σVista και βάλε ubuntu*

Αν αληθεύουν τα όσα γράφονται περί του καινούργιου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, το Vista, από τον Νεοζηλανδό ερευνητή Peter Gutmann, στο άρθρο με τίτλο A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection (και δεν φαίνεται να μην αληθεύουν), η Microsoft έχει φτιάξει το καινούριο λειτουργικό της, με σκανδαλώδη, ακόμα και για τα στάνταρ της, αυθαιρεσία και έλλειψη σεβασμού στον χρήστη/πελάτη της - και με βασικό στόχο την βελτίωση της ασφάλειας, όχι των συναλλαγών σας και των προσωπικών σας αρχείων - αυτών η ασφάλεια είναι δευτερεύουσα για την MS - αλλά για την ασφάλεια του copyright των εταιρειών της βιομηχανίας κινηματογράφου, μουσικής, παιχνιδιών κτλ:

Vista doesn't provide any other pagefile encryption, and will quite happily page banking PINs, credit card details, private, personal data, and other sensitive information, in plaintext. The content-protection requirements make it fairly clear that in Microsoft's eyes a frame of premium content is worth more than (say) a user's medical records or their banking PIN.


Όπως λέει και μια ανακοίνωση των Βρετανών Πρασίνων, όλα αυτά δεν θα αποτρέψουν τελικά την αντιγραφή copyrighted περιεχομένου και έχουν μάλλον ως στόχο το "κλείδωμα" των μεγάλων εταιρειών του Χόλυγουντ σε σύστημα ηλεκτρονικής διανομής που θα είναι βασίζεται στο Vista.

Επιπλέον οι απαιτήσεις στο hardware που έχει το Vista, αχρηστεύουν μεγάλο τμήμα του σημερινού hardware, και θα αναγκάσουν όλους τους κατασκευαστές να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις της Microsoft. Έτσι το επιπλέον κόστος, και η περιορισμένη προσωπική ασφάλεια του Vista είναι κάτι που θα πληρώσουμε όλοι ανεξάρτητα του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούμε:

As a user, there is simply no escape. Whether you use Windows Vista, Windows XP, Windows 95, Linux, FreeBSD, OS X, Solaris (on x86), or almost any other OS, Windows content protection will make your hardware more expensive, less reliable, more difficult to program for, more difficult to support, more vulnerable to hostile code, and with more compatibility problems. Because Windows dominates the market and device vendors are unlikely to design and manufacture two different versions of their products, non-Windows users will be paying for Windows Vista content-protection measures in products even if they never run Windows on them.


Έτσι καταλήγει το άρθρο του Peter Gutmann, αλλά τα όσα περιγράφει για τις αφανείς και εμφανείς προδιαγραφές του Vista, είναι απίστευτα και αξίζει τον κόπο να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο.

Εντωμεταξύ στην χώρα της Microsoftικής μονοκαλλιέργειας, την Νότιο Κορέα, η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους χρήστες να μην αναβαθμίσουν σε Vista εκτός και αν δεν τους ενδιαφέρει η ασφάλεια των συναλλαγών τους...

Να σημειώσω τέλος την αρωγή της NSA, στην ανάπτυξη του Vista, σε κάποια θέματα "ασφαλείας" (πώς σας φαίνεται αυτό για δυστοπικός συνδυασμός;)...

*Ubuntu

Σχόλια

Ο χρήστης Oneiros είπε…
Εδώ και χρόνια βλέπαμε που πήγαινε το πράγμα με τη μακροχρόνια στρατηγική καταστρατήγησης των δικαιωμάτων του χρήστη από την Microsoft (Passport, HailStorm, DRM, TPM), και ξέραμε ότι η επόμενη έκδοση του OS της θα παρέσυρε τους κατασκευαστές hardware σ' ένα όργιο κατασκευής ψηφιακών φυλακών, αλλά το μόνο που ένοιαζε τον πολύ κόσμο ήταν πως θα παίξει HDTV στον υπολογιστή του. Και οι ψηφιακοί ακτιβιστές, που ήξεραν, δεν έκαναν αρκετά για να αποτρέψουν την απόλυτα ελεγχόμενη από τους content providers νέα πραγματικότητα κι απέτυχαν πλήρως να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.

Το πιό θλιβερό είναι ότι ίσως τελικά αναγκαστούμε να καταφύγουμε μακροπρόθεσμα σε legacy hardware προκειμένου να παραμείνουμε ελεύθεροι στο Νέο Ψηφιακό Κόσμο όπου ο πελάτης έχει πάντα άδικο.
Ο χρήστης Chrysotheras είπε…
Άν και μάλλον κομίζω γλαύκα εν Αθήναις, εναλλακτικές λύσεις πάντα υπάρχουν (για όσους χρησιμοποιούν τον Η/Υ για σοβαρή δουλιά και όχι σαν game machine) όπως -πολύ σωστά γράφει το ποστ- τα Linux και τα Mac.
Άς το πάρουμε απόφαση και ας απογαλακτιστούμε από το σύμπλεγμα win-win....
Ο χρήστης Unknown είπε…
Δυστυχώς δεν τυπάρχουν πάντα εναλλακτικές.

Όταν για παράδειγμα θες να αναπτύξεις έναν αλγόριθμο για μια βιομηχανία, ένα γραφείο, κοκ, τότε αναγκαστικά πρέπει να φτιάξεις ένα θσερ φριενδλυ περιβάλλον σε ένα διαδεδομένο σύστημα.

Αναρωτιέμαι, αν η MS δεν καταφέρει να πουλήσει το λειτουργικό της σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων (οι ψωνισμένη με την "τελευταία λέξη της τεχνολογίας" δυστυχώς θα το πάρουν), δεν θα αλλάξει τακτική;

Η μάζα έχει πάντα την δύναμη, το θέμα είανι ότι δεν αποφασίζει να συντονιστεί και να την χρησιμοποιήσει... :(
Ο χρήστης Oneiros είπε…
Όταν για παράδειγμα θες να αναπτύξεις έναν αλγόριθμο για μια βιομηχανία, ένα γραφείο, κοκ, τότε αναγκαστικά πρέπει να φτιάξεις ένα θσερ φριενδλυ περιβάλλον σε ένα διαδεδομένο σύστημα.

Κανένας open source pragmatist δεν λέει να απεμπολήσουμε εξ' ολοκλήρου τη βιομηχανία του proprietary λογισμικού. Υπάρχει κατάλληλος χώρος και για την ανοικτή και την κλειστή καινοτομία. Αλλά αν θέλεις να μιλήσουμε για ανορθολογισμό, υπάρχει μπόλικος κι απ' τις δυό πλευρές του φράχτη' εννοώντας ότι αν η κοινότητα υπερβάλλει μιά φορά στην εφαρμοσιμότητα του ΕΛ/ΛΑΚ σε κάποια αντικείμενα, το τμήμα της βιομηχανίας που φοβάται τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που φέρνει το ΕΛ/ΛΑΚ, κυρίως, κι όχι το άνοιγμα της "πνευματικής τους ιδιοκτησίας" υπερβάλλει δέκα. Και μέχρι στιγμής, το στρατόπεδο του proprietary λογισμικού είναι εκείνο που επιβάλλει σπάταλες και παράλογες πολιτικές στους decision makers και ναρκοθετεί την καινοτομία με πατέντες.

Η μάζα έχει πάντα την δύναμη, το θέμα είανι ότι δεν αποφασίζει να συντονιστεί και να την χρησιμοποιήσει...
People have the power, όχι η μάζα' δεν είναι το ίδιο. Η μάζα το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να αφομοιώνει, να παρανοεί και να χρησιμοποιεί brute force.

Brian: Look, you've got it all wrong! You don't NEED to follow ME, you don't NEED to follow ANYBODY! You've got to think for yourselves! You're ALL individuals!
The Crowd (in unison): Yes! We're all individuals!
Brian: You're all different!
The Crowd (in unison): Yes, we ARE all different!
Man in Crowd: I'm not...
The Crowd: Shhh!

-- Monty Python's Life of Brian
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
" (οι ψωνισμένη με την "τελευταία λέξη της τεχνολογίας" δυστυχώς θα το πάρουν"

σιγά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μη χέσω...
Ο χρήστης Unknown είπε…
Αυτό ήταν το νόημα των εισαγωγικών βρε :)

Όνειρε δεν σε έπιασα ακριβώς (εγώ ένας φτωχός μηχανικός είμαι που φτιάχνω προγράμματα ελέγχου, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων) αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνώ... :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εμένα μου άρεσε πολύ το «σVista», πρέπει να γίνει σχετικό σλόγκαν
Ο χρήστης amarkos είπε…
@talos: Θα ήθελα να αναπτύξω έναν προβληματισμό σχετικά με τα όσα γράφεις.

Προφανώς, αυτό που αφήνεις να καταλάβουν όσοι διαβάζουν το "σVista και βάλε ubuntu" είναι ότι δεν σε εκφράζουν λειτουργικά συστήματα όπως το Vista. Κατ' επέκταση δεν σε εκφράζει η πολιτική της MS και παρόμοιες πολιτικές.
Προτρέπεις λοιπόν εμάς, τους χρήστες/αναγνώστες, να βάλουμε ubuntu.

Ας υποθέσουμε ότι το ποστ αυτό γράφτηκε μέσα από περιβάλλον Windows. Αν είναι έτσι, τότε σε καταλαβαίνω απόλυτα. Και το δικό μου ψυγείο είναι γεμάτο κουτιά coca cola. Ας συνεχίσω με τις υποθέσεις.

Στο netcafe απ' όπου πιθανόν κατέφυγες βιαστικός για να συντάξεις το κείμενο, τα pc είχαν μονάχα Win (είναι και οι gamers βλέπεις).

Στο σπίτι έχεις εγκατεστημένο το ubuntu στο ίδιο μηχάνημα με τα win, αλλά οι συνθήκες δεν σου επιτρέπουν συχνά να κάνεις boot σε αυτό. Βλέπες μαζί με το Firefox έχεις ανοικτό και το παράθυρο με το νέο κείμενο σχετικά με τη δουλειά σου (που ο εργοδότης σου το θέλει οπωσδήποτε σε μορφή .doc). Βέβαια ίσως αγνοείς ότι και το openoffice μπορεί να αποθηκεύσει σε doc. Ίσως πάλι να μην το αγνοείς, αλλά δεν έχεις και χρόνο για να αφιερώσεις στην εγκατάσταση του openoffice.

Στη δουλειά ούτε λόγος για ανοικτό λογισμικό. Ο διευθυντής έχει από καιρό αγοράσει τα win, το office, το photoshop, το spss και το matlab για να 'χει λέει το κεφάλι του ήσυχο. Βλέπεις η Υποστήριξη (δηλαδή ο Σωτηράκης απ' το υπόγειο) μπορεί να διορθώσει μόνο προβλήματα αυτού του λογισμικού. Για το 'άλλο' όλα είναι ρομαντικά κι ωραία, αλλά σταματούν σε συζητήσεις στο κυλικείο.

Έτσι νιώθω σα χρήστης όταν διαβάζω τέτοια ποστ. Ρομαντικά αδύναμος. Αρχικά χαίρομαι γιατί θέλω να υπάρχουν εναλλακτικές, θέλω να ξεφύγω απ' τις παγίδες της MS και της Apple και τα όσα κακά αυτές συνεπάγονται για τις ελευθερίες μου. Όμως, κάτω δεξιά το εικονίδιο των Win και το 'Έναρξη' με κοιτούν αδιάφορα. Ξέρουν ότι μου έχουν δέσει τα χέρια από καιρό.

Η μόνο ελπίδα για μένα είναι η εκπαίδευση. Η εκπαίδευση των μελλοντικών χριστών. (Το χρί- επίτηδες γραμμένο με 'ι').
Ο χρήστης talos είπε…
amarkos: Δεν είναι ότι απλά δεν με εκφράζουν: είναι πως πλέον το Vista έχει κάνει το τελευταίο βήμα προς την παραβίαση (ή την αίσθηση απειλής για παραβίαση) της ιδιωτικότητάς μου και είναι τόσο δεμένα στο άρμα της υστερίας περί πνευματικών δικαιωμάτων του Χόλυγουντ, που ξεβολεύομαι πια από τον μαϊκροσοφτικό εθισμό και έχω αποφασίσει ότι όταν με το καλό πάρω καινούριο υπολογιστή (αυτός πνέει τα λοίσθια) το OS του θα είναι Ubuntu. Ίσως φταίει και το ότι το Linux στο εργασιακό μου περιβάλον είναι μάλλον δημοφιλές και ότι αν χρειαστώ υποστήριξη θα την έχω. Αλλά πλέον τα καινούρια Λινουξογενή συστήματα είναι idiot-proof, και έχω επαρκή εμπειρία πλέον ώστε να μην φοβάμαι να φύγω από το μαντρί.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η μεταπήδηση γίνεται σιγά-σιγά εφικτή για όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των χρηστών.

Τα λινκ δείχνουν (πιστεύω) πως αυτήν την φορά δεν πρόκειται απλά για ένα ψιλοάχρηστο λειτουργικό που καταπίνει τους πάντες χάρη στην μονοπωλιακή θέση της MS, αλλά για κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Από μένα δεν θα το πληρωθούν.
Ο χρήστης amarkos είπε…
Εύχομαι να αποδειχτείς αληθινός. Να μην την πληρώσουν πολλοί. Να μην την πληρώσουμε πολλοί. Να μην συνεχίζουμε να την πληρώνουμε οι πολλοί.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η μεταπήδηση είναι όντως δύσκολη (για το μέσο χρήστη) αλλά είναι δυνατή και αξίζει.Ειδικά όταν παίρνεις καινούργιο υπολογιστή.

Όλοι γρήγορα Λίνουξ. Η κατάσταση πλέον δεν παλεύεται.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επειδή συχνά διαβάζω/ακούω υπερβολές σχετικά με το λίνουξ, τα windows κ.ο.κ. θα ήθελα να εκφράσω κάποιες επιφυλάξεις που έχω σχετικά με την εντύπωση (και τα γραφόμενα) πολύ κόσμου, κυρίως μη-καταρτισμένου τεχνικά, τόσο σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των Windows όσο και την υπεροχή του λίνουξ.

Πριν ξεκινήσω, ας ξεκαθαρίσω πως χρησιμοποιώ λίνουξ από το 1998. Τα τελευταία 5 περίπου χρόνια χρησιμοποιώ αποκλειστικά linux, *BSD και Mac OS X και τόσο για πρακτικούς όσο και για ιδεολογικούς λόγους δεν χρησιμοποιώ κατα κανόνα λογισμικό της Microsoft.

Και ας αρχίσουμε με το άρθρο του Gutmann. Το άρθρο αυτό είναι ενοχλητικό για πολλούς λόγους ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάποιες γνώσεις παραπάνω καθώς είναι ανακριβές και υπερβολικό στη κριτική του. Μια συζήτηση επι αυτού έγινε στο channel9.msdn.com όπου και γίνεται σαφές πως πολλά από τα επιχειρήματά του Gutmann είναι αβάσιμα. Κατα την άποψη μου το θέμα του DRM είναι κατ'εξοχήν κοινωνικό/θεσμικό φαινόμενο και όχι τεχνικό. Προσωπικά είμαι εντελώς αντίθετος στην ιδέα του DRM όμως πιστεύω πως εαν θέλουμε ως κοινωνία να αποτρέψουμε τη διάβρωση των δικαιωμάτων δεν αρκεί το να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε λογισμικό που το υποστηρίζει καθώς κάτι τέτοιο ξεφεύγει σαφώς από το δημοκρατισμό και δίνει βάση στο χρήμα ως μοχλό πίεσης. Πρωτίστως οφείλουμε να προσπαθήσουμε θεσμικά να αποτρέψουμε λύσεις όπως το DRM με την πίεση προς την ανάκληση/κατάργηση των DMCA/EUCD κ.ο.κ. και δευτερευόντως μέσω της μη-υποστήριξης/μη-αγοράς τέτοιων προϊόντων/υπηρεσιών ως καταναλωτές. Τα Windows προστατεύουν περιεχόμενο (και εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα προστασίας τύπου HDCP κ.ο.κ.) μόνον όταν μια εφαρμογή το ζητήσει. Προφανώς η αναπαραγωγή ενός μη-κρυπτογραφημένου αρχείου ήχου ή εικόνας δεν επηρεάζεται. Εαν κάποιος έχει ήδη τέτοιο υλικό δυστυχώς το linux δε πρόκεται να τον βοηθήσει καθότι -- εφ'όσον η προστασία δεν έχει παρακαμφθεί -- δε θα μπορεί να αναπαράγει τα αρχεία αυτά ούτως ή άλλως.

Δεύτερον, σχετικά με το θέμα του pagefile encryption εκεί πάλι νομίζω πως τίθεται το θέμα του εντυπωσιασμόυ. Στα Windows από τη πρώτη έκδοση των NT 3.1 το 1993, υποστηρίζεται το κλέιδωμα 'σελίδων' μνήμης ώστε να μην γίνουν swapped στο pagefile, αντίστοιχα με το mlock() στο unix, μέσω δύο functions, το VirtualLock() και το AllocateUserPhysicalPages(), παρ'ότι υπάρχουν διάφορες παράμετροι και προϋποθέσεις για σωστή χρήση. Είναι λοιπόν υπερβολή και παραπλανητική η αναφορά πως τα Vista επειδή δεν παρέχουν κρυπτογράφηση του pagefile αποκλείεται να έχουν εφαρμογές που να προστατεύουν, στη μνήμη, σημαντικά δεδομένα. Εννοείται πως οι εφαρμογές αυτές οφείλουν να εφαρμόσουν δική τους επιπλέον προστασία. Το εαν αυτό συμβαίνει σήμερα π.χ. στους δημοφιλείς browsers είναι άλλο ζήτημα.

Επιπλέον, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στις διανομές του linux, παραμένουν σημαντικά προβλήματα ευχρηστίας για τον μέσο χρήστη, ιδιαίτερα αυτόν που δεν γνωρίζει, και δεν θα ήθελε να γνωρίζει τεχνικές λεπτομέρειες. Παραδείγματα αποτελούν η δυσκολία ρύθμισης και διαχείρησης (πάρα πολλές φορές είναι απαραίτητη η χρήση τερματικού και η 'διόρθωση' αρχείων ρυθμίσεων), η έλλειψη συνοχής αλλά και η έλλειψη διαθεσιμότητος ποιοτικών εφαρμογών για επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν, σε καμία περίπτωση, πως δεν έχει θέση στη ζωή μας: πιστεύω πως οι περισσότερες μικρομεσαίες εταιρίες στην χώρα μας (που αποτελούν το 80-85% της ελληνικής οικονομίας) θα μπορούσαν αρκετά εύκολα σε ένα χρονικό πλαίσιο 6-12 μηνών να τρέχουν λίνουξ τουλάχιστον στο 20-30% των μηχανημάτων τους. Επίσης η ραγδαία εξέλιξη των εργαλείων διαχείρησης, των περιβαλλόντων εργασίας, των διαφόρων επιπέδων μεταξύ του HAL και των εφαρμογών αλλά και η αυξανόμενη σημασία του web ως πλατφόρμα εφαρμογών, υπόσχονται σημαντική αναβάθμιση της συνοχής και ευχρηστίας των διανομών linux τα επόμενα χρόνια που σίγουρα θα τις καταστήσει πιο ελκυστικές στον απλό χρήστη.

Τέλος, επειδή αναφέρθηκε σε κάποιο σχόλιο, τα Vista παρά τις βλακώδεις καμπάνιες μάρκετινγκ της Microsoft που τονίζουν τις βελτιώσεις στο γραφικό περιβάλλον, τα gadgets και διάφορες άλλες λειτουργίες που καθιστούν μια κακή αντιγραφή του OS X, εμπεριέχουν σημαντική τεχνολογική επένδυση σε σημεία (KTM, TxS, SpeedFetch, ReadyDrive, .Net 3.0) που αποτελούν καινοτομίες σε ό,τι αφορά τη χρήση και ανάπτυξη λογισμικού στο desktop. Προφανώς το συνολικό αποτέλεσμα --- ως αποτέλεσμα μιας πενταετούς προσπάθειας της μεγαλύτερης εταιρίας ανάπτυξης λογισμικού στον κόσμο -- είναι φαινομενικά απογοητευτικο όμως χρειάζεται λίγη προσοχή όταν καταφεύγουμε σε κριτική.

Η επιλογή του linux, εν έτει 2007, από όσους έχουν κάποια εμπειρία ή/και όρεξη να ασχοληθούν με αυτό είναι ευκολότερη από ποτέ. Οι ηθικοί και πρακτικοί λόγοι εγκατάλειψης των Windows είναι επίσης πολύ πιο ουσιαστικοί και επιτακτικοί από το παρελθόν. Καλό είναι όμως να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές ή παραπλανητικές δηλώσεις ως επιχείρημα για την προώθηση του linux και του ανοιχτού λογισμικού, όσο κι αν το υποστηρίζουμε.
Ο χρήστης cyrus είπε…
Θέλετε και τη γνώμη ενός μη-τεχνικού πολύχρονου χρήστη;

Το Linux έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια ως προς την ευχρηστία -- αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, αν θέλει να προσεγγίσει τον θρυλικό "απλό χρήστη".

Έχω δοκιμάσει τα τελευταία 5 χρόνια διάφορες διανομές Linux, έμαθα κάποια πράγματα, είχα και βοήθεια από φίλο γνώστη, και πάντοτε "σκόνταφτα" σε κάποια λεπτομέρεια που με εμπόδιζε να το χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση.

Εδώ και έξι μήνες έχω κάνει dual boot το laptop με (K)Ubuntu, και τα πάντα δουλεύουν μια χαρά. Πολλές φορές, δεν μπαίνω καν στα XP.

Προσπάθησα να κάνω το ίδιο και στο desktop, αλλά στάθηκε αδύνατον. Δεν ξέρω τι φταίει -- οι 3 σκληροί, που άλλοι είναι EIDE και άλλοι SATA, η σειρά με την οποία τους βλέπει το BIOS, η σειρά με την οποία τους βλέπει το λειτουργικό; Το έψαξα, και ζήτησα και βοήθεια -- τζίφος. Σίγουρα θα βρω λύση αν το ψάξω ακόμη περισσότερο, αλλά εδώ ακριβώς είναι το θέμα: ο απλός χρήστης (ακόμη πιο απλός κι από μένα) ΔΕΝ θα κάτσει να ταλαιπωρηθεί με κάτι τέτοια. Θέλει να έχει στα χέρια του ένα μηχάνημα που απλώς να δουλεύει. Κι αυτό τού το δίνουν τα Windows, παρά τα προβλήματά τους.

Οι λόγοι που ο κόσμος δεν παίρνει Mac είναι γνωστοί: είναι συγκριτικά ακριβότεροι, έχουν πολύ λιγότερα παιχνίδια και είναι πιο δύσκολο να βρεις μεγάλη ποικιλία από σπασμένα προγράμματα.

Πάντως, αν βρω χρήματα στο επόμενο διάστημα, προσανατολίζομαι στην αγορά Mac. Άλλωστε, αν χρειαστεί, μπορούν να τρέξουν και Windows...
Ο χρήστης cyrus είπε…
Παράλειψή μου:

Εδώ και έξι μήνες έχω κάνει dual boot το laptop με (K)Ubuntu -- με την πολύτιμη βοήθεια του dralion (πρώην oldskipper)
Ο χρήστης kukuzelis είπε…
Σου πέταξα το μπαλάκι.
Ο χρήστης lazopolis είπε…
Ευτυχώς που δε γράφεις συχνά γιατί είσαι ποστ και καταστροφή: ακολούθησα τις επιταγές του τίτλου και πού να στα λέω...
Ο χρήστης talos είπε…
Είμαι σε τεχνικό πρόβλημα (εξ ου και η παρατεταμένη σιωπή)... στο πέρας του οποίου θα έχω νέο υπολογιστή, ο οποίος αν δεν είναι Mac (που μάλλον δεν θα είναι) θα τρέχει Ubuntu (οκ με partition μικρό XP, γιατί μου στέλνουν κάθε είδους μικροσοφτιά και πρέπει να μπορώ να την κάνω edit).

Αλλά κ. Λαζόπολις, δεν έχετε υπομονή μου φαίνεται. Υπομονή και ψυχραιμία και όλα λύνονται. Όλα τα σκληρά κόβονται δύσκολα. Διότι το ποστ απευθυνόταν σε χρήστες του επιπέδου σας βασικά. ήδη το δεύτερο σχετικό σας ποστ δηλώνει ότι τα πράγματα πάνε περισσότερο κατ' ευχήν - έτσι δεν είναι; (ΟΚ βοηθά να περιστοιχίζεσαι από λινουξάδες)
Ο χρήστης lazopolis είπε…
Υπομονή, ψυχραιμία και να καταγράφεις τα βήματά σου γιατί θα τα ξαναχρειαστείς οπωσδήποτε, χρειάζεται το αφρικανικό αυτό τοτέμ.

Πάντως εγώ έχω σώσει σε εμφανές σημείο το σκριπτάκι που ανακαλεί το σύστημα ήχου στην τάξη και το πειθαναγκάζει να δει την καταραμένη εξωτερική κάρτα ήχου.

Μερικές φορές με εκπλήσει θετικά πάντως: τον εξωτερικό σκληρό και τη φωτογραφική μηχανή τα είδε με την πρώτη!

Καλή τύχη και καλές σπουδές (στο documentation).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμφωνώ και link-άρω για να το δουν και άλλοι.

Προσωπικά χρησιμοποιώ (σε καθημερινή βάση) red-hat :):) και debian :) αλλά και windows :( -το ubuntu το έχω εγκαταστήσει μια φορά και το βρίσκω όμορφο με το περιβάλλον gnome- και θεωρώ ότι η μεταφορά σε ανοιχτές πλατφόρμες ΕΙΝΑΙ εφικτή για τους περισσότερους χρήστες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ρε παιδιά, ας αναγνωρίσουμε και ας μην λέμε στο χαμό ότι νάνε. Οι πρώτοι πρωσοπικοί υπολογιστές ήρθαν από την Aplle το 1982 με κόστος σε σημερινή αξία περίπου 3.000Ε το καθένα. 23 Χρόνια περάσαν και οι τιμές των Mac είναι στα ίδια επίπεδα. Και αν δεν ήταν η MicroSoft να έχει ένα λειτουργικό που να υποστήριζει την ελεύθερη αγορά του PC και να αγοράζουμε σήμερα PC με 400Ε η τιμή των Mac χωρίς ανταγωνισμός θα ήταν τουλάχιστον διπλάσια. 22 χρόνια μετά η Aplle, αφού έχει χάσει το παιχνίδι της αγοράς απο τα PC, δίνει την δυνατότητα που η MicroSoft με τα Win δίνει από το 93, την δυνατότητα να υποστηρίξει άπειρες μητρικες, άπειρες κάρτες γραφικών, άπειρες κάρτες ήχου. Δεν άκουσα κανέναν να παραπονιέται γιατι η Apple τόσα χρόνια υποστηρίζει μόνο τις δικιές της. Τι είναι η MS; κοινωνικός λειτουργός; Μας αφήνει την δυνατότηνα να έχουμε κλεμμένα Win στους απλούς χρήστες και την κατηγορούμε γιατί δεν αφήνει και τις εταιρίες. ΕΛΕΟΣ. Την κατηγορούμε τόσα χρόνια γιατί τα Win κολάνε αλλά τώρα που θέτει προυποθέσεις υλικού το βρίσκουμε έγκλημα. Μήπως έχει διανοηθεί κανείς πόσοι ώρα προγραμματισμού χρειάζεται για να ενσωματώσεις σε ένα λειτουργικό να υποστηρίζει 1.000 κάρτες γραφικών; Και πόσα λάθη πρέπει να προβλεθούν για κάθε δυνατό συνδιασμό μητρικής, επεξεργαστή, κάρτας ήχου, κάρτας γραφικών;; Αν είχε τη λύσει των Mac όπου δεν υπάρχει διαφοερτικότηα δεν θα κόλαγαν τα Win αλλά το PC θα ξεκίνουσα απο 3.000E. Η μήπως τα Linux μπορούν να ικανοποίησουν από μόνα τους κάποιον επαγγελματία χρήστη πλην του τομέα της πληροφορικής ή και ακόμα πιο δύσκολα να τα χρησιμοποίησει κάποιος που απλά θέλει να μπει στο νετ, να γράψει ένα κείμενο να κατεβάσει μουσική. Η μήπως τα Linux υποστήριζουν το υλικό που υποστηρίζουν τα Win; Μην είστε αχάριστοι η MicroSoft έδωσε υπολογιστές στον φτωχό λαό, στον μέσο Έλληνα, στον κάθε εργάτη. Γιατί αν δεν ήταν η MS δεν θα ήταν τα Linux σαν δεύτερο λειτουργικό αλλά τα πανάκριβα Mac. Τα linux ζουν επειδή η MS επέβαλέ τα PC αλλά και πάλι τόσα χρόνια τα Linux κοινούντε σε ρυθμούς χελώνας. Όποιος δεν έχει τον υπολογιστή που απαιτούν τα Vista μην τα βάλει. Εγω μια χαρά με τα XP. Δεν κολλάνε, δεν θέλουν κανένα ακριβό μηχάνημα, έχουν άπειρα προγράμματα. Η μήπως θέλετε και δωρεάν αναβάθμιση;;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και για να συνεχίσω γιατί τα παίρνω στο κρανίο, κάποιος αρχαίος φιλόσοφος είχε πει: ουδείς πιο αχάριστος από τον ευεργηθέντα. 2.000 μετά ισχύουν ακόμα. Τραγικό. Όλοι εσεις που έχετε linux σιγά μην ξέρατε απο υπολογιστές αν δεν υπήρχαν τα PC. Γιατί αν είχατε λευτά θα χρησιμοποιούσατε Mac και όχι Linux.

Όσο για τα Linux: καλά για να πειραματιστείς αλλά σε καμία περίπτωση ικανά να γίνουν ανεξάρτητο λειτουργικό σύστημα. Είμαι άτομο που μπορώ να λύσω και να ξαναδέσω έναν υπολιγστή σε μία ώρα με αρκετή ευκολία. Μπορώ να φτιάξω έστω και τα βασικά προγραμματάκια σε Pascal, C++, Java. Δεν κατάφερα όμως να βάλω το USB Dsl Modem μου στα Linux. Στο PC το συνδέω βάζω το CD παίζει, και το πιο πιθανό να παίξει και χωρίς CD. Αν χρειάζομαι οδηγό χρήσης για κάθε νέο πράγμα που θα χρησιμοποιώ ας έχω λίγοτερους πόρους αλλά ας το κάνω σε 1 λεπτό. Ο χρόνος, η άνεση και η ψυχική ηρεμία είναι πιο πολύτιμα από ότι λίγη RAM.
Εσεις θα πέρνατε ένα αυτοκίνητο με 30 άλογα περισσότερα που για να στρίψει θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις χέρια, πόδια, μυαλό, μύτη; οχι ρε φίλε, θέλω να μπορώ να στρίψω το αμάξι μονο και μόνο γιατί μου ήρθε. Εκεί είναι η τεχνολογία σήμερα. Το αμάξι του μέλλοντος δεν θα έχει 800 άλογα, αλλά θα σκέφτεσαι και θα σε πηγένει. Αυτό είναι τεχνολογία, αυτό σε πάει μπροστά. Εκεί επενδύουν η αυτοκινοτβιομηχανίες. Αντε με τα linux, φανταστείτε αμάξι με linux σαν λειτουργικό σύστημα. Μεγάλε μισό να μπω στο νετ να βρω πως ανοίγει το καπάκι της βεντζίνης για να το φουλάρω...
Ο χρήστης Oneiros είπε…
Ας ληφθεί υπ' όψη και αυτό:

Microsoft has added the random-number generator Dual_EC-DRBG to Windows Vista, as part of SP1. Yes, this is the same RNG that could have an NSA backdoor.

It's not enabled by default, and my advice is to never enable it. Ever.

EDITED TO ADD (12/18): I should make this clear that the algorithm is available as a program call. It is not something that the user can enable or disable.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση