Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης - επίμετρον Alpha


Καθόμουν και έγραφα για την επιτελεστικότητα των διαφόρων οικονομετρικών προβλέψεων με βάση τις μηδαμινές προγνωστικές επιδόσεις των συνιστωσών της τρόικα/κυβέρνησης ενώ μόλις προ ενός μηνός η Alpha Bank τα έλεγε ξεκάθαρα:
"Πρέπει να γίνει κατανοητό... ότι η πρόβλεψη από την Κυβέρνηση και από το ΔΝΤ για νέα μεγάλη πτώση του ΑΕΠ της χώρας το 2013 και το 2014 δεν είναι μια απλή άσκηση επί χάρτου ή οικονομετρική εκτίμηση που απλώς καταγράφει αμερόληπτα τις τάσεις στην οικονομία, δοθείσης της εμπειρίας του παρελθόντος και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Οι προβλέψεις αυτές έχουν τεράστια σημασία και σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν τις εξελίξεις που πρόκειται να συμβούν στην οικονομία. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδος που ήδη προέρχεται από μια πολύχρονη συνεχώς διογκούμενη ύφεση στην οποία η κάθε οικονομική μονάδα (νοικοκυριό, επιχείρηση, επενδυτής, εργαζόμενος, άνεργος, σπουδαστής) αναμένει με αγωνία κάποια ένδειξη για το πότε θα τελειώσει αυτό το «μαρτύριο»"... Με τις προβλέψεις που υιοθετούνται σηματοδοτείται ότι δεν θα πρέπει πλέον να αναμένεται καμία ευνοϊκή εξέλιξη, πχ. στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα. Προβλέψεις αυτού του είδους προειδοποιούν κάθε επίδοξο επενδυτή στην Ελλάδα ότι αν τολμήσει να επιχειρήσει στη χώρα μας το μόνο που θα αντιμετωπίσει στην επόμενη 10ετία θα είναι καμένη γη
Η Alpha Bank, κάνει μερικές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις στην έκθεση, και είναι λίγο εκτός της κύριας γραμμής, αλλά ευθέως λέει, σε ελεύθερη μετάφραση, ότι "δεν κανουμε προβλέψεις για να προβλέψουμε, αλλά κάνουμε προβλέψεις ως τμήμα της πολιτικής μας. Και δεν ψεύδεστε αρκετά και χαλάτε το κλίμα, ενώ αν λέγατε ακόμα πιο εξωπραγματικά νούμερα, ίσως να έπιαναν σαν ξόρκια και μάγευαν τον κόσμο των επενδυτών"

Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί κανείς να κατανοήσει τα σχετικά πορίσματα της Alpha καλύτερα: έτσι τον Ιούνιο του 2010 έλεγε σε έκθεσή της:
Η Alpha Bank προβλέπει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ το 2010 θα αυξηθεί κατά 0,8% έναντι προβλέψεων της τρόικας για πτώση 2,8%. Εκτιμά ακόμη ότι η μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 8,1% του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, φαίνεται ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης δεν θα ξεπεράσει το 128% του ΑΕΠ έναντι 133% που προβλέπει η τρόικα.
(Υπενθυμίζω πως η τελική εκτίμηση για το 2010 ήταν -4,9%)

Ενώ ανάλογα, πιστή στις αντιλήψεις της, η Alpha Bank προέβλεπε τον Μάιο του 2011:
Η πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2011 μπορεί να περιορισθεί σε επίπεδα κάτω από το 2,5% συμβάλλοντας και στη δημοσιονομική προσαρμογή που επιδιώκεται κατά το τρέχον έτος, εκτιμά η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
(-7,1% στο ΑΕΠ έγραψε το κοντερ το 2011, όπως είπαμε)

Οπότε οι τελευταίες προβλέψεις της Alpha Bank θα πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το φως όλων των παραπάνω:
Για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1 δισ. ευρώ το 2012 και "μαξιλάρι" 3 δισ. στον προϋπολογισμό του 2013 κάνουν λόγο οι οικονομολόγοι της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας
Όπως βλέπουμε οι παλιότερες αποδόσεις των μοντέλων της Alpha Bank δεν επηρεάζουν την σημερινή χρήση τους και παρότι εκπεφρασμένα έχει δηλώσει η ίδια η τράπεζα πως οι προβλέψεις της είναι εξορκισμοί μάλλον παρά προσπάθειες εκτίμησης των μελλοντικών εξελίξεων, εξακολουθούν να αναφέρονται και να κυκλοφορούν ως τέτοιες. Διότι, όπως θα έλεγαν και στην Alpha Bank, αν δεν έχεις νέα ευχάριστα να πεις, καλύτερα να μη μας πεις κανένα...

Υ.Γ για μια ευρύτατη γενίκευση του προβλήματος δείτε: V for Valis: "Oops, I Did It Again!..."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein