Στοιχεία για ένα μελλοντικό ειδικό δικαστήριο


Περιέγραφε ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, γνωστός Αμερικανός προοδευτικός οικονομολόγος και γιος διάσημου προοδευτικού οικονομολόγου, τον Ιούνιο του 2010 την συνάντηση του Γεωργιου Α. Παπανδρέου του και "Λεφτά Υπάρχουν" αποκαλούμενου, με τα κοράκια του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ πριν υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο:
"Η Ελληνική κυβέρνηση οργάνωσε μια συνάντηση ειδικών συμβούλων τον Ιανουάριο [του 2010 σημ.]. Ένας άνθρωπος του ΔΝΤ είπε ευθέως στον Έλληνα πρωθυπουργό πως ο μόνος δρόμος διαφυγής ήταν η διάλυση του Ελληνικού κράτους-πρόνοιας. Ένας άλλος από τον ΟΟΣΑ, πρότεινε ένα τεστ: όταν όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των υποστηρικτών σου είναι εξοργισμένοι, είπε, θα ξέρεις πως έχεις κάνει αρκετά...
Ο Γκαλμπρέιθ εξηγεί μετά για ποιο λόγο τα προτεινόμενα από ΔΝΤ και ΟΟΣΑ και εφαρμοσθέντα δεν έχουν καμία ελπίδα επιτυχίας, και έχει φυσικά δικαιωθεί απόλυτα. Άρα ο ΓΑΠ είχε ειδοποιηθεί για το πού οδηγούσε ο δρόμος που ακολούθησε και παρόλα αυτά προχώρησε σε αυτόν.

Φαίνεται όμως πως αρχικά υπολόγιζε πως θα του σκάσει η οικονομία κάπως αργότερα αφού, σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα, από το Wikileaks, τηλεγραφήματα, στις 9 Οκτωβρίου του 2009 είχε την ακόλουθη συζήτηση, όπως την μετέφερε τρεις μέρες αργότερα στον Στρόουμπ Τάλμποτ του Ινστιτούτου Brooking και στον Αμερικανό πρέσβη:

[Ο Παπανδρέου] είπε στον Ερντογάν πως χρειαζόταν να κινηθούν γρήγορα [για την διευθέτηση ελληνοτουρκικών ζητημάτων] για να επιτύχουν κάτι, καθώς πίστευε πως είχε 12 με 18 μήνες για να επιτευχθεί κάτι, δεδομένης της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, που είναι πιθανόν να δέσει τα χέρια του πολιτικά καθώς θα δυσκολεύουν τα πράγματα
Ένας μελλοντικός συνήγορος υπεράσπισης παίζοντας το χαρτί της αγνής κυβερνητικής αβελτηρίας θα παρατηρούσε πως σε επίσκεψη όμως του Χάρη Παμπούκη στην Αμερικανική Πρεσβεία την 1η Φεβρουαρίου του 2009, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού έμοιαζε ακόμα σχετικά χαλαρός:
"Ο Παμπούκης μας είπε πως η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά για την αντιμετώπιση χρονιζόντων δομικών μεταρρυθμίσεων καθώς αντιμετωπίζει την χρηματοοικονομική κρίση. Ψάχνει γαι μακροπρόθεσμες λύσεις, όχι άμεσες όπως ψάχνουν συνήθως οι αγορές. Είπε πως αναγνωρίζουν πως ό,τι συμβεί στην Ελελάδα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρωζώνη και δεν είχε αμφιβολία ότι υπήρχαν κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές"
 ... και μετά τους είπε για το e-gov και τα υπόλοιπα! Ενώ τελικά λέει "Εμείς δημιουργήσαμε αυτό το χάλι, και εμείς θα το λύσουμε με τον Ελληνικό τρόπο...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση