Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι σημαντικό;

Δεν μου αρέσει να ηθικολογώ - και δεν περιμένω τέτοιου είδους ιεραρχήσεις από τα ΜΜΕ πλέον, αλλά παρόλα αυτά: ενώ η νέα περίοδος Ευρωβιζιονισμού επίκειται και οι πρόσφατες επιτυχίες της χώρας στην εμποροπανήγυρη εορτάζονται ως μέγιστες επιτυχίες του έθνους... μήπως μπορεί να μου πει κανείς την κάλυψη που είχε το γεγονός ότι το νεοπαγές (σχετικά) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) - που θέλει να γίνει κάτι σαν Ευρωπαϊκό NSF - έχει επικεφαλής τον διακεκριμένο κρητικό βιολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Φώτη Καφάτο. Μία αναφορά ανέσκαψα από το Βήμα και πέραν τούτου ουδέν.

Βέβαια για να γίνει αναφορά στα ΜΜΕ σχετικά, θα πρέπει να ενδιαφερθεί κάποιος για το γεγονός ότι δόθηκε πρόσφατα π.χ. προϋπολογισμός στο συμβούλιο - προϋπολογισμός που έχει επιλεχθεί να λάβουν νέοι ερευνητές και μόνον - ή για το ότι οι χρηματοδοτήσεις θα επιλέγονται πλέον με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια (και θα πάψουν, ελπίζω, κάποιες ευρωλοβιτούρες και τα πολλά πεταμένα λεφτά σε περιορισμένης χρησιμότητας πρότζεκτ τα οποία γίνονται μόνο και μόνο για την χρηματοδότηση επιλεγμένων εταιρειών ανά την Ευρώπη). Αλλά τέτοια θέματα δεν πουλάνε καθώς, σε μια χώρα που δίνει το 0,5% του ΑΕΠ στην έρευνα, και είναι εκ των ουραγών της ΕΕ, η βασική έρευνα is No Madonna, έτσι;

-----------------------------------------------------------------------------------

Κατά τα άλλα, ένα CPU στα πρόθυρα του μπάρμπεκιου με αποτρέπει από το να ασχολούμαι συστηματικά με το παρόν Ιστολόγιον (και με φέρνει στα πρόθυρα του Ubuntu μόλις θάψω το παρόν μηχανημα) ενώ και η διαδικτυακή αλληλογραφία μου έχει μείνει πίσω, και όποτε έχω βρει ευκαιρία (= χρονο + μηχάνημα), κάνω κανένα ποστ στο European Tribune εις βάρος του προσωπικού ιστολογείν (1, 2, 3, 4, 5).

Στα θέματα για τα οποία θα έγραφα αν είχα χρόνο και τεχνική ευκολία συμπεριλαμβάνονται τα "Αλήτη, προδότη Μπερτινότι", "Τι γυρεύουν τα παιδιά μας στο Αφγανιστάν", "Πώς στο διάλο γίνεται φορολογική αναδιανομή εισοδημάτων (και προς όφελος ποιων;) σε μια χώρα στην οποία φορολογούνται μόνο οι μισθωτοί και οι μαλάκες" (ΟΚ θα έβρισκα συντομότερο τίτλο), "Πώς η Μαριέττα κτίζει καριέρα από την πολιτική αφασία του ΦΚ", "Ποιος θέλει να κλείσει το 'ΑΝΤΙ'"... έτσι για να δίνω ιδέες.

Σχόλια

Ο χρήστης π2 είπε…
Μια μικρή διόρθωση: Δεν είναι το σύνολο των χρηματοδοτήσεων του ERC για νέους ερευνητές, απλώς οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν το 2007 (βλ. http://erc.europa.eu/index.cfm). Ακόμη κι έτσι, η θλίψη της σύγκρισης με τα καθ' ημάς είναι δεδομένη.

Λυπάμαι που δεν γράφεις συχνότερα. Οι τίτλοι των αγέννητων ποστ ανοίγουν την όρεξη.
Ο χρήστης Darthiir the Abban είπε…
Το όνομα φταίει βρε. Είδαν το "Φώτη Κα..." και χωρίς να κοιτάξουν το υπόλοιπο είπαν: "Με τον Καραφώτη θ' ασχοληθούμε πάλι; Ας δώσουμε λίγη δημοσιότητα και σε άλλους :)))
Ο χρήστης FuSmOKer είπε…
Η Ελλάδα είναι μια χώρα λοβοτομημένων 'καμμένων'.

Εύγε τους!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …