(Ο καλλιτέχνης που έγινε γνωστός ως) Cpt Beefheart

Πέθανε χθες στην Καλιφόρνια ο Cpt. Beefheart, ένας από τους ιδιοφυέστερους και πιο ιδιαίτερους μουσικούς των δεκαετιών του 1960 και 70. Ένας ροκ-ντανταϊστής, που επηρέασε ένα τεράστιο κομμάτι της μουσικής που ακολούθησε. Προσωπικά για μένα ήταν ένας από τους μέγιστους μουσικούς της ροκ. Έφυγε από το μουσικό "προσκήνιο" κάποια στιγμή την δεκαετία του 80 για να ζήσει στην έρημο και να ζωγραφίζει.
Παρακάτω παραθέτω ένα ντοκιμαντέρ του BBC (μάλλον του 1997) για την μοναδική αυτή ιδιοφυία, το οποίο το αφηγείται ο John Peel:

pt1:


pt2


pt3

Σχόλια

Ο χρήστης Elias είπε…
Πρώτη φορά ακούω για τον Captain Beefheart. Θυμήθηκα απλώς μια άλλη περίπτωση ενός καλιτέχνη που τα παράτησε όλα για την έρημο: ο Ted DeGrazia ήταν παθιασμένος ζωγράφος, κυρίως, αλλά και γλύπτης, μουσικός, κεραμίστας κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Ήταν ο τύπος του ανθρώπου που δεν άντεχε πολύ στον πολιτισμό, είχε ψύχωση με την έρημο Σονόρα και τους ανθρώπους της (τις ινδιάνικες φυλές που έζησαν εκεί, Ναβάχο, Χόπι, Ανασάζι κ.λπ.). Σχεδίασε μόνος το σπίτι του και το έχτισε με υλικά της ερήμου (σήμερα το σπίτι του είναι αξιοθέατο). Θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες που βοήθησαν να αναγνωριστεί η κουλτούρα και η ζωή των γηγενών στην Αμερική.
Εδώ η σελίδα του στη Wikipedia, εδώ ένα website αφιερωμένο στον άνθρωπο και το έργο του.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση