Την πολύ δουλειά την τρώει ο αφέντης

Η Ελευθεροτυπία αναφέρει σήμερα ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat:

"Στην Ελλάδα, άνδρες και γυναίκες εργάζονται πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη των 25, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2004.

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες εργάζονται (πλήρως ή μερικώς απασχολούμενοι) συνολικά κατά μέσο όρο 42,2 ώρες την εβδομάδα έναντι 37,5 ώρες που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 25, και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην Ε.Ε. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Λετονοί (41,4 ώρες) και στην τρίτη οι Τσέχοι με τους Σλοβένους (41,2 ώρες)."


Άρα: αφού δουλεύουμε περισσότερο από τους άλλους και πληρωνόμαστε χειρότερα από τον μέσο όρο, θα πρέπει για να επιτύχουμε την σύγκλιση να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο ή τα ίδια. Λογικότατο.

Από την άλλη, όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα "Προσλήψεις" [δεν λειτουργεί το λινκ, αρχειοθετημένη η σελίδα εδώ]σύμφωνα με έρευνα της Watson Wyatt Worldwide, ενώ οι χαμηλοί και οι μέσοι μισθοί στην Ελλάδα είναι καθηλωμένοι, στα ανώτατα κλιμάκια η κατάσταση αλλάζει:

Η διαφορά ανάμεσα σε έναν υπάλληλο στην Ελλάδα και σε έναν αντίστοιχο στην Ευρώπη παραμένει χαώδης. Το 2004 οι ετήσιες μεικτές αποδοχές μιας γραμματέως στην Ελλάδα έφταναν στα 15.759 ευρώ (σ.σ.: γύρω στα 1.125 ευρώ τον μήνα). Για την αντίστοιχη θέση στην Ισπανία, οι εργοδότες πληρώνουν 21.034 ευρώ τον χρόνο ή 33,47% περισσότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Ακόμη καλύτερες είναι οι αποδοχές στην Ιταλία (23.507 ευρώ ετησίως), στην Ιρλανδία (26.000 ευρώ ετησίως) και στην Ολλανδία (28.970 ευρώ ετησίως)...

...Η μισθολογική σύγκλιση Ελλάδας - Ε.Ε. έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μόνο για τα διευθυντικά στελέχη. Ενας manager στην Ελλάδα αμείβεται καλύτερα από έναν Πορτογάλο, έναν Ισπανό ή έναν Ιρλανδό. Επίσης, ο Ελληνας δεν αισθάνεται διόλου μειονεκτικά και σε σύγκριση με τον Ολλανδό. Οι ετήσιες αποδοχές του διευθυντή πωλήσεων στις εταιρείες της χώρας μας φτάνουν στα 92.100 ευρώ και είναι υψηλότερες από του Ισπανού (89.467 ευρώ) και του Πορτογάλου (72.058 ευρώ). Οσο για τον Ολλανδό, αμείβεται με 93.664 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή ελάχιστα υψηλότερα από τον Ελληνα.

Στην Ελλάδα, οι αποδοχές ενός διευθυντή είναι περίπου εξαπλάσιες από αυτές ενός κατώτερου υπαλλήλου. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα. Ο Γερμανός, ο Ιρλανδός και ο Ολλανδός manager παίρνει τα τριπλάσια από τον κατώτερο υπάλληλο, ενώ σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, οι αποδοχές των υψηλόβαθμων είναι το πολύ τετραπλάσιες. Μάλιστα, η «ψαλίδα» στην Ελλάδα ανοίγει ολοένα και περισσότερο. Κι αυτό διότι τα ανώτερα στελέχη παίρνουν -όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο- μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις από τους απλούς υπαλλήλους. Το 2004, τα ανώτερα στελέχη πήραν αύξηση 5,9%, ενώ τα κατώτερα 5,5%. Μεγαλύτερη ήταν η διαφορά το 2002 -6,4% για τα ανώτερα στελέχη έναντι 5,6% για τα κατώτερα- ενώ η ίδια εικόνα αναμένεται να επαναληφθεί και το 2005....

Σχόλια

Ο χρήστης S G είπε…
ερωτηση: Υπαρχει καποιος που να εχει δουλεψει σε αλλη χωρα της ΕΕ, σε καποια μεγαλη πολη ισως (φερ΄ειπειν Λονδινο) και ειλικρινα πιστευει οτι οι Ελληνες δουλευουν περισσοτερο??

Για τους συναδελφους μου στο Λονδινο το 8ωρο ειναι αγνωστη εννοια, το διαλειμμα φαγητου ειναι μιση ωρα το πολυ, το καπνισμα γενικα απαγορευεται στα κτιρια και τα διαλειμματα για τσιγαρο περιορισμενα (το καπνισμα ειναι χαμενη ωρα δουλειας αν δεν το ξερατε).

Στην Γερμανια να φυγεις απτην δουλεια για να πας για ψωνια ειναι λογος απολυσης, ενω για τους δημοσιους υπαλληλους του Μπανανισταν ειναι συνηθεια.

Και τελικα οτι εισαι 8 ωρες στην δουλεια, δεν σημαινει οτι εκανες και τιποτα, ετσι? (δεν νομιζω οτι χρειαζεται πολυ μπλα μπλα για την απεριγραπτη ελλειψη εργασιακης ηθικης στην Ελλαδα)

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ, πραγματικα δουλεουν περισσοτερο οι Ελληνες ταλω?

"αφού δουλεύουμε περισσότερο από τους άλλους και πληρωνόμαστε χειρότερα από τον μέσο όρο, θα πρέπει για να επιτύχουμε την σύγκλιση να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο ή τα ίδια. Λογικότατο."

ελα τωρα. Αφου ξερεις καλα τι σημαινει παραγωγικοτητα... ιδιες ωρες δεν σημαινει επ ουδενι ιδιος μισθος!

Για την ερευνα για τα ανωτατα στελεχη, αμφιβσητω τα στοιχεια. Γνωριζω περιπου ποσο πληρωνονται οι Γερμανοι στις εταιρειες και ποσο οι Ελληνες. ΟΧΙ δεν συγκρινεται.

"τα ανώτερα στελέχη παίρνουν -όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο- μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις από τους απλούς υπαλλήλους."

γιατι να μας φαινεται περιεργο? σε μια εποχη που εχουμε μεγεθυνση των εταιρειων, συγχωνευσεις κτλ ενα ανωτερο στελεχος εχει απο κατω του ολο και περισσοτερους υπαλληλους, εχει ολο και υψηλοτερη παραγωγικοτητα, νο?

ΥΓ πες μου οτι δεν περιμενες οτι θαπαντησω :-)
ΥΓ2 γιατι τετοιο κολλημα με τα αφεντικα?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φοβάμαι ότι ο Νίκος Δήμου τό 'χει πει πολύ καλά: Οι ευρωπαίοι στατιστικολογούντες αγνοούν ότι, στή νέα ελληνική, τό ρήμα "δουλεύω" είναι μεταβατικό: δουλεύω κάποιον.

Αυτό όμως ισχύει τό ίδιο για ανώτερα και κατώτερα στελέχη, sg, ή, πάντως, δεν υπάρχει κάποια συνάρτηση μεταξύ τού πόσο ισχύει αυτό κατά περίπτωση, και τού πόσο μεγαλύτερη κατά περίπτωση η προοδευτική αύξηση τών αποδοχών. Η όλο και μεγαλύτερη αύξηση τών αποδοχών τών ήδη υψηλόμισθων παραμένει τουλάχιστον σκανδαλώδης, ανεξαρτήτως τής αλήθειας τού ότι άλλο δουλεύω και άλλο εμφανίζομαι ή τεκμαίρομαι εμφανισθείς στό χώρο εργασίας.
Ο χρήστης Greg είπε…
Την δουλειά την τρώει ο αφέντης...

Συμφωνώ. Το λένε τα νούμερα! (αψογος ο τίτλος)

Την δουλειά την τρώει και ο εργαζόμενος...

Συμφωνώ επίσης. Το βλέπουμε όλοι. Είναι ο μοναδικός τρόπος έμμεσης (σε είδος) αύξησης που μπορεί να πετύχει κανείς στην μπανανία.

Η δουλειά να δούμε ποιόν άλλον θα "φάει" τελικά.

Εμένα με έφαγε και έτσι κι' αλλιώς...

ΥΓ. Τα 8 τελευταία χρόνια έχω το ΙΔΙΟ εισόδημα! Και ενώ βρισκόμουν αρχικά στον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, τώρα χέστα κι' άστα... Και είμαι παραγωγικότερος!(εμπειρότερος γαρ)
Ο χρήστης talos είπε…
Αλλο "δουλεύω 8 ώρες" κι άλλο "παρευρίσκομαι στο χώρο εργασίας μου 8 ώρες". Πολλές φορές τις δύο έννοιες τις χωρίζει το χάος.

Πράγματι. Αλλά στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα δεν μου είναι καθόλου σαφές ότι τα πράγματα είναι αισθητά πιο χαλαρά από ότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες της Β. Ευρώπης. Θα με ενδιέφερε μια σύγκριση από κάποιον που έχει δουλέψει Ελλάδα/Ευρώπη στον ιδιωτικό τομέα. Στις "φτηνές" δουλειές, έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο, σκληρότερα και φτηνότερα από τους Βορειοευρωπαίους αντίστοιχούς τους.

Όσο για το δημόσιο... είναι άλλη κουβέντα. Σε κάποιες θέσεις τα πράγματα είναι συγκρίσιμα. Σε άλλες δεν είναι...

Α και όπως έχουμε πει παλαιότερα S_G, και η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο (το τι σημαίνει αυτό είναι και πάλι άλλο θέμα...)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τώρα πώς γίνεται να δουλεύουμε περισσοτερο και να είμαστε στις τελευταίες θέσεις παραγωγικότητας δεν μπορώ να καταλάβω.

Πώς το λέει η παροιμία;
Της κοντής ψ@@ής οι τρίχες τής φταίνε.
Μεγαλύτερο ρεμάλι απο τον Έλληνα στην Ευρώπη δεν νομιζω να υπαρχει (άντε ίσως οι Ιταλοί).

Αλλα, omg!!
I had a revelation.
Let's just say, that the "BOSSES" did it.

Μανιάνα
Ο χρήστης talos είπε…
Μην κρίνουμε με βάση στερεότυπα που έχουν πάψει να ισχύουν από καιρό. Τα βασικά νούμερα συνοψίζονται εδώ.

Είμασταν στο 90% της παραγωγικότητας της ΕΕ15 με ~70% των μισθών. Οι μισθοί στην Ελλάδα υπολείπονται της παραγωγικότητας εργασίας.

Ειλικρινά απορώ με την διαιώνιση του στερεοτύπου γιατί προσωπικά ξέρω ελάχιστους που δεν εργάζονται όλο και πιο πολύ κάθε μέρα...

Από την άλλη αν ο περίγυρός σου είναι αφεντικά, έχεις την τάση να παρεξηγείς την ευμάρειά τους για γενική και φυσικά να απολογείσαι για αυτούς...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…

Από την άλλη αν ο περίγυρός σου είναι αφεντικά, έχεις την τάση να παρεξηγείς την ευμάρειά τους για γενική και φυσικά να απολογείσαι για αυτούς...


η αλλιώς

Απο την άλλη αν ο περίγυρος σου βρωμάει σκατίλα έχεις την τάση να παρεξηγήσεις την μπόχα τους και να νομίζεις οτι ειναι γενική και φυσικά, να την αναγάγεις σε eu de toillete.

700.000 δημόσιοι υπάλληλοι που ξύνουν τα @@ τους ολημερίς σου λένε κάτι; Οι παπαρο-μελέτες του κώλου, που συνήθως γίνονται σε συνθήκες εργαστηρίου, λενε τπτ για τις 150 επίσημες αργίες (μαζί με τις απεργίες που ειναι επίσημες και τακτικές πιά); Γιατι μπορεί να δουλευεί 42 ώρες την εβδομάδα, αλλα αυτό αν κάτσει καμια στραβή και την δουλέψει ολόκληρη. Διαφορετικά, όλο και κάποια γονεική άδεια μαιμού, κάποια αναρρωτική μαιμού, αντε τιποτα αδιαθεσίες, να'σου δεν εχει τρένο, άντε τα ταξί έχουν απεργία, άντε τα βενζινάδικα απεργούν, μετά η σειρά των τραπεζών, μετα τα νοσοκομεία, μετά ήρθαν τα Χριστουγεννα και η Πρωτοχρονιά, κτλ κτλ, αντε 17 Νοεμβρη, 25 Μαρτίου, 28 Οκτωβρίου, του Αγίου Πνεύματος, των Τριών Ιεραρχών, του Καρε του Άσσου.

"Δουλιές του ποδαριού, του μαυρου φεγγαριου, και η γκόμενα να θέλει κοκορέτσι"
Ο χρήστης S G είπε…
ταλω εχεις δεν εχεις επανερχεσαι στα ιδια. Καταρχας τα νουμερα που δινεις για την παραγωγικοτητα δεν μπορω να τα επαληθευσω (η ΤτΕ πχ δινει διαφορετικα νουμερα!).

Κατα δευτερον, δεν μου εξηγησες ποτε, τι θες να κανουμε για αυτο? Αν οντως η εργασια πληρωνεται σχετικα λιγοτερο στην Ελλαδα αποτι στην ΕΕ, ενας καλος λογος ειναι η σχετικη ελλειψη κεφαλαιου (το ινπουτ που λειπει περισσοτερο στην οικονομια πληρωνεται παραπανω. Αν μας ελειπε ανθρωπινο δυναμικο θα ηταν αυτο σχετικα πιο ακριβο). Τι προτεινεις για να ερθει περισσοτερο κεφαλαιο στην Ελλαδα? Αυξησεις μισθων πανω απο την αυξηση της παραγωγικοτητας??? Θα ερθουν νομιζεις ετσι περισσοτερες επενδυσεις??? Ή μηπως προτεινεις το δημοσιο να χρεωνεται ακομα περισσοτερο για να αυξανει τους μισθους του δημοσιου (πραγμα που θα μειωνει κατευθειαν την συσωρρευση κεφαλαιου, μια και μειωνει την εθνικη αποταμιευση)?

Κατα τα αλλα αν θες ανεκδοτα στοιχεια για τις ωρες εργασιας, εχω ενα σωρο. Πολλοι φιλοι μου δουλευουν στην Αγγλια, Γερμανια και καποιοι δουλευουν στην ΕΛλαδα. Οπως ειπα, δεν υπαρχει συγκριση. Η χαλαροτητα στην Ελλαδα στον χωρο εργασιας ειναι μακρια ακομα και απο την Ισπανια. Τα 2ωρα διαλειμματα για φαι, η καθυστερημενη αφιξη στην δουλεια, το κωλοβαρεμα γενικα, η αναποτελεσματικη διαχειριση των ανθρωπινων πορων κτλ βρισκουν στην Ελλαδα το απογειο τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κατα δευτερον, δεν μου εξηγησες ποτε, τι θες να κανουμε για αυτο?


99% φορολογία στις επιχειρήσεις και απαγορευση εξόδου απο την χώρα ;
Ο χρήστης J95 είπε…
Στην εταιρία που ήμουν, η μέση υπάλληλος (προτιμούσαν γυναίκες, άγνωστο γιατί) έπαιρνε 700-1000 ευρώ το μήνα και δούλευε σε 5 project των 40.000-100.000 ευρώ ετησίως (για την εταιρία). Μία έπαιρνε 1500 και δούλευε 10-12 ώρες τη μέρα και Σ/Κ. Ήταν η μόνη που της επιτρέπονταν διαλλείματα για τσιγάρο.

Το πιο θλιβερό ήταν το πριμ παραγωγικότητας: η Λ., ως παραγωγική υπάλληλος, πήρε 47 ευρώ πριμ (τον Οκτώβρη που έγινε ο απολογισμός) επειδή έφερε 470.000 ευρώ στην εταιρία. Δεν καταδέχθηκε να τα κρατήσει: τα δώρισε στη UNICEF.

Εγώ έκανα όλη την προγραμματιστική δουλειά για όλα τα project και έπαιρνα αρχικά 400/μήνα (μαύρα) και μετά (όταν έβγαλα μπλοκάκι) 720/μήνα, ως δήθεν part-time.

Στα φροντιστήρια, μια δασκάλα πληρώνεται 600-800 ευρώ το μήνα: περίπου το 1/10 των διδάκτρων που δίνουν οι 6-7 τάξεις στις οποίες συνήθως διδάσκει. Πέρυσι ένας φροντιστηριάς μας έλεγε ότι "στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί είναι άθλιοι, πηγαίντε δημόσιο" και ειλικρινά αισθάνθηκα την ανάγκη να τον σαπίσω στο ξύλο.

Οι καφετέριες βγάζουν 10-30 ευρώ από κάθε τραπέζι τη φορά. Πιθανόν 500-1000 ευρώ ανά τραπέζι ανά ημέρα. Το γκαρσόνι παίρνει μάξιμουμ 30 ευρώ (συνήθως 15 ή 20) τη μέρα και υπερωρίες/ΙΚΑ είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Ακόμα και στο δημόσιο τομέα, οι περισσότεροι υπάλληλοι σκίζονται: π.χ. στο ΔΙΚΑΤΣΑ 10 άτομα ελέγχουν δεκάδες χιλιάδες τίτλους το χρόνο. Στα διόδια τους βγαίνει ο κώλος κανονικότατα. Μόνο οι σκουπιδιάρηδες και οι δικαστές παίρνουν σχετικά καλά λεφτά.

Κάπου έχει παραγίνει το κακό με αυτά τα στερεότυπα του τύπου "οι μισοί Έλληνες κωλοβαρούν στο δημόσιο και τα καημένα τα αφεντικά στον ιδιωτικό τομέα έχουν γονατίσει από τις εισφορές".

ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.-
Ο χρήστης talos είπε…
Καταρχας τα νουμερα που δινεις για την παραγωγικοτητα δεν μπορω να τα επαληθευσω (η ΤτΕ πχ δινει διαφορετικα νουμερα!).

S_G: Θα βοηθούσε την συζήτηση αν ακολουθούσες τα λινκ στα οποία αναφέρομαι. Στο δεύτερο λινκ όπου παραπέμπω σε προηγούμενο ποστ μου αναφέρομαι ακριβώς στην απόσταση μεταξύ των αριθμών τηε Έκθεσης Βιμ Κοκ και της ΤτΕ. Εικάζω και για τον λόγο της απόστασης αυτής.

Τι προτεινεις για να ερθει περισσοτερο κεφαλαιο στην Ελλαδα? Αυξησεις μισθων πανω απο την αυξηση της παραγωγικοτητας???
Αν και δεν μου πέφτει λόγος για να προτείνω (τι είμαι πολιτικό κόμμα;) - χάριν συζήτησης σημείωσε τα εξής:
Τι θα έλεγες καταρχάς για αύξηση των μισθών ώστε να ακολουθούν την παραγωγικότητα; Δεν έχω πρόχειρα στοιχεία για το ποσοστό των κερδών των Ελληνικών επιχειρήσεων που επανεπενδύεται στην Ελλάδα, τα τελευταία που είχα δει έδειχναν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα... Τα ποσοστά επένδυσης στην Έρευνα και την Τεχνολογία είναι επιπέδου Ουγκάντας και ο ιδιωτικός τομέας είχε (στοιχεία 99 δεν έχω πιο πρόσφατα) συμμετοχή σε αυτήν μόλις 25% (αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ15 ~54%). Υπενθυμίζω την υψηλότατη κερδοφορία των Ελληνικών επιχειρήσεων - ενώ το εργατικό κόστος συμπιέζεται (σαν ποσοστό)... Και τρεις πολιτικές που υποθέτω συμφωνείς: πάταξη του μονοπωλιακού χαρακτήρα πολλών εμπορικών κλάδων, πάταξη της διαφθοράς, πάταξη της προνομιακής σχέσης μεγαλοεπιχειρηματιών με το κράτος... Αυτά για να γίνουμε απλώς μια φυσιολογική Ευρωπαϊκή καπιταλιστική χώρα - οτιδήποτε παραπάνω δεν είναι δυνατόν να συμβεί στην Ελλάδα μόνη της (αλλά τουλάχιστον πανευρωπαϊκά)...

Να σημειώσω τέλος ότι ένας σίγουρος τρόπος να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια σύμφωνα με την λογική που παραθέτεις θα ήταν να μειώσουμε τους μισθούς σε ένα μπολάκι ρύζι την ημέρα χωρίς ασφάλιση. Χαμός θα γινόταν.

Ή μηπως προτεινεις το δημοσιο να χρεωνεται ακομα περισσοτερο για να αυξανει τους μισθους του δημοσιου

Αν βελτιωθεί η παραγωγικότητα του Δημοσίου τομέα (που σύμφωνα με τα νούμερα βελτιώνεται) δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αυξηθούν και οι μισθοί του δημοσίου...

Κατά τα άλλα, ανέκδοτα στοιχεία έχουν ενδιαφέρον μόνο αν είναι ενδεικτικά πολλών κλάδων και μισθολογικών κλιμάκων. Θα είχε ενδιαφέρον η εμπειρία κάποιων που να έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα στην Β. Ευρώπη και στην Ελλάδα, για συγκριτικές εμπειρίες.

Ρε J95, γιατί πας και μπλέκεις την πραγματικότητα στην συζήτηση...; Έτσι χαλάνε τις ιδεοληπτικές βεβαιότητες του κόσμου; Ντροπή.
Ο χρήστης talos είπε…
Α! και να μην ξεχάσω: ένας άλλος γνωστός που ήρθε (μαλακία!) λόγω νοσταλγίας-οικογένειας στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, με μεγάλη εμπειρία σε βάσεις δεδομένων και εργασία σε μεγάλες εταιρίες στο Αμέρικα, είχε, δουλεύοντας Χ ώρες εβδομαδιαίως, παραγωγικότητα πολλαπλάσια από την παραγωγικότητα που έχει δουλέυοντας τις ίδιες ώρες εδώ (για ανθυποπολλαπλάσια λεφτά). Φταίει ο ίδιος;

Για να δούμε και από τι εξαρτάται η παραγωγικότητα εντέλει...
Ο χρήστης S G είπε…
ΦΥΣΙΚΑ δεν φταιει ο ιδιος. Η παραγωγικοτητα στην Ελλαδα ειναι χαμηλη γιατι

Α) εχουμε πολυ κακης ποιοτητας ανθρωπινο δυναμικο. Δεν φτανει ο φιλος σου να ειναι καλος, πρεπει και η εταιρεια να ειναι καλα οργανωμενη

Β) ελλειψη κεφαλαιου (το εξηγησα και πιο πανω). Ενας αγροτης με ενα τρακτερ ειναι 20 φορες πιο παραγωγικος απο εναν με τσαπα.

Γ) κακες φυσικες υποδομες. Πιο πολυ κοστιζει μια μεταφορα Αθηνα-Θεσαλλονικη αποτι Βερολινο-Βαρκελωνη!

Δ) κακιστες δημοσιες υπηρεσιες. Για καθε συναλλαγη με το δημοσιο θες 2 χρονια ή λαδωμα ή και τα δυο.

Ε) κακες τραπεζικες και τηλεπικοινωνιακες υπηρεσιες (μαντεψτε σε ποια χωρα της Ευρωπης το κρατος κατεχει το μεγαλυτερο ποσοστο του τραπεζικου τομεα και των τηλεπικ.)

Ας ερθω λιγο στο σημειο Β. Ταλω προτεινεις:

"Τι θα έλεγες καταρχάς για αύξηση των μισθών ώστε να ακολουθούν την παραγωγικότητα;"

αν αυξησεις του μισθους πανω απο το σημερινο επιπεδο ισορροπιας χωρις αναλογη ανοδο της παραγωγικοτητας θα δημιουργησεις ανεργια ή/και πληθωρισμο μεχρι το νεο επιπεδο ισορροπιας που τα κερδη των μισθωτων θα εχουν εκμηδενιστει. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ τεχνητα να ανεβασουμε τους μισθους. Για να ανεβει το επιπεδο ισορροπιας των μισθων, ΠΡΕΠΕΙ να βελτιωνεις την παραγωγικοτητα στα 5 σημεια που ανεφερα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. Λυπαμαι (και για μενα γιατι αφου δεν βελτιωνομαστε δεν θα γυρισω ποτε στην Ελλαδα...)

Η κερδοφορια των ελληνικων επιχειρησεων δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι ειναι υψηλη (δεν μιλαμε μονο για τις εισηγμενες, ε!). Παντως σιγουρα το κοστος του κεφαλαιου τους ειναι υψηλοτερο των γερμανικων πχ, αυτο σημαινει οτι πρεπει να δινουν μεγαλυτερα μερισματα (αρα μεγαλυτερα κερδη προ μερισματων) απο μια γερμανικη εταιρεια. Και βεβαια εχουμε πολυ λιγο ανταγωνισμο, λογω των κακων υποδομων (αν ειναι δυνατον στην Θεσαλλονικη να εχουμε αλλα προιοντα αποτι στην Αθηνα! σαφες δειγμα κατακερματισμου λογω κακων συνδεσεων), των γραφειοκρατικων εμποδιων κτλ. Στην τελικη τι θες? Να κλεψουμε τα κερδη τους?
Και τα αλλα που λες, ομοιως δεν ξερω τι θες? Δεν επενδυουν? Τι να κανουμε, να τους σκοτωσουμε? Δεν επενδυουν γιατι δεν υπαρχουν κινητρα, οχι γιατι αγαπανε λιγοτερο το κερδος απο μια κορεατικη εταιρεια που επενδυει!

"Αν βελτιωθεί η παραγωγικότητα του Δημοσίου τομέα (που σύμφωνα με τα νούμερα βελτιώνεται) δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αυξηθούν και οι μισθοί του δημοσίου..."

α) ειδες να βελτιωνεται το δημοσιο?
β) ειναι τοσο πιο ψηλα απο την παραγωγικοτητα οι μισθοι που θα επρεπε να μεινουν παγωμενοι καμμια δεκαετια...

J95 λειπουν παααρααα πολλα στοιχεια για να ξερω τι σημαινουν αυτα που λες. Τι κερδη εχει η εταιρεια?
Και στην τελικη τι προτεινεις για να ανεβουν οι μισθοι (οχι ταλω δεν πρεπει να εισαι κομμα για να το απαντησεις. Αν γκρινιαζεις και λες οτι κατι δεν παει καλα, πρεπει να δειχνεις και τι πρεπει να γινει. Αλλιως απλα πετας μπουρμπουληθρες).

Για τις ωρες εργασιας στο δημοσιο, αστο ρε παιδι μου που σου λεω!! Στερεοτυπο ειναι οτι κλεινουν οι υπηρεσιες στην 1!!!! Στερεοτυπο οτι συχνα δεν βρισκεις υπαλληλο να κανει την δουλεια, ακομα κιαν στα χαρτια ειναι ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ?? Στερεοτυπο οτι παιρνουν συνταξεις ακομα και στα 45 (ω ναι, γνωριζω τετοιο ατομο...)???
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα παρακάτω ειναι στερεότυπα και δεν τα δείτε πουθενά.

1) Δημ. υπηρεσίες που κλείνουν στην μία.
2) Υπάλληλοι που πηγαινουν λαική την ώρα της δουλειάς τους
3) Διευθυντη δημ. υπηρεσίας να διαβάζει εφημερίδα.
4) Σκουπιδιάρη που δουλευει max 2 ώρες την ημερα.
5) Υπεύθυνο κηπουρο του δήμου, που απο τις 11.00 ειναι σπιτι του.
6) Στρατιωτικούς που συνταξιοδοτούνται στα 40 τους (με εφάπαξ και συνταξη τριπλάσια απο τον παππου μου που έλιωσε στις οικοδομές).
7) Στρατιωτικους που τα ξύνουν όλοι μαζί παρέα.
8) Ιερείς που πληρώνονται απο την τσέπη μου για να τα ξύνουν ολημερις.
9) Υπεράριθμοι υπάλληλοι σε όλες τις ΔΕΚΟ και δημ. υπηρεσίες που μετά τους πληρώνουμε για να πάρουν τον μπουλο.
10) Τηλεπικοινωνίες του προηγούμενου αιώνα γιατι αντι για επενδύσεις σε εξοπλισμο και τεχνογνωσία κάναμε ρουσφέτια στα ρεμάλια του δημ. τομέα.

Όλα τα παραπάνω ειναι φανταστικά στοιχεία και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Μάλιστα, τα νούμερα δείχνουν οτι οι κοντά 1M καρεκλοκενταυροτεμπέληδες αυξάνουν την παραγωγικότητα του δημοσίου. Για αυτο ο ΟΤΕς θέλει 2 μήνες για να σου βάλει DSL. Αν δεν ειχε αυξηθεί , πιο γρήγορα θα μαζευες λεφτά για δικο σου δορυφόρο.
Και σσσσσσσσστ.
Μην πεί κανένας οτι οι Έλληνες ειναι βολεψάκηδες, θα σας βάλω πιπέρι στο στόμα.
Πάμε το τράγουδάκι όλοι μαζί:
"BLAME THE BOSSES, oh oh oh
BLAME THE BOSSES"
Ο χρήστης J95 είπε…
500.000 είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. 10% του εργατικού δυναμικού, αν δεν κάνω λάθος. ΑΝΤΕ να είναι οι μισοί από αυτούς βολεψιματίες.

ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ με το 5% του εργατικού δυναμικού που κωλοβαράει.

Εντάξει κι εγώ ξέρω μια καθαρίστρια που "κωλοβαρούσε στη δημοτική βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής αυτό προφανώς σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι 100 καθαρίστριες στο Ελ. Βενιζέλος που δουλεύουν με συμβάσεις έργου του 1 μήνα για 440 ευρώ χωρίς ρεπό, υπερωρίες και άδειες.

Δε μας χέζεις ρε στερεότυπε!
Ο χρήστης J95 είπε…
Το παλιό καλό "καλύτερα 100 αθώοι μέσα, παρά ένας ένοχος έξω"...

Μόνο που στο ΔΙΚΟ μου πολιτισμό πάει αντίθετα.
Ο χρήστης S G είπε…
δηλαδη ο πολιτισμος σου τι λεει ακριβως? Ανεχομαστε τους χαραμοφαηδες γιατι εκβιαζουν οτι αν χαθουν θα παρουν κιαλλους μαζι τους?

τοσο δυσκολο ειναι να εχουμε αρση της μονιμοτητας και μισθους με βαση το παραγομενο εργο?

Ασε που αν ειναι να μιλησουμε για κλαδους τεμπεληδων, το δημοσιο δεν ειναι μονο του. Εχετε παει ποτε σε καταστημα ηλεκτρονικων? ΑΣΧΕΤΟΙ πωλητες, τεμπεληδες, βαριεστημενοι, καπνιζουν μπροστα σου και 50% δεν μπορουν/θελουν να βοηθησουν σε τιποτα.

Σε εστιατοριο? Αγενεις, ξινοι, βρωμικοι σερβιτοροι.
Σε σουβλατζιδικο? γυφτοι, ο ιδρωτας να πεφτει πανω στις πιττες, πιανουν τα σαπια κρεμμυδια με το χερι.
Σε μπαρ? Αγενεστατοι, κανουν 3 ωρες να σερβιρουν εναν κακο καφε και σε ξεβρακωνουν απο πανω.

Οι γιατροι? (μην αρχισω με τις εμπειριες μου στο ΚΑΤ)
Οι δικηγοροι (60% ανευθυνοι, ερασιτεχνες)?
Οι πολιτικοι μηχανικοι? (κτιρια που πεφτουν, βαζουν υπογραφες σε μελετες που δεν εχουν καν διαβασει)
Οι οδηγοι φορτηγων, λεωφορειων, πουλμαν κτλ? (σκοτωνουν κοσμο αβερτα με τις καφριλες τους, κλεινουν πορτες την ωρα που μπαινει η γιαγιουλα μεσα)

Εχω ξαναπει, σε αισθημα ευθυνης, συνεπειας στην εκτελεση της δουλειας, εργασιακη ηθικη κτλ η Ελλαδα δεν εχει καμμια απολυτως σχεση με την Δυτικη-Βορεια Ευρωπη.

ΥΓ το ευρυτερο δημοσιο περιλαμβανει και τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ (δημους, κοινοτητες κτλ). Και το εργατικο μας δυναμικο ειναι γυρω στα 4 εκ. ανθρωποι.
Τελος, το δημοσιο με ολες τις δραστηριοτητες του καλυπτει περιπου 50% (!!!!) του ΑΕΠ μας.
Ο χρήστης talos είπε…
Αντιπαρέρχομαι τα άλλα σημεία που θέτεις Στερότυπε, που άλλα ευσταθούν, άλλα μπάζουν και άλλα (π.χ. παπάδες) είναι διαφορετικό θέμα. Να εστιάσω στο

"7) Στρατιωτικους που τα ξύνουν όλοι μαζί παρέα."

Δηλαδή τι; Να κάνουμε πόλεμο για να μην τα ξύνουν;

Κατά τα άλλα και πάλι ο J95 ως συνήθως ορθώς ωμίλησε...
Ο χρήστης talos είπε…
S_G: Αν υπήρχε Όσκαρ Γενίκευσης θα το είχες κερδίσει.
Ο χρήστης J95 είπε…
Τελος, το δημοσιο με ολες τις δραστηριοτητες του καλυπτει περιπου 50% (!!!!) του ΑΕΠ μας

Σοβαρά; Είμαστε δηλαδή πιο νεοφιλελεύθερη χώρα από τις ΗΠΑ[*];

[*]εκτός αν ο Μίλτον Φρήντμαν που λέει ότι το δημόσιο ελέγχει το 50-60% του ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι μαλάκας[1]
[1] που είναι δηλαδή, αλλά για άλλους λόγους.
Ο χρήστης S G είπε…
αναλογως ορισμου. Δεν ξερω ποιον ορισμο χρησιμοποιουσε ο Φριντμαν. Κανα αντεπιχειρημα θα ακουσω αραγε?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εχεις πλάκα βρε s_g.
Θες και επιχειρήματα ;)

Επίσης πλάκα εχει ο talos.
Αν έλεγα "Το ποσοστό της ανεργίας είναι 12,1000000001%" θα έψαχνε το μισο internet να βρεί αν αυτο το νουμερο είναι ακριβές, και θα το ανακοίνωνε με τυμπανοκρουσίες και καμια 200αριά link. "To ποσοστό" , θα έλεγε, "είναι 12,100000002%".
Τα νούμερα τα αγαπάμε όταν μας συμφέρει να τα αγαπάμε. Διαφορετικά τα κάνουμε ενα μπαρμπούτσαλο, με μαθηματικά δημοτικού, μπλέκουμε και λίγο αγανάκτηση, λίγο κλάμα ala Μάρθα Βούρτση, λιγο Οχι άλλο κάρβουνο, και έχουμε επιχειρήματα solid and sound.

Έτσι , πηρε ο J95 δυο νούμερα, τα οποία δεν έχουν καμια σχέση με την πραγματικότητα, τα γυρισε απο εδώ, τα πρόσθεσε, τα αφαίρεσαι, το αρχικό 10% (απο την κούτρα του) έγινε 5% (απο την κούτρα του επίσης).

-Και ο talos, τι είπε κύριε;
-Ο talos παιδί μου συμφώνησε, γιατι τα νούμερα επιβεβαίωναν τις αντιληψεις του. Και τα νούμερα τα αγαπάμε αν μας βολευουν!
-Και αν δεν μας βολεύουν κύριε;
-Πετάμε αυτά , και φέρνουμε άλλα δικά μας που κάνουν την δουλειά.

Πληροφοριακά, το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων ειναι κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού. Η πρόταση λοιπον ειναι σωστά
"Μας τα έχετε κάνει τσουρέκια με το ενα Πέμπτο του εργατικού δυναμικού που τα ξύνει όλη μέρα".
Και ουτε αυτό το νούμερο είναι σωστό. Υπάρχουν ένα κάρο οργανισμοί που ενώ δεν φαίνονται ώς δημόσιοι, εντούτοις πληρώνονται απ'αυτο (το EKT για παράδειγμα) η με λεφτά της EU.

Και στο κάτω κάτω, μου τα έχετε κάνει τσουρέκια με αυτο το τροπάριο οτι η Ελλάδα απο άκρη σε άκρη πεινάει. Φτώχεια δυστυχία παντου.
ΠΟΥ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ ;
ΠΟΥ ;
ΠΟΥ ειναι αυτοί που τρώνε απο κονσερβοκούτια και παίρνουν τρείς και εξήντα;
Και οχι να μου πειτε για ενα 10%, γιατι τότε θα σας πώ ΟΤΙ ΜΟΥ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ 10% ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.
Τρείς μήνες έψαχνα να βρώ γυναίκα ΕΛΛΗΝΙΔΑ να μου καθαρίζει το ΣΠΙΤΙ. (είμαι εργένης οχι ωνάσης). Τιποτα!!! ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ παίρνουν 440 εuro στον ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ και η Αλβανίδα που μου καθαρίζει το σπίτι παίρνει 6 euro την ΩΡΑ η 50 την ημερα , δηλαδη 1100 euro τον μήνα, και για να έρθει τις κλεινω ραντεβού 2 εβδομαδες πριν.Και ιδιωτική ασφάλεια να κάνει με 200 eyro τον μήνα (που θα σου παίρνουν και π*πες στα νοσοκομεία), πάλι θα εχει 900 euro καθαρα!. Αλλα οι κακόμοιρες οι καθαρίστριες στον Βενιζέλο παίρνουν 440 τον μήνα, μπουχου, μπουχου, μπουχου. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ
Ο χρήστης talos είπε…
Ο Τάλως Στερεότυπε δύσκολα θα σου έκανε θέμα με την ανεργία, γιατί ξέρει καλά ότι και το 10% που λένε είναι ανακριβές. Αυτό γιατί από την μια έχουμε ένα 30% μαύρης οικονομίας, οπότε πολύς κόσμος (ιδιαιτεράδες, υδραυλικοί, προγραμματιστές, οικογένειες μικρομαγαζατόρων, πλανόδιοι, επαίτες, ντιτζέι, λαθρέμποροι, βαποράκια, πειρατές κτλ.) έχει αδήλωτη δουλειά.
Από την άλλη κρύβουμε ανεργία με "οικοκυρές, φαντάρους, (τεράστιο ποσοστό) φοιτητών, εισοδηματίες (όσο και να παίρνουν δεν νομίζω ότι καταγράφονται ως άνεργοι), κτλ. οπότε πιάσ' το αυγό και κούρευτο... Άντε να βγάλεις πόσοι πραγματικά δεν έχουν δουλειά και πόσοι ψάχνουν και δεν βρίσκουν.

Για τους Δ.Υ - είτε είναι 10% είτε 20% το κυρίως ζήτημα που έθεσε ο J95 παραμένει: από μια μειοψηφία εργαζομένων γενικεύεις για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Αλλά προκαλεί απορία η αγανάκτησή σου για το ότι "Τα νούμερα τα αγαπάμε όταν μας συμφέρει να τα αγαπάμε." Την στιγμή που αμφισβητείς τα νούμερα που έχει βγάλει η Eurostat με μόνο "επιχείρημα" ότι δεν συνάδουν με την ανεκδοτολογία σου.

S_G: Επιχείρημα; Είχαμε μείνει στο εξής. Αφού έφαγες τον κόσμο να διακυρήττεις ότι οι μισθοί δεν μπορούν να μην συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα της εργασίας, όταν σου υπέδειξα (μέσω της Έκθεσης Βιμ Κοκ ή της ΤτΕ πάρε ότι θές) ότι οι μισθοί σαν ποσοστό του μ.ο. της ΕΕ15 *υπολείπονται* της παραγωγικότητας της εργασίας ως ποσοστού του μ.ο. της ΕΕ15, δεν απάντησες γιατί θα έπρεπε να υφίσταται αυτή η ανισότητα. Επίσης δεν απάντησες γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η χώρα όπου:
"...το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας από 77% το 1982 μειώθηκε σε 67,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2004, και ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. [15] και μάλιστα μικρότερο κατά 10% σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία..."

Μπερδεύεις την μειωμένη διαπραγματευτική ικανότητα της εργασίας στην Ελλάδα (ιδιαιτέρως και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα) με κάποιου είδους φυσική νομοτέλεια και την διανθίζεις με ανεκδοτολογικά στερότυπα.

Και δεν αναρωτιέσαι *πού πήγαν τα λεφτά τα οποία θα έπρεπε να έχουν βελτιώσει τις υποδομές* (δεν τα έφαγαν οι εργαζόμενοι έτσι;), γιατί δεν υπάρχει R&D στον ιδιωτικό τομέα και γιατί είναι ελάχιστο στο δημόσιο (η κληρονομιά μιας παγιωμένης μεταπρατικότητας;), τι έχει κάνει το κεφάλαιο στην Ελλάδα για την βελτίωση της παραγωγικότητας του κεφαλαίου (πόσα έχουν επενδυθεί ιδιωτικά για την βελτίωση της υποδομής των εταιριών σε σχέση με τα αντίστοιχα της ΕΕ των 15). Τέλος, ίσως να είναι σχετικός με την συζήτησή μας ο λόγος που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν είναι τόσες όσες σε άλλες χώρες της ΕΕ (εδώ παίζει ρόλο και η γραφειοκρατία που έλεγες αλλά και ο μονοπωλιακός, ή ολιγοπωλιακός χαρακτήρας ευρυτάτων κλάδων της Ελληνικής αγοράς)

Αυτά θα έπρεπε να πούμε, να δούμε κριτικά τα νούμερα, αλλά ο χώρος δεν είναι ο κατάλληλος. Και πρόσεξε, δεν έχω μιλήσει καν για οιουδήποτε είδους ευρύτερα οικονομικά ζητούμενα γιατί δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα από μόνη της μπορεί να εφαρμόσει δραματικά διαφορετικές πολιτικές από αυτές της ΕΕ (είτε είναι μέσα είτε έξω)...

Τέλος πάντων. Φίλοι σταχανοβίτες της αγοράς, εκ μέρους όλων αυτών των οκνηρών σας αφήνω τώρα, γιατί πάλι θα δουλεύω μέσα στην νύχτα για να βγάλω το εργασιακό quota του πενταετούς πλάνου... εεε του εκσυγχρονισμένου καπιταλισμού ήθελα να πω...
Ο χρήστης S G είπε…
οι μισθοί σαν ποσοστό του μ.ο. της ΕΕ15 *υπολείπονται* της παραγωγικότητας της εργασίας ως ποσοστού του μ.ο. της ΕΕ15, δεν απάντησες γιατί θα έπρεπε να υφίσταται αυτή η ανισότητα.

δεν υπαρχει πρεπει, υπαρχει η πραγματικοτητα. Εξηγησα οτι
"ενας καλος λογος [για την ανισοτητα που λες] ειναι η σχετικη ελλειψη κεφαλαιου (το ινπουτ που λειπει περισσοτερο στην οικονομια πληρωνεται παραπανω. Αν μας ελειπε ανθρωπινο δυναμικο θα ηταν αυτο σχετικα πιο ακριβο)"

αυτα για το μοναδιαιο κοστος εργασιας, δεν βλεπω που βασιζονται (ειναι λογια καποιου της ΓΣΕΕ, δεν προκυπτουν απο καποια πηγη). Πιθανο να χει η Ελλαδα σχετικα χαμηλο κοστος εργασιας. Αλλα και παλι επενδυσεις δεν ερχονται (που θα ανεβαζαν τους μισθους) για ολους τους λογους που περιεγραψα. Να σημειωσω οτι οι λογοι που δεν ερχονται ξενες επενδυσεις ειναι και ακριβως οι ιδιοι που δεν εχουμε εγχωριες επενδυσεις! Τρελος ειμαι να επενδυσω στην ερευνα σε μια χωρα που δεν εχει σοβαρα πανεπιστημια να με στηριξουν, που δεν εχει ερευνητες, που ακομα κιαν φτιαξω το πρωτοποριακο προϊον δεν υπαρχει καμμια εξασφαλιση οτι τελικα θα το αγορασει κανεις στο εσωτερικο (μια και οι μεγαλες εταιρειες που αγοραζουν τεχνολογια (ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζες) ελεγχονται απο το κρατος) και αν θελω να το στειλω εξω εχω την γραφειοκρατι ανα με πνιγει, αναποτελεσματικα λιμανια με συνεχεις απεργιες, κακιστες οδικες συνδεσεις κτλ. Να προσλαβω υπαλληλους που αν κατι παει στραβα δεν μπορω να απολυσω? Να μην πω οτι αν παραγω λογισμικο, δεν εχω καμμια εξασφαλιση μπροστα στην απιστευτη πειρατεια στην Ελλαδα.

Παντως οπως και ναχει, σε ξαναρωτω τι προτεινεις?
Εσυ ξεκινας απο την θεση (βλεπε τιτλο) οτι καποιος σου στερει τα χρηματα που δικαιουσαι και αρχιζεις να ψαχνεις τα αφεντικα σαν θυτη.

Εγω σε ρωτω: ειναι διαφορετικα τα αφεντικα στην υπολοιπη Ευρωπη? (κιαν ηταν τι θες να κανουμε? να τους δολοφονησουμε και να κλεψουμε τις εταιρειες τους?)

Δεν θα με δεις να διαφωνω οτι οι ελληνικοι μισθοι ειναι χαμηλοι. Το θεμα ειναι τι μπορουμε να κανουμε?

Ή συμβιβαζεσαι με αυτους τους μισθους, ή κανεις μεταρρυθμισεις (προς τις κατευθυνσεις που εξηγησα)! οι Ελληνες εμ γκρινιαζουν για τους μισθους, εμ θελουν να μην αλλαξει και τιποτα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες στον Δημόσιο τουλάχιστον τομέα δουλεύουν περισσότερο. Στον ιδιωτικό όμως γίνονται πολλές παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων όπως απλήρωτες υπερωρίες, κτλ.

Όσων αφορά το κάπνισμα, τι να πω, πέρα από τον "χαμένο χρόνο" ποιος σκέφτεται το στοιχειώδες του σεβασμού των δικαιωμάτων των μη κανπνιστών; Αλλά και εδώ ισχύει η ρήση "ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εργαζόμαστε από τις περισσότερες ώρες μέσα στην Ε.Ε. (για να μην αναφέρω και απλήρωτη ή ανασφάλιστη εργασία και υπερωρίες που δε φαίνονται πουθενά).
Έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς στην Ε.Ε.
Και έχουμε και την χαμηλότερη παραγωγικότητα στην Ε.Ε.

Μα πως γίνεται αυτό;;;;
Πως γίνεται και να δουλεύουμε πολύ και να πληρωνόμαστε λίγο και να μην είμαστε παραγωγικοί;;;;


Πολύ απλά!
Όταν ο ιδιωτικός υπάλληλος δουλεύει 8, 9, 10 και 12 ώρες ο δημόσιος υπάλληλος δουλεύει 3, 4 και 5 ώρες.
Όταν ο ιδιωτικός ξεκινάει από 600 ευρώ και λέει και ευχαριστώ, ο δημόσιος ξεκινάει από 1200 και ζητάει και άλλα.
Όταν ο ιδιωτικός υπάλληλος πήζει καθημερινά και τρώει και τις προσβολές του προισταμένου, ο δημόσιος ξύνεται στην καρέκλα και είναι και αγενής και στους πολίτες που ωφείλει να εξυπηρετήσει.
Όταν ο ιδιωτικός υπάλληλος κάνει δουλειά για τρεις (και λέει και ευχαριστω που δεν είναι άνεργος, ο δημόσιος υπάλληλος συνδικαλίζεται και λέει ότι έχουμε και έλλειψη προσωπικού!!!)
Όταν ο ιδιωτικός απολύεται επειδή η επιχείρηση που δουλεύει κλείνει, ο δημόσιος παρατάει τη δουλεία του για να κάνει απεργίες και πορείες για να αποζημιωθεί και από πάνω (βλέπε Ολυμπιακή).
Έχουμε από τα υψηλότερο ποσοστά ανεργίας και όμως έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων σε όλη την Ε.Ε. Ταυτόχρονα δε κανείς δε μπορεί να βγάλει άκρη με τις δημόσιες υπηρεσίες και δεν είναι και ευχαριστημένος με το επίπεδο αυτών. Ωστόσο "χρειαζόμαστε και άλλους δημοσίους υπαλλήλους".

Ναι !! Βάλτε και άλλους. Και μόλις δουλέψουν 20 χρόνια και καταχρεωθεί ο οργανισμός ή η υπηρεσία που δουλεύουν βγάλτε τους και σε εθελούσια συνταξιοδότηση.

Ακριβύνετε και όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, βάλτε και άλλους φόρους. Αυξήστε και άλλο το ΦΠΑ. Πως άλλωστε θα πληρωθούν όλοι αυτοί;;;;


Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δουλεύουν για να ζουν οι δημόσιοι,
Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται από τα δικά μας λεφτά και όχι "από το κράτος". Το κράτος οι ιδιωτικοί υπάλληλοι το συντηρούν.

Όσο υπάρχουν άτομα που δουλεύουν και πληρώνονται με μισθούς πείνας για να πληρώνονται αυτοί που κάθονται όχι φθηνό διαδίκτυο δε θα βρείτε, αλλά τίποτα μα τίποτα!!!!! Να ελπίζετε μόνο σε μεγαλύτερη κοροιδία και δυσκολότερες ημέρες.

Ευχαριστώ και να με συγχωρείτε για τον μονόλογο...


Υ.Γ. Εξαιρούνται από το μεγάλω "κατηγορώ" όλοι εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται ευσεινήδητα, με φιλότιμο και χαλάνε και την πιάτσα στους υπόλοιπους. Δυστυχώς όμως είναι τόσοι λίγοι, όσοι και οι πραγματικά σκεπτόμενοι ψηφοφόροι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση