Μπλαντ εντ Γκορ και το περιρρέον Κλίμα που ήταν στραβό και το τρώει κι ο γάιδαρος



Η πρόσφατη βράβευση του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την καμπάνια του εναντίον της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής (μαζί με την Διεθνή Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή - IPCC - του ΟΗΕ), με αφήνει με ανάμικτα συναισθήματα. Από την μια ο Γκορ έχει παίξει όντως έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μεταστροφής των πολιτών των ΗΠΑ (κυρίως) σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του επείγοντος χαρακτήρα της άμεσης δράσης για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής - και οι πολίτες των ΗΠΑ είναι ένα κρισιμότατο κοινό για να πεισθεί, αν θέλουμε να γίνει κάτι παγκοσμίως, και υπό τον συνεχή, μέχρι πρόσφατα, βομβαρδισμό των διαφόρων μηχανισμών εταιρικής παραπληροφόρησης (όρα π.χ. Exxon-Mobile). Οι λύσεις που προτείνει μου φαίνονται υπεραισιόδοξες, αλλά όπως και να έχει η απόφαση των Νορβηγών, δηλώνει την, έστω και καθυστερημένη, γενικευμένη αποδοχή της ιεράρχησης της κλιματικής αλλαγής ως ένα από τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα (το μείζον πρόβλημα μάλλον) της εποχής μας.

Από την άλλη, επειδή πρόκειται για Νόμπελ Ειρήνης, η βράβευση του Γκορ περιέχει ένα οξύμωρο. Ο Αλ Γκορ ως πολιτικός, πριν από την μετατροπή του σε περιβαλλοντικό ιεροκήρυκα, υπήρξε ένας από τους ιέρακες της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την εποχή της εισβολής στην Γρενάδα και του βομβαρδισμού της Λιβύης (μεταξύ άλλων):

In the [1988] campaign, Mr. Gore has strongly defended the invasion of Grenada, the bombing of Libya, non-weapon aid to the Nicaraguan rebels and re-registration of Kuwaiti oil tankers under the American flag for the purpose of providing them United States naval protection.


Υποστήριξε τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου (μάλιστα για εξαιρετικά ιδιοτελείς λέγεται λόγους), ενώ ήταν συνένοχος ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην επιβολή καταστροφικών για τον Ιρακινό λαό κυρώσεων, που οδήγησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, με ρυθμούς που μόνο μετά από την εισβολή στο Ιράκ ξεπεράστηκαν (προς τιμή του ο Γκορ ήταν εναντίον της εισβολής στο Ιράκ, σε μια εποχή που πλείστοι όσοι Δημοκρατικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και των Κλίντον, την υποστήριζαν σθεναρά).

Ως εκ τούτου, επειδή μιλάμε για Νόμπελ Ειρήνης και επειδή τα θύματα των επεμβάσεων τις οποίες ο Γκορ υποστήριξε ή συνδιαχειρίστηκε είναι μυριάδες, είναι λίγο δύσκολο να μην νιώσει κανείς μια ανατριχίλα για την εφετινή επιλογή της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ (ως προς το σκέλος του Γκορ - η IPCC είναι αξιότατη).




Ως προς την IPCC, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάντα μετριοπαθείς εκτιμήσεις της ενδέχεται να είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Τόσο ως προς την θερμοκρασία και τον ρυθμό τήξης των πάγων της Αρκτικής:

Free Image Hosting at allyoucanupload.com

...όσο και σχετικά με τον ρυθμό αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος "από το 2000 και μετά ήταν υψηλότερος από κάθε σενάριο με εντατικές χρήσεις ορυκτών καυσίμων από όσα είχε αναπτύξει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το IPCC"...

...όσο και σχετικά με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, η οποία το 2006 ήταν ταχύτερη από το μέγιστο προβλεπόμενο της έκθεσης του IPCC το 2001...




Υποθέτω πάντως ότι το βραβείο Ig-Nobel για το περιβάλλον θα έπρεπε να έχει πάει στην Ελληνική κυβέρνηση, η οποία ενώ δήλωνε μέσω της Υπουργού Εξωτερικών πως:
"Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αλλαγή του κλίματος δεν μπορεί πλέον να ιδωθεί ως ένα απομονωμένο περιβαλλοντικό θέμα. Δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής συνείδησης. Δεν είναι καν μια περιβαλλοντική ανάγκη. Είναι μια απειλή που αγγίζει τα πάντα. Και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια.

Είναι ζήτημα ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ζήτημα ανθρώπινης ασφάλειας και πιθανό αίτιο μελλοντικών συγκρούσεων"...


... και ενώ ο Πρωθυπουργός επαύξανε:

"Για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών αερίων έχουμε αρχίσει την υλοποίηση του πρώτου εθνικού μας προγράμματος" ανάφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" με θέμα "Κλιματική αλλαγή - ενεργοί πολίτες για το μέλλον του πλανήτη", στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ. "Χρειάζεται να υπερβούμε τους εαυτούς μας και την Ιστορία, καθιστώντας σύμμαχους στην τιτάνια μάχη για τη σωτηρία του πλανήτη, τους νέους όλου του κόσμου και της Ελλάδας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Καραμανλής, ενόψει των δυσοίωνων προβλέψεων των επιστημόνων για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη, έθεσε την πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος ως κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εθνικού Προγράμματος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των "27".

"Η πολιτική μας καθοδηγείται από το γεγονός ότι πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια - για να μην πω την τρέλα - να αντιμετωπίζουμε την ανάπτυξη και το περιβάλλον ως διαφορετικά μεταξύ τους πεδία», τόνισε...


... ταυτόχρονα έχει ήδη υπερκαλύψει το όριο αύξησης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2010 από το 2005, κτίζει νέα λιγνιτικά εργοστάσια, δίνει άδειες για ιδιωτικά λιθανθρακικά και λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μοιάζει να μην πολυενδιαφέρεται για τις δικές τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

Αλλά αν οι επιχειρήσεις ενέργειας, η ΔΕΗ και η Ελληνική κυβέρνηση είναι γνωστό το πού γράφουν το περιβάλλον, οι συνδικαλιστικοί φορείς θα όφειλαν να είναι προσεκτικότεροι. Με κατάπληξη διάβασα ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η οποία, μεταξύ άλλων ορθών, ανέφερε το εξής απίστευτο:

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – ΚΗΕ εκφράζει την κάθετη και ριζική αντίθεση της:
...
· Στην απαράδεκτη εκτόπιση του λιγνίτη και την αντικατάστασή του από λιθάνθρακα. Ο λιγνίτης αποτελεί το εθνικό μας καύσιμο και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε την μείωσή του (η μελέτη της BOOZ ALLEN ΗAMILTON προβλέπει τη μείωση του από το 62% που συμμετέχει σήμερα στην παραγόμενη ενέργεια στο 7 – 23% έως το 2020!!)


Πάμε καλά;

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προτάσεις για την οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Την πρότασή του για την οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τη Δευτέρα από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνεται η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο των μελών και φίλων του Κινήματος που περιλαμβάνονται σε εκκαθαρισμένο και πιστοποιημένο από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) ψηφιακό μητρώο. Η θητεία του προέδρου θα είναι τετραετής.

Η πρόταση συμπληρώνεται με την εκλογή του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από τακτικό Συνέδριο που συνέρχεται κάθε τρία χρόνια. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι ολιγομελές και θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση Βενιζέλου προβλέπει συντονισμό της από πενταμελές εκλεγμένο προεδρείο που λειτουργεί με επικεφαλής τον γραμματέα της, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως επικεφαλής της, «δεν ασκεί το δικαίωμα διαγραφής βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά παραπέμπει κάθε παράπτωμα άξιο λόγου στην Επιτροπή Καταστατικού και Δεοντολογίας».

Επίσης, συγκροτείται Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει καθημερινά και η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, τον γραμματέα του Πολιτικού Σχεδιασμού, τον εκπρόσωπο Τύπου και τα κατά περίπτωση αρμόδια στελέχη.

Συγκροτείται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που συνεδριάζει το αργότερο κάθε δίμηνο και αποτελείται από το Πολιτικό Συμβούλιο και άλλα 140 μέλη που εκλέγονται από το Συνέδριο.

Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την πρόταση Βενιζέλου, συγκροτείται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την ομάδα των ευρωβουλευτών, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές
οργανώσεις, στην ΕΝΑΕ, στην ΚΕΔΚΕ, και σε κοινωνικούς φορείς, καθώς και εκπροσώπους της νεολαίας και τους γραμματείς των περιφερειακών επιτροπών. Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική σύνοδο κάθε τετράμηνο.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε τη θεσμοθέτηση μεγίστου αριθμού δύο συνεχόμενων και τριών συνολικά θητειών στα όργανα του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Βενιζέλος προτείνει επίσης τη συγκρότηση «σκιώδους κυβέρνησης», ενώ τάχθηκε και υπέρ της κατοχύρωσης ρευμάτων και τάσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ με δυνατότητα παρέμβασης.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του, ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή είναι ανοιχτή σε διάλογο μέσα από τον οποίο θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν σε περίπτωση που εκλεγεί θα θέσει θέμα πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Καραμανλής ήδη με την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στένεψε απελπιστικά τους ορίζοντες της κυβέρνησής του.

Έχουμε μια κυβέρνηση -σημείωσε- με οριακή αυτοδυναμία 152 βουλευτών που βλέπει κοινωνικούς κλυδωνισμούς και έρχονται, όταν έχουμε εξαγγελία αλλαγής εκλογικού νόμου, όταν έχουμε το προεκλογικό εκβιαστικό δίλημμα του Καραμανλή «ή αυτοδυναμία ή προσφυγή σε κάλπες» και όταν έχουμε Ευρωεκλογές σε 18 μήνες το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, καθώς δεν διαθέτει απεριόριστο χρόνο και δεν είναι μόνο του στο πολιτικό σκηνικό.

Ό,τι κάνουμε ως τις 11 Νοεμβρίου έχει άμεση σχέση με τις εκλογές και την υπόσταση της παράταξης, καθώς δεν υπάρχει μέση λύση ούτε μπορούμε να κάνουμε βήμα σημειωτόν. Θα πρέπει αυτά που λέμε για νικηφόρο μεγάλο πατριωτικό ριζοσπαστικό και λαϊκό προοδευτικό Κίνημα να μετατραπεί σε πράξη και στο αποτέλεσμα των εκλογών. Και αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα για τους πολίτες, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Eρωτηθείς για το αν φοβάται διάσπαση του κόμματος μετά την 11η Νοεμβρίου, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και όσοι το καλλιεργούν δεν γνωρίζουν την κομματική ιστορία του Kινήματος.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά από τις εκλογές και από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ο κ. Βενιζέλος, χρησιμοποίησε την αίθουσα των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη, για να παρουσιάσει τις πολιτικές του θέσεις.
Ο χρήστης talos είπε…
Ανώνυμε τι ακριβώς σχέση έχει το σπαμ με τα νέα του Ευαγγέλου με το θέμα του ποστ; Είναι λίγο θλιβερή η αντίληψη των πασόκων νεοσέρφερ στην υπηρεσία ή την μισθοδοσία των δελφίνων, πως κάθε χώρος συζήτησης και κάθε ποστ προσφέρεται για πασοκοσπαμάρισμα. Σε αυτό δεν διαφέρετε καθόλου από εκείνους που πουλάνε βιάγκρα. Το αφήνω ως έχει για να διασκεδάζουν οι αναγνώστες αυτού του μπλογκ, με το ΠΑΣΟΚ ως μηχανισμό παραγωγής σπαμ.
Ο χρήστης Suspect είπε…
There is so many different worlds
So many different suns
But we have just one world
But we live in different ones
“Dire straits – Brothers in arms”
Ο χρήστης Unknown είπε…
Το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι τεράστιο. Πολύ μεγαλύτερο ίσως απ' ότι μπορεί να συλλάβει ο νους ακόμα και του πιό ευαισθητοποιημένου ανθρώπου.
Το κακό είναι ότι ακόμα και όσοι το αναγνωρίζουν, το αναγνωρίζουν μόνο στα λόγια. Δυστυχώς κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά.

Όσο για τους κυβερνώντες μας (ανά την υφήλιο)... απλοί παρλαπίπες είναι... ευγενικά ευγενικά...

Έτσι όπως πάνε, τείνω να πιστεύω πως στο μέλλον η λέξη πολιτικός θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες βρισιές...

Ίσως όμως ήδη είμαστε νεκροί και απλά δεν το ξέρουμε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Nα συμπηρωσω οτι ο Γκορ καταφερε να συνδιασει ιδιοφυως τον πολεμο με την περιβαλλοντικη καταστροφη οταν ως αντιπροεδρος του Πλύντον εσπειρε το ΚΟσσυφοπεδιο με depleted uranium. Αλλα εδω το εχουνε δωσει στον Κισσινγκερ και τον Αραφατ στον Γκορ θα κωλόσουνε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein