Die Linke: Εύλογες διαπιστώσεις. Εύλογες προτάσεις

Mεταφρασμένη σε αγγλικά+ελληνικά, η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε το Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Αποσπάσματα

"...Για να υπάρξει δυνατότητα για τις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση να βγουν από τη δίνη του χρέους και να αποτραπεί η εξάπλωση της ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, απαιτούνται μέτρα για μια κοινωνικο-οικολογική ανάπτυξη της οικονομίας. Οι στρατηγικές που ακολουθούνται σήμερα σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης στο πλαίσιο του λεγόμενου πακέτου των 6 και του συμφώνου για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση Euro-Plus είναι εντελώς ακατάλληλα για τον σκοπό αυτόν: Τα μονοσήμαντα μέτρα που αποσκοπούν στη "δημοσιονομική πειθαρχία" και την "προώθηση της ανταγωνιστικότητας", δηλ. σε περαιτέρω προγράμματα περικοπών και έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, έχουν φιλοκυκλικό αποτέλεσμα. Περιορίζουν τα περιθώρια διαμόρφωσης της  οικονομικής πολιτικής των κρατών και τους στερούν τη δυνατότητα να τονώσουν την οικονομία με δημόσια προγράμματα επενδύσεων. Έχουν έτσι καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες λόγω της αύξησης της ανεργίας και της επισφαλούς απασχόλησης, της αυξανόμενης πίεσης σε μισθούς και συντάξεις, της όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας. Η μείωση των φορολογικών εσόδων θα οδηγήσει τα δημόσια χρέη σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη. Συνολικά, οι στρατηγικές αυτές, λόγω των επιπτώσεών τους στην εσωτερική ζήτηση, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε εξάπλωση της ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τον οικονομικό διχασμό στην ΕΕ. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης στις χώρες με πλεονάσματα του εξωτερικού εμπορίου..."

"...Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν επιτυγχάνεται με την εφαρμογή λιτότητας μέχρι του σημείου εξάντλησης του δημόσιου τομέα, ενώ οι τράπεζες, οι δημοσιονομικοί επενδυτές, οι εκατομμυριούχοι και άλλοι κερδοσκόποι της παρούσας κρίσης παραμένουν αλώβητοι από τα βάρη της κρίσης. Όλα τα μέτρα για την αύξηση της "οικονομικής και δημοσιονομικής σύγκλισης" (όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ), τα οποία πρόκειται να συζητηθούν στην επικείμενη σύνοδο, θα πρέπει επομένως να έχουν ως στόχο να αποκαταστήσουν τη φορολογική δικαιοσύνη σε όλη την ΕΕ μέσω της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και των (κεφαλαιακών) εσόδων καθώς και να κλείσουν τα παραθυράκια στη φορολογία..."

"Η οικονομική, χρηματοπιστωτική κρίση και κρίση δημοκρατίας στην ΕΕ, καθιστά σαφές ότι η ΕΕ δεν έχει μέλλον με την μορφή που περιγράφεται από την διατύπωση της συνθήκης της Λισαβόνας – παρά τη ζέση με την οποία χαιρετίστηκε η υιοθέτησή της"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση