Φυλακές: Νοσοκομεία - Νεκροτομεία

Αν o πολιτισμός μιας κοινωνίας μετριέται από την κατάσταση των φυλακών της, όπως λένε, ζούμε σε μία από τις πιο απολίτιστες χώρες του κόσμου. Με τον απόηχο των εξεγέρσεων στις φυλακές να έχει καταλαγιάσει, η απόφαση της διευθύντριας του νοσοκομείου Κορυδαλλού να απαγορεύσει την είσοδο σε Έλληνα Ευρωβουλευτή δείχνει ότι στο κρισιμότατο και ευαίσθητο κομμάτι της νοσηλείας των κρατουμένων, η κατάσταση όχι μόνο είναι άθλια, αλλά αποκρύπτεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει και η Lifo σε εξαιρετικό της άρθρο για την κατάσταση στις φυλακές, "πόρτα" από τις φυλακές Κορυδαλλού έχει φάει ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη!

Σε άρθρο της Αυγής για το "Νταρφούρ" του νοσοκομείου Κορυδαλλού, αναφέρονται μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής:

Στους θαλάμους του νοσοκομείου κρατούνται κατ' αρχήν 3 κρατούμενοι οι οποίοι είναι βαριά ανάπηροι. Αυτοί οι κρατούμενοι σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχαν αποφυλακιστεί, αλλά οι αρχές των φυλακών όχι μόνο δεν τους παρέχουν νομική βοήθεια ή δεν ελέγχουν τον φάκελο τους ώστε ν' αποφυλακιστούν αυτεπάγγελτα, αλλά αρνούνται να συνεργαστούν όταν οι ίδιοι οι κρατούμενοι καταθέτουν τις απαραίτητες αιτήσεις! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αθίγγανος Δ. Λιακόπουλος 55 χρόνων, με ακρωτηριασμένο πόδι λόγω διαβήτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση για κλοπή πινακίδων αυτοκινήτου. Αυτή την στιγμή εκτίει τον 8ο μήνα της ποινής του, ενώ σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί στους 6 μήνες. Κατέθεσε όπως δικαιούται αίτηση για υφ' όρων απόλυση για να του απαντήσει η διεύθυνση των φυλακών ότι δεν θα την καταθέσει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Μια "συνηθισμένη" αυθαιρεσία των αρχών, σύμφωνα με τον δικηγόρο Π. Λυμπέρη , που στηρίζεται στο "έτσι θέλω"!
Ανάλογες είναι οι περιπτώσεις των Θ. Σαμπάνη και Χ. Τσίκο. Ο πρώτος με μια διαδικαστική αίτηση θα μπορούσε να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους (καταδικάστηκε για κατοχή μικροποσότητας χασίς), αλλά οι αρχές αρνούνται να δώσουν στοιχεία στους συγκρατούμενους του που προθυμοποιήθηκαν αυτοί να τον βοηθήσουν. Παρομοίως και στον δεύτερο, μετανάστη από την Σιέρα Λεόνε που λόγω βαριάς αναπηρίας είναι ανίκανος να αυτοεξυπηρετηθεί, οι αρχές αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία με τα οποία με μια απλή αίτηση στο Πλημμελειοδικείο Πειραιά θα είχε αποφυλακιστεί.
Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ασθενή κρατουμένου, θύμα της απανθρωπιάς του σωφρονιστικού συστήματος είναι ο βαριά ασθενής Ι. Ασλανάρι. Είναι 14 χρόνια φυλακισμένος, ανάπηρος στα πόδια και κοιμάται στο καροτσάκι του εγκαταλειμμένος από τους πάντες, σ' έναν υποτιθέμενο χώρο νοσηλείας.


Πρόκειται για επιβεβαίωση μιας κατάστασης που έχει καταγραφεί από πολλούς φορείς, μεταξύ των οποίων και από την Νομαρχία Πειραιά, η οποία καταγγέλλει συνολικά τις "Τριτοκοσμικές συνθήκες στις φυλακές Κορυδαλλού".

Στην εκπομπή του 105,5 Στο Κόκκινο "Πίσω Σελίδες", ακούστηκαν συγκλονιστικές μαρτυρίες για την κατάσταση στον Κορυδαλλό - καταγγελίες που μπορείτε να ακούσετε και να ανατριχιάσετε εδώ [mp3]. Στην εκπομπή υπάρχει ενημέρωση και για την κατάσταση του Π. Γεωργιάδη. Πρόκειται για μαρτυρίες από δαντική κόλαση, που καθιστούν επείγουσα την πρωτοβουλία φορέων (όπως ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Δικηγορικός Σύλλογος π.χ.) γιατί δεν συνάδουν με κανενός είδους δημοκρατική χώρα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πάντως έχει εξηγήσει πως:

"Υιοθετήσαμε πράγματι ευθύς εξαρχής – και συστηματικά υλοποιούμε – ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σωφρονιστικής πολιτικής, με κύριους άξονες την αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων φυλακών της χώρας και τη δημιουργία ενός συστήματος σωφρονισμού με ανθρώπινο πρόσωπο."


Τα σχόλια δικά σας.

Ενημέρωση: ο π2 υπέδειξε ένα εξαιρετικό, σχετικό άρθρο από την (εξαιρετική) Γαλέρα, από το οποίο παραθέτω συμπληρωματικά στα παραπάνω το ακόλουθο απόσπασμα:

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο ένας στους τρεις κρατούµενους στις ελληνικές φυλακές είναι προφυλακισµένος: χωρίς δίκη, ποινή ή καταδίκη. Η Ελλάδα έχει τον µεγαλύτερο χρόνο προφυλάκισης από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι µάλιστα και διπλάσιος του ευρωπαϊκού µέσου όρου. Συγχαρητήρια. Ακόµη, η µόνη ενδεικτική επίσηµη αναφορά για την κατάσταση στις φυλακές είναι η έκθεση του Συµβουλίου τής Ευρώπης στην οποία υποβάλλουν στοιχεία 44 ευρωπαϊκές χώρες, και η οποία εκδόθηκε τέλη Ιανουαρίου 2007 παραθέτοντας στοιχεία µέχρι το 2005. Εδώ λοιπόν, ο πληθυσµός των έγκλειστων είναι 11.073 κρατούµενοι για 5.584 θέσεις στις φυλακές. Είµαστε η ευρωπαϊκή χώρα µε τη µεγαλύτερη πυκνότητα στις φυλακές αφού για κάθε 100 θέσεις έχουµε 170 κρατούµενους. Μας ξεπερνάει µόνον η Βουλγαρία. Συγχαρητήρια ξανά. Τα πιο θερµά όµως συγχαρητήρια ακολουθούν: η αδιαφορία των αρχών είναι τέτοια ώστε είµαστε η µοναδική χώρα από τις 44, η οποία δεν παρέχει κανένα απολύτως στοιχείο στο Συµβούλιο τής Ευρώπης σχετικά µε τον χρόνο εγκλεισµού, ύψος ποινών, αποδράσεις, θανάτους, αυτοκτονίες, ή το είδος τής ποινής (τελεσίδικη, εφέσιµη κ.λπ.).


Ενημέρωση 11/6/2007: "Για ένα πόδι κάνεις έτσι;..." [αρχείο MP3]

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να προσθέσω απλώς μια σειρά σχετικών μαρτυριών εδώ.
Ο χρήστης talos είπε…
π2: Ευχαριστώ για την παραπομπή, προσετέθη!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Απλώς εξωφρενικά τα όσα καταγγέλονται.
Ο χρήστης monahikoslikos είπε…
Δεν ξέρω τι συμβαίνει σήμερα στις φυλακές και το νοσοκομείο του Κορυδαλλού.
Επί χούντας στις φυλακές της Αίγινας μας επισκέφτηκαν 2 αντιπροσωπίες, η μία του διεθνούς ερυθρού σταυρού η άλλη δεν θυμάμαι από που.
Και επειδή οι οι ανθρωποφύλακες δεν γνώριζαν ξένες γλώσσες δεν μπορούσαν να καταλάβουν και τι του έλεγε ο Φιλίνης που ανέλαβε την ξανάγηση και ενημέρωσή τους για τις συνθήκες κράτησης.
Όχι δεν είμαι χουντικός αλλά ούτε και δεξιός.
Ο χρήστης doctor είπε…
Το εξπρές του Κορυδαλού...
Ο χρήστης 114ΛΕΞΕΙΣ είπε…
Εξαιρετικό blog. Χάρηκα πάρα πολύ που το γνώρισα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση