Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινοβουλευτικός έλεγχος από διαδικτύου

Με δεδομένο ότι τα ηλεκτρονικά μέσα (με εξαίρεση το κανάλι της βουλής) δεν ασχολούνται με τετριμμένα πράγματα όπως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι ερωτήσεις και τα νομοσχέδια, θα μπορούσε κανείς να προσπαθήσει να μάθει για την δραστηριότητα των κομμάτων διαδικτυακά.

Το ίδιο το σάιτ της Βουλής είναι δύσχρηστο, κακά οργανωμένο και συνεπώς χαοτικό. Οι πληροφορίες και η ενημέρωση που θα ενδιέφεραν κάποιον βρίσκονται εδώ, όπου περιλαμβάνονται και τα Πρακτικά των συνεδριάσεων (χωρίς θεματική κατηγοριοποίηση και παραπέμποντας σε τεράστια αρχεία κειμένων χωρίς καν anchors), ενώ η καλύτερη σχετικά παρουσίαση υπάρχει στα Νομοσχέδια, όπου όμως δεν υπάρχουν επαρκή περιγραφικά πεδία (π.χ. κόμμα που καταθέτει, σύνοψη της αιτιολογικής έκθεσης, ψηφοφορία σε περίπτωση ψηφισθέντα νόμου κοκ) και πρέπει να φτάσει κανείς να ανοίξει τα σχετικά pdf για να πάρει χαμπάρι περί τίνος πρόκειται.

Έξω από τον ιστοχώρο της Βουλής, τα πράγματα είναι σχετικά λίγα:

Πρώτος σταθμός το "στης Βουλής τα Έδρανα", "βήμα πληροφόρησης και διαλόγου του κοινοβουλευτικών συντακτών", το οποίο προσφέρει ενημέρωση και συστηματικές παρουσιάσεις θεμάτων σχετικών με την Βουλή. Χρησιμότατος είναι ο κατάλογος των σάιτ των βουλευτών που δημοσίευσε πρόσφατα, όπου υποθέτει κανείς μπορεί να μάθει ο πολίτης σχετικά με την προσωπική νομοθετική δραστηριότητα κάθε βουλευτή.

Δύο κόμματα του κοινοβουλίου παρουσιάζουν την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα διακριτά και αναλυτικά: πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ τα περιγραφικά πεδία και η θεματική επεξεργασία είναι ανύπαρκτα, αλλά τουλάχιστον μαθαίνει κανείς τα θέματα με τα οποία έχει καταπιαστεί κάθε κόμμα στην βουλή. Υπο κατασκευή είναι και οι αντίστοιχες σελίδες του ΛΑΟΣ (χρησιμοποιούν τα καταραμένα frames, οπότε δεν έχει νόημα η άμεση παραπομπή - είναι > βουλή > ερωτήσεις βουλευτών). Δεν κατόρθωσα να βρω αντίστοιχες σελίδες της ΝΔ ή του ΚΚΕ. Αν υπάρχουν και μου διέφυγαν ας τις παραθέσει κάποιος στα σχόλια για να τις προσθέσω στην ανάρτηση.

Ακόμα και η απλή ανάγνωση τίτλων δίνει μια ιδέα του όγκου και της θεματολογίας της κοινοβουλευτικής δουλειάς των κομμάτων (ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ όπου παρατίθενται στον κατάλογο οι τίτλοι και όχι οι ερωτώντες). Μικρή περιήγηση έδειξε ότι για το θέμα της προστασίας των καταναλωτών από τις τράπεζες π.χ. (για το οποίο ξεκίνησε τον αγώνα ο Old Boy), υπάρχουν ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο από το ΠΑΣΟΚ και μία επίκαιρη ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν και άλλα... Γενικά από την βουλή περνάνε πολλά θέματα γενικού και τοπικού ενδιαφέροντος τα οποία δεν φτάνουν ως τα μέσα - και τα οποία είναι πιθανόν να αποτελέσουν αρχικό μπούσουλα για όσους θέλουν να "σηκώσουν" ένα θέμα διαδικτυακά π.χ.

Σχόλια

Ο χρήστης Αθήναιος είπε…
Ανάλογο "έλεγχο" μέσω διαδικτύου είχαν επιχειρήσει πριν από λίγο καιρό ο Φώτης Περλικός και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος από το e-rooster.

Το σχετικό αποτέλεσμα εδώ.
Ο χρήστης sl είπε…
des edo ιδέα
kai edo ιδέα
kai edo ιδέα
mediakos eleghos
another ρεβολουσιον
opios thelei symetexei
Ο χρήστης Διαγόρας είπε…
Τι καλά που θα'ταν, ε; Ίσως σε είκοσι χρόνια από τώρα να μας το επιβάλλει η Ε.Ε. (γιατί από μόνοι μας εμείς εδώ δεν κάνουμε τέτοια πράματα.)
Ο χρήστης Αλέξανδρος Ζήβας είπε…
Αποκωδικοποιήσεις....: σιωπής, ψυχής, θρησκειών, μυθολογιών,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …