Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Γερμανοί που είναι όντως φίλοι μας


Προσωπική δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Andrej Hunko, μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής του κόμματος DIE LINKE στις 29/09/2011 ενώπιον της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής στο πλαίσιο της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) (βίντεο με την ομιλία στα Γερμανικά)

Απόσπασμα από τα πρακτικά της ολομέλειας της Γερμανικής Βουλής 29/9/2011

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι! Προβαίνω σε μία προσωπική δήλωση αναφορικά με την ψηφοφορία του EFSF και το κάνω ως κάποιος που κατάγεται από την ευρωπαϊκή πόλη του Aachen, ως κάποιος που μεγάλωσε στο τριεθνές αυτό σημείο ανάμεσα στο Βέλγιο την Ολλανδία και την Γερμανία και που συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αλλά και ως μέλος της Attac, μιας πανευρωπαϊκής οργάνωσης που πολύ νωρίς απαίτησε, μεταξύ άλλων, την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Αυτή η συζήτηση που κάνουμε σήμερα, όμως, δεν έχει τίποτα να κάνει με φιλοευρωπαϊκά ή αντιευρωπαϊκά αισθήματα, το ζητούμενο εδώ είναι ποιος πρέπει να πληρώσει το κόστος της κρίσης.

Καταψήφισα το EFSF πρώτον, διότι είναι, ουσιαστικά, ο αερόσακος για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία αλλά και για τους κερδοσκόπους και τους χρηματοπιστωτικούς καρχαρίες, των οποίων η διάσωση πρόκειται να γίνει από φορολογικά έσοδα. Και αντί οι πιστωτές να συνεισφέρουν στα έξοδα που προκλήθηκαν από την κρίση, εγκαθιδρύεται ένας μηχανισμός κάλυψης κινδύνων για τα οφέλη που προκύπτουν από την κερδοσκοπία, ένας μόνιμος αγωγός από χρήματα των φορολογουμένων προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο το απορρίπτω είναι ότι τα προγράμματα λιτότητας που συνδέονται με το EFSF οξύνουν ακόμα περισσότερο την κρίση σε χώρες όπως ακριβώς η Ελλάδα. Αντί να γίνονται - για παράδειγμα στην Ελλάδα - περικοπές στις κοινωνικές παροχές και η δημόσια περιουσία να βγαίνει στο σφυρί, θα ήταν αναγκαίο για την Ελλάδα ένα κοινωνικο-οικολογικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, χρηματοδοτούμενο από την συμμετοχή πιστωτών, μια γενναία φορολόγηση επί του κεφαλαίου και η μείωση των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών.

Τρίτον, απορρίπτω το EFSF διότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει αποδημοκρατικοποίηση – και ειδικά απέναντι στο κοινοβούλιο μιας χώρας, της Ελλάδας, που είναι το λίκνο της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ειδικά τώρα με την κρίση θα ήταν αναγκαίο να οδηγηθούμε σε περισσότερη δημοκρατία – όπως για παράδειγμα στη συμμετοχή των πολιτών στη βάση δημοψηφισμάτων, όπως στην Ισλανδία όπου αποφασίστηκε με ψηφοφορία ποιος οφείλει να αναλάβει το κόστος της κρίσης στην υπόθεση της τράπεζας Icesave- Bank. Στην κρίση χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, και όχι αποδημοκρατικοποίηση.

Η κρίση του ευρώ συνδέεται με την υπέρογκη αύξηση του ιδιωτικού πλούτου που, ουσιαστικά, αντιστοιχεί στο συνολικό δημόσιο χρέος σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς και με τις τεράστιες αποκλίσεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσα στον χώρο του ευρώ. Προκειμένου να επιλυθεί η κρίση πρέπει το δημόσιο χρέος να μειωθεί με μια γενναία φορολόγηση επί της περιουσίας, το πλεόνασμα των γερμανικών εξαγωγών να εξισορροπηθεί με βιώσιμες αυξήσεις μισθών και να υπάρξει επιτέλους ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τίποτα από όλα αυτά δεν προβλέπεται στο EFSF.

Ιδιαίτερη ντροπή αισθάνθηκα διαβάζοντας την επιστολή του Έλληνα Προέδρου της Βουλής, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους μας προχθές. Ζητεί την αναγνώριση και την εκτίμησή μας για τις περικοπές στον κοινωνικό τομέα, τις οποίες και απαριθμεί λεπτομερώς: περικοπές συντάξεων, περικοπές στον δημόσιο τομέα κ.ο.κ. Γνωρίζετε τον κατάλογο. Δεν μπορώ να εκφράσω εκτίμηση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική.

Ούτε να ανταποκριθώ μπορώ σε αυτήν την πολιτική. Το αντίθετο: η υλοποίηση αυτού του προγράμματος δεν εκφράζει ούτε το άτομό μου, ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της Αριστεράς - Die Linke. Αντίθετα αναγνωρίζω και εκτιμώ τη αντίσταση που προβάλλει ο ελληνικός λαός ενάντια στην κοινωνική βαρβαρότητα που εκδηλώνεται στην χώρα του και ενάντια στην οικονομική ανοησία.

Επίσης θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το ισπανικό κίνημα "¡Democracia real YA!" που προσπαθεί σε συνεργασία με την Attac να δημιουργηθεί επιτέλους ένα πανευρωπαϊκό κίνημα προερχόμενο από την βάση: για μια διαφορετική Ευρώπη, μια κοινωνική Ευρώπη. Καλώ όλους να συμμετάσχουν στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης στο συλλαλητήριο της 15ης Οκτωβρίου μπροστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη. Αυτός είναι ο δρόμος της άμεσης συμμετοχής των πολιτών. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη που να είναι κοινωνική, αλλιώς αυτή η Ε.Ε. θα γίνει χίλια κομμάτια. Σας ευχαριστώ.

Σχόλια

Ο χρήστης qas είπε…
Αν υπάρχουν τέτοιοι φίλοι, μπορούμε να ανασάνουμε. Στα σοβαρά τώρα, κάπου παρανόησες την αριστερά στη Γερμανία. Αυτής ένα είναι το μότο, μη φορολογείτε τους Γερμανούς, και σκασίλα μας τι θα γίνει με την Ελλάδα. Ας πνιγούν, να προσέχαμε (οι Έλληνες).
Ο χρήστης talos είπε…
Από τις συζητήσεις που έχω δει με Γερμανούς συντρόφους και από την στάση του Die Linke μέσα καί έξω από τη Γερμανική βουλή, εξ αρχής δεν έχω διακρίνει την αδιαφορία που λες.
Ο χρήστης qas είπε…
Επειδή και εσύ σαν αριστερός έχεις παρωπίδες και διακρίνεις μόνο ότι σε συμφέρει. Καταρχήν, από το EFSF δεν παίρνουμε δεκάρα, οπότε ο λόγος του άνω κυρίου είναι άστοχος. Μετά, σαν γνήσιος αριστερός που είναι τι περιμένεις να πει, φορολογείστε τους Γερμανούς και δώστε λεφτά στους Έλληνες; όχι βέβαια. Θα πει, μη δίνετε δεκάρα και ας φορολογηθούν οι πλούσιοι Έλληνες. Το λέει και ο Σμιτ τελευταία, αν πτωχεύσουν οι Έλληνες, δεν τρέχει και τίποτα, εμείς (οι Γερμανοί) δεν κινδυνεύουμε. Αυτό είναι κακό σημάδι, προετοιμάζει το έδαφος για το ο καθένας για πάρτι του και οι κωλοέλληνες μόνοι τους. Αν η ιδεολογία της αριστεράς είναι ο ατομικισμός σε εθνικό ή κρατικό επίπεδο, ας είναι έτσι.
Ο χρήστης talos είπε…
Λέει φορολογείστε τους πλούσιους Γερμανούς. Για την ακρίβεια λένε "Δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ των εθνών, αλλά μεταξύ πλούσιων και φτωχών"
Ο χρήστης talos είπε…
"από το EFSF δεν παίρνουμε δεκάρα, οπότε ο λόγος του άνω κυρίου είναι άστοχος"

Αυτό λέει: "το EFSF είναι ...ο αερόσακος για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία αλλά και για τους κερδοσκόπους και τους χρηματοπιστωτικούς καρχαρίες, των οποίων η διάσωση πρόκειται να γίνει από φορολογικά έσοδα"
Ο χρήστης Giorgos Kafes είπε…
klein mein o qas talo. apo kati tetoious xalasmenous ftasame edw

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …