Βίβα Λα Ρεβολουσιόν λοιπόν

Ο σ. Old Boy, σε ανάρτησή του με τίτλο Βίβα Λα Ρεβολουσιόν, καλεί τους ενδιαφερόμενους μπλόγκερ (και όσους συχνάζουν γενικότερα υποθέτω σε ηλεκτρονικά μετερίζια), σε κινητοποίηση για την περαιτέρω δημοσιοποίηση και δράση εναντίον 14 καταχρηστικών όρων και πρακτικών των εν Ελλάδι τραπεζών. Δεν είμαι σίγουρος για την μορφή αυτής της κινητοποίησης (πέρα από την διάδοση της καταγγελίας), αλλά όπως και να έχει οτιδήποτε τα χώνει μερικώς ή συνολικώς στο τραπεζικό μας σύστημα και την δράση του ως κράτος εν κράτει, έχει την αμέριστη συμπαράστασή μου (παρότι και ο ίδιος ο Old Boy αναγνωρίζει πως σε τελική ανάλυση καλλιεργεί ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές αυταπάτες που αναστέλλουν τη ριζοσπαστικοποίηση και εγκλωβίζουν λαϊκές μάζες σε επιζήμιες για το παρόν και το μέλλον του λαϊκού κινήματος αυταπάτες - αλλά αμαρτία εξομολογηθείσα ουκ έστιν αμαρτία) και αναμένω οδηγίες.

Αναμένοντας έχω να σας μεταφέρω όμως τα όσα περί της εξασθένησης της κερδοφορίας των τραπεζών στην χώρα μας προειδοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος, ο οποίος επισήμανε:

'...οποιαδήποτε κάμψη στην κερδοφορία ή αμφισβήτηση της ευρωστίας μιας τράπεζας θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών και καταθετών στην τράπεζα αυτή, δημιουργώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της οικονομίας συνολικά.

"Η υψηλή, υγιής κερδοφορία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για ανάπτυξη και πρόοδο, γεγονός που αναμφισβήτητα ωφελεί το κοινωνικό σύνολο. Χωρίς κερδοφορία, είναι δύσκολο να υπάρξει σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Χωρίς σταθερότητα και εμπιστοσύνη, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ανάπτυξη", τόνισε ο κ.Νανόπουλος...'


Έτσι υποψιάζομαι ότι σύμφωνα με την λογική αυτή, κάθε πρακτική, όσο τοκογλυφική και άδικη και να είναι δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, αφού τα λεφτά αυτά που μας υπεξαιρούνται (ατιμωρητί, και αναντίστοιχα προς οιαδήποτε χώρα της Δύσης επισημαίνω εγώ) τελικά πάλι για μας δουλεύουν. Το εύρος των επιτοκίων, οι καταχρηστικές πρακτικές κοκ αναμφισβήτητα οφελούν το κοινωνικό σύνολο - που είναι άλλωστε ο βασικός στόχος των τραπεζών μας. Στα πλαίσια αυτά και οι 14 παρατυπίες που καταγγέλλει ο Old Boy, πιθανόν τελικά για το δικό μας καλό να συμβαίνουν και να γίνονται. Το ότι οι τράπεζες στην Δύση δεν μετέρχονται τέτοιων πρακτικών και δεν εμφανίζουν τις αυξήσεις κερδοφορίας των δικών μας εδώ, οφείλεται στο ότι είναι κουτόφραγκοι και κορόιδα και δεν θα μας μάθουν εμάς πώς να κάνουμε τράπεζες, διότι εδώ είναι Μπαλκάνια και δεν είναι παίξε γέλασε.

Για τα περαιτέρω εκκρεμούν ιδέες για δράση... Μήπως η Σαλάτα (ή εσύ αγαπητέ αναγνώστη) έχει καμιά εικαστική ιδέα;

Σχόλια

Ο χρήστης Suspect είπε…
δεν με εκπλησσει η απαντηση του τραπεζιτη..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και τι κανουμε οι μπλογκερζ για αυτο; Που ειν' το μερακι να κανουμε νεα συναθροιση με φερ' ειπειν ασπρομαυρα χωρα στο Συνταγμα (να την κανουμε κ' συντομα γιατι σε λιγο θα φυγει απο κει κ' αντε να τρεχουμε στα προαστεια);
Ο χρήστης Old Boy είπε…
«Δεν είμαι σίγουρος για την μορφή αυτής της κινητοποίησης (πέρα από την διάδοση της καταγγελίας)»
Γιατί, μπας και είμαι εγώ :(
Αναμένω κι εγώ ή την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ή ιδέες.
Ο χρήστης S G είπε…
Οι ελληνικες τραπεζες οντως προσφερουν σχετικα κακες υπηρεσιες. Αλλα η λυση (ή μερος της τελοσπαντων) ειναι εξαιρετικα απλη, περισσοτερος ανταγωνισμος. Μην ξεχναμε οτι απο τοτε που ξεκινησε η απελευθερωση των τραπεζων εχουν γινει αλματα (θυμαστε τον Τσακωνα να λαδωνει τραπεζικο για να παρει στεγαστικο δανειο?).

Μια καλη αρχη θα ηταν να ιδιωτικοποιηθουν επιτελους πληρως ολες οι δημοσιες τραπεζες και να αρχισουν να μπαινουν περισσοτερες ευρωπαϊκες στην ελληνικη αγορα...

Α, δεν θα ενοχλουσε κιολας αν αρχιζαν οι δανειοληπτες να ειναι λιγο πιο εξυπνοι στις κινησεις τους, υπαρχουν τραπεζες που απορω πως επιβιωνουν...

ΥΓ αν το λεγατε και ΡεβολουΘιον θαταν καλυτερα :-)
Ο χρήστης talos είπε…
Ο περισσότερος ανταγωνισμός δεν θα προκύψει από την πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών υποψιάζομαι, αλλά από την διάλυση του καρτέλ. Όπως έχω σημειώσει και αλλού ο σ. Τσάβες (πρόσεξε το τελικό γράμμα σε αυτό το όνομα εν όψει της κατακλείδας του σχολίου μου), έχει τις τράπεζες αφενός στην πρίζα αλλά αφετέρου και σε υψηλότατη κερδοφορία - προς αγανάκτηση των στερεοτύπων.

Η όλη φιλολογία περί χαζών δενειοληπτών, πάσχει από δύο πράγματα - τις γενικευμένες (και πιθανόν συμφωνημένες) πρακτικές των τραπεζών και την αδυναμία του μέσου πολίτη που έχει ανάγκη (ή "ανάγκη") τον δανεισμό να μπει στην διαδικασία αναλυτικής αξιολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Πόσο μάλλον που (αντίθετα με τα αυτοκίνητα π.χ.) κανένα έντυπο δεν τολμά να κάνει συγκριτικά τεστ προσφορών "τραπεζικών προϊόντων" και υπηρεσιών (και σύγκριση με τις διεθνείς πρακτικές), για να μην τα χαλάσει με το όλον σύστημα.

Ως προς το ρεβολουσιόν/ρεβολουθιόν. Ο λόγος των ισπανοφώνων παγκοσμίως που προφέρουν το πρώτο προς τους ισπανόφωνους που προφέρουν το δεύτερο είναι κάτι σαν 10 προς 1. Θάνατος στον καστιγιάνικο γλωσσικό ιμπεριαλισμό. Ο Τσε (που είναι οδηγός, φάρος λαμπρός και πρότυπο του σ. Old Boy από όσο αντιλαμβάνομαι) ρεβολουΣιόν έλεγε.

Old Boy: Τι θα έλεγες, ως πρώτο βήμα, για την δημιουργία ερωτηματολογίου σχετικά με τις 14 επίμαχες πρακτικές που θα αποστελόταν σε όλες τις τράπεζες ζητώντας τους να απαντήσουν στο κατά πόσο και γιατί τις ακολουθούν;
Ο χρήστης Unknown είπε…
Οι τραπεζίτες έχουν το καλό ότι μας κάνουν να γελάμε με τις ανακοινώσεις τους αλλά και το κακό ότι είναι εξουσία...

Οι κοκορόμυαλοι όμως γιατί προσκολούνται σε θέσφατα; Μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν πάρει μυρουδιά πως τα πάντα είναι ρευστά;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εξαιρετικά κυνικό.

Ως εκ τούτου, αφόρητα αληθές.

Υ.Γ. Post ικανό να με βάλει να ξαναδιαβάσω αυτό το blog, πράγμα που θα ξανακάνω σίγουρα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
as ginei lipon
Ο χρήστης Rodia είπε…
Μια ιδέα είναι η μαζική στήριξη ΜΙΑΣ τράπεζας. Αυτής που, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο θα βρεθεί ότι παρέχει κάπου -έστω και στο ελάχιστο- καλύτερη υπηρεσία. Κατόπιν, αφού σπεύσουν οι άλλες τράπεζες να τη μιμηθούν και να υπερακοντίσουν, αυτή αναγκαστικά θα πράξει ό,τι καλύτερο ώστε να κρατήσει τους πελάτες της.
Μετά, οι άλλες θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν!
Με δυο λόγια, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών όσο είναι δυνατό.
Δυστυχώς για το θέμα (και ευτυχώς για μένα!) δεν δανείστηκα ποτέ, ούτε χρησιμοποιώ καταναλωτικές κάρτες, άρα μάλλον είμαι άσχετη και την εμπειρία μου την αντλώ από παθήματα φίλων, που, σε κάποιες περιπτώσεις δεν έγιναν μαθήματα λόγω αυτοκτονίας των μαθητών. Ναι, έτσι είναι. Δυο καλοί φίλοι χάθηκαν τόσο άδοξα. :-(( και τους χρωστώ να πολεμήσω.
Ο χρήστης S G είπε…
"Ο περισσότερος ανταγωνισμός δεν θα προκύψει από την πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών υποψιάζομαι, αλλά από την διάλυση του καρτέλ."

εχω ξαναπει, θελει πολλλη προσοχη οταν μιλαμε για καρτελ. Αλλα ενα πραγμα ειναι σιγουρο, οσο περισσοτερες τραπεζες τοσο δυσκολοτερο το καρτελ. Η ιδιωτικοποιηση και απελευθερωση φερνει σιγουρα περισσοτερο ανταγωνισμο (γιατι μια αυστηρα δημοσια τραπεζα ειναι σαν να μην υπαρχει, απλα πολυ πισω απο τον ανταγωνισμο).

"την αδυναμία του μέσου πολίτη που έχει ανάγκη (ή "ανάγκη") τον δανεισμό να μπει στην διαδικασία αναλυτικής αξιολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων"

τις πταιει λοιπον?


"Όπως έχω σημειώσει και αλλού ο σ. Τσάβες (πρόσεξε το τελικό γράμμα σε αυτό το όνομα εν όψει της κατακλείδας του σχολίου μου), έχει τις τράπεζες αφενός στην πρίζα αλλά αφετέρου και σε υψηλότατη κερδοφορία - προς αγανάκτηση των στερεοτύπων."

ρε ταλω για ονομα του θεου, μην υπερασπιζεσαι αυτον τον αθλιο ανθρωπο. Ειναι σαν να υπερασπιζεσαι τον Μπρελουσκονι ή τον Παπανδρεου (τον ΑΝΤΡΕΑ λεω). Λαϊκιστικα, μεγαλομανη αμοραλιστικα καθιζηματα... Ο Τσαβες εχει κανει περισσοτερη ζημια στην Βενεζουελα αποτι 100 τυφωνες (μια συγκατοικος μου ηταν αποκει, δεν θες να μαθεις τι του σουρνει)

οσο για τα ισπανικα, κατα πρωτον η Ισπανια εχει 44 εκατομμυρια, δεν ειναι και κουτσουλια. Κατα δευτερον να υπερασπιζεσαι τα λαθη των λατινοαμερικανων ειναι σαν να γουσταρεις τα τεξανικα αγγλικα. Σαν συνειδητος Ευρωπαιος και μαλιστα Ελληνας που δεν εχω ρε φιλε αδυναμια να πω το καταραμενο το θ, οχι ευχαριστω δεν θα παρω. Τα ισπανικα φτιαχτηκαν να εχουν θ και χωρις αυτο ειναι απλα κουτσουρεμενη γλωσσα.

ροδα
"Δυστυχώς για το θέμα (και ευτυχώς για μένα!) δεν δανείστηκα ποτέ, ούτε χρησιμοποιώ καταναλωτικές κάρτες"

ισως αν το εκαν η αγορα θα ηταν υγιεστερη και οχι προσαρμενη σε τζογαδορους. Δεν καταλαβαινω γιατι μερικοι Ελληνες θεωρουν οτι τα δανεια κατα πρωτον εχουν μεγαλη σχεση με τις πιστωτικες (ηλεκτρονικο χρημα!) και κατα δευτερον γιατι τα φοβουνται.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας