Η ανταγωνιστικότητα και ο Αντώνης Σαμαράς

Ανεβαίνει η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας διαβεβαιώνει ο φερόμενος ως επόμενος εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης

Αντώνης Σαμαράς κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού:
«Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας δείχνει σαφή σημάδια βελτίωσης. Σας ανέφερα προχθές ότι η Ελλάδα ανέβηκε 11 θέσεις από πέρσι στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας… Στη διεθνή κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με το δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Ελλάδα βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο: κατά 22 θέσεις σε σχέση με πέρσι!»
Αυτά ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τη θεαματική βελτίωση της Ελληνικής ανταγωνιστικότητας, υποτίθεται, εκθέτοντας τους συμβούλους του και τους λογογράφους του: Αναφέρεται προφανώς στην Έκθεση Doing Business 2013, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του IFC.
Υπάρχουν όμως δύο λάθη σε αυτή την πρόταση: πρώτον, η έκθεση αυτή δεν αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα παρά μόνον ίσως έμμεσα. Η έκθεση, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα «αξιολογεί τις ρυθμίσεις που επηρεάζουν τις τοπικές εταιρείας σε 185 οικονομίες και σε 10 πεδία επιχειρηματικών κανονισμών, όπως η έναρξη μιας επιχείρησης, η επίλυση χρεοκοπιών και οι διασυνοριακές συναλλαγές». Αυτό λέγεται ίσως «επιχειρηματικό κλίμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» , αλλά πουθενά η έκθεση δεν ισχυρίζεται πως πρόκειται για «ανταγωνιστικότητα» - ίσα-ίσα στο κείμενο της έκθεσης παρουσιάζεται η συσχέτιση του δείκτη αυτού με τον δείκτη ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας – έναν άλλο δείκτη δηλαδή.

Το δεύτερο είναι πως και η 11η θέση και η 22η θέση αναφέρονται… στην ίδια έκθεση! απλά η πρώτη βελτίωση αφορά τα αναθεωρημένα στοιχεία για την Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα ήταν πέρυσι τελικά στην 89η θέση στην κατάταξη αυτή, ενώ η δεύτερη αφορά την βελτίωση με βάση την μη-αναθεωρημένη κατάταξη.

Τι συμβαίνει όμως με την πραγματική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα; Όπως έχουμε αναφέρει στην Αυγή προ δύο μηνών, η Ελλάδα έχει επιδεινώσει την θέση της και στην έκθεση Global Competitiveness Report του 2012-13, κατά μία θέση (96η από 95η το 2011) σε μια σταθερά πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια . Δεν είναι μάλιστα η μόνη έκθεση ανταγωνιστικότητας που δείχνει ακριβώς την ίδια τάση: Στo World Competitiveness Yearbook της IMD για το 2012, η Ελλάδα εμφανίζεται να υποχωρεί δύο θέσεις και να φτάνει στην προτελευταία θέση μεταξύ 59 χωρών.

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για την αξία τέτοιων κατατάξεων πολλώ δε μάλλον που συνήθως είναι εργαλεία προώθησης μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας. Αν όμως τις παίρνει κανείς σοβαρά, καλό θα είναι να ξέρει για τι πράγμα μιλά και σε τι άναφέρεται, ιδίως όταν είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και μιλάει στην βουλή…

(Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Αυγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση