Μετεκλογικό σχόλιο



  1. Κάποιοι νομίζουν ότι ο κόσμος δίνει την παραμικρή δεκάρα για το αν θα βγούμε από το ζουρλομανδύα του μνημονίου, και την κινούμενη άμμο της αέναης ύφεσης, της φτώχειας και της ανεργίας, δια της καταγγελίας, της απαγκίστρωσης, της διαπραγμάτευσης ή της προσευχής. Ότι δηλαδή ψηφίζει "καταγγελία" επειδή την προτιμά από την αναδιαπραγμάτευση, ή πως θα χαλαστεί αν βρεθεί μια λύση στην οποία δεν θα εισέλθει ο Έλλην πρωθυπουργός επί λευκού ίππου θριαμβευτής στο Βερολίνο, ούτε το εξεγερμένο προλεταριάτο στα θερινά (λόγω εποχής) ανάκτορα. Το βασικό που θέλει ο κόσμος, βλέπω εγώ, είναι μια πολιτική ηγεσία που γνωρίζει ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στο μη-περαιτέρω, στην απελπισία για τους πολίτες της και συζητά με αυτό ως βιωμένο δεδομένο. Που θα πάρει αποφάσεις όχι με βάση το τι λένε τα έγγραφα της εισαγγελίας του Μονάχου, και τα συμφέροντα των τραπεζιτών, αλλά π.χ. την ανάγκη του πιτσιρικά και του επαγγελματία για αξιοπρεπή δουλειά και του μαγαζάτορα για πελατεία και για ρευστότητα. Δεν ψηφίζουν σύριζα επειδή γουστάρουν την ιδέα της "καταγγελίας του μνημονίου", η τις ιδέες που κυκλοφορούν στο χώρο του για το "πέρασμα στο σοσιαλισμό" αλλά επειδή πιστεύουν πως όλοι αυτοί οι ψιλοψυχάκηδες που επέμεναν να λένε τα ίδια όταν όλοι τους έβριζαν (όλοι, και αυτοί που τους ψήφισαν προχθές ακόμα), έχουν αποδείξει την ακεραιότητα των δεσμεύσεών τους και το ξεροκέφαλο των πεποιθήσεών τους.
    Δεν ξέρω αν ο κόσμος απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αν αποτύχει σε ένα εξ αρχής δυσκολότατο παιχνίδι εκτός έδρας - ή αν θα ανεχθεί τις βέβαιες κακουχίες της πορείας, ξέρω ότι θα απογοητευτεί και θα πάρει με τις πέτρες όλους αν δεν τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια την ουσία, (και όχι το γράμμα) των δεσμεύσεών του και γίνουν κι αυτοί καθεστώς. 
  2. Το πολιτικό σχέδιο πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση αποδοχής των μέτρων της κυβέρνησης Παπαδήμου, πέρα από το ότι έχει ξεφύγει πλέον προς το θεατρικό είδος της επιθεώρησης, δρα αντίστροφα στην κοινή γνώμη, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η αδυναμία των καθεστωτικών πολιτικών και των μέσων της διαπλοκής να κατανοήσουν ότι οι επιθέσεις τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ως επιθέσεις από λαϊκά απαξιωμένους, τον οδήγησαν στην γενικευμένη λαϊκή καταξίωση, ότι δηλαδή Σαμαροβενιζέλοι και Μεγκοσκάιδες έδρασαν σαν το καλύτερο επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου, συνεχίζεται. Δεν θέλω να υποτιμήσω τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένω τα χειρότερα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν κατορθώσει να τον πάνε σε λίγες μέρες από το 16,7 στο δημοσκοπικό 25%. Για κάποιο λόγο νομίζουν ότι η πίεση, η τηλεκατακεραύνωση και η διαβολή ακόμα πιάνει. Έξις δευτέρα φύσις που λένε...
  3. Δεν ξέρω ποια χαρτορίχτρα συμβουλεύεται ο κάθε τηλεαστέρας και πολιτικάντης των κομμάτων της διαφθοράς και αναλαμβάνουν να διερμηνεύσουν το νόημα της ψήφου και το τι σόι εντολή έχει δώσει ο κυρίαρχος λαός. Δεν ξέρω κανέναν όμως ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ που να θεωρεί ότι έδωσε εντολή στον Τσίπρα για να κάνει κυβέρνηση αποδοχής του μνημονίου, κυβέρνηση Μέρκελ και ζόμπι-Σαρκοζί, κυβέρνηση ό,τι νά'ναι - αρκεί να κυβερνήσει. Το ότι παρά τις απειλές, την καταστροφολογία και την προαναγγελία λιμών, σεισμών και καταποντισμών, ο κόσμος ψήφισε αντιμνημονιακά και καταψήφισε τα κόμματα του μνημονίου, είναι θεωρώ βαρύνουσας σημασίας δεδομένο το οποίο απουσιάζει από τις καθεστωτικές αναλύσεις 
  4. Κανένας δεν έδωσε σημασία στους 5 όρους που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Καλοί ή κακοί, πάντως αποτελούν την αρχή μιας συζήτησης για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης. Το ότι σοκάρονται και σκανδαλίζονται όλοι μαζί που ο άλλος δεν πήρε την πρωθυπουργία και 5-6 υπουργεία να το βουλώσει, δείχνει το ήθος και τους στόχους εκείνων που μέχρι πρότινος κυβερνούσαν εναλλάξ.
  5.   ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να κυβερνήσει και κρύβεται επειδή φοβάται τις ευθύνες της εξουσίας, ή παίζει πολιτικό παιχνίδι επειδή θέλει να πάρει αυτοδυναμία στις εκλογές, ή κανένα από τα δύο, αλλά πάντως όχι και τα δυο μαζί, δεν γίνεται λογικά - και όταν σε μια συζήτηση λέγονται αμφότερα, υπάρχει ένα θέμα λογικής συνέπειας. 
  6. Οικουμενική κυβέρνηση επίσης, είναι μια κυβέρνηση με την συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όχι μερικών. Η κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχαν τέσσερα από τα επτά κόμματα της βουλής, θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας. Για να μην ξεχνάμε πως οι λέξεις σημαίνουν πράγματα
  7. Και αυτοδύναμη κυβέρνηση να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει πάρει την κυβέρνηση όχι την εξουσία. Εξουσία δεν είναι μόνο η πλειοψηφία στη βουλή, είναι η δικαστική, τα ΜΜΕ και τα μεγάλα συμφέροντα των εργολάβων του δημοσίου που ζουν ως τώρα παρασιτικά στο σώμα του φορολογουμένου, τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός, το πλέγμα της ιεραρχίας των δημόσιων υπάλληλων που θα τον δουν ως αποσταθεροποιητικό για την κομματικής προέλευσης θαλπωρή τους. Άρα την επόμενη μέρα θα ξεκινά με δέκα εσωτερικά μέτωπα, πέραν των εξωτερικών, καθώς η Αθήνα θα καλύπτεται από την λεπτή αχλύ τόσων καμμένων απορρήτων εγγράφων του υπουργείου οικονομικών...
  8. Ας κάνουμε ένα ταξίδι σε έναν παράλληλο σύμπαν όπου τα δύο κόμματα είχαν πάρει το 45% των ψήφων, που τους έδιναν κάποιες δημοσκοπήσεις, και ας σκεφτούμε ποια θα ήταν η κατάσταση τώρα: Θα είχε αμφισβητηθεί από τόσες πλευρές η τρέχουσα ευρωπαϊκή πολιτική; Θα έβγαιναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να διατρανώνουν την πρόθεσή τους για σκληρή αναδιαπραγμάτευση; Θα έβγαινε ο Μπαρόζο με χάντρες και καθρεφτάκια να μαζέψει τους ατίθασους: Θα υπήρξε ο ίδιος κλονισμός αυτής της καταστροφικής και αντικοινωνικής πολιτικής; Αν έσκυβε ο λαός το κεφάλι και ψήφιζε το αδελφό κόμμα των χριστιανοδημοκρατών, πώς θα έπαιζε αυτό στο πεδίο της ΕΕ, της πανευρωπαϊκής αμφισβήτησης της λιτότητας;
  9. Όσο για την ακυβερνησία και την φρίκη της, ένα έχω να πω κ. Μιχελάκη, μονο ένα: 

Σχόλια

Ο χρήστης realityloop είπε…
Για ρο σημείο 5, γιατί δεν γίνεται και τα δύο? Εγώ έχω την εντύπωση ότι αυτό το παιγνίδι παίζετε. Εκτός αν εννοείς ότι δεν θέλει να κυβερνήσει επειδή φοβάται τις ευθύνες, οπότε και αυτοδυναμία να έχει, οι φοβίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Για τα άλλα και ειδικά για το 7 λέω, ο κόσμος ψήφισε κυβέρνηση όχι αλλαγή εξουσίας όπως το εννοείς. Τι εννοείς με στρατό και δημ. υπαλλήλους. Εδικά οι τελευταίοι ψήφισαν Σύριζα για να αυξήσετε τους μισθούς άμεσα εδώ και τώρα. Με την πρώτη καθυστέρηση και επί πρώτης ευκαιρίας σας πούλησαν.

Γενικά λέω, καλωσορίσατε στην πραγματικότητα. Μια κυβέρνηση δεν είναι μόνο για τους εργάτες, αλλά και για τους καπιταλιστές. Εκτός αν κάποια συνιστώσα έχει άλλα σχέδια. Όπως είπε η Παπαρήγα, η κυβέρνηση είναι για όλα τα θέματα, όχι μόνο για να δώσει αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά (ως παράδειγμα) και τι θα γίνει με το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Αυτά με τις υποσημειώσεις τύπου Α. Παπανδρέου τέλειωσαν.
Ο χρήστης Νίκος είπε…
Τώρα καταλαβαίνω γιατί την πάτησε το ΠΑΣΟΚ. Δεν φέρθηκε έξυπνα. Αν αντί για φόρους τα έλεγε δημεύσεις και υποχρεωτικά δάνεια, θα ήταν "αριστερό" και θα είχε το κεφάλι του ήσυχο!
Ο χρήστης talos είπε…
5. Γιατί αν φοβάσαι να κυβερνήσεις πολλώ μάλλον φοβάσαι να κυβερνήσεις μόνος σου.
7. Ότι δεν ξέρεις που θα καταφύγει η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων αν παραζορίσουν τα πράγματα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι επικεφαλής και συμμετέχοντες στα κυκλώματα της διαφθοράς μάλλον ψήφισαν τους πολιτικούς τους προϊστάμενους. Οι μισθοί θα αυξηθούν. Δεν είναι δυνατόν δάσκαλοι να ζουν με 800 ευρώ. Αλλά ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι, υψηλόμισθοι κτλ θα περιοριστούν σημαντικά.

Για το τελευταίο: πράγματι. Δεν θα είναι επαναστατική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (αν προκύψει που δεν είναι καθόλου βέβαιο, μη προτρέχουμε). θα διαχειριστεί το υπάρχον. Αλλά θα είναι η πρώτη κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό στην Ευρώπη που θα τάσσεται υπέρ των εργαζομένων και θα διαφυλάσσει το δίκιο τους. Αλλά όντως διάφοροι σύντροφοι ίσως σοκαριστούν για το τι σημαίνει κυβερνώ προοδευτικά μέσα στον καπιταλισμό και προετοιμάζοντας ίσως και την κοινωνία για κάτι πιο φιλόδοξο. Όχι εγώ πάντως. Εμένα θα μου αρκούσε σε πρώτη φάση αν φτιάχναμε επιτέλους σοβαρό κοινωνικό κράτος, πατάσσαμε την διαφθορά αποφασιστικά και αλλάζαμε τις εργασιακές σχέσεις προς το πάλαι ποτέ ευρωπαϊκό αντί το μεσανατολικό στο οποίο βαδίζουμε τώρα...

Από το Αφγανιστάν θα φύγουμε τρέχοντας, όμως. Υπάρχουν όρια στην ηλιθιότητα ενός κράτους.
Ο χρήστης talos είπε…
Από το γραφείο του Μανόλη Γλέζου εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση:
Προκαλεί εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να ερμηνευθούν οι ενδεικτικές προτάσεις του Μ. Γλέζου για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Βασική λογική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναδιανομή του πλούτου , δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό το οποίο εφαρμόζονταν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού .

Συγκεκριμένα η πρόταση του Μ. Γλέζου για έναν εσωτερικό δανεισμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους , υποχρεωτική για τα υψηλά εισοδήματα και προαιρετική για τους οικονομικά αδύνατους , αποτελεί ένα μόνο μέτρο , σε αντικατάσταση το χαρατσιών και των άλλων δυσβάστακτων αντικοινωνικών μέτρων , ενταγμένο σε μια δέσμη μέτρων κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης.

Δεν μας προκαλεί εντύπωση τα όσα με εντελώς στρεβλό και ανακριβή τρόπο χρεώνονται στο Μ. Γλέζο. Αποτελούν μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που ζούμε όλο το τελευταίο διάστημα , αποκαλύπτουν δε τον τρόμο των δυνάμεων του μνημονίου μπροστά στην διαρκή συρρίκνωση τους .
Ο χρήστης realityloop είπε…
Επιμένω ότι έχετε αυταπάτες γιατί σας ψήφισαν και ειδικά για τους δημ. υπαλλήλους. Τους τάξατε μη-περικοπές και αυξήσεις μισθών ή συντάξεων. Αν δεν γίνουν αυτά, χαιρέτα τους. Δώσε τους πρώτα τα λεφτά και την δίκαιη κοινωνία φτιάξτε την με την ησυχία σας.

Όσο για τον Γλέζο, καλλίτερα να μη μιλά. Ανακοινώσεις τύπου και ανατυπώσεις των δήθεν στρεβλώσεων δεν βοηθούν. Εγώ τον είδα και στον αντένα προ μηνών, τα ίδια είπε ότι εχθές. Ακόμα και όλα τα δίκαια του κόσμου να έχει και να είναι η μόνη σωστή πολιτική, αυτά τα πράματα τρομάζουν.
Ο χρήστης S G είπε…
"Που θα πάρει αποφάσεις όχι με βάση το τι λένε τα έγγραφα της εισαγγελίας του Μονάχου, και τα συμφέροντα των τραπεζιτών, αλλά π.χ. την ανάγκη του πιτσιρικά και του επαγγελματία για αξιοπρεπή δουλειά και του μαγαζάτορα για πελατεία και για ρευστότητα. "

και εχεις ταλω την εντυπωση οτι οι απειλες να εθνικοποιησουν τραπεζες και οι απειλες για καταγγελια συμβασεων που εχουμε υπογραψει θα ανεβασουν την ρευστοτητα στην αγορα και την πελατεια του μαγαζατορα?
Ο χρήστης talos είπε…
Ποιες απειλές; Οι τράπεζες ζουν με δανεικά δικά μας χωρίς να έχει το δημόσιο δικαίωμα ψήφου. Το BANKIA σου θυμίζει κάτι; Για την ακρίβεια σε αυτή τη φάση ζητήθηκε να δημοσιοποιηθεί απλά η έκθεση της Black Rock. Δεν υπάρχει ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα (και όχι μόνο), υπάρχουν διάφοροι μέτοχοι-παράσιτα που φορτώνουν με δισ. χρέη τον φορολογούμενο...

Οι συμβάσεις που έχουμε ήδη υπογράψει έχουν προκαλέσει την έλλειψη ρευστότητας και την κατακρήμνιση της κατανάλωσης. Αν δεν τις αλλάξουμε συνεχίζουμε την πορεία προς την άβυσσο
Ο χρήστης S G είπε…
ταλω φοβαμαι κανεις κακες παρεες και εχεις οξυ κρουσμα groupthink.

"Δεν υπάρχει ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα (και όχι μόνο), υπάρχουν διάφοροι μέτοχοι-παράσιτα που φορτώνουν με δισ. χρέη τον φορολογούμενο... "

τον φορολογουμενο λες που μολις δηλωσε οτι θα πληρωσει μονο το μισο του χρεος προς τις τραπεζες?

"Οι συμβάσεις που έχουμε ήδη υπογράψει έχουν προκαλέσει την έλλειψη ρευστότητας και την κατακρήμνιση της κατανάλωσης. Αν δεν τις αλλάξουμε συνεχίζουμε την πορεία προς την άβυσσο"

δηλαδη χωρις ετησιο δανεισμο της ταξης του 10% του ΑΕΠ και πολλαπλη στηριξη του ελληνικου κρατους απο την ευρωζωνη θα ειχαμε υψηλοτερη ρευστοτητα λες?

Δεν μου λες, εχεις καταλαβει οτι οσο ο Συριζα προσπαθει να καταλαβει ποια τελικα ειναι η θεση του για το ευρω και ολα τα οικονομικα θεματα, μεγαλα ποσα την κανουν ηδη για το εξωτερικο? Αυτο ειναι καλο λες για την ρευστοτητα?!?
Ο χρήστης apos είπε…
Δεν διαφωνώ με αρκετά από όσα λες παρά το γεγονός ότι δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ ούτε ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς είναι δικαίωμα του Τσίπρα να μην μπει σε καμία κυβέρνηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να βαφτίσει άλλους λιγούρηδες με το ζόρι. Ενδεχομένως να θέλει αυτοδυναμία, όπως όλοι. Κακό δεν είναι, αλλά εκεί θα γυρίσουμε; Όπως σωστά λες η βουλή δεν φτάνει να κυβερνήσεις. Πριν όμως αρχίσουν να χτυπάνε την αυτοδύναμη κυβέρνηση Τσίπρα οι γνωστοί bad guys, φοβάμαι ότι θα τους προλάβει η σαπίλα κ τα παραμάγαζα της ελληνικής κοινωνίας. Γεμάτοι είμαστε.
Συμφωνώ ότι οι απειλές από ΕΕ πεισμώνουν τον κόσμο. Μήπως όμως συμβαίνει κ το αντίθετο; Όσο εμείς λέμε ότι η Ευρώπη δεν την συμφέρει να φύγουμε, πεισμώνουν κ οχυρώνονται ώστε να μην τους κοστίσει η έξοδος;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μέχρι να αποφασίσουν τα Εξάρχεια ποιο γκρουπούσκουλο έχει το καλύτερο οικονομικό πρόγραμμα -οι Μαοϊκοι ή οι Τροτσκιστές-, οι τράπεζες θα έχουν στεγνώσει από χρήμα.
Σε επόμενη φάση, οι σημερινοί οπαδοί σας παίρνουν με τις πέτρες και τρέχετε να κρυφτείτε στην πλησιέστερη γιάφκα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
LOL Τι λύσσα είναι αυτή με τον Σύριζα; ΟΚ ρε παίδες, δεν τον θέλετε γιατί θα φέρει την Αποκάλυψη ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.. Τι προτείνετε; Όχι γενικολογίες όμως, πρόσωπα και κόμματα. Περιμένω να ακούσω. Αλλιώς είστε καλοί μόνο για να διαμαρτύρεστε και να αντιδράτε και από λύσεις τίποτα! LOL
Ο χρήστης realityloop είπε…
Ποιος σου λέει ότι δεν θέλουμε. Αντιθέτως, το παρακαλάμε. Βέβαια εδώ διάβασα και τις προϋποθέσεις που θέτει για να κάνει κυβέρνηση και με ξένισε πολύ. Στο 7 θέλει να αλλάξει και η ηγεσία του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων υπαλλήλων, των εργολάβων, γενικά η αλλαγή όλου του λαού. Να κάνει κυβέρνηση να τα αλλάξει. Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης, μη τα θέλει όλα εύκολα να του τα κάνουν άλλοι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καταρχήν το 7 δεν το λέει ο Συριζα, είναι σκέψη του συγγραφέα του άρθρου...
Δεύτερον, κυβέρνηση με 52 βουλευτές;
Και τα κόμματα που θα τη "στηρίζουν" να μην έχουν δεσμευτεί καν για τους 5(+1)πολύ μετριοπαθείς όρους που θέτει ο Συριζα; Ναι στάνταρ θα μπορεί να κυβερνήσει.. Απλά τον θέλουν για ξεκάρφωμα και για να του φορτώσουν μέρος των ευθυνών.
Και μην ακούσω ότι θα είναι υπόλογος ο Συριζα για ακυβερνησία. Υπόλογος απέναντι στους ψηφοφόρους του θα είναι αν κάνει κυβέρνηση και δεν τηρίσει την προεκλογική του υπόσχεση για κατάργηση του Μνημονίου!
Ο χρήστης realityloop είπε…
Αν ο Σύριζα είναι υπόλογους στους ψηφοφόρους του, το ίδιο είναι και όλα τα άλλα κόμματα, οπότε χαιρέτα την συνεργασία και κυβέρνηση δεν θα προκύψει ποτέ. Τζάμπα φωνάζετε για συνεργασίες και απλή αναλογική, λόγια του αέρα όταν φωνάζατε κατά του δικομματισμού. Οπότε, αν στον επόμενο εκλογικό νόμο αυξηθεί το μπόνους από 50 σε 100, θα υπάρχουν βάσιμοι λόγοι. Η απλή αναλογική επιβάλλει την συνεργασία. Εκτός αν εννοείτε, οι άλλοι να κάνουν κυβέρνηση, και οι συνιστώσες του Σύριζα να καίνε την Αθήνα. Όχι, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Να συμμετάσχει και ο Σύριζα και να μπει επικεφαλής στα ΜΑΤ, να ψεκάζει τους συντρόφους. Καλωσορίσατε στην πραγματικότητα. Αυτά έχει η ζωή. Να σου βάζουν τρικλοποδιές, να κάνεις εσύ τις βρομοδουλειές και άλλοι να καρπώνονται τα οφέλη.
Ο χρήστης talos είπε…
S_G: Λέω τον φορολογούμενο που φορτώνεται 50 δισ δάνεια τώρα για να ανακεφαλαιοποιηθούν ιδιωτικά μαγαζιά, με προνομιούχες μετοχές.

Αν η οικονομία δεν καταστρεφόταν (γιατί περί καταστροφής πρόκειται) προφανώς τα δεδομένα θα ήταν κακά, αλλά αντιμετωπίσιμα. Δεν είναι γιατί ακολουθήθηκε μια πολιτική λιτότητας που οδήγησε σε ύφεση για παγκόσμιο ρεκόρ

Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες για τα λεφτά που φεύγουν στο εξωτερικό. Η συζήτηση με τον Στρατούλη αν την διαβάσεις, δεν υπάρχει καλοπροαίρετος τρόπος να θεωρήσει κανείς ότι αναφέρεται σε δήμευση καταθέσεων. Την ερμηνεία αυτή την αναπαρήγαγαν, οι τράπεζες τα δύο κόμματα της διαφθοράς και τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Ήταν δηλαδή ένα εσκεμμένο μιντιακό γεγονός με σκοπό να προκαλέσει αυτές τις αντιδράσεις...
Ο χρήστης talos είπε…
@apos Δεν βαπτίζει τους άλλους λιγούρηδες, τους καλεί αν τα βρουν να κάνουν κυβέρνηση, και αν δεν τα βρουν να πάνε σε εκλογές.

Έχουν ήδη οχυρωθεί υποτίθεται στην ΕΕ, το ερώτημα είναι πόσο - είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Ανώνυμος 3:07: Δεν υπάρχουν ομάδες. Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται από τον Πρόεδρο και τους επίσημους φορείς του κόμματος.

Ανώνυμος 8:41: Το θέμα είναι να κάνει "κυβέρνηση" ο ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει με πρόγραμμα ΝΔΣΟΚ
Ο χρήστης realityloop είπε…
Μιλάει για υποχρεωτικό δάνειο. Το ίδιο και ο Γλέζος. Μάλλον με τα λόγια παίζουμε.
Ο χρήστης talos είπε…
@realityloop Σου είπε κανείς ότι διερημνεύω τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ; Απλά επισημαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει να αντιμετωπίσει πόλεμο (ΚΤΤΜΓ στα όρια της εκτροπής) αν πάρει την κυβέρνηση γιατί οι εμπεδωμένες εξουσίες θα τον πολεμήσουν με νύχια και με δοντια.

Αν της δώσει την δυνατότητα ο λαός, η αριστερά θα κυβερνήσει. Αν όχι θα την δώσει σε κάποιον άλλο. Η ιδέα ότι τα κόμματα δεν λογοδοτούν στους ψηφοφόρους τους και μπορούν να διερμηνεύουν την εντολή τους κατά το δοκούν, για κάποιες καρέκλες, έξω από προγραμματικές στοχεύσεις, είναι η μήτρα της πολιτικής διαφθοράς στην Ελλάδα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει υπόλογος στους ψηφοφόρους του. Όταν αρχίσουν να το κάνουν και τα άλλα κομματα θα έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Πάμε για νέες εκλογές. Θα δούμε.

Τέλος για να σταματήσει αυτή η ανοησία που είναι για να λέγεται σε μαζώξεις της ΝΔ με το ΛΑΟΣ όχι σε σοβαρή κουβέντα: καμία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάψει την Αθήνα. Όποιος πιστεύει πως το έχει κάνει αλλά παρόλα αυτά επιμένει στην συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι λογικά ασυνεπής. Έτσι;
Ο χρήστης realityloop είπε…
Μη βάζεις όρκο. Βάζει το Σύριζα στην κυβέρνηση για να δει τη γλύκα. Άλλα να υπόσχεσαι προεκλογικά, και άλλα να είναι εφικτά. Μερικές φορές να χρειαστεί να κάνεις στροφή 180° και να προσπαθείς μετά να το εξηγήσεις στο λαό, ότι είναι συνεπή με τις εξαγγελίες σου. Κάτι λίγα είπε και ο Αλαβάνος.
Ο χρήστης talos είπε…
Τα βασικά που υποσχέθηκε, τα κρίσιμα περί το μνημόνιο (γιατί δεν ψήφισε κανείς ΣΥΡΙΖΑ φέτος για το πρόγραμμα παιδείας του π.χ.) θα τα τηρήσει. Αν έχει τη δυνατότητα βέβαια - που δεν θα την είχε σε συνεργασία με Αντώνη Σαμαρά
Ο χρήστης talos είπε…
Ο Αλαβάνος έχει ένα δίκιο (καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν μπορεί να *εγγυηθεί 100%* την παραμονή στο Ευρώ, αλλά για να πω περισσότερα για το τάιμινγκ της παρέμβασής του θα έπρεπε να καταφύγω σε ψυχολογικές ερμηνείες και δεν το θέλω...
Ο χρήστης realityloop είπε…
Εντάξει, το μη ορκίζεσαι είναι ατυχές. Με συντρόφους δεν εννοώ αναγκαστικά κάποια συνιστώσα του Σύριζα. Σύντροφοι είναι και οι “πυρήνες της φωτιάς”.
Ο χρήστης realityloop είπε…
@5/15/2012 4:32 μμ
Όπως είπε και η Α. Παπαρήγα, κυβέρνηση κάνεις για όλα τα θέματα, όχι μόνο για το μνημόνιο. Πες ότι πέτυχε στο μνημόνιο και δεν ισχύει καθόλου, όπως το θέλει η ΚΟΕ ή η Ρόζα. Μετά τι γίνεται.
Ο χρήστης talos είπε…
Σε κρίσιμες στιγμές κάνεις κυβέρνηση για να δώσει λύση στην κρίση. Στη συνέχεια ακολουθείς τις προγραμματικές σου κατευθύνσεις και θέτεις την γραμμή σου στα υπόλοιπα στην κρίση του λαού στις επόμενες εκλογές. Η ΚΟΕ και η Ρόζα τι σχέση έχουν; Η γραμμή του σχήματος εκφράζεται από τα όργανα του κόμματος. Τα οποία ομογενοποιούνται και θα συμμετέχουν σε αυτά όλοι όσοι θέλουν.
Ο χρήστης realityloop είπε…
Η ΚΟΕ και η Ομάδα Ρόζα δεν είναι μέλη του Σύριζα? Πιστεύεις ότι αυτούς θα ελέγξεις τόσο εύκολα? Αν δεν φύγουμε από το Ευρώ και την ΕΕ, αυτοί δεν πρόκειται να ηρεμήσουν. Είδα μερικά βίντεο της Ανταρσύας και έφριξα με τον φανατισμό τους. Εντάξει, η Ανταρσύα κατέβηκε αυτόνομα στις εκλογές, αλλά ο Τσίπρας τους καλοδέχθηκε και τους έδωσε θάρρος. Νομίζω, ούτε αυτούς θα μπορέσει το Σύριζα να ελέγξει. Τελικά δεν θα μπορέσετε να το αποφύγετε και θα ψεκάζεται τους συντρόφους αβέρτα.
Ο χρήστης S G είπε…
"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει υπόλογος στους ψηφοφόρους του"

αυτο νομιζω ειναι βασικο φαουλ του συριζα. Υπολογος θα ειναι σε ολους τους Ελληνες, αν οχι ολη την Ευρωπη. Και ας ερθει να πει μετα, κατεστρεψα τον κοσμο γιατι αυτο (νομιζα οτι) ηθελαν οι ψηφοφοροι μου. Τα κομματα δεν ειναι αβουλα ρομποτ που ακολουθουν προγραμματα, ειναι πολιτικες πλατφορμες που εκλεγουμε για να μας αντιπροσωπευσουν.

"Λέω τον φορολογούμενο που φορτώνεται 50 δισ δάνεια τώρα για να ανακεφαλαιοποιηθούν ιδιωτικά μαγαζιά, με προνομιούχες μετοχές."

καλα νταξει, θες να κανεις σωστα την λογιστικη του ζητηματος ή να μιλαμε στον αερα? ο φορολογουμενος φορτωσε στον κοκκορα τεραστια χρεη προς τις τραπεζες, καθημερινα κατεγγελονται δανεια, οι καταθεσεις κανουν φτερα, και εσυ συζητας λες και ειναι θεμα να τιμωρησουμε τις τραπεζες και τους διοικητες τους.

". Η συζήτηση με τον Στρατούλη αν την διαβάσεις, δεν υπάρχει καλοπροαίρετος τρόπος να θεωρήσει κανείς ότι αναφέρεται σε δήμευση καταθέσεων"

δεν υπαρχει ουδετερος τροπος να την διαβασεις και να μην συμπερανεις οτι (α) και ο ιδιος δεν ξερει που το παει (β) δεν εχει την παραμικρη ιδεα απο οικονομικα. Αλλα πες μου εσυ λοιπον, ποια ειναι η προταση τελικα και πως δεν θα οδηγησει σε bank run?
Ο χρήστης Theodoros είπε…
SG,

«Και ας ερθει να πει μετα, κατεστρεψα τον κοσμο γιατι αυτο (νομιζα οτι) ηθελαν οι ψηφοφοροι μου.»

Θεωρείς, δηλαδή, ότι εάν μια ολόκληρη νομισματική ένωση διαλυθει λόγω...του Τσίπρα, τότε αυτό θα είναι δείγμα για το τι είναι ο Τσίπρας και όχι για το τι είναι η συγκεκριμένη νομισματική ένωση; Θεωρείς, δηλαδή, ότι χρειάζεται/χρειαζόμαστε πράγματι μια νομισματική ένωση που είναι τόσο...βιώσιμη, ώστε να απειλούν να την διαλύσουν ο Τσίπρας και ο Στρατούλης; Πολύ ενδιαφέρον...
Ο χρήστης S G είπε…
τωρα ανακαλυψες θεοδωρε οτι μια αρκουντως ανευθυνη κυβερνηση μεσου ευρωπαϊκου κρατους στον λαθος τοπο την λαθος στιγμη μπορει να κανει τεραστια ζημια στην χωρα της και ακομα και στην Ευρωπη?
Ο χρήστης Theodoros είπε…
Αυτό είναι η δική σου ερμηνεία. Εγώ είναι ξεκάθαρο πως υπαινίχθηκα ότι δεν φταίνε ο Τσίπρας κι ο Στρατούλης που βρίσκονται στον «λάθος τόπο» την «λάθος στιγμή», αλλά απλώς η...λάθος Ευρώπη. Η φούσκα της ευρωζώνης που αρκεί να την φυσήξει ένας Λαφαζάνης - που εκπροσωπεί το 16% των ψηφοφόρων της χώρας που εκπροσωπεί το 2% της οικονομίας της ευρωζώνης - για να κινδυνεύει να σκάσει...
Ο χρήστης th.alys είπε…
Ταλω νομιζω αντιφασκεις στο 1 και στο 3. Ή ο κοσμος δεν νοιαζεται για τιποτα παρα μονο για μια κυβερνηση αποτελεσματικη που θα δωσει λυση στα προβληματα που αντιμετωπιζει και επομενως η εντολη σε ενα κομμα μπορει να διερμηνευθει καταλληλα ωστε αυτο να συγκυβερνησει με τον οποιονδηποτε αρκει να δινεται λυση, ή ο κοσμος νοιαζεται για πολυ συγκεκριμενες λυσεις και οποιαδηποτε παρεκκλιση απο τις προεκλογικες εξαγγελιες δεν μπορει να γινει δεκτη. Παιζει να μην πιανω και τι ακριβως εννοεις βεβαια.

Το 7 δεν μου φαινεται να εχει ισχυει. Μοιαζει με αυτα που θα ελεγε ο αντιστοιχος Ταλως το 81 τις παραμονες της αναληψης της εξουσιας απο το ΠΑΣΟΚ, που τότε ήταν ακομα αριστερο κομμα. Μια χαρα ομαλη θα ειναι η μεταβαση εξουσιας αν λαβει χωρα και η ενημερωση που θα εχει ο επομενος υπουργος οικονομικων δεν θα ειναι χειροτερη απο αυτη που λαμβαναν οι προκατοχοι του.

Στα 5 σημεια του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανοταν και η δηλωση μετανοιας του ΝΔΣΟΚ; Το αισθητικο κομματι εξεταζοντας, επροκειτο για εξαιρετικα ακομψη κινηση απο ηγετη της αριστερας. Πολιτικα δε, δεν ξερω ποσο σεβασμο στις επιθυμιες των ψηφοφορων των κομματων αυτων εδειχνε αυτη η κινηση.

Το 8 εχει καποια βαση. Αντιστοιχα ομως σκεψου οτι σε περιπτωση που η Ελλαδα δεν ειχε σχεδον κλεισει το πρωτογενες της ελλειμμα και δεν ειχε δειξει διαθεση συνεργασιας με τους Ευρωπαιους, ποια θα ηταν η σταση τους απεναντι μας. Να λεμε και τη μαυρη αληθεια, με ολα τα κακα της, η δημοσιονομικη πολιτικη που εφαρμοστηκε μετα το Καστελοριζο εχει δημιουργησει τις αναγκαιες βασεις για οποια αλλαγη πορειας αποφασιστει απο δω και μπρος.

Για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων εχει αλλαξει κατι; Νομιζα οτι θα γινει με αγορα κοινων μετοχων και παροχη μετατρεψιμων ομολογιακων δανειων απο το Ταμειο Χρηματοπιστωτικης Σταθεροτητας και με απαραιτητη προϋποθεση τη συμμετοχη ιδιωτων στις ΑΜΚ κατα τουλαχιστον 10%. Αν ισχυει, το δημοσιο παιρνει μετοχες σε ανταλλαγμα για τα λεφτα που βαζει. Σε τι διαφερει αυτο απο την κρατικοποιηση;
Ο χρήστης talos είπε…
@realityloop: Η ΚΟΕ είναι μια εξαιρετικά πειθαρχημένη ομάδα η οποία έσπασε πρόσφατα από την άλλη μισή (αν κατάλαβα καλά) στο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμαχιών του. Και πάλι αν κατάλαβα καλά είναι έτοιμοι να συγκυβερνήσουν και με τον Καμμένο. Η Ρόζα είναι άνθρωποι που ποστεύουν στα πολιτικά δικαιώματα και ελευθεριακοί μαρξιστές. Μια χαρά παιδιά.

@S_G: Αποτελεί την πολιτική καινοτομία του ΣΥΡΙΖΑ, την προσφορά του στην πολιτική ηθική του τόπου, να παραμένει δεσμευμένος στα όσα *υποσχέθηκε* πριν τις εκλογές να παραμείνει, *και* μετά τις εκλογές. Καταλαβαίνω πως αυτός ο νεωτερισμός είναι άγνωστος στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό στην πλειονότητά του, αλλά θα κριθεί. Για τον ισολογισμό πολιτών / τραπεζών, μάλλον δεν έχεις βάλει κάτω τα νούμερα.

Ο Στρατούλης λέει αυτονόητα πράγματα. Κάθε τράπεζα επενδύει τα λεφτά των καταθετών της. Δεν τα κρατά κλεισμένα στο θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Αντιθέτως η ερμηνεία "ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ" επειδή επαναλαμβάνεται από υποτίθεται "έγκυρες πηγές" παρότι δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσει bank run. Με ευθύνη των σκοπίμως παραποιούντων.
Ο χρήστης talos είπε…
@th.alys: Δεν υπάρχει αντίφαση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε (απαιτήθηκε) να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου (και βλέπουμε). Εγώ που είμαι πιο απόλυτος σε αυτά από τον Τσίπρα, θεωρώ πως η συμμετοχή σε κυβέρνηση (με 52 μάλιστα μόλις βουλευτές) που κρέμεται από τις ορέξεις και τις προθέσεις των δύο εστιών διαφθοράς και υποτέλειας της χώρας, που έχουν συνυπογράψει και είναι συνεγγυητές του μνημονίου που (αίφνης!) αποφάσισαν πρόσφατα ότι τελικά είναι αναδιαπραγματεύσιμο, παρά τα όσα έλεγαν *πριν λίγες μόλις μέρες*, δεν νοείται χωρίς να κλονιστεί το βασικό σου ατού (και για την συνέχεια): η σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο...

Για το 7: υποτιμάς τον βαθμό που όλο αυτό το πλέγμα δικομματισμού-μεγαλοεργολάβων-τραπεζών είναι καθεστώς, με την Πουτινική ή την Μουμπαρακική έννοια, στα συμφραζόμενα έστω της ΕΕ. Θέλω απλά να σου υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά και τα αντιμετώπισε δια της εξαγοράς και της συναλλαγής τελικά, κάτι που ελπίζω να μην επαναληφθεί αν υπάρξει παρόμοια δυνατότητα σήμερα

Για το 8: Έχεις δίκιο, αλλά μπορείς και να το δεις αλλιώς: όταν η Ελλάδα είχε τεράστιο έλλειμμα, το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ είχε και ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από την σταθερότητά της. Μια συμφωνία τότε θα μπορούσε να είχε αλλάξει τα πράγματα και το έλλειμμα σήμερα να ήταν μικρότερο απλά και μόνο γιατί το ΑΕΠ θα ήταν μεγαλύτερο και με προοπτική διαχείρισης. Τώρα το τίμημα (για την ακρίβεια η άμεση συνέπεια) του κλεισίματος του πρωτογενούς ελλείμματος είναι η ύφεση-ρεκόρ και το depression που βιώνουμε...

Βλ. εδώ για τις ενστάσεις επί της διαδικασίας που επαναλήφθηκαν πρόσφατα.
Ο χρήστης th.alys είπε…
Δεν καταλαβαινω γιατι υποθετει κανεις οτι η κυβερνηση συνεργασιας θα βασιζεται αποκλειστικα στην καλη πιστη. Με δεδομενο οτι η ΔημΑρ δεν θα τολμουσε(οπως και δεν το επραξε) να συμπαραταχθει με το ΝΔΣΟΚ οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι εναντιος, χωρις τη συμφωνη γνωμη του ΣΥΡΙΖΑ ουτε νομος περνουσε, ουτε κυβερνηση σχηματιζοταν. Με αυτο το δεδομενο, ο ΣΥΡΙΖΑ ειχε μια πρωτης ταξεως ευκαιρια να εφαρμοσει στην πραξη αυτα που διαλαλει οτι θελει τοσο καιρο. Το οτι αφησε την ευκαιρια να περασει δεν με εντυπωσιαζει. Εχει καλες πιθανοτητες να αποτελεσει τον κυριαρχο πολο μιας κυβερνησης μετα τις νεες εκλογες και να διαπραγματευθει απο θεση μεγαλυτερης ισχυος απο τις 18 Ιουνη.

Αν το προβλημα ηταν η μη συνεργασια απο θεση αρχης με τα δυο αυτα κομματα, παλι θα το καταλαβαινα. Δεν βλεπω ομως αυτο να ηταν το ζητημα. Απλα και μονο η μη εμπιστοσυνη προς τα δυο αυτα κομματα δεν μου φαινεται επαρκης λογος. Δεν βλεπω απο πού προκυπτει το οτι θα κρεμοτανα ο ΣΥΡΙΖΑ απο τις ορεξεις και τις διαθεσεις των υπολοιπων εταιρων. Τουλαχιστον οχι περισσοτερο απ'οσο θα κρεμονταν αυτοι απο τις δικες του. Και μην ξεχναμε οτι οι αλλοι δυο εκπροσωπουν μεγαλυτερο κομματι του λαου απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν μη τι αλλο οι αποψεις ολων των εταιρων πρεπει να λαμβανονται υποψη σε εναν συνασπισμο.

Ε, τωρα για το 7 να σου υπενθυμισω κι εγω σε ποιο κομμα ανηκαν και τι παρελθον εχουν μερικοι εκ των βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ με τους περισσοτερους σταυρους σε μεγαλες περιφερειες. Με αυτο υποψη και την προοπτικη κρατικοποιησης μεγαλου μερους του ιδιωτικου τομεα, δεν θα ημουν ιδιαιτερα αισιοδοξος.

Για τις τραπεζες, το μονο σημαντικο που λεει ο Τσιπρας και για το οποιο θα ηθελα περισσοτερη ενημερωση ειναι η διαφορα στο κοστος της ενισχυσης και στο κοστος επαναγορας των μετοχων. Τα υπολοιπα ειτε εχουν διευκρινιστει απο την πρωτη στιγμη(περιπτωση ΑΤΕ), ειτε δεν ειναι απο τα στοιχεια που θα επρεπε να δοθουν στη δημοσιοτητα, διχως να διακινδυνευσουμε να δημιουργησουμε μεγαλυτερο προβλημα(ποσα λεφτα εχει λαβει καθε τραπεζα, το συνολικο ποσο θα μπορουσαμε να το μαθουμε).

Ο Στρατουλης δεν ξερει τι λεει και καλυτερο θα ηταν να σιωπα. Οι καταθεσεις των τραπεζων μια χαρα ηδη χρησιμοποιουνται για δανεισμο. Δεν βαρεθηκαν να βγαζουν λεφτα οι τραπεζες, αλλαξαν οι κανονισμοι και δεν μπορουν να δανεισουν τοσο πολυ, σε συνδυασμο με το οτι δεν μπορουν και οι ιδιες να δανειστουν. Επιπλεον τις καταθεσεις τις ανεφερε σε ερωτηση για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων. Ο μονος λογικος τροπος για να τα συνδεσεις αυτα τα δυο, ειναι το μπεηλ ιν. Δεν πιστευω οτι αυτο ηθελε να πει, αυτο συναγεται ομως απο οσα ειπε. Οπως επισης συναγεται οτι δεν εχει ιδεα απο τραπεζικη. Οσο τραβηγμενη ειναι η αποψη που τον θελει να υποστηριξε την κρατικοποιηση των καταθεσεων, αλλο τοσο ειναι και αυτη που προσπαθει να τον αθωωσει γιατι δεν ειπε τιποτα. Αν δεν ειχε πει, κυριολεκτικα, τιποτα, θα ηταν ολος ο κοσμος καλυτερα, των οπαδων του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομενων.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα τις απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Εντύπωση μου έκανε όμως ο συγκροτημένος λόγος του οικονομολόγου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη.
http://ecoleft.wordpress.com/2012/04/27/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BD%CE%B7/

http://www.tovima.gr/vimafm/interviews/article/?aid=456805

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein