Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ανταγωνιστικότητα και ο Αντώνης Σαμαράς

Ανεβαίνει η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας διαβεβαιώνει ο φερόμενος ως επόμενος εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης

Αντώνης Σαμαράς κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού:
«Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας δείχνει σαφή σημάδια βελτίωσης. Σας ανέφερα προχθές ότι η Ελλάδα ανέβηκε 11 θέσεις από πέρσι στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας… Στη διεθνή κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με το δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Ελλάδα βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο: κατά 22 θέσεις σε σχέση με πέρσι!»
Αυτά ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τη θεαματική βελτίωση της Ελληνικής ανταγωνιστικότητας, υποτίθεται, εκθέτοντας τους συμβούλους του και τους λογογράφους του: Αναφέρεται προφανώς στην Έκθεση Doing Business 2013, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του IFC.
Υπάρχουν όμως δύο λάθη σε αυτή την πρόταση: πρώτον, η έκθεση αυτή δεν αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα παρά μόνον ίσως έμμεσα. Η έκθεση, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα «αξιολογεί τις ρυθμίσεις που επηρεάζουν τις τοπικές εταιρείας σε 185 οικονομίες και σε 10 πεδία επιχειρηματικών κανονισμών, όπως η έναρξη μιας επιχείρησης, η επίλυση χρεοκοπιών και οι διασυνοριακές συναλλαγές». Αυτό λέγεται ίσως «επιχειρηματικό κλίμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» , αλλά πουθενά η έκθεση δεν ισχυρίζεται πως πρόκειται για «ανταγωνιστικότητα» - ίσα-ίσα στο κείμενο της έκθεσης παρουσιάζεται η συσχέτιση του δείκτη αυτού με τον δείκτη ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας – έναν άλλο δείκτη δηλαδή.

Το δεύτερο είναι πως και η 11η θέση και η 22η θέση αναφέρονται… στην ίδια έκθεση! απλά η πρώτη βελτίωση αφορά τα αναθεωρημένα στοιχεία για την Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα ήταν πέρυσι τελικά στην 89η θέση στην κατάταξη αυτή, ενώ η δεύτερη αφορά την βελτίωση με βάση την μη-αναθεωρημένη κατάταξη.

Τι συμβαίνει όμως με την πραγματική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα; Όπως έχουμε αναφέρει στην Αυγή προ δύο μηνών, η Ελλάδα έχει επιδεινώσει την θέση της και στην έκθεση Global Competitiveness Report του 2012-13, κατά μία θέση (96η από 95η το 2011) σε μια σταθερά πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια . Δεν είναι μάλιστα η μόνη έκθεση ανταγωνιστικότητας που δείχνει ακριβώς την ίδια τάση: Στo World Competitiveness Yearbook της IMD για το 2012, η Ελλάδα εμφανίζεται να υποχωρεί δύο θέσεις και να φτάνει στην προτελευταία θέση μεταξύ 59 χωρών.

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για την αξία τέτοιων κατατάξεων πολλώ δε μάλλον που συνήθως είναι εργαλεία προώθησης μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας. Αν όμως τις παίρνει κανείς σοβαρά, καλό θα είναι να ξέρει για τι πράγμα μιλά και σε τι άναφέρεται, ιδίως όταν είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και μιλάει στην βουλή…

(Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Αυγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …