Συζήτηση: Εναντίον Όλων: Η απειλή της νεοναζιστικής εξάπλωσης

Αύριο θα έχω την χαρά και την τιμή να μιλήσω στη συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Κωστή Παπαϊωάννου "Τα καθαρά χέρια της Χρυσής Αυγής" για την άνοδο του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Όποιος ή όποια θέλει, ευπρόσδεκτοι! Παραθέτω την πρόσκληση:

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν σε συζήτηση
με αφορμή το βιβλίο του Κωστή Παπαϊωάννου

ΤΑ «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ» ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας

την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, στις 7 μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Λίγους μήνες μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας και τις προφυλακίσεις ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο δημόσιος διάλογος έχει απομακρυνθεί από το νεοναζιστικό φαινόμενο. Την ίδια ώρα, η δημοσκοπική αποτύπωση του ναζιστικού μορφώματος παραμένει πολύ υψηλή.
Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις ρίζες του φαινομένου και τη σχέση αντιπροσώπευσης που έχει οικοδομηθεί με τμήμα του κοινωνικού σώματος. Θα διερευνήσουν αποτυπώσεις των ιδεών περί εθνοφυλετικής καθαρότητας στον λόγο και τα έργα του πολιτικού προσωπικού και ίχνη της διάχυσης αυτών των ιδεών σε άλλα πεδία του δημόσιου χώρου. Στη συζήτηση θα εξεταστούν οι προοπτικές του ελληνικού νεοναζισμού λίγους μήνες πριν από τις εκλογές που μπορεί να σηματοδοτήσουν  μια ακροδεξιά, ξενοφοβική αντιευρωπαϊκή στροφή ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Θα μιλήσουν οι bloggers
Απόστολος Φωτιάδης, δημοσιογράφος (apostolisfotiadis.wordpress.com)
Μιχάλης Παναγιωτάκης, δημοσιογράφος-webmaster στην εφημερίδα ΑΥΓΗ
Σπύρος Παπαδόπουλος (tovytio.wordpress.com/)
Κωνσταντίνος Πουλής, συγγραφέας (pouliskonstantinos.blogspot.gr)

Συντονίζει ο Κωστής Παπαϊωάννου.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής
«Αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετούν έτσι, αλλά είναι καθαρά χέρια. Δεν είναι βρόμικα, δεν έχουν κλέψει».
Όταν ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής είπε αυτά τα λόγια χαιρετώντας φασιστικά, όλοι στάθηκαν στην απροσχημάτιστη παραδοχή της φασιστικής του ταυτότητας. Λίγοι επισήμαναν πως το «ακόμα και φασίστες ή νεοναζί, αλλά πάντως καθαροί και έντιμοι» αποτελεί κεντρικό άξονα επικοινωνίας της Χρυσής Αυγής. Η καθαρότητα αποτελεί κομβικό σημείο στην πρόσληψη του ναζιστικού φαινομένου γενικά, και του ελληνικού νεοναζισμού ειδικά∙ διατρέχει κάθε πτυχή του λόγου και της πράξης του.

Το βιβλίο αυτό εξετάζει: τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής ως «εθνικού απολυμαντικού», παρακολουθώντας την εκρηκτική πορεία ανόδου μέχρι τις συλλήψεις του αρχηγού και στελεχών της∙ την καθολική επέκταση του νεοναζισμού που επιχειρεί να μην αφήσει καμιά γωνιά του δημόσιου βίου ανέλεγκτη και «ύποπτα ακάθαρτη»∙ τα επικίνδυνα «λοιμώδη νοσήματα» στην εκπαίδευση, την τέχνη, τη διανόηση∙ τους στόχους της εκκαθάρισης και τη βίαιη τελετουργία των ταγμάτων εφόδου∙ την ώσμωση των νεοναζί με την αστυνομία∙ την επέκταση στον δημόσιο χώρο με πρακτικές Μαφίας. Με λίγα λόγια, σκιαγραφείται ο διάχυτος εκφασισμός του κοινωνικού σώματος και η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας  από μέλη του πολιτικού προσωπικού. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2006 και διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Συμμετείχε στην ίδρυση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και διατηρεί το blog www.antiphono.wordpress.com. Εργάζεται ως φιλόλογος στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση