Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαρξισμός για τις περιστάσεις

- Όταν ο Καπιταλισμός φτάνει στο χτένι: ο Martin Wolf Rick Wolff (ευχαριστήρια στον maikwl για την επισήμανση του λάθους!) μιλάει για την κρίση, την αμερικανική οικονομία και τον κομμουνισμό των start ups!Ο Βαλερστάιν περί παγκόσμιας ύφεσης, ο Tabb για τις "Τέσσερις κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος, ο Podur για τα "χρηματοοικονομικά εργαλεία".
- Η Sequoia Capital, αναλύει την κατάσταση - εικονογραφώντας περίπου τον Wolf (στην αρχή - και αυτά τα γραφήματα με το excess capacity; ύποπτα).- Ο Emir Sader προειδοποιεί:

...Με τις θεωρίες μας περί του αντικειμενικού και ίσως του καταληκτικού χαρακτήρα του καπιταλισμού επιβεβαιωμένες, εμείς οι αριστεροί χαμογελούμε, τρίβοντας τα χέρια μας, ανυπόμονα περιμένοντας τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες των κρίσεων.

Θα έπρεπε; Ή ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε την νέα αυτή κρίση με αριστερές εναλλακτικές λύσεις; Όχι απλά με θεωρίες, αλλά με την κοινωνική, πολιτική και ιδεολογική δύναμη να διεκδικήσουμε την ηγεμονία μέσα στην κρίση. Είμαστε έτοιμοι να αναρωτηθούμε αν τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις δεν θα σημαίνουν περισσότερη ταλαιπωρία για τους φτωχούς, περισσότερη απελπισία, εγκατάλειψη, ανεργία και επισφαλής εργασία, χωρίς ο κόσμος να μπορεί να δει εναλλακτικές λύσεις;

... Κάθε κρίση που η Αριστερά αντιμετωπίζει τρίβοντας τα χέρια της με χαιρεκακία, την αφήνει περισσότερο ηττημένη από πριν, γιατί μια τέτοια αριστερά αρκείται να αναστοχάζεται τις τελευταίες ημέρες της καπιταλιστικής Πομπηίας, η οποία όμως επιμένει και επιβιώνει χάρη στην απουσία εναλλακτικών λύσεων, θεωρητικών και πολιτικών, από την Αριστερά, την ίδια αυτή Αριστερά που μοιάζει να πιστεύει πως κάποτε τελικά, κάποια μέρα, σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, οι λαοί του κόσμου θα πειστούν από την αποκαλυπτική της θεωρία, χωρίς να χρειαστεί να κάνει την θεωρία της πραγματική σαν οικονομική, πολιτική και ιδεολογική δύναμη...


- Ο Andrew Lahde, ο Διαχειριστής Hedge Fund που έβγαλε ένα σκασμό λεφτά ποντάροντας στην "ηλιθιότητα της αριστοκρατίας", τα βρόντηξε, διακηρύσσοντας την εβδομάδα εργασίας των μηδέν ωρών - και συμβουλεύει "πίνετε μπάφους" και "μια φορά μονάχα ζούμε".

Ενημέρωση: Η αγιοποίηση του Αγ. Ανδρέα του Lahde

- Δεν έχουν κανένα λόγο να πηδήσουν:...τα πήραν όλα και έφυγαν. Σύμφωνα με την Guardian:

Οι εργαζόμενοι στον χρηματοοικονομικό τομέα των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street πρόκειται να λάβουν συμφωνημένες πληρωμές ύψους πάνω από 70 δισ. δολάρια, σημαντικό κομμάτι από τις οποίες θα δοθούν σε μορφή προαιρετικών μπόνους, για την δουλειά τους φέτος - παρότι έσπρωξαν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα στην χειρότερή του κρίση από το κραχ του 1929...


Στην Μόργκαν Στάνλεϋ έχουν λαβείν περισσότερα από την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σήμερα, ενώ στην Citibank παίρνουν αυξήσεις από πέρυσι. Η Λήμαν λίγο πριν φουντάρει είχε προβλέψει να δώσει περί τα 6 δισ. στο στελεχικό της δυναμικό. Αξιοκρατία. Πάντα αξιοκρατία. Γι'΄αυτό παίρνουν τόσα λεφτά, για την αξία τους.

- Bela Lugosi is dead?vs.Η πτώση του γορίλα (σε ένα στρώμα από 350 εκατομμύρια δολάρια)

Σχόλια

Ο χρήστης Ο Λύκος της Στέππας είπε…
"The Heist of the Century" είναι μάλλον ο πιο εύγλωττος σχετικός τίτλος που είδα τελευταία. Eίναι από κείμενο στο τρέχον τεύχος του CounterPunch (δεν είναι online ακόμα, οπότε αντ' αυτού για δες εδώ).
Ο χρήστης maikwl είπε…
Μάλλον για ένα Wolff έγραφες, αλλά άλλον ανέφερες :) (http://www.ft.com/comment/columnists/martinwolf)

Από όσους οικονομολόγους έχουν γράψει/μιλήσει εκτενώς μέχρι σήμερα προσωπικά με εκφράζει ο Arrow με την αναφορά του στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα του συστήματος: "... the root is this conflict between the genuine social value of increased variety and spread of risk-bearing securities and the limits imposed by the growing difficulty of understanding the underlying risks imposed by growing complexity."
(http://economistsview.typepad.com/economistsview/2008/10/arrow-crisis-a.html)
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
Και για τους γαλλόφωνους, να προσθέσω στη συλλογή λινκς του σφου, το πρόσφατο
κείμενο του Μπαντιού στη Μοντ.
Ο χρήστης thas είπε…
Δεν έβαλες ένα λινκ εκεί πέρα, να μαθαίνει η νεολαία. Ύμνος.
Ο χρήστης Nicholas Perdikares είπε…
Φίλοι bloggers, καλημέρα

Μπορεί και να με γνωρίζετε. Είμαι ο Νικόλας Περδικάρης. Φίλος του Αρκούδου και παλιός blogger. Γράφω αυτό το σημείωμα γιατί θα ήθελα να σε προσκαλέσω, την Τρίτη 21/10/08 στην ομιλία του Dan Gilmor, δημοσιογράφου και συγγραφέα του βιβλίου “We the Media”. Η εκδήλωση, με θέμα τα blogs ως εναλλακτικά και ανατρεπτικά μέσα ενημέρωσης, θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (www.ianos.gr), στις 14:00 μ.μ., με τη βοήθεια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ). Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε κάποιους bloggers που σχολιάζουν την επικαιρότητα να συμμετέχουν σε ένα ευχάριστο διάλογο και να μας μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες. Εγώ θα είμαι σίγουρα εκεί και ίσως και ο Αρκούδος. Παρακαλώ, επικοινωνήστε μαζί μου στο perdikarisn@gmail.com για να μάθω αν θα σας έχουμε τελικά μαζί μας.

Φιλικά

Νικόλας

www.disabled-stories.blogspot.com
Ο χρήστης bhoy είπε…
2 παρακλήσεις...

1/ Κατανοώ πως είσαι/είστε άτομα που πήζουνε πέραν του 8ώρου και πώς το ότι βρίσκεις/βρίσκετε όλα αυτά,είναι διάθεση χρόνου.Αλλά για ανθρώπους που δεν έχουν την απόλυτη ακαδημαϊκή γνωση,θα ήταν ευχής έργο αν τα κείμενα αυτά κάποια στιγμή μπορούσαν να μεταφραστούν.Έστω μια κοοπερατίβα μεταφράσεων να μπορούσε να στηθεί (;)

2/ Ολίγον τί trendy,αλλά υπάρχει η δυνατότητα να ενσωματώσεις στα κείμενά σου και λειτουργία προσθήκης στο facebook;Έχει ουκ ολίγες αδυναμίες,αλλά έχει κι αυτό το θετικό.Να πατάς το κουμπάκι και να ενσωματώνεις το κείμενο που θες στο προφίλ.

Συγνώμη για την "γκρίνια",αλλά το ιστολόγιο είναι εκπληκτικό κα μπορεί να σταθεί απαραίτητο σε ανθρώπους με έλλειψη γνώσεων.
Ο χρήστης talos είπε…
Έχω σκιστεί να διαβάζω σχόλια για τον Martin Wolf στη European Tribune και μπέρδεψα τον σ. Wolff με τον (σοσιαλμανή πλέον ;-) ) Martin Wolf. Ευχαριστώ για την διόρθωση!

Λύκε και Μαύρο Πρόβατο, ευχαριστώ για τις παραπομπές. Μπαντιού τώρα και για αγγλόφωνους.

Thas: παράλειψή μου, θεώρησα την παραπομπή αυτονόητη. Αλλά οι νέοι της σήμερον αγνοούν τα θεμελιώδη...

Bhoy: Καταρχάς ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αν γίνει κάποια προσπάθεια μετάφρασης τέτοιων κειμένων (π.χ. υπότιτλοι για τον Wolff) είμαι μέσα κατά το δυνατόν - αλλά όπως είπες τελειώνουμε το 8ωρο και εδώ γράφουμε τρώγοντας από τον ύπνο μας, το οποίο σημαίνει ότι μόνος μου δεν δύναμαι!

Για το facebook: κοίτα εγώ έχω φύγει από το facebook και έχω βροντήξει την πόρτα (ειλικρινά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στα στελέχη του, με την πληροφορία που τους δίνω και γενικότερα πήγα, είδα και απήλθα βαριεστημένος). Αν όμως μου υποδείξει κάποιος κάτι που μπορώ να κάνω για να συνδέομαι με το εργαλείο αυτό του διαβόλου, (γιατί εγώ δεν θα ψάξω) δεν έχω πρόβλημα να παράσχω όσο περνά από το χέρι μου οιαδήποτε διευκόλυνση προς τους αναγνώστες του παρόντος.

Επίσης: ο Κάστρο σπάει πλάκα με την κατάσταση...
Ο χρήστης bhoy είπε…
Για facebook-myspace και λοιπά,υπάρχει ένα κουμπί ---> http://www.addthis.com/bookmark.php


Kατά τα άλλα,η παράκληση σχετικά με τις μεταφράσεις των παραπομών και παραθεμάτων πάει και στους σχολιαστές/ιστολόγους...
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
Και ο Σαμίρ Αμίν (πάλι για γαλλόφωνους...)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …