Η επιστήμη στην υπηρεσία της ανθρωπότητας

Επανέρχομαι με την Ευρωβίζιον, γιατί μόλις ανακάλυψα πως οι ψήφοι μεταξύ χωρών στον εν λόγω διαγωνισμό τραγουδιού αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Σας παραπέμπω για περαιτέρω μελέτη στο άρθρο Comparison of Eurovision Song Contest Simulation with Actual Results Reveals Shifting Patterns of Collusive Voting Alliances. Το ανησυχητικότερο είναι πως υπάρχει εκτενής επιστημονική βιβλιογραφία επί του θέματος. Μεταφράζω την περίληψη:

Οι διατάξεις ψήφων στον Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών, δημιουργώντας ένα μικρό διεπιστημονικό πεδίο που μπορεί να ονομαστεί "Ευρωβιζιοψηφολογία" που ενσωματώνει την συνεισφορά από την πολιτική, την κοινωνιολογία και την πληροφορική. Παρότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού προκύπτει από την χρήση ενός απλού εκλογικού συστήματος, η μοναδική του παράμετρος - ο αριθμός των χωρών που ψηφίζουν - ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά. Η αναλυτική αναγνώριση στατιστικά σημαντικών τάσεων στις κατανομές των ψήφων σε μια περίοδο μερικών ετών, είναι συνεπώς μαθηματικά πολύπλοκη. Η προσομοίωση μας προσφέρει μια μέθοδο για να αναπαραστήσουμε την πραγματική ιστορία του διαγωνισμού χρησιμοποιώντας μεθόδους Μόντε Κάρλο. Η σύγκριση των προσομοιωμένων ιστοριών με την πραγματική ιστορία του διαγωνισμού επιτρέπει την αναγνώριση στατιστικά σηματικών μεταβολών στην κατανομή των ψήφων, χωρίς να απαιτείται μια πλήρης μαθηματική λύση. Ειδικότερα η περίοδος μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90 έχει δει την ανάδυση μεγάλων γεωγραφικών μπλοκ ψήφων από μικρές ομάδες αλληλοϋποστήριξης, που εμφανίστηκαν αρχικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει επηρεαστεί κρίσιμα από τα μπλοκ ψήφων. Η δομή αυτών των μπλοκ συνεπάγεται πως μια δράκα κεντρικά τοποθετημένων χωρών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βγουν νικήτριες στο μέλλον...


Αυτή η ακόρεστη δίψα για γνώση και βασική έρευνα... πού θα μας οδηγήσει, μου λέτε;

Σχόλια

Ο χρήστης Λύσιππος είπε…
Mου θυμίζει κάτι κλίκες μπλόγκερς, πρώην γκόμενος και ψαχνόμενη γκόμενα συν γυναιξί και τέκνοις, που αλληλολινκάρονται στο Μόνιτορ. Ημαρτον Κύριε, Σωκράτη εσύ σουπερστάρ!
Ο χρήστης Tero είπε…
Όποια σχολαστικότητα...

Ευρωβιζιοψηφολογία... επιστήμη κι αυτή... Ήμαρτον!

[Εννοείται ότι το Ελλάς-Κύπρος δεν τους ξέφυγε... πως θα μπορούσε άλλωστε... ;-)]

Tero
Ο χρήστης thas είπε…
Έγιναν αίσχη από το 1995 ως το 2000. Κυρίως για τις θέσεις 5 έως 12 που είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος από το Πάντειο, οι διοργανώτριες χώρες αυθαιρετούσαν συστηματικά. Ψάχνεις να βρεις αρχεία και πέφτεις πάνω σε κλειστές πόρτες. Πρέπει να μας πουν τι φοβούνται και γιατί έχουν κλείσει τόσα στόματα. Πώς χειραγωγήθηκε η κεντρική Ευρώπη και τι έγινε το χαμένο 12άρι της Σουηδίας στον κατάπτυστο διαγωνισμό του 1997. Το ποστ σου είναι μόνο η αρχή- ξεκίνησε το ντόμινο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
η απάντηση στην ερώτησή σου: Πιθανότατα στον πάτο, και δεν θα το πάρουμε και είδηση.
Ο χρήστης Μωυσής Μπουντουρίδης είπε…
Στην ανάλυση των κοινωνικών δικτύων έχουν γίνει διάφορες μελέτες για τα δίκτυα στις ψηφοφορίες της eurovision. Δείτε επίσης: http://arxiv.org/abs/physics/0505071
Ο χρήστης Αταίριαστος είπε…
Επιτέλους βρήκα σε ποια κατεύθυνση θα οδηγήσω τα παιδιά μου για να επιτύχω την επαγγελματική τους αποκατάσταση: θα τους κάνω ευρωβιοψηφολόγους. Ενημερώσε με όταν ιδρυθεί και η σχετική έδρα σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας