε, παρέχοντας πολιτική και υλική υποστήριξη στο καθεστώς του"

Ο Σαντάμ έχει πάρει μαζί του πολλά μυστικά στον τάφο του, είπε, συμπεριλαμβανομένης και κρίσιμης γνώσης σχετικά με τις ξένες εταιρείες και τις χώρες που προμήθευσαν τα συστατικά και την τεχνογνωσία για να κατασκευάσει χημικά όπλα"


Στην μικρή διάρκεια της δίκης για την σφαγή των Κούρδων προέκυψε και ένα ενδιαφέρον αλλά κάπως παραμελημένο από τον Τύπο στοιχείο: Η πιθανή συνεργασία της Τουρκίας στις επιχειρήσεις του Σαντάμ εναντίον των Κούρδων. Αλλά τέτοια και σκανδαλωδέστερα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα χημικών και βιολογικών όπλων του Ιράκ, δύσκολα θα βγουν πλέον στην φόρα. Και ο κύκλος των συνεργών είναι πολύ μεγάλος:

Το πρόγραμμα των χημικών όπλων του Ιράκ υποστηρήχθηκε κυρίως από Γερμανικές εταιρείες όπως η Karl Kolb, που κατασκεύασε εγκαταστάσεις χημικών όπλων μεταμφιεσμένο σαν εργοστάσιο ζιζανιοκτόνων. Οι ξένοι εργολάβοι του Ιράκ... έχτισαν πέντε μεγάλα ερευνητικά εργαστήρια, ένα κτήριο διοίκησης, οκτώ μεγάλο υπόγεια καταφύγια για την φύλαξη των χημικών όπλων και τα πρώτα κτήρια παραγωγής. Παρήχθησαν 150 τόνοι αερίου μουστάρδας το 1983. Περίπου 60 τόνοι Ταμπούν παρήχθησαν το 1984. Ή πιλοτικη παραγωγή του Σάριν ξεκίνησε το 1984. Η Γερμανία προμήθευσε επίσης αντιδραστήρες [και άλλα όργανα]. Η Γαλλία, η Αυστρία, ο Καναδάς και η Ισπανία παρείχαν παρόμοιο εξοπλισμό.


Αφήνω τελείως κατά μέρος την νομιμότητα της δίκης και αυτό το θέατρο στην αγχόνη που είχε σαν μόνο σκοπό, από ότι φαίνεται, την επιτάχυνση του εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ, εξέλιξη που μοιάζει πια να είναι η επιλεγμένη οδός διαφυγής για την σταδιακή και μερική απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Πρόκειται περί μακάβριας φάρσας...

Περαιτέρω ανάγνωση:

The inevitable end of Saddam, Hasan Abu Nimah

The meaning of Saddam Hussein, Patrick Cockburn

America's complicity in Saddam's crimes, Jon Wiener

Η έκθεση καταπέλτης της HRW για την δίκη του Σαντάμ

How Bush and Blair Morphed a Monster Into a Hero: The Martyrdom of Saddam Hussein, Patrick Cockburn

Saddam at the end of a rope, Tariq Ali


90% of Iraqis say they were better off under Saddam

A Lynching, Riverbend

4.1.07

Καλή χρονιά - μια σχολιασμένη αναδημοσίευση

Κατ' αρχάς: Αίσιο και ευτυχές το νέον έτος 2007.

Αφ'ετέρου: Το αμερικάνικο περιοδικό Vanity Fair φιλοξενεί εκτενές άρθρο περί 17 Νοέμβρη από τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο Nicholas Gage (Νίκο Γκατζογιάννη), διαβόητο για το βιβλίο του Ελένη, και καλά συνδεδεμένου με διάφορες υπηρεσίες εσωτερικού και εξωτερικού.

Το άρθρο έχει τον τίτλο "How Five Terrorist-Hunters Saved the Olympics" και είναι περίπου μια αμερικάνικη εκδοχή της κάλυψης των συλλήψεων από Κακαουνάκη και Τράγκα σε συνεργασία με το γραφείο τύπου του Χρυσοχοΐδη - που τέτοιο γλύψιμο ούτε με πληρωμένη καταχώριση δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει - αλλά στο πιο Χόλυγουντ. Περιέχει όμως μερικά κομμάτια (όπως μου τα απέστειλε μεταφρασμένα καλός φίλος και αναγνώστης) που αξίζει να σημειωθούν:

- Περιγράφοντας την κατάσταση μετά την δολοφονία Saunders, ο Gage γράφει:

Ο Χρυσοχοϊδης έτρεξε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφρεθεί ο Saunders. "Οταν ο χειρουργός ανακοίνωσε τον θάνατό του στην κυρία Saunders, περιγράφοντας τη ζημιά που του είχαν προξενήσει οι 8 σφαίρες, εκείνη λιποθύμησε", λέει ο Χρυσοχοϊδης. "Είχα σοκαριστεί αλλά ήμουν και πολύ θυμωμένος".

Ο Χρυσοχοϊδης ορκίστηκε ότι η ελληνική αντίδραση στην δολοφονία του Saunders θα ήταν πολύ πιο διαφορετική από ότι ήταν στο παρελθόν. "Αμέσως διασφαλίσαμε ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης καταδίκασαν τη δολοφονία" λέει. "Ενθαρρύναμε τα ΜΜΕ να καταδείξουν τον αντίκτυπο που είχε η δολοφονία στην οικογένεια Saunders. Ακολούθως, είχαμε δύο νεκρώσιμες τελετές όπου εκλήθησαν πολιτικοί από όλα τα κόμματα και ήρθε τεράστιος αριθμός εξ αυτών."

"Η ισχυρή αντίδραση στην δολοφονία του Saunders έπαιξε κομβικό ρόλο", λέει ο Sir David Veness, που απεστάλη στην Αθήνα από την Scotland Yard, αμέσως μετά απ' το φόνο. "Εδωσε την ευκαιρία στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να επιτύχει τρεις στόχους: Εκανε τους δικούς του ανθρώπους στο ΠΑΣΟΚ να μην εμφανίζονται πλέον ως υποστηρικτές των ριζοσπαστικών στοιχείων, έσπασε το ταμπού της κυβέρνησής του ότι δεν πρέπει να ζητάει βοήθεια από ξένες υπηρεσίες και υπονόμευσε την υποστήριξη που είχε από τον κόσμο η 17 Νοέμβρη"».


Μερικές παρατηρήσεις εδώ: Ο Χρυσοχοΐδης φέρεται να λέει ότι χρειαζόταν να "διασφαλιστεί" η καταδίκη της επίθεσης από "όλα τα μέλη της κυβέρνησης". Δηλαδή ο Χρυσοχοΐδης θεωρεί ότι χωρίς την παρέμβασή του θα υπήρχαν μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που θα επικροτούσαν, ή έστω θα αρνιόντουσαν να καταδικάσουν την επίθεση; Έτσι το είπε ή έτσι το έγραψε ο Gage;

Δεύτερον από πού ως πού και μέσω ποιων ακριβώς μηχανισμών η κυβέρνηση "ενθαρρύνει τα ΜΜΕ" να καλύψουν το οτιδήποτε; Πρόκειται για μεμονωμένη παρέμβαση ή για συστηματική. Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω τέως Υπουργό να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση κάνει πολιτική μέσω επηρεασμού των ιδιωτικών ΜΜΕ.

Τρίτον αυτός ο Veness της Scotland Yard ήταν τόσο καλά ενημερωμένος για τα εσωτερικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα ώστε πίστευε και πιστεύει ότι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν αυτά τα "ριζοσπαστικά στοιχεία" της 17Ν; Και αυτοί υποτίθεται ότι βοήθησαν στην εξιχνίαση;

- Για τον τρομονόμο:

Η δολοφονία του Saunders και η δράση της οργάνωσης Ως Εδώ έκαναν τους Ελληνες να ντραπούν και προκάλεσαν σεισμικές αλλαγές στην ελληνική κοινή γνώμη. Η αλλαγή αυτή έδωσε ώθηση στην κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει στην ψήφιση ενός σκληρού αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος εν τέλει πέρασε από τη Βουλή το 2002. «Ο νόμος ήταν ζωτική ιστορία», λέι ο Γιάννης Διώτης. Επέτρεψε για πρώτη φορά τη χρήση στοιχείων DNA σε δίκες, οριοθέτησε ως έγκλημα την συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, κατοχύρωσε την προστασία των μαρτύρων και τις μειωμένες ποινές για τους τρομοκράτες που θα συνεργάζονταν και όρισε ότι οι τρομοκρατές θα δικάζονταν από δικαστήριο χωρίς ενόρκους. "Σε προηγούμενες δίκες βίαων ριζοσπαστικών στοιχείων είχαμε ενόρκους και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ένορκοι αυτοί ήταν πολύ φοβισμένοι για να καταδικάσουν οποιονδήποτε", λέει ο Διώτης


1. Τι είδους ναρκωτικά πρέπει να παίρνει κανείς για να πιστεύει πως "Η δολοφονία του Saunders και η δράση της οργάνωσης Ως Εδώ έκαναν τους Ελληνες να ντραπούν"... Η αντίληψη της Ελληνικής κοινωνίας είναι λίγο ελλιπής.
2. Ποιες ακριβώς δίκες έχει υπόψη του ο κ. Διώτης όπου απαλλάχθηκαν κατηγορούμενοι από τον φόβο των ενόρκων; Ονομαστικά. Μήπως αν δεν υπήρχαν οι ένορκοι θα ήταν στην φυλακή στρατιές από άσχετους που θα ανήκαν στον αριστερό, ακροαριστερό και αντιεξουσιαστικό χώρο, και τους οποίους επανειλλημμένα και συχνά με κωμική αποτελεσματικότητα η αστυνομία προσπάθησε να παρουσιάσει ως τρομοκράτες;
3. Ας μην συζητήσω για την χρησιμότητα του αντιτρομοκρατικού νόμου συνεπώς στην διευκόλυνση του στησίματος δικών...

- το 2002:

«Ενώ η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων απείχε μόλις δύο έτη, η 17 Νοέμβρη δεν παρουσίαζε δραστηριότητα. Ο Χρυσοχοϊδης και η ομάδα του ήξεραν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι για να βγάλουν στην επιφάνεια τους τρομοκράτες. Στα μέσα Ιουνίου, αφησαν να διαρρεύσει μια ψευδής αναφορά ότι είχε αναγνωρισθεί ο ηγέτης της 17 Νοέμβρη και ότι επίκειντο πολλαπλές συλλήψεις.

Το κόλπο δούλεψε. "Βρέθηκε την ευκαιρία που τόσο καιρό περιμέναμε", λέει ο Χρυσοχοϊδης, "και όταν την βρήκαμε, απόδωσε τόσο καλά η πολιτική μας και τόσο γρήγορα που κι εμείς μείναμε έκθαμβοι."»


...

... «Στην τέταρτη μέρα του στο νοσοκομείο και ενώ ήταν ακόμη τυφλός και διασωληνομένος, ο Σάβας Ξηρός κατάλαβε, όπως ξανάβρισκε και ξανάχανε τις αισθήσεις του, ότι δυο άνδρες κάθονταν πλάι στο κρεβάτι του: Ο Γιάννης Διώτης και ο Στέλιος Σύρος. Σύντομα έφτιαξαν ένα δίδυμο καλού μπάτσου / κακού μπάτσου, που θα αποδεικνύονταν εξαιρετικά αποτελεσματικό.

"Ο Στέλιος Σύρος ήταν σκέτη σπίθα", λέει ένας πρώην αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής. "Δεν του αρέσουν οι μακροσκελείς αναφορές, αλλά μπορεί να μπει σ' ένα δωμάτιο, να ρίξει μια ματιά σε έναν ύποπτο και μετά από λίγα λεπτά κουβέντας να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του. Μπορεί νε ματμορφωθεί πολύ εύκολα από αυστηρή πατρική φιγούρα, σε ανησυχούντα φίλο, σε σκληρό αστυνομικό, σε υπομονετικό ψυχολόγο, ανάλογα με την περίσταση. Ο Σύρος έφτασε τόσο κοντά στον Σάβα που κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των 50 ημερών του στο νοσοκομείο ο Σάβας είπε: "Αγαπάω τον Στέλιο πιο πολύ κι απ' τον πατέρα μου."

«Ο Διώτης από την πλευρά του, κάποια στιγμή εκνεύρισε τον Ξηρό τόσο πολύ που αρνιόταν επί μέρες ν' ανοίξει το στόμα του. Αλλά ο εισαγγελέας προχώρησε σε μια έξυπνη νομίκη μανούβρα. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, πρέπει εντός 24 ωρών είτε να απαγγελθούν κατηγορίες σε έναν κρατούμενο είτε να αφεθεί ελεύθερος. Αν η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Ξηρού, οι συνεργάτες του θα διάβαζαν στις εφημερίδες και θα το 'σκαγαν.

Ο Διώτης αποφάσισε ότι ο Ξηρός δεν ήταν καθόλου υπό κράτηση. "Εβρισκε κι έχανε τις αισθήσεις του διαρκώς, όποτε πως θα απαγγέλναμε κατηγορίες σε έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να τις κατανοήσει;", ρωτάει ο Διώτης, μορφάζοντας αθώα. "Αποφάσισα λοιπόν να τον κρατήσω ως μάρτυρα και όχι ως ύποπτο, πράγμα που μας έδωσε την ευκαιρία να τον ανακρίνουμε χωρίς να χρειάζεται να του απαγγείλουμε κατηγορίες και να πάρουν έτσι έιδηση οι υπόλοιποι τι μας έλεγε." Οπως συνερχόταν, το πρώτο πράγμα που άκουσε ο Ξηρός, σύμφωνα με τον Διώτη, ήταν τον εισαγγελέα να του λέει: "Ξέρουμε ότι είσαι μέλος της 17 Νοέμβρη κι έχουμε τα στοιχεία για να το αποδείξουμε."


Για τα περισσότερα δεν χρειάζονται σχόλια - αλλά κάποιος δουλεύει κάποιον αν ο ισχυρισμός ήταν ότι οι υπόλοιποι δεν έφυγαν επειδή δεν έγινε ... επίσημη σύλληψη! Εκείνη την εποχή βοούσε το σύμπαν και πολύ πριν απαγγελθεί κατηγορία τα κανάλια το είχαν βούκινο ότι πρόκειται για μέλος της 17Ν - με πληροφορίες που διέρρεαν εμφανώς μέσα από την ΓΑΔΑ. Η μη-απαγγελία κατηγορίας ήταν τέχνασμα (παράνομο από όσο καταλαβαίνω) για να ανακρίνουν (όπως τον ανέκριναν) έναν βαριά τραυματία. Επίσης μήπως έχουν περιγραφεί παράνομες πράξεις εδωπέρα...;

- Συλλήψεις:
Ο Σύρος και ο Διώτης δεν έφυγαν από το πλευρό του Ξηρού καθώς ανάρωνε από τις πληγές του και υπεβλήθη σε μια λεπτή εγχείρηση για να αποκατασταθεί η όραση στο ένα του μάτι. Η αστυνομία λέει ότι ο Ξηρός ομολόγησε τη συμμετοχή του και σε άλλους φόνους -εκείνους των Nordeen, Stewart και Saunders- αλλά δεν πρόδωσε τους συντρόφους του της 17 Νοέμβρη δίνοντας μόνο ψευδώνυμα και ψεύτικα στοιχεία για την εμφάνισή τους (Αργότερα, ο Ξηρός ανακάλεσε την κατάθεσή του).


"Με την σύλληψη του Βασίλη Ξηρού, χτυπήσαμε τζάκποτ", θυμάται ο Παπαγεωργίου. "Μας είπε με ποιό τρόπο βοήθησε στη δολοφονία και αναγνώρισε όσους μπορούσε με τα κανονικά τους ονόματα. Απίστευτη ιστορία! Αυτό το παιδί ούτε το ονομά του δεν μπορεί να γράψει, είναι κουφιοκέφαλος, αλλά πρόδωσε όλους όσους ήξερε. Οταν έδινε κατάθεση, σταμάτησε μια στιγμή και ρώτησε: "Θ΄ αργήσουμε πολύ ακόμη; Αμα δεν αρμέξω τα γίδια μου, θα σκάσουν." Νόμιζε ότι αφού ομολόγησε τη συμμετοχή του σε τόσους φόνους θα γύρναγε να αρμέξει τα γίδια του!"»

"Πίσω στην Αθήνα, ο Διώτης ανέκρινε τον Χριστόδουλο Ξηρό. "Με όσα μας είχαν δώσει ο Βασίλης και ο Σάββας, ο Χριστόδουλος δεν άργησε να μιλήσει», θυμάται ο Διώτης. "Είναι ο πιο διεστραμμένος εγκληματίας από τους τρεις. Γέλαγε την ώρα που μας έλεγε για όλους τους ανθρώπους που έχει σκοτώσει."...


Πράγματι, απίστευτες ιστορίες. Άνθρωπος που πιστεύει ότι θα ομολογήσει συμμετοχή σε πολλαπλές δολοφονίες και μετά θα επιστρέψει στα "γίδια" του, θα πρέπει να θεωρηθεί μειωμένου καταλογισμού... Για τον δε Χριστόδουλο Ξηρό, δεν νομίζω ότι υπάρχει μία (1) μαρτυρία αυτόπτη που να μιλάει για "θηριωδών διαστάσεων δράστη", οπότε να μου επιτρέψετε να έχω αμφιβολίες για τον λόγο που πιθανόν γέλαγε - αν γέλαγε... Αναρωτιέμαι τι θα είχαν να πουν οι δικηγόροι τους...

- Γιωτόπουλος

Σχεδόν δεν τις προλάβαινε η αστυνομία τόσες ομολογίες και συλλήψεις. Ενας άνδρας ωστόσο, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ήταν ακόμη ελεύθερος και δεν υπήρχε ούτε στοιχείο για το που θα μπορούσε να βρεθεί. Τότε ο Σάβας Ξηρός που ήταν ακόμη στο νοσοκομείο είπε ένα όνομα.

Ο Ξηρός είπε στον Διώτη και στον Σύρο ότι ο ηγέτης της οργάνωσης ήταν γνωστός μόνο ως Ο Ψηλός ή με το ψευδώνυμο του, Λάμπρος. Εκμεταλλευόμενοι το δεσμό που είχαν χτίσει με τον πληγωμένο τρομοκράτη, ο Σύρος ρώτησε τον Ξηρό να του πει ό,τι θυμόταν για τον Λάμπρο. Ο Ξηρός θυμήθηκε ότι μια φορά, πήγε με τ' αμάξι του τον Λάμπρο για να πάρει ένα φέρυ μποτ απ' τον Πειραιά, κάποιος είχε φωνάξει το όνομα Μιχάλης και το αφεντικό είχε γυρίσει να δει ποιός ήταν.

Μπήκε τότε στη συζήτηση ο Διώτης, ρωτώντας γιατί ο Λάμπρος/Μιχάλης έπαιρνε το φέρυ μποτ απ' τον Πειραιά. Είχε ένα εξοχικό σ' ένα νησί κοντά στην Πάρο και στην Λέρο, απάντησε ο Ξηρός. Δεν ήξερε που, αλλά θυμόταν ότι είχε παρκάρει το αμάξι του στο φέρυ μποτ Πειραιάς-Πάτμος-Λέρος [σ.σ.: Το "Πάρος" πιο πάνω, δεν είναι λάθος δικό μου, έτσι το γράφει το κείμενο], σε ένα μέρος όπου έβαζαν τα αυτοκίνητα που θα 'βγαίναν στην προτελευταία στάση του ταξιδιού. Οι έρευνες συντόμως ξεκαθάρισαν ότι αυτή η στάση ήταν το πολύ μικρό νησί των Λειψών.


Παιδιά... ήρεμα. Ο Γιωτόπουλος είχε πει ότι παρακολουθούνταν πολλούς μήνες πριν από την σύλληψή του, ενώ οι πληροφορίες της εποχής έλεγαν πως είχαν δείξει πρόσφατη φωτογραφία του στο Σάββα Ξηρό... Τι εξυπηρετεί αυτή η μυθοπλασία, την οποία μάλιστα ο Gage αποδίδει σε πρωταγωνιστές της υπόθεσης;

Ο Ξηρός έδωσε αυτή την ελάχιστη πληροφορία στις 16 Ιούλίου, την ημέρα που ομολπογησα τα αδέρφια του. Οι ερευνητές γνώριζαν ότι τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας μπορεί να ανάγκαζαν τον Γιώτόπουλο, όπου κι αν ήταν, να εξαφανιστεί. Αν έφευγε απ' την Ελλάδα, δεν θα τον έβρισκαν ποτέ.


Πάλι η ίδια ανοησία. Ο κόσμος το είχε βούκινο και ο Γιωτόπουλος "αν διάβαζε τα πρωτοσέλιδα" θα μπορούσε να εξαφανιστεί... Χα, χα.

- Η σύλληψη Γιωτόπουλου

Ο Φώτης Παπαγεωργίου ανέβηκε σ' ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής και πέταξε ως τη Λέρο για να πιάσει το μεγαλύτερο ψάρι. "Οταν έφτασα στο αστυνομικό τμήμα της Λέρου", λέει ο Παπαγεωργίου, "είδα ότι είχαν δέσει τον Γιωτόπουλο σε ένα καλοριφέρ -χέρια, πόδια, στήθος- με απόλυτη ασφάλεια.

"Γεια σου Αλέκο" του είπε. Με κοίταξε περιφρονητικά και γρύλλισε: "Είσαι λακές των Αμερικάνων. Τι σόϊ Ελληνας είσαι εσύ που δέχεσαι να γίνεις τέτοιο τσιράκι;"

Δεν μ' ένοιαξε: "Δεν έφερα τους Αμερικάνους, τους Εγγλέζους ή τους Γάλλους. Τέρμα οι άσκποι σκοτωμοί σας. Τώρα, όπου στεκόμαστε κι όπου βρισκόμαστε, υπάρχουν ξένοι πράκτορες του F.B.I., της C.I.A., της S.A.S. κι ΕΣΥ είσαι υπεύθυνος, όχι εγώ.

Αυτό το ξέσπασμα, τον ισοπέδωσε. Λούφαξε νικημένος και κλαψούρισε: "Ξέρω τι θα κάνετε. Σε μια εβδομάδα θα είμαι στο Γκουαντάναμο", θυμάται ο Παπαγεωργίου.

"Αυτό είναι που φοβόταν περισσότερο", θυμάται ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. "Ακόμη το φοβάται. Ολοι τους το φοβούνται."


1. Η Βερσιόν του ιδίου γεγονότος από τον Γιωτόπουλο:

"Κλιμάκιο αστυνομικών που ήρθε από τη Λέρο με συνέλαβε στο λιμάνι. Με μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα περίμενα, όπως μου είπαν, το ελικόπτερο από την Αθήνα. Κανείς δεν μου ανακοίνωσε τίποτε. Με άφησαν μόνο με χειροπέδες, σε ένα δωμάτιο, για περίπου δύο ώρες, με φύλακα έναν νεαρό αστυνομικό των Λειψών που έβλεπα για πρώτη φορά. Κάποια στιγμή τον είδα να με κοιτάζει με συμπάθεια χαμογελώντας. Του χαμογέλασα και του λέω: "Πώς εδώ;". Μου απαντά: "Ανεργία, τι να κάνεις;". Κάποτε άκουσα θόρυβο στα διπλανά δωμάτια και εμφανίστηκαν δυο αστυνομικοί με πολιτικά. Μου συστήθηκαν: Φώτης Παπαγεωργίου, της Υπηρεσίας Ερευνών, και Ιωάννης Φραγκίσκος, της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δεν έδειξαν καμία έκπληξη αντικρίζοντάς με και μου έδωσαν την εντύπωση ότι γνώριζαν το όνομά μου. Μου είπαν ότι θα με μετέφεραν με το ελικόπτερο στην Αθήνα, όπου θα μου έκαναν ορισμένες ερωτήσεις. Η υπερβολική ευγένεια και ο σεβασμός που μου έδειχναν άρχισε να με ανησυχεί και να υποψιάζομαι κάποια πλεκτάνη, αλλά η ηλικία τους έδειχνε ότι είναι απλά εκτελεστικά όργανα και θεώρησα φρονιμότερο να περιμένω να δω τι γίνεται στην Αθήνα".


2. Την εκδοχή του Παπαγεωργίου πρώτη φορά την ακούω.

3. Ο Gage γουστάρει που οι "κακοί" φοβούνται την "δικαιοσύνη" του Γκουαντανάμο. Υποψιάζομαι ότι οι κομισσάριοι του Στάλιν θα ένιωθαν εξίσου υπερήφανοι για τον τρόμο που προκαλούσε και η μνεία μόνο των Γκουλάγκ.

4. Κάποιος είναι μυθομανής, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι ο Gage ή ο Παπαγεωργίου...

- Κακαουνακισμοί αλά Αμερικάνα:

Η Peynaud υπέγραψε μια δήλωσε για την αστυνομία όπου έλεγε ότι γνώρισε τον Μιχάλη Οικονόμου στο Παρίσι το 1973 και σχετίστηκε μαζί του. "Συνήθως συναντιόμασταν στα καφέ του Καρτιέ Λατέν, όπου συγκεντρώνονταν οι φοιτητές", έλεγε η δήλωσή της. Είπε ότι τον είχε συνοδεύσει στην Ελλάδα "τα Χριστούγεννα toy 1975 κι έμεινε 15 μέρες", πράγμα που σημαίνει ότι ήταν κι αυτή στην χώρα όταν πραγματοποιήθηκε η δολοφονία του Welch. Τέσσερα χρόνια αργότερα απ' αυτό το ταξίδι μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα για να ζήσει με τον Μιχάλη και εν τέλει βρήκε δουλειά στο Ελληνο-Γαλλικό σχολείο των Αθηνών. Το 1993, αγόρασε ένα δεύτερο σπίτι στους Λειψούς...

[κουτσομπολιά και τρίχες]
Μια απ' αυτές τις συλλήψεις ήταν και του Παύλου Σερίφη, ενός εργαζόμενου σε νοσοκομείο, με γυαλιά και αρχή φαλάκρας, είχε παχύ μουστάκι και πολύ μικρό σαγώνι, ο οποίος απεδείχθη ότι ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της 17 Νοέμβρη και ένας από τους τέσσερεις που συμμετείχαν στην δολοφονία του Richard Welch.

Στην ομολογία του ο Σερίφης κατέθεσε ότι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην δολοφονία του Welch ήταν ο ξάδερφός του Γιάννης Σερίφης, ο Γιωτόπουλος και μια γυναίκα που την έλεγαν Αννα. "Πρέπει να ήταν περίπου 30 χρονών εκείνη την εποχή, ψηλή, γύρω στα 1 μέτρο και 70 εκατοστά, ξανθιά, όμορφη και μορφωμένη", δήλωσε.

Ο Παύλος Σερίφης δεν αποκάλυψε την ταυτότητα της Αννας στην ομολογία του. Ο Γιάννης Σερίφης και η Peynaud αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη και καμιά κατηγορία δεν απαγγέλθηκε στην Peynaud.


Σώνει και καλά ο Gage θέλει να κάνει την Peynod ύποπτη για συμμετοχή στην δολοφονία του Γουελτς. Με δεδομένες τις διασυνδέσεις του, μήπως αυτή είναι και η εκτίμηση της πρεσβείας; Βέβαια ο Σερίφης στην κατασκευασμένη δήλωσή του δεν είχε παρατηρήσει ότι η εν λόγω Άννα δεν μιλούσε Ελληνικά, αλλά τι ψάχνεις να βρεις τώρα...

- Καινούρια πληροφορία;

Ο Κουφοντίνας, που ζούσε με την πρώην σύζυγο του Σάβα Ξηρού, δήλωσε στην αστυνομία πόσο τον σόκαρε και τον απογοήτευσε η αποκήρυξη της 17 Νοέμβρη εκ μέρους του Γιωτόπουλου. Ο Κουφοντίνας δήλωσε υπερήφανα ότι θεωρούσε πολιτικές πράξεις τις δολοφονίες αντίστασης ενάντια στις εκμεταλλευτές του ελληνικού λαού.


- Δεν τελειώσαμε...

Παρότι αργότερα κάποιοι απ' τους υπόπτους αναίρεσαν τις καταθέσεις τους, σχεδόν όλοι καταδικάστηκαν για πολλαπλές δολοφονίες σε μια δίκη που έληξε σχεδόν ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε ισόβια. Στην Ελλάδα ωστόσο ισόβια ίσον 25 έτη και οι "ισοβίτες", ακόμη και όσοι έχουν καταδικαστεί για φόνο, μπορούν να ζητήσουν αποφυλάκιση υπό όρους μετά από 16 χρόνια. Οσοι έχουν καταδικαστεί οπλλαπλώς σε ισόβια, μπορούν να ζητήσουν υπό όσους αποφυλάκιση μετά από 20 έτη.

Οι δολοφόνοι των τεσσάρων Αμερικανών μπορεί να βγουν απ' τη φυλακή σε 17 χρόνια ή και πιο νωρίς ακόμη αν επικαλεσθούν λόγους υγείας, κάτι που δεν αρέσει στον Διώτη: "Ο Σάββας με απείλησε ότι θα με σκοτώσει όταν βγει και τότε θα είμαι μόλις στα τέλη της έβδομης δεκαετίας της ζωής μου", λέει, σημειώνοντας ότι ταξιδεύει με σωματοφύλακες πλέον, όπου κι αν πηγαίνει.


Ρε Διώτη αν δεν τα είπες αυτά πρέπει να κάνεις μήνυση στον Gage γιατί σε παρουσιάζει να φοβάσαι έναν φυλακισμένο, τυφλό και κουφό άνθρωπο και να φοβάσαι μάλιστα ότι ο κουφός, τυφλός, σακατεμένος και *γέρος* (τότε) αυτός άνθρωπος μπορεί να σε σκοτώσει σε είκοσι χρόνια - αν ζήσει μέχρι τότε... Αν μάλιστα ταξιδεύεις με σωματοφύλακες όπου κι αν πηγαίνεις για τον φόβο του Σάββα Ξηρού, είσαι για δέσιμο...

- Εδώ προσέξτε:

Το γεγονός ότι ο Γιάννης Σερίφης και η "Αννα", τους όποίους ο Πάυλος Σερίφης ενέπλεξε στην υπόθεση Welch, κυκλοφορούν ελεύθεροι, δεν αρέσει στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος επανεξελέγη στη Βουλή το 2004, αλλά αναγκάστηκε να παραδώσει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως γιατί το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές απ' τη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύει πάντως ότι και οι δύο θα μπορούσαν να καταδικαστούν για τα εγκλήματα της 17 Νοέμβρη που δεν εμπίπτουν στην παραγραφή της 20ετίας. "Θα το 'χε κάνει η ομάδα μου αν δεν είχαμε χάσει τις εκλογές", λέει. "Ακόμη μπορεί να γίνει."

"Δεν έχει κλείσει η υπόθεση για κανέναν", λέει ο διάδοχός του Βύρων ΠΟλύδωρας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Nicholas Burns έχει ακόμη μία προειδοποίηση για τους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη: "Μπορεί στην Ελλάδα να ισχύει καθεστώς παραγραφής, αλλά στις ΗΠΑ δεν ισχύει."


Με άλλα λόγια ο τέως ΥΔΤ προακαταλαμβάνει τα δικαστήρια, επιμένει στην ενοχή του πλέον δικασμένου (και αθωωμένου) ανθρώπου πιθανόν στον πλανήτη και εγκαλεί την ΝΔ ότι δεν ξέρει να στήνει δίκες όσο καλά γνώριζε ο ίδιος; Κατάλαβα καλά; Αλλά και ο Μπερνς; Επιβεβαιώνει τα περί Γκουαντανάμο και λέει ότι έχω γραμμένους στα τέτοια μου τους νόμους σας - απειλώντας εμμέσως με απαγωγές - ίσως;

Τι να πω; Ή ο Gage φτιάχνει σενάριο για θρίλερ με θέμα την μυθοπλαστική αυτή εκδοχή των γεγονότων, ή οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής πιστεύουν πραγματικά ότι μπορούν να λένε μπούρδες σε Ελληνοαμερικανούς δημοσιογράφους χωρίς να τους παίρνουμε οι ιθαγενείς χαμπάρι - in this day and age που θάλεγαν και οι Αμερικάνοι...