Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Die Linke: Εύλογες διαπιστώσεις. Εύλογες προτάσεις

Mεταφρασμένη σε αγγλικά+ελληνικά, η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε το Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Αποσπάσματα

"...Για να υπάρξει δυνατότητα για τις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση να βγουν από τη δίνη του χρέους και να αποτραπεί η εξάπλωση της ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, απαιτούνται μέτρα για μια κοινωνικο-οικολογική ανάπτυξη της οικονομίας. Οι στρατηγικές που ακολουθούνται σήμερα σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης στο πλαίσιο του λεγόμενου πακέτου των 6 και του συμφώνου για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση Euro-Plus είναι εντελώς ακατάλληλα για τον σκοπό αυτόν: Τα μονοσήμαντα μέτρα που αποσκοπούν στη "δημοσιονομική πειθαρχία" και την "προώθηση της ανταγωνιστικότητας", δηλ. σε περαιτέρω προγράμματα περικοπών και έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, έχουν φιλοκυκλικό αποτέλεσμα. Περιορίζουν τα περιθώρια διαμόρφωσης της  οικονομικής πολιτικής των κρατών και τους στερούν τη δυνατότητα να τονώσουν την οικονομία με δημόσια προγράμματα επενδύσεων. Έχουν έτσι καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες λόγω της αύξησης της ανεργίας και της επισφαλούς απασχόλησης, της αυξανόμενης πίεσης σε μισθούς και συντάξεις, της όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας. Η μείωση των φορολογικών εσόδων θα οδηγήσει τα δημόσια χρέη σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη. Συνολικά, οι στρατηγικές αυτές, λόγω των επιπτώσεών τους στην εσωτερική ζήτηση, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε εξάπλωση της ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τον οικονομικό διχασμό στην ΕΕ. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης στις χώρες με πλεονάσματα του εξωτερικού εμπορίου..."

"...Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν επιτυγχάνεται με την εφαρμογή λιτότητας μέχρι του σημείου εξάντλησης του δημόσιου τομέα, ενώ οι τράπεζες, οι δημοσιονομικοί επενδυτές, οι εκατομμυριούχοι και άλλοι κερδοσκόποι της παρούσας κρίσης παραμένουν αλώβητοι από τα βάρη της κρίσης. Όλα τα μέτρα για την αύξηση της "οικονομικής και δημοσιονομικής σύγκλισης" (όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ), τα οποία πρόκειται να συζητηθούν στην επικείμενη σύνοδο, θα πρέπει επομένως να έχουν ως στόχο να αποκαταστήσουν τη φορολογική δικαιοσύνη σε όλη την ΕΕ μέσω της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και των (κεφαλαιακών) εσόδων καθώς και να κλείσουν τα παραθυράκια στη φορολογία..."

"Η οικονομική, χρηματοπιστωτική κρίση και κρίση δημοκρατίας στην ΕΕ, καθιστά σαφές ότι η ΕΕ δεν έχει μέλλον με την μορφή που περιγράφεται από την διατύπωση της συνθήκης της Λισαβόνας – παρά τη ζέση με την οποία χαιρετίστηκε η υιοθέτησή της"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …