Πραγματεία περί συνέπειας λόγων και έργων

Hypocrisy can afford to be magnificent in its promises, for never intending to go beyond promise, it costs nothing
- Edmund Burke

Την 17η Φεβρουαρίου του 2004, μεσούσης της προεκλογικής τότε περιόδου και λιγότερο από ένα μήνα πριν την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές ο Κ. Καραμανλής δήλωνε στους Αγίους Αναργύρους, παρουσιάζοντας την "Χάρτα της καθημερινότητας για την Αττική", μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων (βλ. παρακάτω) σε σχέση με τα όσα ακολούθησαν, τα εξής:

[Για το] Ελληνικό. Πιστεύω πως όλοι συμφωνήσαμε, μετά από εκτενή διάλογο που κάναμε με τους φορείς και με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι το Ελληνικό είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη. Δεν υπάρχει δίλημμα τσιμέντο ή πράσινο. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη. Δεσμευόμαστε ότι οι χώροι που απελευθερώθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου. Μικρό ποσοστό των χώρων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εγκαταστάσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, σε συνεργασία και μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Οι γειτονικοί δήμοι θα έχουν βαρύνοντα λόγο στην επιλογή της τελικής λύσης. Η διαχείριση θα γίνεται από το ειδικό Ταμείο του Πάρκου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι γειτονικοί δήμοι. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του Πάρκου θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό.


Μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ τον περασμένο Νοέμβριο για τον χώρο του Παλαιού Αεροδρομίου προβλέπει τα εξής:

To κόκκινο είναι κτήρια



- «Επιχειρηματικό Κέντρο» σε έκταση 78.000 τ.μ., το οποίο θα έχει χαρακτήρα πολεοδομικού κέντρου με υψηλά κτίρια διοίκησης, γραφείων, καθώς και κοινωφελών και πολιτιστικών λειτουργιών.

- 3 κτιριακά συγκροτήματα σε περιοχές γενικής κατοικίας συνολικής έκτασης 114.000 τ.μ., με δυνατότητα κατασκευής τριώροφων και υψηλών κτιρίων.

- 1 κτιριακό συγκρότημα σε περιοχή αμιγούς κατοικίας έκτασης 74.000 τ.μ., με δυνατότητα κατασκευής έως τετραώροφων κτιρίων.

- Τουριστικές εγκαταστάσεις (δηλ. ξενοδοχειακό συγκρότημα) στην περιοχή του λεγόμενου «Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας» έκτασης 5.000 τ.μ., με δυνατότητα κατασκευής και υψηλών κτιρίων.

- Χρήσεις τουρισμού, αναψυχής και πολιτισμού στην περιοχή του πρώην δυτικού αερολιμένα, σε προνομιακή έκταση 29.000 τ.μ., με πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη και το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, με δυνατότητα κατασκευής έως τριώροφων κτιρίων.


Παραθέτω και μια άλλη φράση από την ίδια ομιλία του 2004, σχολιασμένη μέσω συνδέσμων, σε παρεμφερές και επίκαιρο θέμα:
Το πράσινο του Υμηττού θυσιάστηκε, τόσο άδικα και προκλητικά. Κάθε φορά που υπάρχει μια έντονη βροχόπτωση, οι Δήμοι του Υμηττού σημαίνουν συναγερμό, αφού δεν υπάρχει πια ο φυσικός φράχτης προστασίας. Έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και των έργων. Έχουμε δύο βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές για το περιαστικό και το αστικό πράσινο.

Αρχή πρώτη: Τα δάση αποτελούν εθνικό πλούτο. Έχουμε χρέος για την προστασία και την αποκατάστασή τους προς όφελος του πολίτη. Διάτρητες διατάξεις, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, δεν γίνονται δεκτές. Δεν αρμόζουν στη Νέα Διακυβέρνηση. Απορρίπτονται.

Αρχή δεύτερη: Οι κάτοικοι των αστικών περιοχών της Χώρας μας δικαιούνται το ίδιο ποσοστό πρασίνου με τους πολίτες των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
«Όπου ήταν δάσος, θα γίνει ξανά δάσος. Το λέω και το εννοώ.»

Κ.Καραμανλής 1 Ιουλίου 2007

Υπάρχει σίγουρα συνέπεια. Δεν καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου.
Ο χρήστης talos είπε…
Τάκη: Αυτό που παραθέτεις, κατά την επιεικέστερη ερμηνεία, δείχνει συνέπεια λόγων και λόγων. Όπως παραπέμπω και πάνω, η Καθημερινή ισχυρίζεται πως "Παρά τις διαβεβαιώσεις, έχει ήδη εξαιρεθεί πάνω από το 20% των εκτάσεων που κάηκαν πέρυσι στη μεγάλη πυρκαγιά". Οπότε η δήλωση ήταν ήδη αναληθής το 2006.

Εκτός βέβαια και αν το λες ειρωνικά, οπότε έχεις δίκιο (θα πρέπει να καθιερωθεί σημείο στίξης για την ειρωνία).
Ο χρήστης talos είπε…
Η αναφορά της Καθημερινής μιλούσε για την Ραφήνα...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προφανώς και το έλεγα ειρωνικά. Oh, the sublety...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
sublety --> subtlety
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χρήσιμη ασφαλώς η τεκμηρίωση, Τάλω, ωστόσο περισσότερο ενδιαφέρον ακόμη θα είχε μια πραγματεία πάνω στο γιατί παρέμεινε στο θώκο. Και γιατί, παρ' όλη την σαπίλα του πολιτικού συστήματος που εκτίθεται επ'εσχάτοις, είναι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει να βρίσκεται εκεί. Δε νομίζω ότι το θέμα ήταν ποτέ η αξιοπιστία των προεκλογικών υποσχέσεων του ή των προκατόχων του--αυτό που ο Μπουκάλας έχει αποκαλέσει έθιμο της πλειοδοσίας.
Ο χρήστης ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε…
Αρα πέρα από προεκλογικά διλληματα και πολιτικούς εκβιασμούς πρέπει να φτιάξουμε Ενεργούς Πολίτες, που δεν καταχώνουν αρχαία, χτίζουν μακριά από αιγιαλούς και περιοχές φυσικού κάλλους, και όταν χτίζουν στο δάσος να ξέρουν οτι ο δίπλα θα τους καψει το σπίτι μαζί με το δάσος. Πρακτικά να προχωρήσει γρήγορα το δασολόγιο ώστε οι απατεώνες να μην καρπούνται παράνομα δημόσια γή ατιμώρητα. Οψόμεθα τους κυβερνώντας για τα έργα τους. Η περιαστική γή ,Ο Ελαιώνας το Ελληνικό πρέπει άμεσα να φυτευτούν. Ο Σουφλιάς και τα σχέδιά του να πάει να κουρευτεί. Αρκετά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα είπες όλα. Κατεξοχήν αφορμές καλλιέργειας πολιτικού κυνισμού.
Ο χρήστης Suspect είπε…
η παρουσα περιοδος ειναι η ιδανικη για οποιαδηποτε κυβερνηση να περασει χωρις να το παρει χαμπαρι κανεις ακομα και συνταξη στα 92...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σοβαρά περιμένεις ο Μπλέ να μεριμνήσει για την αύξηση του Πράσινου;
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ
όπως πχ γίνει τροφή για τετράποδα ζώα (πρόβατα, μοσχάρια, μουλάρια,κλπ)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση