Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πραγματεία περί συνέπειας λόγων και έργων

Hypocrisy can afford to be magnificent in its promises, for never intending to go beyond promise, it costs nothing
- Edmund Burke

Την 17η Φεβρουαρίου του 2004, μεσούσης της προεκλογικής τότε περιόδου και λιγότερο από ένα μήνα πριν την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές ο Κ. Καραμανλής δήλωνε στους Αγίους Αναργύρους, παρουσιάζοντας την "Χάρτα της καθημερινότητας για την Αττική", μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων (βλ. παρακάτω) σε σχέση με τα όσα ακολούθησαν, τα εξής:

[Για το] Ελληνικό. Πιστεύω πως όλοι συμφωνήσαμε, μετά από εκτενή διάλογο που κάναμε με τους φορείς και με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι το Ελληνικό είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη. Δεν υπάρχει δίλημμα τσιμέντο ή πράσινο. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη. Δεσμευόμαστε ότι οι χώροι που απελευθερώθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου. Μικρό ποσοστό των χώρων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εγκαταστάσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, σε συνεργασία και μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Οι γειτονικοί δήμοι θα έχουν βαρύνοντα λόγο στην επιλογή της τελικής λύσης. Η διαχείριση θα γίνεται από το ειδικό Ταμείο του Πάρκου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι γειτονικοί δήμοι. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του Πάρκου θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό.


Μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ τον περασμένο Νοέμβριο για τον χώρο του Παλαιού Αεροδρομίου προβλέπει τα εξής:

To κόκκινο είναι κτήρια- «Επιχειρηματικό Κέντρο» σε έκταση 78.000 τ.μ., το οποίο θα έχει χαρακτήρα πολεοδομικού κέντρου με υψηλά κτίρια διοίκησης, γραφείων, καθώς και κοινωφελών και πολιτιστικών λειτουργιών.

- 3 κτιριακά συγκροτήματα σε περιοχές γενικής κατοικίας συνολικής έκτασης 114.000 τ.μ., με δυνατότητα κατασκευής τριώροφων και υψηλών κτιρίων.

- 1 κτιριακό συγκρότημα σε περιοχή αμιγούς κατοικίας έκτασης 74.000 τ.μ., με δυνατότητα κατασκευής έως τετραώροφων κτιρίων.

- Τουριστικές εγκαταστάσεις (δηλ. ξενοδοχειακό συγκρότημα) στην περιοχή του λεγόμενου «Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας» έκτασης 5.000 τ.μ., με δυνατότητα κατασκευής και υψηλών κτιρίων.

- Χρήσεις τουρισμού, αναψυχής και πολιτισμού στην περιοχή του πρώην δυτικού αερολιμένα, σε προνομιακή έκταση 29.000 τ.μ., με πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη και το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, με δυνατότητα κατασκευής έως τριώροφων κτιρίων.


Παραθέτω και μια άλλη φράση από την ίδια ομιλία του 2004, σχολιασμένη μέσω συνδέσμων, σε παρεμφερές και επίκαιρο θέμα:
Το πράσινο του Υμηττού θυσιάστηκε, τόσο άδικα και προκλητικά. Κάθε φορά που υπάρχει μια έντονη βροχόπτωση, οι Δήμοι του Υμηττού σημαίνουν συναγερμό, αφού δεν υπάρχει πια ο φυσικός φράχτης προστασίας. Έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και των έργων. Έχουμε δύο βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές για το περιαστικό και το αστικό πράσινο.

Αρχή πρώτη: Τα δάση αποτελούν εθνικό πλούτο. Έχουμε χρέος για την προστασία και την αποκατάστασή τους προς όφελος του πολίτη. Διάτρητες διατάξεις, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, δεν γίνονται δεκτές. Δεν αρμόζουν στη Νέα Διακυβέρνηση. Απορρίπτονται.

Αρχή δεύτερη: Οι κάτοικοι των αστικών περιοχών της Χώρας μας δικαιούνται το ίδιο ποσοστό πρασίνου με τους πολίτες των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Σχόλια

Ο χρήστης τάκης είπε…
«Όπου ήταν δάσος, θα γίνει ξανά δάσος. Το λέω και το εννοώ.»

Κ.Καραμανλής 1 Ιουλίου 2007

Υπάρχει σίγουρα συνέπεια. Δεν καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου.
Ο χρήστης talos είπε…
Τάκη: Αυτό που παραθέτεις, κατά την επιεικέστερη ερμηνεία, δείχνει συνέπεια λόγων και λόγων. Όπως παραπέμπω και πάνω, η Καθημερινή ισχυρίζεται πως "Παρά τις διαβεβαιώσεις, έχει ήδη εξαιρεθεί πάνω από το 20% των εκτάσεων που κάηκαν πέρυσι στη μεγάλη πυρκαγιά". Οπότε η δήλωση ήταν ήδη αναληθής το 2006.

Εκτός βέβαια και αν το λες ειρωνικά, οπότε έχεις δίκιο (θα πρέπει να καθιερωθεί σημείο στίξης για την ειρωνία).
Ο χρήστης talos είπε…
Η αναφορά της Καθημερινής μιλούσε για την Ραφήνα...
Ο χρήστης τάκης είπε…
Προφανώς και το έλεγα ειρωνικά. Oh, the sublety...
Ο χρήστης τάκης είπε…
sublety --> subtlety
Ο χρήστης Ο Λύκος της Στέππας είπε…
Χρήσιμη ασφαλώς η τεκμηρίωση, Τάλω, ωστόσο περισσότερο ενδιαφέρον ακόμη θα είχε μια πραγματεία πάνω στο γιατί παρέμεινε στο θώκο. Και γιατί, παρ' όλη την σαπίλα του πολιτικού συστήματος που εκτίθεται επ'εσχάτοις, είναι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει να βρίσκεται εκεί. Δε νομίζω ότι το θέμα ήταν ποτέ η αξιοπιστία των προεκλογικών υποσχέσεων του ή των προκατόχων του--αυτό που ο Μπουκάλας έχει αποκαλέσει έθιμο της πλειοδοσίας.
Ο χρήστης DIONYSOS είπε…
Αρα πέρα από προεκλογικά διλληματα και πολιτικούς εκβιασμούς πρέπει να φτιάξουμε Ενεργούς Πολίτες, που δεν καταχώνουν αρχαία, χτίζουν μακριά από αιγιαλούς και περιοχές φυσικού κάλλους, και όταν χτίζουν στο δάσος να ξέρουν οτι ο δίπλα θα τους καψει το σπίτι μαζί με το δάσος. Πρακτικά να προχωρήσει γρήγορα το δασολόγιο ώστε οι απατεώνες να μην καρπούνται παράνομα δημόσια γή ατιμώρητα. Οψόμεθα τους κυβερνώντας για τα έργα τους. Η περιαστική γή ,Ο Ελαιώνας το Ελληνικό πρέπει άμεσα να φυτευτούν. Ο Σουφλιάς και τα σχέδιά του να πάει να κουρευτεί. Αρκετά.
Ο χρήστης Evangelos είπε…
Τα είπες όλα. Κατεξοχήν αφορμές καλλιέργειας πολιτικού κυνισμού.
Ο χρήστης Suspect είπε…
η παρουσα περιοδος ειναι η ιδανικη για οποιαδηποτε κυβερνηση να περασει χωρις να το παρει χαμπαρι κανεις ακομα και συνταξη στα 92...
Ο χρήστης kostasD είπε…
Σοβαρά περιμένεις ο Μπλέ να μεριμνήσει για την αύξηση του Πράσινου;
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ
όπως πχ γίνει τροφή για τετράποδα ζώα (πρόβατα, μοσχάρια, μουλάρια,κλπ)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …