Πού τελείωνε το ειδύλλιο του πρωθυπουργικού γραφείου με την ΧΑ;

[ Δημοσιεύθηκε αρχικά στην ηλεκτρονική Αυγή, 23.09.2014]
Ας το πούμε εξ αρχής: Οι ενδείξεις ότι η Χρυσή Αυγή ήταν σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΝΔ, και με συγκεκριμένο συστημικό ρόλο τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2013, έχουν περάσει πια το κρίσιμο ποσοτικό κατώφλι ώστε να χρήζουν άμεσης και εις βάθος διερεύνησης. Αν η Χρυσή Αυγή είναι (που είναι) όπως περιγράφει το ήδη υπάρχον κατηγορητήριο "εγκληματική οργάνωση", η διερεύνηση μάλιστα των σχέσεων αυτών δεν μπορεί να έχει μόνο πολιτικό, αλλά και ποινικό χαρακτήρα.
Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ήδη γεμάτο ποτήρι, είναι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τον καθοδηγητικό ρόλο του στενού φίλου και συμβούλου του πρωθυπουργού στην βουλή στο τι θα ψηφίσει το ναζιστικό μόρφωμα - αποκαλύψεις που ο ίδιος ο Τ.Μπαλτάκος επιβεβαίωσε και υπέδειξε πως ήταν εν γνώσει του Αντώνη Σαμαρά . Είχε προηγηθεί η συνάντηση Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, μετά την δολοφονία Φύσσα, όπου η διάρρηξη των σχέσεων αμοιβαίας συνεννόησης και ιδεολογικής σύγκλισης μετά τις διώξεις εναντίον της ΧΑ, διεκτραγωδήθηκε και από τις δύο πλευρές. Οι συναντήσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα μια προϋπάρχουσα συστηματική επαφή μεταξύ του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και της Χρυσής Αυγής. Οι επαφές, δεν ήταν μόνο επαφές συντονισμού, αλλά και εκδήλωσης συμπάθειας για τις μεθόδους της: Ο Μπαλτάκος κατά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, φέρεται να έχει συγχαρεί τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλιόπουλο για ένα ρεσιτάλ αλητείας και περιφρόνησης του Προεδρείου της βουλής.
Λίγο καιρό πριν τις τελευταίες αποκαλύψεις για το κοινοβουλευτικό "κοουτσάρισμα" του ναζιστικού μορφώματος από τον γραμματέα τότε του υπουργικού συμβουλίου, είχαμε έκθεση αμερικάνικης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην οποία περιεχόταν μαρτυρία σχετικά με την χρηματοδότηση επαρχιακής τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από νεοδημοκράτη  επιχειρηματία που έβλεπε τους ναζί σαν την "πολιτοφυλακή" της ΝΔ. Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε πως η αστυνομία είχε "συγκεκριμένες εντολές να μην μας αγγίζει" και εκτιμούσε πως η κυβέρνηση άφηνε την Χρυσή Αυγή να δυναμώνει για δικό της όφελος και έδρασε εναντίον της μόνο όταν θεώρησε πως είχε παραγίνει ισχυρή. Πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου μιας υπόγειας συνεργασίας που είχε καταγγελθεί πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ τεκμηριωμένα...

Η εικόνα της ανοχής από την πλευρά αλλεπάλληλων κυβερνήσεων που οδήγησε στην συμπόρευση αυτή, έφτασε στο μέγιστό της επί της πρωθυπουργίας Σαμαρά, όταν τα όρια μεταξύ της ιδεολογίας της ομάδας συμβούλων περί τον πρωθυπουργό και του ναζιστικού μορφώματος έγιναν δυσδιάκριτα. Ήδη πριν από την κρίση υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες από τον τότε ταμία της οργάνωσης Χάρη Κουσουμβρή για την χρηματοδότηση και την υλική στήριξη της ΧΑ και από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, ιδίως όμως από την ΝΔ. Η μακρά σχέση της φασιστικής οργάνωσης με την εξουσία και την επίσημη δεξιά επιβεβαιώνεται από πολλά γεγονότα της τελευταίας 20ετίας, αλλά γίνεται κραυγαλέα ορατή από το 2012 μέχρι την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Είναι τόσα και τέτοια τα περιστατικά της βίας στα οποία εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή, και συνέβησαν με τέτοια θεαματική αδράνεια (και συχνά συνδρομή) της αστυνομίας που μοιάζει απίθανο η θέση των ναζί στο απυρόβλητο  να οφείλεται απλά και μόνο στις ακροδεξιές τάσεις μεγάλης μερίδας των εμπλεκομένων αστυνομικών. Η μόνη λογική εξήγηση για την εκτεταμένη αδράνεια ή και την προστασία αυτή, είναι πως η ΝΔ ανεχόταν και στήριζε την δράση της ΧΑ, παρότι φύλαγε την πλάτη της παρακολουθώντας και δημιουργώντας φάκελο για την οργάνωση σε περίπτωση που θα "παραέπαιρνε αέρα". Οι δεκάδες υποθέσεις που ξαφνικά πέρυσι μετά την δολοφονία του Φύσσα βγήκαν στην επιφάνεια είναι ενδεικτικές. Επίσης ενδεικτική για τις πολιτικές προτεραιότητες του συμπλέγματος ΜΜΕ-κυβέρνησης ήταν η πενιχρή (μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2013 πάντα) κάλυψη από τα κανάλια, της συστηματικής βίας κατά πάντων που ασκούσε η Χρυσή Αυγή αλλά και κάθε θέματος που θα μπορούσε να αμβλύνει την ξενοφοβική ατζέντα της συγκυβέρνησης ή να αναδείξει τον ρόλο της αστυνομίας στην κάλυψη και την προστασία των ναζί. Μέχρι πριν την δολοφονία Φύσσα υπήρξαν γνωστά στελέχη της ΝΔ και δημοσιογράφοι του χώρου της που καλούσαν σε ανοιχτή συνεργασία με τους ναζί, ενώ οι καταγγελίες πως ο Μπαλτάκος εκβίαζε την συγκυβέρνηση με την απειλή της συμπόρευσης με την Χρυσή Αυγή (σενάριο δημόσια ομολογημένο) δείχνει πως υπήρχαν τέτοια σχέδια έτοιμα παρά τω πρωθυπουργώ. Η δίωξη εναντίον του ναζιστικού μορφώματος από τον Σεπτέμβρη του 2013 καταλάγιασε κάπως τον ζήλο για προς τα δεξιά διευρύνσεις στον όμορο χώρο, αλλά οι σχέσεις διασύνδεσης κάθε άλλο παρά λήξασες μπορεί να θεωρηθούν.
Παράλληλα εκκρεμεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την χρηματοδότηση της οργάνωσης. Κάποιες διαρροές στην αρχή του χρόνου κάθε άλλο παρά εντυπωσιακές ήταν και σίγουρα ήταν πολύ λιγότερο θεαματικές από τις αρχικές διαρροές που ενέπλεκαν πολλούς και επώνυμους, αλλά και από τα σχετικά ρεπορτάζ.  Η οικονομική πλευρά της ενίσχυσης της εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με την πολιτική ενίσχυση παραμένει επισήμως άδηλη. Πρόκειται όμως για τις κρισιμότερες όψεις του ζητήματος. Η διερεύνηση της συσχέτισης τμημάτων της Νέας Δημοκρατίας με την μεγέθυνση και την ενίσχυση της ναζιστικής συμμορίας, ιδίως μετά την αποκάλυψη των στενών σχέσεων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με αυτήν, αλλά και η συστηματική και ενδελεχής διερεύνηση της χρηματοδοτικής στήριξης της οργάνωσης από τμήματα των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της χώρας (και όχι μόνο ενδεχομένως) είναι κρίσιμη. Χωρίς αυτό θα πρόκειται για μια μερική διαδικασία χωρίς βάθος. Η περίπτωση του Τάκη Μπαλτάκου, που ξέρουμε πλέον ότι συνεργαζόταν ανοιχτά και ήταν σε ευθεία επαφή με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής χρήζει διερεύνησης από τους ανακριτές όπως και κάθε εμπλοκή του πρωθυπουργικού γραφείου με την υπόθεση αν αυτή προκύψει.
Πέρυσι, σημείωνα πως:
"Υπάρχει και επικαθορίζει την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας μια κεντρική συνάρθρωση εξουσίας, μια "πρωταρχική διαπλοκή": Εκείνη μεταξύ επιχειρηματικών ελίτ· πολιτικών (μαζί και δικαστικών και διοικητικών) ελίτ· και οργανωμένου εγκλήματος. Πρόκειται για μια συνάντηση που γεννά συστηματικά και με πολλούς τρόπους παρακράτος και διαφθορά και είναι, ως προς την έκταση, την ιστορικότητα και το βάθος της σχέσης, μοναδική από όσο ξέρω στην "Δυτική" Ευρώπη, της Ιταλίας εξαιρουμένης. Η Χρυσή Αυγή σαν φαινόμενο ήρθε και κάθισε ακριβώς πάνω σε αυτή την συνάρθρωση και έγινε ένα με αυτή. Είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον να εκριζωθεί αυτό το μόρφωμα από το κοινωνικό του ρόλο, χωρίς να πάρει μαζί τμήμα από το υπόβαθρο αυτό, να αποκαλύψει γυμνές τις αρθρώσεις της βαθιάς διαπλοκής και να τις εκθέσει σε κοινή θέα. Για να αποφευχθεί αυτό τα καθεστωτικά ΜΜΕ, πιθανώς εικάζω και τμήμα τουλάχιστον της δικαιοσύνης,  θα προσπαθήσουν να παίξουν το ρόλο του μικροχειρουργού των σχετικών αποκαλύψεων"
Φοβάμαι πως οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αρχική αυτή εκτίμηση

Σχόλια

Ο χρήστης J95 είπε…
Το ότι η ελληνική ακροδεξιά είναι απλά μια απεσταγμένη εκδοχή της ελληνικής εθνικής συνείδησης είναι γεγονός και από αυτήν την άποψη είναι πολύ λογικό να αισθάνεται ιδεολογικά συγγενές μαζί τους το δεξιότερο κομμάτι των ψηφοφόρων αυτού του κόμματος αλλά πρακτικά η ΝΔ δεν είχε κανένα απολύτως συμφέρον από την άνοδο της Χρυσής Αυγής (είναι το #1 κόμμα που χάνει κάθε ψήφο που πάει εκεί), η δε άποψη ότι τους χρειαζόντουσαν σαν πολιτοφυλακή προκειμένου δήθεν να καταστείλουν την αριστερή επαναστατικότητα σκοντάφτει πρώτον στο ότι ΛΟΛ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και δεύτερον στο ότι η ΧΑ σε ό,τι δεν είχε να κάνει με αμιγώς "εθνικά θέματα" (όπως τα αντιλαμβάνεται ο μέσος βλάκας λοχίας) ψήφιζε κάργα αντιμνημονιακά.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι Χρυσαυγίτες ήταν για τους Νεοδημοκράτες (ακριβέστερα για οποιονδήποτε μη αριστερό, μέσο Έλληνα με το μυαλό γαμημένο από τους εθνικούς μύθους) πάνω-κάτω ό,τι οι αντιεξουσιαστές για τους Συριζαίους: μια ακραία, αντισυστημικότατη εκδοχή της ιδεολογίας των πιο ακραίων από αυτούς, συμπαθείς ως σύμβολα, αλλά με τη συμπάθεια να είναι κυρίως προς τη μία κατεύθυνση, κατά τα άλλα όμως ο νεοναζί σιχαίνεται το νεοδημοκράτη πάνω-κάτω όσο ο αντάρτης πόλεων ή ο αντιεξουσιαστής τον αριστερό της αστικής τάξης.

Είναι τόσα και τέτοια τα περιστατικά της βίας στα οποία εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή, και συνέβησαν με τέτοια θεαματική αδράνεια (και συχνά συνδρομή) της αστυνομίας που μοιάζει απίθανο η θέση των ναζί στο απυρόβλητο να οφείλεται απλά και μόνο στις ακροδεξιές τάσεις μεγάλης μερίδας των εμπλεκομένων αστυνομικώ

Καθόλου απίθανο. Είναι η πιο φυσιολογική εξήγηση.

Αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι ότι όπως εσείς κάνετε να περνάει το δικό σας σε χώρους που έχετε σχετικά ισχυρή πλειοψηφία (π.χ. πανεπιστήμια), έτσι και η απέναντι πλευρά κάνει το ίδιο σε χώρους που ελέγχει η ίδια. Και οι δύο κάνετε ο καθένας τη δικιά του χούντα και τη δικιά του ανομία.

Απλώς αυτοί από τη φύση της ιδεολογίας τους έχουν την αστυνομία, το στρατό, το δικαστικό σώμα κλπ. Εσείς από τη φύση της ιδεολογίας σας έχετε τους εργαζόμενους στο σύστημα εκπαίδευσης (μοναδική κοινωνική κατηγορία που δεν βγαίνει ΠΟΤΕ από το εκπαιδευτικό σύστημα), τα εναλλακτικά καφενεία, τα ελεύθερα κάμπινγκ κλπ :)

ΦΥΣΙΚΑ και μπόρεσαν να κάνουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά μέχρι να ξεκινήσει το ξήλωμα. Και δεν είναι καν σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί εύκολα. Κανονικά κατά τη γνώμη μου μόνο με κανονική κατοχή και σοβαρό mindfuck για μια γενιά ξεριζώνονται τέτοιες αντιλήψεις από τον πληθυσμό, έτσι έγινε στη Γερμανία.
Ο χρήστης J95 είπε…
Το ότι η ελληνική ακροδεξιά είναι απλά μια απεσταγμένη εκδοχή της ελληνικής εθνικής συνείδησης είναι γεγονός και από αυτήν την άποψη είναι πολύ λογικό να αισθάνεται ιδεολογικά συγγενές μαζί τους το δεξιότερο κομμάτι των ψηφοφόρων αυτού του κόμματος αλλά πρακτικά η ΝΔ δεν είχε κανένα απολύτως συμφέρον από την άνοδο της Χρυσής Αυγής (είναι το #1 κόμμα που χάνει κάθε ψήφο που πάει εκεί), η δε άποψη ότι τους χρειαζόντουσαν σαν πολιτοφυλακή προκειμένου δήθεν να καταστείλουν την αριστερή επαναστατικότητα σκοντάφτει πρώτον στο ότι ΛΟΛ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και δεύτερον στο ότι η ΧΑ σε ό,τι δεν είχε να κάνει με αμιγώς "εθνικά θέματα" (όπως τα αντιλαμβάνεται ο μέσος βλάκας λοχίας) ψήφιζε κάργα αντιμνημονιακά.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι Χρυσαυγίτες ήταν για τους Νεοδημοκράτες (ακριβέστερα για οποιονδήποτε μη αριστερό, μέσο Έλληνα με το μυαλό γαμημένο από τους εθνικούς μύθους) πάνω-κάτω ό,τι οι αντιεξουσιαστές για τους Συριζαίους: μια ακραία, αντισυστημικότατη εκδοχή της ιδεολογίας των πιο ακραίων από αυτούς, συμπαθείς ως σύμβολα, αλλά με τη συμπάθεια να είναι κυρίως προς τη μία κατεύθυνση, κατά τα άλλα όμως ο νεοναζί σιχαίνεται το νεοδημοκράτη πάνω-κάτω όσο ο αντάρτης πόλεων ή ο αντιεξουσιαστής τον αριστερό της αστικής τάξης.

Είναι τόσα και τέτοια τα περιστατικά της βίας στα οποία εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή, και συνέβησαν με τέτοια θεαματική αδράνεια (και συχνά συνδρομή) της αστυνομίας που μοιάζει απίθανο η θέση των ναζί στο απυρόβλητο να οφείλεται απλά και μόνο στις ακροδεξιές τάσεις μεγάλης μερίδας των εμπλεκομένων αστυνομικώ

Καθόλου απίθανο. Είναι η πιο φυσιολογική εξήγηση.

Αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι ότι όπως εσείς κάνετε να περνάει το δικό σας σε χώρους που έχετε σχετικά ισχυρή πλειοψηφία (π.χ. πανεπιστήμια), έτσι και η απέναντι πλευρά κάνει το ίδιο σε χώρους που ελέγχει η ίδια. Και οι δύο κάνετε ο καθένας τη δικιά του χούντα και τη δικιά του ανομία.

Απλώς αυτοί από τη φύση της ιδεολογίας τους έχουν την αστυνομία, το στρατό, το δικαστικό σώμα κλπ. Εσείς από τη φύση της ιδεολογίας σας έχετε τους εργαζόμενους στο σύστημα εκπαίδευσης (μοναδική κοινωνική κατηγορία που δεν βγαίνει ΠΟΤΕ από το εκπαιδευτικό σύστημα), τα εναλλακτικά καφενεία, τα ελεύθερα κάμπινγκ κλπ :)

They mean business.

ΦΥΣΙΚΑ και μπόρεσαν να κάνουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά μέχρι να ξεκινήσει το ξήλωμα. Και δεν είναι καν σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί εύκολα. Κανονικά κατά τη γνώμη μου μόνο με κανονική κατοχή και σοβαρό mindfuck για μια γενιά ξεριζώνονται τέτοιες αντιλήψεις από τον πληθυσμό, έτσι έγινε στη Γερμανία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Ζωνιανά

Την ώρα του φονικού