Αποστροφή: Δίχως Νου και Τεκμηρίωση
Λόγια χρυσά, που νικούν με την πειθώ με το ψέμα...
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σιωπή σχετικά με τις αναλύσεις του ΔΝΤ και των συναφών οργανισμών δημοσιονομικής κατοχής, κυρίως, αλλά όχι μόνο, σχετικά με τις σαχλαμάρες που πουλάνε για οικονομικά στοιχεία και ανάλυση, σαχλαμάρες αισχρές μεν, αλλά που αποτελούν συστατικό στοιχείο του σκεπτικού με τον οποίο δικαιολογείται ο νεοχουβερισμός που πλήττει την Ελλάδα (στα παγκόσμια συμφραζόμενα παρομοίων πολιτικών). Συστηματικά και χωρίς κανένα δισταγμό οι επίσημες ανακοινώσεις του οργανισμού είναι γεμάτες ανακρίβειες και παραπλανητικά στοιχεία.Αυτό είναι κάτι που με είχε εντυπωσιάσει από την αρχή: Ήδη από τις πρώτες εκθέσεις για την υπό τον ζυγό του Ελλάδα, οι "πληροφορίες για το κοινό" ήταν γεμάτες από έωλους ισχυρισμούς, όπως νομίζω πως έδειξα τότε στην European Tribune.
Πάλι με αφορμή την δήλωση της τρόικας τον Νοέμβριο: Statement by the EC, ECB, and IMF on the Second Review Mission to Greece, είχα χλευάσει τον χείμαρρο ανακριβειών που περιείχε (βλ. European Tribune: Vampire policy makers of the IMF (and the ECB))...
Τέλος, με την πρόσφατη συνέντευξη του γραφειοκράτη-τοποτηρητή μας, του Πάουλ Τόμσεν, είχα την χαρά να εκτονωθώ επισημαίνοντας πως επαναλάμβανε τα ίδια αστήρικτα πράγματα που το ΔΝΤ λέει από τον Μάιο τουλάχιστον (Histologion: The Greek Economy on a Crucifix: IMF lies and misrepresents yet again). Εδώ είχα πλέον το κουράγιο να ασχοληθώ με ένα μόνο εδάφιο της συνέντευξης. Χρειάζονται τόμοι...
Όλα αυτά τα έγραψα στα Αγγλικά επειδή θεωρούσα ότι στην Ελλάδα δεν χρήζουν επισήμανσης, ή τέλος πάντων αντιμετωπίζονται εκ των προτέρων καχύποπτα. Θεώρησα αντίθετα πως η εικόνα που προβάλλεται για την πραγματικότητα της προ-μνημονίου Ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό είναι τόσο ψευδής που θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια σημείωση σε μια μικρή γωνία του διαδικτύου, που να εξηγεί το πόσο έωλη είναι. Για το απαραίτητο ή μη μιας Ελληνικής εκδοχής δεν είμαι πλέον σίγουρος (τμήματα του πρώτου ποστ είχα την χαρά να μεταφραστούν εδώ) μια και η ενημέρωση πλέον γίνεται ως συζήτηση μεταξύ διαφορετικών εκδοχών τροϊκανισμού στα κανάλια, με κάθε αιχμή, κάθε αμφιβολία, κάθε αμφισβήτηση χειρουργικά αποκομμένη, ένα κλειστό πράγμα τύπου Άκη-Τάκη. Παράλληλα μέσω των καναλιών και των πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, όλη αυτή η ανοητολογία παρελαύνει ξεδιάντροπα από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες, και διατρέχουμε ως κοινωνία τον κίνδυνο (μια που η κριτική σκέψη είναι υπό διωγμό στο δημόσιο λόγο) να μας ξεγελάσει το παπατζιλίκι της αριθμολογίας τους, ή να πνιγούμε σε μια πλημμυρίδα ατεκμηρίωτης νεοφιλελεύθερης συνθηματολογίας, από την οποία να μην ξεχωρίζει ο μύθος και η συκοφαντία από το στοιχειοθετημένο γεγονός, το λογικό επιχείρημα από το λογικό άλμα.
Οταν κατεβούμε τη σκάλα, τι θα πούμε στους ίσκιους που θα μας υποδεχτούνε
... και ερωτώ: Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νεοφιλελευθερισμού σε ένα-δυο χρόνια... Ας υποθέσουμε πως θα έρθουν οι αγορές μ' αυτοκρατορικήν εξάρτυση πρωινού θριάμβου και όλα πάνε όπως τα έχουν προβλέψει οι γίγαντες της διανόησης του ΔΝΤ: έξοδο από την ύφεση το 2012, δυνατότητα αγοραίου δανεισμού, όλα τα ελέη του Θεού. Ποια χώρα θα ανακάμψει; Μια χώρα με υποβουλγαρικούς μισθούς; Με τριτοκοσμική ανισότητα; Με διαλυμένες / ιδιωτικοποιημένες τις δομές κοινωνικής πρόνοιας, με τεράστια έμμεση φορολόγηση και αρπακτικά τέλη από ιδιωτικοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες; Με 25% ανεργία; Με συσσίτια και αστέγους; Με υποχρηματοδοτούμενη παιδεία και με εθνικούς πόρους που θα έχουν αποδοθεί προς εκμετάλλευση σε χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά; Με εργατικό δυναμικό που θα έχει ως όραμα την μετανάστευση (σε όσες χώρες τέλος πάντων δεν ισοπεδώσει ο νεοχουβερισμός και ο χρηματοοικονομικός παρασιτισμός); Με εργασιακές σχέσεις που θα δικαιώνουν, έργω, τους δολοφόνους που έστειλαν την μαφία εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα; Με κρατική καταστολή σε επίπεδα πέραν του Πολύδωρα; Με το υπόλειμμα δημοκρατίας που θα έχει απομείνει; Με την διαφθορά και το έγκλημα σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα (μια και η συσχέτιση μεταξύ μέσου εισοδήματος και διαφθοράς είναι μάλλον αντίστροφη...) Ποιο ακριβώς είναι το όραμα του ΓΑΠ και των επιτελών του; Η Ονδούρα;Ποιος θα βρεθεί να τους δικάσει
Δια στόματος μάλιστα του πρωθυπουργού ακούμε αδιανόητα οργουελικές μπούρδες: Η κατάργηση κάθε θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας και της διαπραγματευτικής της δύναμης περιγράφεται ως μέτρο βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων. Η εκλογική αποδοκιμασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η μαζική παραίτηση μεταφράζεται σε έγκριση των μέτρων εκτριτοκοσμισμού από τον λαό. Η κατασκευή ενός, φονικού για τους μετανάστες και συμβολικά ξενοφοβικού, τείχους (με βασικό στόχο την καλλιέργεια και την συσπείρωση της ξενοφοβίας γύρω από το ΠΑΣΟΚ) δείχνει πως η κυβέρνηση έχει "ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αγωνία και την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή"... Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την φορολογική δικαιοσύνη την ίδια στιγμή που οι έμμεσοι φόροι φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με τα συνολικά φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης... Κ.ο.κ.Ἐπρόδωσαν τὴν ἀρετὴ κι ἦρθαν οἱ ἔσχατοι πρῶτοι
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να υπερασπιστεί την πραγματικότητα από τις επιθέσεις που δέχεται από τους φοβερούς οικονομέτρες του ΔΝΤ, τους χρησιμοποιεί σαν πηγή και σπεύδει να επιβεβαιώσει τις ασυναρτησίες τους, υιοθετώντας τις βλακώδεις προβλέψεις του (υπενθυμίζω ότι το ΔΝΤ προέβλεπε π.χ. πληθωρισμό κάτω του 2% για την Ελλάδα τον Μάιο *παρότι* είχε βάλει μπροστά την αύξηση των έμμεσων φόρων σε πρωτοφανή επίπεδα), αλλά και την υπεραισιόδοξη ανάλυσή του, που για να επαληθευτεί θα χρειαστεί να συμπράξουν νεράιδες, ξωτικά και καλοκάγαθοι γίγαντες μέσα σε ένα διαρκώς βελτιούμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, που, η αλήθεια να λέγεται, το προβλέπει και αυτό το ΔΝΤ, όπως θα όφειλε άλλωστε.Θέλει τεράστιο θράσος ή αβελτηρία για να υπερασπίζεσαι ένα πρόγραμμα που δεν έχει επιτύχει ποτέ, σε κάνενα μέρος του κόσμου, τουλάχιστον αν η επιτυχία κρίνεται από τις θετικές συνέπειες της πολιτικής για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εξελίξει την τακτική της στρουθοκαμήλου σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να υιοθετεί πράγματα τα οποία λίγους μήνες πριν τα απέκρουε με βδελυγμία, αλλά και πράγματα που παραδέχεται πως είναι άδικα ή αναποτελεσματικά, χωρίς να ιδρώσει, ασφαλής στην έλλειψη κάθε κριτικής από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, των αδιαλείπτως εξυπηρετούμενων εργολάβων.
Σχόλια
Δεν εξηγείται αλλιώς η αδυναμία κάποιων να καταλάβουν πως οι αθρόα εισροή μεταναστών στη χώρα μπορεί να καταστεί φονική, φονικότατη για τους γηγενείς!! Είτε λόγω της συμπίεσης των μισθών εξαιτίας της ύπαρξης τόσων μεταναστών νομίμων ή μη είτε λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας πάλι για τον ίδιο λόγο!
Ακόμη νομίζω πως είναι αστείο να χαρακτηρίζεις φονικό έναν προϊστορικό τρόπο οριοθέτησης διαχωριστικών γραμμών!
Και δεν είναι σωστό να μη γνωρίζεις τους μισθούς της Βουλγαρίας κι όμως να αναφέρεσαι σ’αυτούς.
Παντελής
Εντός θέματος είναι τα περί Βουλγαρικών μισθών. Να πούμε πως o μέσος μισθός στη Βουλγαρία ήταν 302 Ευρώ πέρυσι, ή κάτι παραπάνω από 480 Ευρώ το 2008 κατ άλλες μετρικές. Που περίπου είναι τα διπλά από αυτά σε Ελληνική αγοραστική δύναμη, εναλλακτικά ως προς το εγχώριο κκ εισόδημα το 2009 ήταν περί το 1:2,5, ήδη μάλλον έχει φτάσει το 1:2. Έχασαν ΑΕΠ και εισοδήματα με την κρίση αλλά έχουν ήδη από ότι φαίνεται ανακάμψει. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι προς τα εκεί πάμε, αν συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο.
Ή προτείνεις να μένει σε βάρκα; Ή σε τσαντίρι;
Και ποιο θενάναι το θέμα του ποστ; Το ότι οι έσχατοι γέναν πρώτοι, σκέτο, *Ή* ότι αφού οι έσχατοι πρόδωσαν την αρετή, γέναν πρώτοι;
Για τους μισθούς στη Βουλγαρία τα μαγειρεύεις όπως θέλεις. Δεν είναι σωστό να κάνεις τα ίδια μ’αυτούς που κριτικάρεις! Για να δεις *τ ι* παίρνουν στη Βουλγαρία και να μαθαίνεις:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=4199114
Και τέλος νομίζω πως υπερβολή *και* ντροπή είναι να κρατούν κάποιοι νοηματοεγκεφαλικούς φραγμούς κι έτσι να παραπλανούν εαυτούς και αλλήλους.. Ή δεν είναι κι αυτό θέμα του ποστ;
Παντελής
Ως προς την Βουλγαρία σου παρέθεσα στοιχεία από euractiv, από ΔΝΤ και από ΟΟΣΑ για τους μέσους μισθούς. λαμβάνοντας υπόψη και την αγοραστική δύναμη. Μου αντιπαρέθεσες ένα άρθρο της Ημερησίας το οποίο βασικά μιλούσε για το ότι οι μισθοί στην Βουλγαρία το 2007 ήταν πολύ χαμηλοί και για τον βασικό μισθό στην χώρα. Δεν εξηγείς για ποιο λόγο τα στοιχεία που παραθέτω είναι παραπλανητικά και πού ακριβώς έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία της Ημερησίας. Πιθανώς να έχεις την εντύπωση πως αποκλείεται να φτάσουμε τόσο χαμηλά. Εγώ πάλι δεν βλέπω τον πάτο αυτής της κατηφόρας της χώρας, η οποία απειλείται πολύ περισσότερο από τους Στρος καν και τους Τρισέ από ότι από τους χιλιάδες κακομοίρηδες που θέλουν να μπουν στην ΕΕ, και περνάνε και τους κρατάμε με το ζόρι στην χώρα μας.
Δεν γνωρίζω τι σημαίνει "νοηματοεγκεφαλικούς φραγμούς" πρέπει να πω, και δεν είμαι σίγουρος πέραν του φράχτη του Παπουτσή και του ακριβούς ύψους των μισθών στη Βουλγαρία πού αλλού *συγκεκριμένα* διαφωνείς με αυτά που γράφω.
Και όχι μόνο αυτό αλλά ενώ μιλάς για δύστηνους μετανάστες μας τραβάς κι ένα
‘οι δουλέμποροι βγάζουν ένα σκασμό λεφτά από την μπίζνα αυτή’ αδυνατώντας να καταλάβεις σε τι κατάσταση έχεις περιέλθει!
**ΠΩΣ** είναι δυνατόν από τη μια να είναι δύστηνοι κι από την άλλη να δίνουν, ένα σκασμό λεφτά, στους δουλέμπορους!;;;
Και μένεις, χαριτολογώντας, στα ταξιδάκια ανά τη μεθόριο!
Τι άλλο προτείνεις;; Να μπαίνουν ελεύθερα όλοι; Είναι κι αυτό μια λύση. Ανέξοδη.
Να μπαίνουν όλοι με τσάρτερ μήπως;
Μπα δε θα χρειαζόταν τα στρατόπεδα ΥΠΟΔΟΧΗΣ και θα χάνανε το χαρτζιλίκι τους κάποιες ΜΚΟ( Εκτός κι αν συστήσουν ‘μη κερδοσκοπική’ εταιρεία με άδεια αερομεταφορέα)!!!
Για τους βουλγάρικους μισθούς θα έπρεπε να κοκκινίζεις.. για ένα λόγο:
ο χαμηλότερος ελληνικός, πόσο είναι; 600; 500; 400Ευρώ; Δηλαδή, κι ο τελευταίος μαθητής στην τάξη μπορεί να καταλάβει ότι ο χαμηλότερος ελληνικός είναι υψηλότερος από το μέσο μισθό ενός Βούλγαρου!
Θα έπρεπε να παραδεχτείς, ευθύς αμέσως, το λάθος σου…
όσο δεν το κάνεις και πάλι και στον τελευταίο μαθητή θα μπουν σκέψεις για μαγείρεμα στοιχείων και ενδεχόμενο δόλο από τη μεριά σου
‘Φτύνεις’ το ΔΝΤ και την παρέα του και μετά χωρίς ντροπές τους επικαλείσαι παρουσιάζοντας στοιχεία τους; Αυτό κι αν δε θέλει κουβέντα!
Εσύ μπορείς να βλέπεις ότι θέλεις! Και όλους αυτούς τους κακομοίρηδες που λες να τους λατρεύεις κι αν μπορείς να τους περιθάλπεις!
Εγώ πάντως βλέπω ότι ενώ λίγο παλαιότερα χιλιάδες Έλληνες έβγαζαν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο στα χωράφια ή στις οικοδομές τώρα έχουν περιοριστεί σε ένα επίδομα ανεργίας! Μήπως κι εδώ φταίει ο Τρισέ! Ας σοβαρευτούμε λιγάκι…
Όσο υπάρχει απίστευτη προσφορά φθηνών, έως πολύ φθηνών, χεριών οι Έλληνες θα ζουν με επιδόματα! Και η ζωή με επιδόματα είναι ….’φονική’!
Αν λειάνεις τα παραπάνω διορθώνοντας τα λάθη σου κι αν αφήσεις κάποια απλά απλούστατα νοήματα να περάσουν τον ‘φραγμό’ σου τότε θα μπορούμε να πούμε περισσότερα γιατί θα υπάρχει ελπίδα ότι θα κάνουμε ένα πιο γόνιμο διάλογο! Έως τότε ό,τι και να σου πω θα ‘μπλοκάρεται’ από το νοητό φράχτη που έχεις υψώσει!
Παντελής
Δεύτερον: Ένας έλλογος άνθρωπος κατανοεί ότι δεν υπάρχει και καμία λογική αντίφαση στο να λες ότι το ΔΝΤ εξασκεί καταστρεπτικές πολιτικές ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ έχει πολύ καλές βάσεις παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων. Για την ακρίβεια δεν μπορώ να κατανοήσω πού στην ευχή νομίζεις πως υπάρχει αντίφαση.
Τρίτον: Όποιος πιστεύει ότι για την ανεργία στην Ελλάδα ευθύνονται οι μετανάστες είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η ανεργία δεν είναι αποτέλεσμα μιας στάσιμης κατάστασης πεπερασμένων θέσεων εργασίας, αλλά δομικό χαρακτηριστικό του οικονομικού συστήματος. Στη Γερμανία π.χ. που έχει υπερπολλαπλάσιους μετανάστες από μας, δεν υπάρχει ανεργία, επειδή υπάρχει μια σοβαρή παραγωγική οικονομία. Εδώ δεν υπάρχει και κάποιοι κυβέρνησαν και ευθύνονται για αυτό. Επίσης η κατρακύλα αφορά και μισθούς σε χώρους που δεν εργάζονται μετανάστες.
Τετάρτον:(και τελευταίο για τα περί μετανάστευσης το οποίο όπως ξαναείπα ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ της ανάρτησης): Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δεν είναι φραγμός να περιφράζεις 12 χιλιόμετρα (με φράκτες που και σε μεγαλύτερη κλίμακα αποδεδειγμένα δεν έχουν δουλέψει) σε συνοριακή γραμμή χιλιάδων, ίσως να μην μπορείς και να καταλάβεις πως κλείνοντας μια τρύπα του σουρωτηριού το νερό περνάει εξίσου άνετα από τις υπόλοιπες, με ταχύτερη ροή. Και άρα πως στόχος του τείχους δεν είναι να εμποδίσει κανέναν (μα κανέναν) αλλά να κάνει εσωτερική πολιτική για το ΠΑΣΟΚ.
Πέμπτον: απλή ανάγνωση του κειμένου της ανάρτησης θα έκανε φανερό πως δεν μιλάω για τους *σημερινούς* μισθούς στην Ελλάδα και την Βουλγαρία, αλλά για την τάση των μισθών όπως θα διαμορφωθεί σε λίγα χρόνια (αν και όταν σταματήσει η κατρακύλα του ΑΕΠ). Γνωρίζω πάρα πολύ καλά την διαφορά των μισθών σήμερα. Θα πρέπει να παραδεχτείς, ευθύς αμέσως, το λάθος σου…
Αυτό που κάνεις εδώ οφείλω να επισημάνω πως δεν είναι επιχειρηματολόγηση ούτε συμμετοχή σε συζήτηση πάντως: είναι διαστροφή των όσων λέει ο άλλος, αναπαραγωγή στερεοτύπων, συνθηματολογία, άρνηση αντιμετώπισης της πραγματικής βάσης των όσων σου αντιπαρατίθενται, άγνοια του τι αποτελεί στοιχειοθέτηση επιχειρήματος και κακόβουλη κριτική. Επίσης αγνοώ από που αντλείς αυτό το διδακτικό ύφος και την αλαζονεία (αμφιβάλλω αν είναι λόγω ηλικίας) αλλά ειλικρινά δεν δικαιολογούνται από το περιεχόμενο των όσων λες: Οπότε αν θες να συνεχίσεις έτσι, ελεύθερα, αλλά θα απαντώ πλέον μόνο όταν αρχίσουν να υπάρχουν ουσιαστικά και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα: Η ουσία όσων λέω, σε περίπτωση που έχεις διάθεση να μιλήσεις επί της ουσίας και επί του θέματος του ποστ και όχι για όποιο θέμα σε απασχολεί προσωπικά, βρίσκεται στις παραπομπές στα αγγλικά κείμενα.
Καλά κάνεις και αριθμείς. Ίσως σε βοηθήσει..
1.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ αδιάβαστος. Αν κατάλαβα καλά (η σύνταξή σου έπασχε) νομίζεις ότι οι δύστηνοι στην υπό καταστροφή χώρα τους, με χαμηλότερο μηνιάτικο ΣΙΓΟΥΡΑ κάτω από 100ευρώ (φυσικά θα είναι κάτω από τον κατώτατο βουλγαρικό μηνιάτικο σε όποια χώρα κι αν αναφερθείς) μπορούν και μαζεύουν 2-3 χιλιάρικα έτσι απλά στο πι και φι! Δηλαδή πόσα χρόνια λες να δούλευαν για να μαζέψουν 2-3 χιλιάρικα;; Πουλώντας τι; Το πετρόχτιστο σπίτι τους; Ή τα ασημικά τους!; Δε στέκει το σενάριο που διάβασες! Αλλιώς γίνεται η δουλειά αλλά δε σου λέω… να το βρεις μόνος…
homework που λένε!
2.
Αρχή μου είναι να αποφεύγω όσο μπορώ ό,τι λανσάρουν ως έγκυρο και ακριβές κάποιοι τους οποίους έχω ‘ξεγράψει’.
Αν μου πεις κιόλας ότι ενημερώνεσαι και από αμερικάνικα δελτία ειδήσεων και χρησιμοποιείς τις ‘γνώσεις’ σου αυτές στη ζωή σου και μάλιστα θεωρείς αυτές φυσιολογικές πηγές, κατάφερες να με διώξεις από εδώ ευθύς ετούτη τη στιγμή!!!
3.
Εδώ τα έχεις μπερδέψει εντελώς! Μα ποιοι τα λένε αυτά και δε τους πήρανε ακόμη σηκωτούς;
Μπορεί όταν πάσχει η παραγωγή να βλέπουμε αύξηση της ανεργίας αλλά είναι απαράδεκτο αυτό που λες ότι εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών δεν επηρέασαν την ανεργία και τη συμπίεση προς τα κάτω των μισθών! Κι αυτά που λες ότι υπάρχει κατρακύλα και σε άλλα στρώματα όπου δεν έχουμε μετανάστες ΚΑΙ ΠΑΛΙ είναι λάθος.
Όταν συμπιέζεται η βάση λογικό είναι ένα ποσοστό να ‘μένει’ στην ανεργία/επιδόματα κι ένα ποσοστό να περνά στο επόμενο κοινωνικό στρώμα κοκ.
Εδώ αν δεν έχεις δόλο, δηλαδή με τέχνασμα δε θέλεις να πεις την αλήθεια, τότε σου λέω πως λες ανακρίβειες και τίποτα άλλο!
Και φυσικά κι άλλο λάθος σου:
Σου διαφεύγει ότι στη Γερμανία οι μετανάστες με ξένη υπηκοότητα είναι περίπου 8 εκατομμύρια περίπου δλδ 10% του πληθυσμού της;! Πώς λες τότε ότι στη Γερμανία έχουμε υπερπολλαπλάσιους μετανάστες σε σχέση με εμάς;;
Αναλογικά μπορεί να έχουμε περισσότερους!
Είμαστε στο 3 και βγήκαν τόσα λάθη σου και ανακρίβειες … να συνεχίσω;
Να συνεχίσω να λέω για το ότι η συνοριακή γραμμή (Έβρος) είναι περίπου 150 χλμ και όχι χιλιάδες χλμ; Εδώ στο – 4 - σου δίνω ένα δίκιο! Έχεις δίκιο όταν λες ότι όταν κλείνεις μια τρύπα στο σουρωτήρι το νερό βγαίνει με μεγαλύτερη πίεση από τις άλλες τρύπες! Σωστά κατάλαβες πως κλείνοντας κάποιες τρύπες από τις θαλάσσιες οδούς αυξήθηκε η διέλευση από τον Έβρο! Ή άλλο εννοούσες;
Να συνεχίσω με το – 5 – όπου προσπαθείς να πάρεις πίσω την πεποίθηση πως το 2012, του χρόνου δηλαδή, όταν έρθουν οι ‘κακοί’ που λένε πως τότε θα αρχίσουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας θα βρουν μια χώρα με υποβουλγαρικούς μισθούς; Πιστεύεις δλδ πως σε ένα χρόνο θα πέσουν οι μισθοί μας κάτω από τους βουλγαρικους; Τι να πω;;;;;
Τέλος, καλό είναι να ξαναπω όπως είπα και πριν, λέγοντας δόλο εννοώ την τεχνιέντως παραποίηση της πραγματικότητας με σκοπό την προώθηση των υμετέρων απόψεων. Αν απορρίπτεις αυτή την περίπτωση τότε το μόνο που μένει είναι η διασπορά ανακριβειών από αμέλεια, από άγνοια. Μη νομίσεις πως το πρώτο είναι χειρότερο από το 2ο!
Κι εσύ κι οι φίλοι σου και τα παιδιά σου, αν είναι σε ικανή ηλικία, αντί να μείνουν στην ανεργία δε θα ήταν καλό να βρούνε καμιά δουλειά στα χωράφια ή στην οικοδομή;! Αλλά πώς να γίνει κι αυτό όταν το πρώτο που επλήγη ήταν αυτές οι δουλειές;; Και που ήσουν εσύ κι οι φίλοι σου όταν συντελούνταν αυτή η εκθεμελίωση;; Ή είναι δεύτερες δουλειές αυτές και ας τις κάνουν μόνο οι δύστηνοι;;
Σου είπα πρέπει να λειάνεις πολλά για να κάνουμε γόνιμο διάλογο! Αλλιώς θα μιλάμε μόνο για λάθη. Εγώ θα επισημαίνω τα πολλά λάθη σου κι εσύ θα υποστηρίζεις τη λάθος θέση σου.
Το δε ύφος μου δεν είναι διδακτικό ή αλαζονικό. Εκτός κι αν η πραγματικότητα/αλήθεια, με τον τρόπο που την αντιλαμβάνομαι εγώ - πιστεύω πως όσα λέω είναι απολύτως ορθά- ηχεί στα αυτιά σου έτσι όπως δεν θα έπρεπε.
Παντελής
Κατά τα άλλα εδώ τελειώνει η συζήτηση για μένα, προφανώς δεν θα σου μάθω εγώ ανάγνωση, ούτε τι είναι το ΔΝΤ.