Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλλιτεχνικό μήνυμα δημόσιας ενημέρωσης

Διακόπτω την ομαλή ροή του ιστολογίου αυτού, για να μεταδόσω μια έκτακτη ανακοίνωση που αφορά ένα μεγάλο μέρος των εν Ελλάδι τραγουδιστών, συνθετών κ.τ.τ.

Ο Φρεντ Βίλχελμς, αμερικάνος δικηγόρος μουσικών και συνθετών, σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό Counterpunch, αποκαλύπτει το εξής μίνι-σκάνδαλο που έχει και Ελληνικό ενδιαφέρον - όπως το δημοσιοποίησε σε σχετικό μήνυμά του προς κάθε ενδιαφερόμενο:

Η SoundExchange είναι η οντότητα που συλλέγει και διανέμει τα ποσά των καταβολών για πνευματικά δικαιώματα από την ψηφιακή διανομή της μουσικής. Αυτό περιλαμβάνει πνευματικά δικαιώματα από εκπομπές στο διαδίκτυο (streaming όχι download) και δορυφορικές ραδιοφωνικές υπηρεσίες. Τα ποσά αυτά είναι πληρωτέα από την 1η Φεβρουαρίου 1996. Αν η μουσική σας έχει παιχτεί στο διαδίκτυο από την ημερομηνία εκείνη και μετά, διακιούστε ενός μεριδίου από τα δικαιώματα.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2006, οποιαδήποτε ποσά σχετικά με τέτοια δικαιώματα δεν έχουν ζητηθεί από τους καλλιτέχνες για μεταδόσεις μέχρι και τον Μάρτιο του 2000, δεν θα μπορούν να ζητηθούν πλέον.

Αν εσείς ως άτομο ή σαν μέλος συγκροτήματος δεν έχετε εγγραφεί στην SoundExchange μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2006,θα χάσετε ότι ποσά σας αντιστοιχούν από δικαιώματα πριν τις 31 Μαρτίου του 2006.

Υπάρχουν χιλιάδες ταυτοποιημένοι καλλιτέχνες που θα χάσουν τα δικαιώματά τους αν δεν δράσουν πριν την τελική ημερομηνία. Η SoundExchange έχει συντάξει κατάλογο αυτών των "μη-ευρεθέντων" καλλιτεχνών στον ιστοχώρο της:

http://63.236.111.137/jsp/unpaidArtistList.jsp

Διαβάστε προσεκτικά την λίστα. Αν αναφέρεστε σε αυτήν, ακολουθήστε τις οδηγίες για σύνταξη αξίωσης πληρωμής.Δεν κοστίζει τίποτα και δεν παίρνει πολύ χρόνο. Αν εγγραφείτε τώρα θα λάβετε τα ποσά από πνευματικά δικαιώματα που δικαιούστε και αυτόματα όποια μελλοντικά...

Τα λεφτά αυτά ανήκουν στους καλλιτέχνες που βοήθησαν να δημιουργήσουν την μουσική.


Το ζήτημα είναι ότι υποτίθεται ότι η SoundExchange "έψαξε" να βρει τους καλλιτέχνες αυτούς - αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν ζητηθούν, τα λεφτά αυτά παραμένουν στα χέρια της SoundExchange οπότε κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει (όπως και ο Βίλχελμς) την "ένταση" αυτής της αναζήτησης.

Όπως και να έχει. η εταιρεία αυτή έχει συλλέξει σύμφωνα με τον κατάλογο που παρατίθεται δικαιώματα εκ μέρους ενός απίστευτα μεγάλου μέρους του Ελληνικού τραγουδιού, διαφόρων ειδών (π.χ. από τους Πυξ Λαξ μέχρι την Πόλυ Πάνου και την Τζένη Βάνου, μέχρι τον Γιάλλη Μαρκόπουλο, μέχρι τον Νότη και τον Καρβέλα). Ενδεικτικά, στο γράμμα Α για παράδειγμα, υπάρχουν τα παρακάτω Ελληνικά ονόματα:
AGGELOS DIONYSIOU (και ANGELOS DIONISIOU, AYYELOS DIONISIOU), ALEC R. CONSTANDINOS, ALEKA KANELLIDOU,ALEXANDROS DIMAS, ALEXANDROS KATZIS, ALEXIA, ANDREAS BASIOS, ANDREAS MIKROUTSIKOS, ANIZELA DIMITRIOU (και ANTGELA DIMITRIOU, ANTZELA DIMITRIOU), ANNA VISSI, ANTIPAS, ANTONI VARDIS (ANTONIS BARDIS), ANTONIS KALOYIANNIS...

Γενικά πρέπει να υπάρχουν συνολικά πάνω από 100 Ελληνικά ονόματα....

Το πόσο σκληρά ψάξανε φαίνεται από το ότι υπάρχουν στον κατάλογο ονόματα όπως Public Enemy και Public Image ltd. Τους οποίους υποψιάζομαι μπορώ να βρω προσωπικά σε λιγότερο από μισή ώρα...

Τέλος πάντων, δεν ξέρω τι γίνεται με δικαιώματα μη-αμερικάνων (αλλά αυτά είναι δικαιώματα που έχουν ήδη συλλέξει για τους καλλιτέχνες αυτούς και τα κρατάνε), τι παίζει με την ΑΕΠΙ π.χ. και δεν ξέρω για πόσα δολάρια μιλάμε, αλλά και τεν ντόλαρς να είναι που λέει ο λόγος, για ποιον λόγο να τα κρατά το ψυχοπαίδι της RIAA και να μην τα πιει ο Νότης καφέδες;

Για περισσότερα δείτε το site της SoundExchange (FAQ)

Αν γνωρίζετε από πρώτο ή δεύτερο χέρι όποιονδήποτε ή όποιαδήποτε στην λίστα, ή συγγενείς τους, για μπείτε στον κόπο να τους ειδοποιήσετε και αφήστε κανένα σχόλιο (ή email) αν μάθετε/ξέρετε κάτι παραπάνω.

Σχόλια

Ο χρήστης J95 είπε…
Ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί με τους NoFX:Kick back watch it crumble
See the drowning, watch the fall
I feel just terrible about it
That's sarcasm, let it burn

I'm gonna make a toast when it falls apart
I'm gonna raise my glass above my heart
Then someone shouts "That's what they get!"

For all the years of hit and run
For all the piss broke bands on VH1
Where did all, their money go?
Don't we all know

Parasitic music industry
As it destroys itself
We'll show them how it's supposed to be

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …