Αχαρακτήριστοι Αποχαρακτηρισμοί

Η σημερινή Ελευθεροτυπία γράφει για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου του, πάλαι ποτέ "Κατράντζου" (για τους νεώτερους πληροφορίες εδώ, και εδώ μια περιγραφή της κόντρας 17Ν και ΕΛΑ που οι εμπρησμοί προκάλεσαν) με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ενέργεια αυτή γίνεται την ίδια μέρα που το ΕΜΠ, μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθήνας, την WWF και την Greenpeace, απευθύνουν πρόταση προς όλους του δήμους του Λεκανοπεδίου, την Νομαρχία και τα συναρμόδια υπουργεία για λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των θερμικών συνεπειών της απώλειας του δάσους της Πάρνηθας, μεταξύ των οποίων ζητούν:

* Περιορισμό στο μέγιστο δυνατό της οικοδόμησης, κυρίως στη βόρεια και ανατολική Αττική και θέσπιση προδιαγραφών ώστε τα νέα κτίρια να παρουσιάζουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Είναι εξίσου σημαντικό να μην προστεθεί θερμικό φορτίο στην πόλη από νέα κτίσματα χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, τα οποία εκλύουν υψηλά επίπεδα ανθρωπογενούς θερμότητας στο εξωτερικό περιβάλλον...

...

* Μετατροπή των ελεύθερων και αδόμητων χώρων της Αθήνας σε ψυχρές οάσεις. Οι ελεύθεροι χώροι στο λεκανοπέδιο συνεχώς μειώνονται. Η προσθήκη νέων κτιρίων επιβαρύνει το θερμικό ισοζύγιο της πόλης και συντελεί στην επιδείνωση των θερμικών δεικτών. Η μετατροπή των χώρων αυτών σε ψυχρές οάσεις θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών άνεσης στην πόλη.


Στα πλαίσια αυτά, προφανώς ο Δήμος Αθηναίων θα συμβάλλει όσο μπορεί:

...τη Δευτέρα το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να αποχαρακτηριστεί και να χορηγηθεί άδεια για να κατασκευαστεί κτίριο 2.430 τετραγωνικών! Είχε προηγηθεί (Νοέμβριος 2006) ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που έδινε το «πράσινο φως» για να γίνει η αλλαγή. Επέβαλε κάποιους περιοριστικούς όρους, μάλλον «για τα μάτια του κόσμου», αφού μείωνε την επιφάνεια δόμησης περίπου κατά... 90 τετραγωνικά! Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Το ακίνητο ανήκει στο Ιδρυμα Μαρία Κασιμάτη, πρόεδρος του οποίου είναι ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Το οικόπεδο έχει επιφάνεια περίπου 630 τετραγωνικά και σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, μπορεί να κατασκευαστεί εξαώροφο κτίριο και να καλυφθεί το 70% της επιφάνειας...





Η συμπαιγνία αυτή της πλειοψηφούσας παράταξης στον Δήμο Αθηναίων με το κράτος και την Εκκλησία, θα πρέπει να ιδωθεί μέσα στα πλαίσια των προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος μεταξύ άλλων έταζε πως ένας από τους άξονες της πολιτικής του θα είναι η:

...Βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος (μέτρα και δράσεις που στοχεύουν στην αύξηση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην καθαριότητα και ηχορύπανση, στην καθαριότητα και στην αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας)...


... αλλά και από το πρόγραμμα της παράταξης του κ. Κακλαμάνη για το αστικό περιβάλλον [pdf], όπου (μεταξύ πολλών άλλων) αναφέρεται πως:


Υλοποιούμε το στόχο μας:
- Φυτεύοντας σε όλους τους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους της Αθήνας αλλά και κατά μήκος των δρόμων, όπου είναι εφικτό.
- Δημιουργώντας εστίες πρασίνου στους ελεύθερους χώρους δημόσιων και δημοτικών εγκαταστάσεων.
- Προχωρώντας προγραμματισμένα στην ολοκλήρωση απαλλοτριώσεων για χώρους που ήδη προβλέπονται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
- Δημιουργώντας νέους ελεύθερους χώρους και εστίες πρασίνου μέσα από καινοτόμους μηχανισμούς, εκεί όπου σήμερα στοιχειώνουν εγκαταλελειμμένα κτίσματα ή συνωστίζονται γερασμένα και αντιαισθητικά κτίρια, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους.
- Επανασχεδιάζοντας το δίκτυο των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου με βάση τα επιστημονικώς αποδεκτά πρότυπα και τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των Αθηναίων και των φιλοξενούμενων στην πόλη μας.

...

...Αξιοποιούμε και φυτεύουμε τους ελεύθερους χώρους ιδιοκτησίας του δήμου

Διεκδικούμε και φυτεύουμε όλους τους ελεύθερους χώρους ιδιοκτησίας του δήμου και του δημοσίου. Απαλλοτριώνουμε όπου είναι αναγκαίο, για να δώσουμε ανάσες σε όλες τις γειτονιές της πόλης.


Η καταγγελία της ενέργειας αυτής, έγινε και από την Ανοιχτή Πόλη (που έχει τον μόνο ιστοχώρο που ενημερώνεται τακτικά σε θέματα ΔΣ και όχι μόνο η παράταξη του κ. Χαλβατζή έχει εγκαταλείψει την ενημέρωση του ιστοχώρου της, ενώ του κ. Σκανδαλίδη δεν αναφέρει ακόμα τίποτα το σχετικό), η οποία αναφέρει πως:

Δεν πρόλαβαν να σβήσουν οι τελευταίες εστίες φωτιάς στην Πάρνηθα, και το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με την ψήφο της παράταξης του Νικήτα Κακλαμάνη άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή ενός ακόμη κτηρίου 2.430 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, Σταδίου και Αιόλου γωνία. Ιδιοκτήτης του οικοπέδου: Ίδρυμα Κασιμάτη, Διαχειριστής: Μητρόπολη Αθηνών.

Σε μια πόλη που στον καθένα από μας αναλογούν 2,5 τ.μ. πρασίνου έναντι 18 τ.μ. εμπορικών χρήσεων, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλους ελεύθερους χώρους. Η καταστροφή της Πάρνηθας κάνει περισσότερο από ποτέ επιτακτικό τον επανασχεδιασμό της πολιτικής για το αστικό πράσινο.Η απόφαση του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου περιφρονεί με το χειρότερο τρόπο την οργή των πολιτών της Αττικής για την καταστροφή της Πάρνηθας.

Απαιτούμε τώρα να σταματήσει ο αποχαρακτηρισμός χώρων πρασίνου. Απαιτούμε να καταγραφούν τώρα όλοι οι αδόμητοι χώροι της Αθήνας και να αποδοθούν στους πολίτες της. Απαιτούμε από την εκκλησία να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν μεγαλοεργολάβος, να εγκαταλείψει τα επιχειρηματικά της σχέδια και να αποδώσει στους πολίτες τους ελεύθερους χώρους που είναι στην ιδιοκτησία της.

Προεκλογικά ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωνε ότι θα γκρεμίσει πολυκατοικίες για να δημιουργήσει χώρους πρασίνου. Τώρα που δεν χρειάζεται καν να γκρεμίσει γιατί δεν αποδεικνύει έμπρακτα την περιβαλλοντική του ευαισθησία;


Περί της εμπλοκής της Εκκλησίας και την συμπεριφορά της σαν μεγαλοεργολάβος, περισσότερα εδώ ή (μεταξύ πολλών άλλων) εδώ. Οι θέσεις της ΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος πάντως, δεν συνάδουν με τις πράξεις της.

Επίσης άξιο αναφοράς είναι το έργο του δήμου στον Βοτανικό (και γενικά στον Ελαιώνα που βάλλεται πανταχόθεν) σε συνεργασία με τον κ. Βωβό, τόσο σε ότι αφορά την υπεράσπιση των ελευθέρων χώρων, όσο και την κοινωνική ευαισθησία, του Δήμου, υπό το φως ιδαίτερα των εξαγγελιών περί φροντίδας των αστέγων [pdf], του προγράμματος της εκλεγμένης Δημοτικής Αρχής.

Από τα σημαντικότερα προβλήματα κοινωνικής προστασίας, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση, είναι οι άστεγοι και οι έχοντες ανάγκη καθημερινής σίτισης.

Στην Αθήνα των μεγάλων κοινωνικών αντιθέσεων, των μεγάλων μεταβολών και των μεγάλων αναγκών, ο άστεγος συμπολίτης μας χρειάζεται ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Το ρόλο αυτό μπορεί να διαδραματίσει ο δήμος.


Ο Δήμος, όπως γνωρίζουμε, έπαιξε ρόλο στον πολλαπλασιασμό των αστέγων, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εκδίωξη των Ρομά από τον καταυλισμό τους στον Βοτανικό χωρίς καμία απολύτως πρόνοια για μετεγκατάστασή τους...

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην πολιτική μας ζωή, είναι η συνέπεια εξαγγελιών και έργων.

Σχόλια

Ο χρήστης MenieK είπε…
"Φυτεύοντας σε όλους τους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους της Αθήνας αλλά και κατά μήκος των δρόμων, όπου είναι εφικτό"
Γιατί, παιδιά, τον κατηγορείτε για ασυνέπεια, τον εξαίρετο δήμαρχο? Εγώ νομίζω ότι με μεγάλη συνέπεια υλοποιεί το πρόγραμμά του, υπακούοντας μάλιστα στις παραινέσεις σοφών περιβαλλοντολόγων, ως ο κ. Μάργαρης, να φροντίσει τα ενδημικά είδη και οχι να συναινεί στη φύτευση πεύκων και λοιπών ξενόφερτων αηδιών... Φυτεύει, λοιπόν, σε ελεύθερους χώρους το ενδημικό είδος της αττικής χλωρίδας ktirius polyorofus, ενώ κατά μήκος των δρόμων συνεχίζει να βοηθά τον πολλαπλασιασμό και τη μεταφύτευση του συγγενούς είδους kathismus kleisopezodromius.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα βρε οι άνθρωποι για να εφαρμόσουν σε όλη την υπόλοιπη αττική τα προτεινόμενα μέτρα...

Άντε κι εσύ...
Ο χρήστης τέλσον είπε…
Το πρόβλημα των της Ελλάδας είναι το ότι ο κόσμος ακόμα πεινάει... και αν δεν πεινάει, νομίζει πως πεινάει... έχουμε κολλήσει όλοι στα φράγκα και τα πόσα μπορείς να βγάλεις/χτισεις/αγορασεις. Η στενομυαλιά και ο βραχυπρόθεσμος προγραμματισμός τους θα γυρίσει μπούμερ;ανγκ... μετά θα πληρώσουν τα μαλιοκέφαλά τους να στείλουν το νέο γήπεδο του Π.Α.Ο. εκτός πόλεως. Γιατί στη Αθήνα ΜΟΝΟ στο Βοτανικό μπορούσε να χτιστεί, δεν είχε άλλο μέρος. Οι (Μ)Π.Α.Ο.Κ.-τζήδες μαλακες ήταν και το χτίσανε εκτός πόλεως.

Αααα και για να μην ξεχάσω...
και οι Εγγλεζάδες μαλάκες είναι που έχουν ένα Hyde Park τεράστιο στο κέντρο του Λονδίνου... είναι που δεν παίζει κάνα ελληνόπουλο στην τοπική αυτοδιοίκηση να αρχίσει να πουλάει χωράφια δίπλα στη λίμνη των κύκνων.

Με το συμπάθιο δηλαδή, αλλά έχεις δεί εσύ να γίνεται τίποτα στην Ελλάδα, αν δεν φτάσει ο κόμπος στο χτένι;

καλημέρα σας.
Ο χρήστης mpoukatsas είπε…
Άντε να δούμε πότε με το καλό ο καινούργιος Δήμαρχος θα πάρει τη γενναία απόφαση να αποχαρακτηρίσει τμήματα του Εθνικού Κήπου ώστε να χτιστεί επιτέλους και ένα πολυώροφο παρκιγκ στο κέντρο της Αθήνας. Νικήτα, ως bon viveur θα αναγνωρίζεις τις δυσκολίες ενός κατόχου Cherokee αναφορικά με το παρκάρισμα στο κέντρο. Εδώ και μερικά χρόνια έχει ήδη γίνει η αρχή με το Ζάππειο, δώσε επιτέλους τη χαριστική βολή στα αλσύλια των ευαίσθητων οικολόγων!
Φύτεψε μπετόν-αρμέ, γράψε με ολόχρυσα γράμματα το όνομα σου στην μαρμάρινη πλάκα με τους περίφημους αναμορφωτές αυτής της Πόλης!

(θερμά συγχαρητήρια για την επιλογή των κειμένων και των αναφορών)
Ο χρήστης Τουρκοφάγος είπε…
Να μην λέμε κι ό,τι θέλουμε! Μήπως ήταν... δάσος (!) το κτήριο του Κατράτζου;! Φαντάσου, ιδιωτική περιουσία, να έχεις μια πολυκατοικία, διαμερίσματα -όχι αυθαίρετα-, να σού τά κάψουν, και να σού... δημεύσει και το οικόπεδο ο Τσίπρας;! Τρελαθήκατε εντελώς; Μήπως απαλλοτριώθηκε όπως προβλέπει το Σύνταγμα; Τί τσαρλατανιές είναι αυτές;

Κατά τ' άλλα, τα έργα στο Βοτανικό για τα οποία σκούζουν τα πληρωμένα τσιράκια του Κόκκαλη, είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να γίνει η περιοχή ανθρώπινη, ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να γλυτώσουμε από αυτόν τον σκουπιδότοπο, τον βόθρο της Αθήνας. Αλλά εσείς υποστηρίζετε τους... παρανόμους καταπατητές, ενώ ο γενίτσαρος Δημητράς κάνει... μήνυση στον Δήμαρχο, επειδή ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος (δηλαδή να σταματήσει η παράνομη καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας από τους καταπατητές). (Δύο φορές παρανόμους, διότι είναι και... αλβανοί τσιγγάνοι (sic)! Πώς μπήκαν στην Ελλάδα; Παράνομα μπήκαν, και όχι μόνο δεν απελάθηκαν όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά καταπάτησαν και και δημόσια περιουσία, δύο φορές παράνομοι δηλαδή!- και ο Δημητράς μηνύει αυτούς που ζητούν την... εφαρμογή του νόμου!)

Εσείς λοιπόν από την μία υποστηρίζετε τους ξένους εισβολείς και παρανόμους καταπατητές της δημόσιας περιουσίας του Βοτανικού, από την άλλη ζητάτε την... δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας του Κατράτζου! Εντάξει, ο Τσίπρας είναι αστείος, αλλά λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
Ο χρήστης Τουρκοφάγος είπε…
Και κάτι άλλο. Εάν η εκκλησία μας πάρει μερικά εκατομμύρια από τους χοντροκαπιταλίστες που τούς νοικιάζει το κτήριο, και τά μοιράσει στους φτωχούς (πόσοι γνωρίζουν το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας; ), εσάς σάς χαλάει; Εγώ χαίρομαι που οι καπιταλίστες θα πληρώνουν την εκκλησία. Δόξα τω Θεώ που τά παίρνει η εκκλησία, να κάνει και κάτι καλό σε αυτόν τον τόπο.
Ο χρήστης MenieK είπε…
Λοιπόν... το ΄χω: αφού φάμε για κυρίως πιάτο αρκετους τούρκους (αλλά όχι πολλούς, μη βαρυστομαχιάσουμε κι όλας!!) και για επιδόρπιο κάποιους αλβανοτσιγγάνους (παρεμπιπτόντως έχουν κάποια διαφορά στη γεύση οι αλβανοτσιγγάνοι απο τους έλληνοτσιγγάνους? μη φάμε κι αηδίες και μας χαλάσει η γεύση καλοκαιριάτικα...) θα πάρουμε τα μιστριά και τα πηλοφόρια και θα ξαμολυθούμε να κάνουμε το οικόπεδο Κατράντζου γιαπί ώστε η εκκλησία να τα πάρει (στο κρανίο, εννοούμε? γενικώς, εννοούμε? και θα φύγει εννοούμε? δεν τα πιάνω αυτά τα υπονοούμενα η βαμμένη η ξανθιά) και να συνεχίσει το τεράστιο έργο της!!!!
Ωραία....το κατάλαβα αν και χρειάζομαι κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις. (Δε διευκρινίζετε κι εσείς καλέ μου κύριε, ελλιπές το αφήνετε το κείμενο σας... κρίμα!! Θα μας διαβάζει και ο Τσίπρας και ξέρετε αυτοί οι αστείοι αφορμή ζητούν να γελάσουν)
Πρώτον: πόση σοβαρότητα δε βλάπτει (να προσέξω τη δοσολογία διότι δεν είμαι σίγουρη ότι η Νατάσα εφημερεύει καλοκαιριάτικα και εγώ μόνο στην πρωθυπουργική σύζυγο μπορώ να εμπιστευτώ την υγεία μου, οι υπόλοιποι μου δημιουργούν αμφιβολίες για την φυλετική τους καθαρότητα...)
Δεύτερον, όταν λέμε τεράστιο το έργο της εκκλησίας πόσο τεράστιο? όσο η παλιά μητρόπολη? όσο τα σχέδια για την καινούργια? όσο τα γηπεδα γκολφ που σχεδιάζονται στην Κρήτη, από τη μονή... (δε θυμάμαι ποια, είναι και εκατοντάδες διάσπαρτες), όσο η περιοχή που ζητεί να απαλλοτριωθεί στον Υμηττό (όπου μπορούν κάλλιστα να θυσιαστούν τα ασήμαντα παλιοπεύκα για το μεγαλείο της εκκλησίας) ώστε να χτίσει ξενοδοχειακές μονάδες?
Και τρίτον αν κάποιοι απο τους διαμαρτυρόμενους για το γήπεδο στο Βοτανικό είναι οπαδοί της ΑΕΚ εμπίπτουν στην κατηγορία "τσιράκι του Κόκκαλη"? ή συγχωρούνται ως απόγονοι συμπολεμιστών του Κ. Παλαιολόγου?
(συγγνώμη για το μακροσκελέστατο σχόλιο αγαπητέ Michalis, δεσμεύομαι να μην επαναληφθεί!)
Ο χρήστης talos είπε…
meniek: Ορθά. Ορθότατα. Έτσι θα μπορέσει να ζήσει η ενδημική πανίδα της πόλης ergolavus ahortagus.

darthiir: Mea Culpa. Δεν μπόρεσα να αντιληφθώ το μακροπρόθεσμο σχέδιο του Εκτροπέα του Αχελώου και των συν αυτώ.

telson: Το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι 60 στρέμματα, όταν ο Ελαιώνας είναι 9000. Προφανώς το γήπεδο από μόνο του (πέρα από το σημαντικό ζήτημα του ποιος θα το χρηματοδοτήσει) δεν θα αποτελούσε πρόβλημα αν δεν υπήρχε η ειλημμένη απόφαση για οικοδόμηση Βωβολάνδης στα πέριξ. Αν είχε εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 για την ανάπλαση του Ελαιώνα, ήδη αυτήν την στιγμή θα είχαμε 3300 στρέμματα πάρκου (6000 πράσινο + ελεύθεροι και κοινόχρηστοι χώροι) στο κέντρο ουσιαστικά της Αθήνας. To Hyde Park, για σύγκριση είναι 2500 (μαζί με το Kensington Gardens). Παρότι η συνέπεια έργων-λόγων του κ. Λαλιώτη ελέγχεται βέβαια, τα μισά από αυτά να γινόταν πράσινο, θα είχαμε άλλη πόλη σήμερα και θα μπορούσε να γίνει ένα γήπεδο όχι ποδοσφαίρου αλλά αεροδρόμιο ακόμα (που λέει ο λόγος). Ρεαλιστικά 1000 στρέμματα πρασίνου θα προέκυπταν από το ΠΔ μόνο από την εισφορά σε γη των ιδιοκτητών. Σήμερα μιλάμε για περίπου 200 μόνο.

Mpoukatsas: Αποτελεί οικονομικό σκάνδαλο ότι τόσο πολύτιμο real estate στο κέντρο της πόλης, το αφήνουμε στις πάπιες, τα γαϊδουράκια και την βλάστηση. Οι προσπάθειες περί τον χώρο του Ζαππείου, δείχνουν ότι η νέα διακυβέρνηση εργάζεται άοκνα για να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις αυτές.

Τουρκοφάγος:

Από το λεξικό του Τριανταφυλλίδη:

Δημεύω: επιβάλλω, ως δημόσιο, σε κπ. την ποινή της αφαίρεσης (μέρους ή του συνόλου) των περιουσιακών του στοιχείων

Αντιπαράβαλε με το λήμμα απαλλοτριώνω (που είναι το χρησιμοποιούμενο ρήμα στις συνδέσεις στις οποίες παραπέμπω)

Απαλλοτριώνω: εξαγοράζω, ως δημόσιο, αναγκαστικά, σύμφωνα με το νόμο και πληρώνοντας καθορισμένη αποζημίωση, την ακίνητη περιουσία κάποιου για λόγους δημόσιας ανάγκης ή ωφέλειας

Σημειώνω ότι οι πολιτισμένες πόλεις μπορεί να μην έχουν όλες δάση στο κέντρο τους, φυσικά, αλλά έχουν ελεύθερους χώρους, οι οποίοι θεωρούνται δημόσιο αγαθό που σπανίζει στην Αθήνα, και του οποίου η αξία υπερτερεί του δικαιώματος ανέγερσης οικοδομής σε μια ιδιοκτησία. Το ότι η απαλλοτρίωση (τονίζω) του χώρου είχε κολλήσει (παρά τις επί τούτου αποφάσεις) τόσα χρόνια, εικάζω ότι μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός α. ότι το χρήμα έχει μακριά ουρά και β. ότι η ΕτΕ έχει μεγάλη εξουσία (για την αγαθοεργή ικανότητα της οποίας βλ. παρακάτω)

Περί Βοτανικού: υπάρχει ΠΔ από το 1995 που άλλα λέει και που, όπως περιγράφω παραπάνω, θα μπορούσε να βολέψει με χαρακτηριστική άνεση ένα γήπεδο ποδοσφαίρου (και πολλές άλλες δημόσιες χρήσεις). Αλλά το ζητούμενο δεν είναι το γήπεδο απο μόνο του, αλλά το βόλεμα διαφόρων συμφερόντων.

Περί "Αλβανών Τσιγγάνων", από ότι λέγεται έχουν όλοι χαρτιά. Από όσο ξέρω έχουμε κάποιες διεθνείς δεσμεύσεις ως χώρα. Και από το κοινό περί δικαίου αίσθημα (αλλά και την κοινή λογική) δεν πετάς στον δρόμο ανθρώπους που δεν έχουν καμία άλλη στέγη, χωρίς κάποια πρόνοια για την μεταστέγασή τους.

Περί εκκλησίας: εντύπωση μου κάνει το μένος σου εναντίον των "χοντροκαπιταλιστών" αφού υπερασπίστηκες τα συμφέροντα των κ.κ. Βαρδινογιάννη και Βωβού παραπάνω. Είναι αυτοί "λεπτοκαπιταλιστές"; Αλλά και η διάκριση που κάνεις μεταξύ "χοντροκαπιταλιστών" και ΕτΕ. Η Εκκλησία είναι ένας εκ των μεγαλύτερων κεφαλαιοκρατών στην Ελλάδα (οι ιερείς της οποίας πληρώνονται παρόλα αυτά από τους φόρους μου - μας). Παραθέτω εκτενή αποσπάσματα από ένα άρθρο του "Πριν", σχετικά με την οικονομική της κατάσταση:

Η εκτίμηση της Εκκλησίας είναι ότι η συνολική έκταση που κατέχει ανέρχεται στα 1.300.000 στρέμματα! Σημειώνεται επίσης, ότι στην κυριότητα της εκκλησίας βρίσκονται ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα (π.χ. Σποράδες, Κυκλάδες)...

...Οι πέντε -απ' τις οκτώ- μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση, αποτιμούσαν την άξια της περιουσίας τους στα 7,64 τρισ. δραχμές! Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιούσια των πέντε μόνων άγγιζε πριν από περίπου μια 20ετία τα 7,64 τρισ. δραχμές -έστω κι αν ήταν υπερβολική αυτή η αποτίμηση- ποια είναι η αξία της περιουσίας των 2.500 μοναστηριών και ναών σ' όλη τη χώρα!...

...Στην ιδιοκτησία της, σ' όλη τη χώρα, βρίσκονται εκτάσεις εντός της οικιστικής ζώνης, καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία, παραθαλάσσιες τουριστικές εγκαταστάσεις, διαμερίσματα, εμπορικά κέντρα, μεζονέτες ακόμη και χώροι στάθμευσης, πρατήρια καυσίμων κ.ά. Μόνο στην Αττική, τα καταγεγραμμένα ακίνητά της είναι συνολικής έκτασης 55.554 τ.μ. Στην Αττική βρίσκονται και τα «φιλέτα» της ακίνητης περιούσιας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα 11 στρέμματα ανεκτίμητης άξιας στο Κολωνάκι, καθώς επίσης τα ακίνητα και οι εκτάσεις στις ακτές του Σαρωνικού (Βάρκιζα, Καβούρι κ.λπ.). Στην Αθήνα, τα κτίρια που μισθώνει ανέρχονται στα 345, πολλά απ' αυτά στις πλέον εμπορικές περιοχές (στη Βουλιαγμένη, στις οδούς Ερμού, Ακαδημίας, Βεντήρη, στην πλατειά Κλαυθμώνος κ.α.) ενώ στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός τους ξεπερνά τα 100.


Οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι η εκκλησία (που έχει την διαχείριση και όχι την ιδιοκτησία του οικοπέδου πάντως) χάνει πολλά για το έργο της. Εκτός αν πιστεύετε πως το όφελος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι υπέρτερο από το όφελος για τους πολίτες της πόλης από την διατήρηση ενός εκ των ελαχίστων ελεύθερων κεντρικών χώρων της
Ο χρήστης talos είπε…
Meniek: όπως βλέπετε δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα μακροσκελή σχόλια! Να σημειώσω μόνο ότι η Μονή Τοπλού δεν υπάγεται στην ΕτΕ, αλλά στην Αυτοκέφαλο τοιαύτη της Κρήτης (που είναι πέραν τούτου, δύο τάξεις μεγέθους σοβαρότερη από την Ελλαδική, αλλά μια χαρά προσηλωμένη στο χρήμα όταν "πρέπει"). Εξαιρετική περιγραφή της υπόθεσης στο oistros από πέρυσι, με περαιτέρω σχολιασμό σε επιστολή του Νομαρχιακού Συμβούλου Λασιθίου Α. Ανηψητάκη (που δεν ξέρω αν κινδυνεύει και αυτός να χαρακτηριστεί "αστείος").
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διαβάζω: "[...] Χαρακτηρίστηκε στα χαρτιά χώρος πρασίνου, αλλά ο δήμος ποτέ δεν έδωσε την αποζημίωση των 3 εκατομμυρίων ευρώ στον νόμιμο ιδιοκτήτη του"

"Πράσινο" (τι πράσινο, σκουπιδαριό εδώ και είκοσι χρόνια - άλλη μια τσαρλατανιά των προ εικοσαετίας πασοκικών λαϊκιστών η υπόθεση!) με ξένα κόλλυβα, σε ξένη ιδιοκτησία, κάνω κι εγώ.

Γιατί δεν γίνεται "πράσινο" το "Σπίτι του Λαού" και οι πολυκατοικίες του Αλαβάνου;
Ο χρήστης talos είπε…
Δεν ήταν μόνο οι ΠΑΣΟΚοι λαϊκιστες:

"Ωστόσο ένα χρόνο αργότερα ο δήμος έρχεται σε συμφωνία με το ίδρυμα και ζητά από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να αλλάξει ο χαρακτηρισμός του ακινήτου, αίτημα που απορρίφθηκε με υπουργική απόφαση (13/4/1992). Στο έγγραφο αυτό σημειώνεται ότι «καταργείται κοινόχρηστος χώρος χωρίς να αντικαθίσταται σε άλλη θέση, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσοστό των κοινόχρηστων χώρων» καθώς και ότι «ο χώρος αυτός είναι απαραίτητος να μείνει σαν κοινόχρηστος στη συγκεκριμένη θέση, που αποτελεί νευραλγικό σημείο του ιστορικού κέντρου, ιδιαίτερα φορτισμένο από άποψη κυκλοφορίας πεζών και αυτοκινήτων». Ανέφερε ακόμη ότι το ακίνητο βρίσκεται «σε πολεοδομικώς ενδιαφέρον σημείο της πόλης»."

Το 1992, δεν ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα είναι γιατί δεν δόθηκε ποτέ η αποζημίωση (για να λήξει το θέμα); Επαναλαμβάνω τις εικασίες μου: Το ότι η απαλλοτρίωση (τονίζω) του χώρου είχε κολλήσει (παρά τις επί τούτου αποφάσεις) τόσα χρόνια, εικάζω ότι μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός α. ότι το χρήμα έχει μακριά ουρά και β. ότι η ΕτΕ έχει μεγάλη εξουσία.

Γιατί δεν γίνεται "πράσινο" το "Σπίτι του Λαού" και οι πολυκατοικίες του Αλαβάνου;

Μ' αρέσει που σε χαλάει ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ.
Ο χρήστης Rodia είπε…
Από όσο θυμάμαι, η ανέγερση του κτιρίου της "Κατράντζος Σπορ" είχε γίνει κατά παρέκκλιση του τότε Γ.Ο.Κ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έχω να συμπληρώσω ότι στα Ιωάννινα η φιλεύσπλαχνος & ελεήμων Εκκλησία της Ελλάδος, διαθέτει μερικές εκατοντάδες διαμερίσματα τα οποία προέρχονται κυρίως από δωρεές πιστών.

Αντί λοιπόν να τα διαθέσει σε φτωχές οικογένειες, πολύτεκνους, άριστους φοιτητές, βαριά ασθενείς, άπορους, ορφανά, κλπ ... προτιμά να τα βγάζει σε ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ κάθε χρόνο. Δηλαδή, σε μια πόλη με ακριβά ενοίκια λόγω uoi.gr, η ΕτΕ κοιτάζει να βγάλει ξύγκι από τη μύγα (= τον έλληνα γονιό που στέλνει το παιδί του στο uoi).

Υ.Γ. Σωστά επισημάνθηκε, η Εκκλησία της Κρήτης είναι αυτοκέφαλη, ζάμπλουτη και εξίσου φιλοχρήματη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Νομίζω ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να μας απασχολούν όλους. Να γίνονται ευρεως γνωστά και να διακινούνται απόψεις μεσα από το διαδίκτυο, Τετοια παραδείγματα σαν του Κατράντζου υπάρχουν σε πολλες γειτονιές. Το ξέρω ότι από τη στιγμή που πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο του άλλου, δύσκολα θα το αφήσει μέσα από το χέρια του. προεχει γι αυτόν το ατομικό συμφέρον. Το θεμα είναι πώς ορίζονται οι περιπτώσεις κατα τις οποίες το συλλογικό συμφέρον υπερτερεί του ατομικού.
ριτσα μασουρα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΞΥΠΝΗΣΤΕ, ΜΑΣ ΚΑΙΝΕ!

Δεν χρειάζεται να είσαι... Γιακουμάτος για να καταλάβεις ότι κάτι πολύ βρώμικο συμβαίνει.

Ούτε εξηγείται με τους «οικοπεδοφάγους», το απίστευτο ξέσπασμα πυρκαγιών εφέτος, ασύγκριτο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

ΜΑΣ ΚΑΙΝΕ, ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

Μία εξήγηση υπάρχει και όποιος δεν το βλέπει, στρουθοκαμηλίζει.

Ή βλαμμένοι ψυχοπαθείς ή ξένοι πράκτορες.

Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

Ή βλαμμένοι ψυχοπαθείς (τυχαία είναι η σύμπτωση των εφετινών πυρκαγιών με το ξέσπασμα ολοκληρωτικής ενόπλου ανταρσίας κατά του κράτους από τους βλαμμένους κουκουλοφόρους εμπρηστές ληστοσυμμορίτες δολοφόνους απλυτο-«αναρχικούς» των Εξαρχείων; τυχαία; αυτοί που ληστεύουν τράπεζες, καίνε βιβλιοπωλεία και καταστήματα, βανδαλίζουν, τρομοκρατούν και δολοφονούν ανθρώπους, για να... «πολεμήσουν το κράτος», γιατί να μην κάψουν και τα δάση χάριν της... αντικρατικής πάλης; ) μάς καίνε, ή ξένοι πράκτορες (και έχουν υπάρξει στοιχεία για ξένους πράκτορες, τούρκους και άλλους, με πολύ ύποπτο ρόλο, αλλά η διαλυμένη, ...«εκδημοκρατισμένη» ΕΥΠ, θυμάται κανείς να έχει ποτέ συλλάβει έστω και έναν ξένο κατάσκοπο; θυμάται κανείς να έχει κάνει ποτέ την δουλειά της, και όχι τον σφουγγοκωλάριο κομματικών κηφήνων; )

Ή βλαμμένοι ψυχοπαθείς ή ξένοι πράκτορες.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Δεν αρκούν οι διαμαρτυρίες και τα μπλογκ, για να σωθεί η Πατρίδα. Χωρίς Αστυνομία, Στρατό και Μυστικές Υπηρεσίες, οι εχθροί θα αλωνίζουν ελεύθερα. Χωρίς έκτακτα στρατοδικεία και εκτελεστικά αποσπάσματα για τους προδότες, οι εχθροί θα συνεχίζουν το αδίστακτο έργο τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αποχαρακτηρισμοί :
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=740871

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση