Σφαγή, γενοκτονία και τρελά κέρδη: ΛΔ Κονγκό
"Μπορεί να μετρήσει κανείς όλες τις ζωες που χάθηκαν στην Βοσνία, την γενοκτονία της Ρουάντα, το Νταρφούρ, και να προσθέσει το Μεγάλο Τσουνάμι της Ασίας το 2005 και μια 11η Σεπτεμβρίου κάθε μέρα επί έναν ολόκληρο χρόνο, συν τον πρόσφατο κυκλώνα που έπληξε την Βιρμανία και τελικά να συμπεριλάβει την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Αν προσθέσει όλες αυτές τις απώλειες ζωής και τις πολλαπλασιάσει επί δύο και πάλι δεν θα φτάσει στον αριθμό των ζωών που έχουν χαθεί μέχρι στιγμής στο Κονγκό. Οι διεθνείς ΜΚΟ υπολογίζουν 5,4 εκατομμύρια νεκρούς έως τώρα, αλλά οι ειδικοί και οι άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή μετράνε πάνω από 10 εκατομμύρια νεκρούς και βλέπουν το αίμα να κυλά ακόμα σαν νερό, αλλά και πάλι δεν ακούει κανείς κάτι για αυτό"
Στην προηγούμενη ανάρτηση ανέφερα πως ο ΟΗΕ θεωρεί το Αφγανιστάν σαν την χειρότερη χώρα για να γεννηθεί κανείς. Λάθος. Προφανώς ο ΟΗΕ ξεχνά την ΛΔ του Κονγκό.
Αξίζει να εξετάσει κανείς ένα λεπτομερές και συστηματικό άρθρο-καταγγελία του Robert Miller στο Znet για την κατάσταση στο Κονγκό και το πλιάτσικο της χώρας από ένα ολόκληρο παρασιτικό οικοσύστημα εταιριών, των οποίων η μεγιστοποίηση του κέρδους περνά από ένα τερατώδη σύμπλεγμα εμφυλίων σε διάφορες κλίμακες, εμφύλιους τους οποίους και διαιωνίζουν. Στο άρθρο αυτό, μεταξύ πολλών άλλων τρομακτικών και εξοργιστικών που αναφέρονται, μαθαίνουμε πως το μέσο προσδόκιμο ζωής εκεί είναι 44 έτη, ένα στα πέντε παιδιά πεθαίνουν πριν φτάσουν τα 5, μόλις το 29% του αγροτικού πληθυσμού έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, το ένα τρίτο των παιδιών κάτω από τα 5 είναι λιποβαρή, ενώ η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων στα όρια της λιμοκτονίας.
Όλα αυτά μέσα στα πλαίσια ενός πολέμου του οποίου η αγριότητα ξεπερνά το σπλάτερ και φτάνει σε επίπεδα καθαρού παροξυσμού και σε θηριώδεις εκφάνσεις βίαιης ψυχοπαθολογίας, η οποία ανατροφοδοτείται με την βοήθεια της δεισιδαιμονίας από την ακραία βία που παράγει, η οποία με τη σειρά της παράγει τους δικούς της κανόνες... Κερασάκι στην τούρτα θεόπληκτες ομάδες από την Ουγκάντα που λιανίζουν κόσμο.
Τι κινεί όλα αυτά; Η Global Witness, μια διεθνής ΜΚΟ έχει εκδώσει έκθεση για την κατάσταση στη ΛΔ του Κονγκό ("Faced with a gun, what can you do?" - War and the militarisation of mining in Eastern Congo") όπου καταγγέλλεται τεκμηριωμένα η στρατιωτικοποίηση της εξόρυξης μετάλλων (σε μια αμύθητα πλούσια σε μεταλλεύματα, αλλά και ξυλεία και υδάτινους πόρους χώρα) και οι εταιρείες που την υποθάλπουν.
"H Global Witness σημειώνει πως 'τα ορυκτά που βρίσκονται διάσπαρτα στο Βόρειο και Νότιο Κίβου έχουν δράσει σαν μαγνήτες για αντάρτικες ομάδες και ένοπλες φατρίες τα τελευταία 12 χρόνια... Η Επιτροπή Ειδικών του ΟΗΕ ανέφερε το 2001 πως 'η σύγκρουση στην ΛΔ του Κονγκό έχει καταλήξει να αφορά κυρίως την πρόασβαση, τον έλεγχο και το εμπόριο πέντε κρίσιμων ορυκτών πόρων: του κολτάν, των διαμαντιών, του χαλκού, του κοβαλτίου και του χρυσού". Η ίδια έκθεση ανέφερε πως "ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την συνέχιση του πολέμου υπήρξε ζωτικός. Αρκετές εταιρείες έχουν αναμιχθεί και έχουν τροφοδοτήσει άμεσα τον πόλεμο, ανταλλάσσοντας όπλα για φυσικούς πόρους. Άλλες έχουν διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς πόρους, που χρησιμοποιούνται για την αγορά όπλων. Οι εταιρείες που εμπορεύονται ορυκτά, τα οποία η Επιτροπή θεωρεί ως 'κινητήρα της σύγκρουσης στην ΛΔ του Κονγκό', έχουν προετοιμάσει το πεδίο για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην χώρα'"Πρόσφατη έκθεση της σχετικής Επιτροπής του ΟΗΕ που διέρρευσε [pdf] κινείται στα ίδια πλαίσια και κάνει ανάλογες διαπιστώσεις, περιγράφοντας δίκτυα που εκτείνονται από την Φλόριντα στο Ντουμπάι και την Βόρειο Κορέα... Σημειώνει όμως και κάτι που αφορά την Ελλάδα: την συμμετοχή της χώρας μας στην εκπαίδευση αξιωματικών του Στρατού της ΛΔ του Κονγκό και την μη ειδοποίηση σχετικά της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ ως όφειλε - ο ΟΗΕ δεν είχε λάβει επίσημη Ελληνική απάντηση σχετικά μέχρι την δημοσίευση της έκθεσης αυτής (βλ. σελ 29 του pdf).
Με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ να αποτυγχάνει μάλλον να φέρει οιαδήποτε αποτελέσματα, να αποτυγχάνει καν να μην γίνει μέρος του προβλήματος από ότι φαίνεται, το μόνο που θα μπορούσε να επιβληθεί είναι ένα μποϋκοτάζ στα προϊόντα εκείνα που ενισχύουν τις στρατιωτικές και παραστραστιωτικές ομάδες κάθε είδους και εθνότητας και πλουτίζουν τους σπόνσορές τους. Αλλά δεν είναι εύκολο, το κινητό σας π.χ. κατά πάσα πιθανότητα περιέχει κολτάν από την ΛΔ του Κονγκό. Ο πλούτος εδώ δρα σαν κατάρα, αναπαράγοντας τις συνθήκες μιας διαρκούς αιματοχυσίας.
Οπότε, τι; Υπάρχουν μακροπρόθεσμες προοπτικές; κάποιοι προτείνουν δραστικές λύσεις, όπως η διάλυση της ΛΔ του Κονγκό ως μη-βιώσιμου και τεχνητού ούτως ή άλλως, κράτους. Σε αυτό υπάρχει αντίλογος που θεωρεί ότι μια τέτοια λύση προτείνεται ιδιοτελώς και δεν αποτελεί παρά διεκδίκηση διευκόλυνσης της λεηλασίας και του επεκτατισμού γειτονικών χωρών.
Οι κάτοικοι στις εμπόλεμες περιοχές μοιάζει να έχουν παραδοθεί στη μοίρα τους πάντως και να μην βλέπουν καμία διέξοδο...
Δεν υπάρχει λοιπόν δια ταύτα και ηθικό δίδαγμα: υπάρχει η φυσική λειτουργία ενός παγκόσμιου συστήματος που δρα όχι ανήθικα, αλλά εκτός ηθικής, και το αόρατο χέρι της αγοράς που οπλίζει αενάως νεαρούς απελπισμένους, αποκτηνωμένους και χωρίς επιλογές εναντίον συμπολιτών τους.
Ας θεωρηθεί εντέλει η παρούσα ανάρτηση μια μικρή υπενθύμιση για το ποιος είναι ο φονικότερος πόλεμος της τελευταίας δεκαπενταετίας στον κόσμο. Είναι άλλωστε θεωρώ με κάποιο τρόπο διπλά ανήθικο να μην ξέρουμε πως το κινητό μας π.χ. δουλεύει χάρη στην τυφλή βία, τον θάνατο, τους βιασμούς και τον ανείπωτο τρόμο, σε μια ρημαγμένη γωνιά του πλανήτη. Έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτή η κρυμμένη μαύρη ειρωνεία των χαρούμενων, τριπάτων διαφημίσεων κινητών και δικτύων.
[Παλιότερα για το Κονγκό εδώ και κυρίως, σχετικά αναλυτικά, προ τριών ετών εδώ και εδώ στο αγγλόγλωσσο Ιστολόγιον.
Βλ. επίσης σχετική συνέντευξη ακτιβιστών στην Ελλάδα προ μηνός]
Σχόλια
Αν για το Αφγανιστάν "χρειάζονται" 30.000 επιπλέον Αμερικανοί υποπλορετάριοι μισθοφόροι στρατιώτες, τότε για το Κογκό (και τη Σομαλία) πόσοι;