Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στοιχεία για την εκτίμηση του [d(zeitgeist)/dt ](Φθινόπωρο 2008), ενός πολύ μεγάλου αριθμούΑπόφαση 5ου Συνέδριου του ΣΥΝ [pdf], Φεβρουάριος 2008:
"Απαιτούνται βαθιές δημοκρατικές τομές στο κρατικό μηχανισμό, ώστε ο δημόσιος τομέας να αποκτήσει ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο στη λειτουργία της οικονομίας υπό απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, απαιτείται η διαρκώς μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων ώστε ο κοινωνικός έλεγχος να καθίσταται ουσιαστικότερος και αποτελεσματικότερος. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να επανέλθουν ή να παραμείνουν στον έλεγχο του δημοσίου όλοι οι τομείς στρατηγικού χαρακτήρα (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, διαχείριση υδάτινων πόρων, υποδομές, λιμάνια κλπ) και να αποκτήσουν ένα κοινωνικό κι αναπτυξιακό προσανατολισμό με όρους δημοσίου συμφέροντος"


Άρθρο άποψης του Ρίτσαρντ Σένετ, στους Financial Times (μάλλον θα το βρείτε πλέον μόνο σαν teaser πίσω από συνδρομή, παραθέτω μερικά αποσπάσματα):

Μπαίνουμε σε μια περίοδο χρηματοοικονομικού σοσιαλισμού, και με αυτό εννοώ πως η κυβέρνηση εξαγοράζει εταιρείες που δεν μπορούν να επιβιώσουν στην ελεύθερη αγορά - την Fannie Mae και την Freddie Mac, η ένεση 700 δις δολαρίων στις ΗΠΑ, η Northern Rock και η Bradford and Bingley in the UK. Οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν αυτού του είδους τον χρηματοοικονομικό σοσιαλισμό ως μέτρο έκτακτης ανάγκης - και σαν κάτι κακό. Για μένα είναι καλό. Μάλιστα η δημόσια ιδιοκτησία πρέπει να επεκταθεί από τον χρηματοοικονομικό κλάδο στον κατασκευαστικό κλάδο και στον κλάδο των υπηρεσιών...

... [Η δημόσια ιδιοκτησία είναι μια καλή ιδέα] κατά την άποψή μου, άπαξ και καταπιούμε ένα μεγάλο και πικρό χάπι. Στην σημερινή μας κατάσταση η δυτική οικονομία δεν είναι αυτοσυντηρούμενη. Η ιδιωτική ιδιοκτησία όπως την ξέρουμε είναι ένα κακοσχεδιασμένο και άτσαλο μηχάνημα και αν δεν κάνουμε κάτι θα μειώσει τις ευκαιρίες και θα υποβαθμίσει τις ζωές του εργατικού της δυναμικού...

... Για να διατηρήσουμε τον κόσμο στην εργασία του, πρέπει να δεχθούμε πως η μόνιμη κρατική υποστήριξη του χωλαίνοντα παραγωγικού μας τομέα είναι απαραίτητη. Η πλήρης απασχόληση είναι σημαντικότερη για τις κοινωνίες μας από ότι η αποδοτική κερδοφορία. Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο να το αποδεχθείτε, σκεφτείτε τις εναλλακτικές λύσεις: το κράτος μπορεί να βάλει τα λεφτά του είτε σε επιδόματα ανεργίας ή σε δουλειές - δουλειές που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με αμιγώς επιχειρηματικούς όρους...


Έτσι στις 7 Οκτωβρίου του 2008, συνέβη οι Financial Times να δημοσιεύουν ένα άρθρο καθηγητή του LSE, το οποίο βρίσκεται στα αριστερά των οικονομικών προτάσεων του ΣΥΝ, ζητώντας όχι μόνο την κρατικοποίηση τον δημόσιο έλεγχο των "στρατηγικών τομέων" της οικονομίας, αλλά την κρατικοποίηση των περισσότερων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, λέγοντας πως η ευτυχία και η ικανοποίηση των ανθρώπων είναι υπέρτερη αξία από την κερδοφορία και την επιχειρηματικότητα και θα πρέπει να διαφυλαχθεί η πρώτη σε βάρος της δεύτερης. Πέρα από τις ανησυχίες που μου προξενεί το γεγονός ως εν δυνάμει οιωνός για την συντέλεια του κόσμου, οφείλω να διαπιστώσω ότι έρχονται τρελά κοσμοθεωρητικά πανηγύρια και οι ακλόνητες "κυβερνητικές" βεβαιότητες θα απειληθούν από μέχρι πρότινος θεωρούμενες αιθεροβασίες.

Να προλάβω ενστάσεις ότι ο σ. Σένετ είναι σοσιαλιστής και ότι δεν είναι παρά μία (μη-τυπική) άποψη που δημοσιεύεται σε ένα έντυπο που δεν υιοθετεί αυτά που λέγονται. Πράγματι, αλλά το απροσδόκητο στην περίπτωση αυτή είναι πως (από όσο ξέρω για πρώτη φορά στην ιστορία τους - διορθώστε με) οι Financial Times δημοσιεύουν άρθρο το οποίο καλεί στην άμεση κρατικοποίηση των βασικότερων κλάδων της βιομηχανίας. Είναι σαν ο "Πρωταθλητής" να δημοσιεύσει άρθρο που να εξυμνεί την απόδοση και την ανωτερότητα της ομάδας του Παναθηναϊκού, σαν η Ζωή να εκδόσει βιβλίο που εξυμνεί τα καλά της αθεΐας. Είμαστε άλλωστε στην περίοδο εκείνη της ιστορίας κατά την οποία ο αρχηγός των Τόριδων λέει το αμίμητο: "I have never believed in just laissez-faire".

Sure you didn't...

Σχόλια

Ο χρήστης Darthiir the Abban είπε…
"Της προβληματικής" γίνετ' εδώ μέσα :p
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
χμμμμ... να πανηγυρίζει κανείς που ο Σένετ είναι αριστερά του Συν, ή να αισχύνεται, που ο Συν είναι δεξιά του Σένετ;;;
Ο χρήστης salvatore1789 είπε…
Η λογική του laissez-faire, laissez-passer βασίστηκε πάνω στην γενική κατακραυγή για το κρατικό μονοπώλιο στις αγορές της γαλλικής απολυταρχίας του 18ου αιώνα. Δυό αιώνες μετά η ελέυθερη αγορά έχει προχωρήσει την ζωή μας τόσα βήματα μπροστά όσα δεν έκανε ο άνθρωπος σε 800.000 χρόνια απο την εμφάνισή του στον πλανήτη, ή σε 10.000 χρόνια από την εμφάνιση του πολιτισμού.
Αν μη τι άλλο η επανάκαμψη του δημοκρατικού (πλέον) κράτους ως ισότιμου παίχτη των αγορών είναι η εκδίκηση της ιστορίας. Ελπίζω όμως η πολιτική οριμότητα που απέκτησε το κράτος αυτά τα χρόνια να αξίζει το φετινό αιματοκύλισμα.
Οψόμεθα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …