Ταυτοποίηση ιστολογίων και κατάρριψη δορυφόρων



Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκινά μια συζήτηση περί "ανωνυμίας" των "διαχειριστών" των μπλογκ. Αυτή τη φορά ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης ανήγγειλε τη συγκρότηση σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της οποίας τα μέλη ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Γίνεται πρόδηλο από τη ρητορική που συνοδεύει την αναγγελία ("το διαδίκτυο θα παύσει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους") ότι ο υπουργός δεν έχει καλή γνώση του χώρου στον οποίο φιλοδοξεί να νομοθετήσει. Αν ο διακηρυγμένος στόχος είναι όντως η ταυτοποίηση όλων των διαχειριστών ιστολογίων, πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία ίδιας επαφής με την πραγματικότητα με εκείνη των απειλών του αείμνηστου Δ. Μαρούδα, επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου, περί κατάρριψης δορυφόρων για να μην εκπέμπουν τηλεοπτικό σήμα στη χώρα μας (αναλογία που έχει ήδη επισημανθεί από δεκάδες σχολιαστές ήδη στο διαδίκτυο). Τα ερωτήματα δικαιοδοσίας και μόνο που θα προκύψουν από οποιαδήποτε τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα είναι... ενδιαφέροντα.

Να πούμε μόνο τα εξής: αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, η προληπτική δηλαδή ταυτοποίηση των χρηστών μπλογκ (και τι εννοεί ακριβώς ο κ. Παπαϊωάννου όταν λέει μπλογκ;), θα είναι κάτι που παγκοσμίως μόνο η κινεζική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει, και έχει αποτύχει, να επιβάλει. Θα είναι και θα ερμηνευθεί από μεγάλη μερίδα των χρηστών του διαδικτύου παγκόσμια, σαν μια ολοκληρωτικής αντίληψης λογοκρισία και φίμωση και θα ξανακάνει την Ελλάδα παγκόσμιο τεχνοφοβικό περίγελω. Δεδομένου δε πως και η Κίνα ακόμα απέτυχε στον στόχο αυτό, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ακριβώς σκοπεύει η κυβέρνηση να εφαρμόσει έναν τέτοιο νόμο.

Πιθανότερο όμως, δοθείσης της συγκυρίας, φαίνεται να πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πέπλου νομοθετικού εκφοβισμού των ιστολογούντων και των διαδικτυακά ενεργών πολιτών, μια και η κυβέρνηση και η πολιτική της είναι στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής των περισσότερων διαδικτυακών κοινοτήτων. Είναι δηλαδή μια προσπάθεια επιβολής προληπτικής αυτολογοκρισίας των χρηστών μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα είναι εκ των προτέρων ένοχοι, για ό,τι και να κατηγορηθούν μια και δεν θα έχουν δώσει τα στοιχεία τους στις αρχές...

Σε ό,τι αφορά την επιτροπή που έχει συσταθεί: αυτή δεν περιέχει ούτε έναν ακαδημαϊκό, ούτε έναν άνθρωπο από τον χώρο του διαδικτύου και μόνο ο δημοσιογράφος κ. Μανδραβέλης θα εκπροσωπεί υποτίθεται το “ζωντανό” διαδίκτυο. Οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Μανδραβέλης σχετικά με το θέμα της ανωνυμίας και της ρύθμισης του διαδικτύου, είναι, θεωρώ, σχετικά εύλογες και προσγειωμένες. Αλλά δεν είμαι σίγουρος πώς, με βάση αυτές τις θέσεις και τις προθέσεις του υπουργείου, ο ρόλος του στην επιτροπή θα είναι άλλος από το να ζητήσει απλά τη διάλυσή της.



Δημοσιεύθηκε στην Αυγή, 9/8/2011

Σχόλια

Ο χρήστης Elias είπε…
Η δικιά μου εικασία είναι ότι πήραν και τον Μανδραβέλη στην επιτροπή, για να έχουν κάποιον που να καταλαβαίνει και λίγο το θέμα. Όλοι οι υπόλοιποι, μηδέ του Σφακιανάκη εξαιρουμένου, πρέπει να έχουν μαύρα μεσάνυχτα από το τεχνικό κομμάτι.

Από κει και πέρα, ένας που θέλει πραγματικά να εκβιάσει διαδικτυακά, θα βρεί εύκολα τρόπο να δημοσιεύει κρύβοντας την ΙΡ του, νομίζω.
Ο χρήστης Anonymous είπε…
Προφανώς και μπορεί κανείς να κρύψει το IP του σχετικά εύκολα (εφόσον δεν τον κυνηγά η NSA ας πούμε :-) ). Ισχυρίζομαι πως με λίγη μόνο δουλειά θα μπορούσα να στήσω ένα ιστολόγιο πρακτικά απρόσβλητο από τις υπηρεσίες του κ. Σφακιανάκη - τεχνικά πιο επαρκείς από μένα σίγουρα θα μπορούσαν να το κάνουν. Οπότε δεν μπορεί να πιάσει κανένα "μεγάλο ψάρι" το μέτρο, μόνον απλούς πολίτες και τεχνολογικά μη ενημερωμένους δημοσιογράφους...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας