Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολιτική ηθική

Όπως και να έχει, η καταγγελία του επεκτατικού εθνικισμού στην Ελλάδα είναι πλέον "εύκολη". Αφενός διότι αυτό το είδος εθνικισμού έχει πια ιστορικά ηττηθεί και αφετέρου διότι η παρούσα συγκυρία και ο ρόλος της χώρας δεν προσφέρονται για φιλοδοξίες τέτοιου τύπου. Η συζήτηση όταν γίνεται είναι ιστορική, ή αφορά την διαχείριση ανοιχτών ζητημάτων που αφορούν την χώρα (αλλά να σημειωθεί πως το θέμα της οικονομικής επέκτασης του Ελληνικού κεφαλαίου είναι εκτός συζήτησης, ή θεωρείται αυτονόητα εθνικά συμφέρον - μια άλλη κουβέντα όμως αυτή).

Αντίθετα στο Ισραήλ, όπου ο θριαμβεύων μεγαλοϊδεατισμός / το εθνικό σύμπλεγμα ανωτερότητας βρίσκεται σε πολεμική έξαρση, η καταγγελία του προβαλλόμενου "εθνικού συμφέροντος" ως πλασματικού και εν τέλει ανήθικου, θέλει κότσια. Γερά κότσια. Ανεξάρτητα από την αποτυχία της Ισραηλινής αριστεράς να διευρύνει την επιρροή της, οφείλουμε να σημειώσουμε την ηθική της ακεραιότητα - σημειώνοντας δύο εξαιρετικά κείμενα Ισραηλινών ειρηνιστών στην Ισραηλινή Χααρέτς.

Το πρώτο του Gideon Levy, έχει τίτλο "Ποιος το ξεκίνησε;" και αναφέρεται στα γεγονότα της Γάζας. Απόσπασμα:

..."Τι θα γινόταν αν οι Παλαιστίνιοι δεν εκτόξευαν τους πυραύλους Κασσάμ; Θα είχε άρει το Ισραήλ την οικονομική πολιορκία που έχει επιβάλει στην Γάζα; Θα άνοιγε τα σύνορα στους Παλαιστίνιους εργάτες; Θα απελευθέρωνε τους φυλακισμένους; Θα γινόντουσαν συναντήσεις , με την εκλεγμένη ηγεσία για διαπραγματεύσεις; Θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις στην Γάζα; Ανοησίες. Αν οι κάτοικοι της Γάζας καθόντουσαν φρόνιμοι - όπως περιμένει από αυτούς το Ισραήλ, η υπόθεσή τους θα εξαφανιζόταν από την ατζέντα - και εδώ και σε όλο τον κόσμο. Το Ισραήλ θα προχωρούσε την σύγκλιση, που έχει σαν μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των επιδιώξεών του και αγνοεί τις δικές του ανάγκες. Κανένας δεν θα νοιαζόταν για την μοίρα των κατοίκων της Γάζας αν δεν συμπεριφέρονταν βίαια. Αυτή είναι μια πολύ πικρή αλήθεια, αλλά τα πρώτα 20 χρόνια της κατοχής πέρασαν ήσυχα και δεν κουνήσαμε το δακτυλάκι μας για να την σταματήσουμε.

Αντίθετα, σιωπηλά, κτίσαμε την τεράστια, εγκληματική επιχείρηση των επoικισμών. Με τα ίδια μας τα χέρια ωθούμε και πάλι τους Παλαιστίνιους στην χρήση των ασήμαντων όπλων που διαθέτουν - και σαν απάντηση χρησιμοποιούμε σχεδόν ολόκληρο το τεράστιο οπλοστάσιο που διαθέτουμε και συνεχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε ότι "αυτοί το άρχισαν"...

... Η Δυτική Όχθη είναι ακόμα υπό κατοχή, οι εποικισμοί ευημερούν και κάθε δειλή απόπειρα για να μας δώσουν το χέρι, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Ισμαήλ Χανίγιε [πρωθυπουργού της Χαμάς], απορρίπτεται αμέσως. Και μετά από όλα αυτά, αν κάποιος ακόμα εκφράζει αμφιβολίες, λαμβάνει την απάντηση που κερδίζει: "Αυτοί το ξεκίνησαν". Αυτοί το ξεκίνησαν και το δίκιο είναι με το μέρος μας, ενώ η πραγματικότητα είναι πως δεν το ξεκίνησαν αυτοί και το δίκιο δεν είναι με το μέρος μας.


- Το δεύτερο προέρχεται από τον Ισραηλινό Πολιτικό Επιστήμονα Ζεέβ Μαόζ και αφορά τα διαδραματιζόμενα στον Λίβανο. Έχει τίτλο "Η ηθική δεν είναι με το μέρος μας". Απόσπασμα:

Υπάρχει πρακτικά μια ιερή συναίνεση σήμερα πως ο Πόλεμος στον Βορρά είναι δίκαιος πόλεμος και πως η ηθική είναι με το μέρος μας. Θα πρέπει να πούμε την πικρή αλήθεια: η ιερή αυτή συναίνεση βασίζεται σε βραχυπρόθεσμη και επιλεκτική μνήμη, σε μια εσωστρεφή κοσμοθεώρηση και στα δύο μέτρα και σταθμά.

Ο πόλεμος αυτός δεν είναι δίκαιος. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί υπερβολική βία χωρίς να διακρίνει μεταξύ αμάχου πληθυσμού και εχθρού, μοναδικός στόχος της οποίας είναι ο εκβιασμός. Αυτό δεν σημαίνει πως η ηθική και το δίκαιο είναι με την πλευρά της Χεζμπολλάχ. Ασφαλώς όχι. Αλλά το γεγονός ότι η Χεζμπολλάχ "το ξεκίνησε" όταν απήγαγε στρατιώτες πέρα από τα διεθνή σύνορα δεν επαρκεί καθόλου για να μεταθέσει το δίκιο προς την πλευρά μας...


Να σημειώσω επίσης εν παρόδω την πιο πειστική ανάλυση για τον πόλεμο στο Λίβανο που έχω δει, από τον Παλαιστίνιο-Αμερικανό δημοσιογράφο Ραμζύ Μπαρούντ, εκδότη του Palestine Chronicle.

Σχόλια

Ο χρήστης artfarted είπε…
Να πω ευχαριστώ για την ενημέρωση και για την έξτρα δουλειά που έκανες.
Ο χρήστης Giorgosn είπε…
Πρόσεξε τα σχόλια στο άρθρο του Ζεέβ Μαόζ "Η ηθική δεν είναι με το μέρος μας". Είναι νομίζω πιο αποκαλυπτικά και εντυπωσιακά από το άρθρο.
Ο χρήστης talos είπε…
giorgosn: ναι - και τα σχόλια στο άρθρο του Levy είναι στο ίδιο πνεύμα...
Ο χρήστης mpampakis είπε…
Προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την παράγραφο εισαγωγής στο κείμενό σου. Τα πραγματικά κότσια και η αληθινή ηθική (και αισθητική θα προσθέσω, αλλά εδώ η κουβέντα φτάνει να γίνεται φιλοσοφική...) φανερώνονται όχι αν είσαι ανίκανος να πράξεις το "κακό", αλλά όταν μπορείς και ωστόσο επιλεγεις να μην το κάνεις. *Αυτό* θέλει μαγκιά και κότσια!
Ο χρήστης Prosperoishere είπε…
Κατ'αρχάς ευχαριστώ για τα links. Δεύτερον, μπορεί να το έχεις δει ήδη αλλά παραθέτω ένα κείμενο του Γιτζάκ Λαόρ που αφορά την εγκληματική σιωπή της Ισραηλινής αριστεράς και τον μιλιταρισμό που προεδρεύει εδώ και χρόνια, δυστυχώς στο Ισραήλ.

http://www.lrb.co.uk/v28/n16/laor01_.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …