Ο επίμονος αντικατοπτρισμός της εξόδου στις αγορές


Παρήλθε λοιπόν και το 2012 και φυσικά δεν "βγήκαμε στις αγορές", που λένε και οι δημοσιογράφοι. Επειδή όπως έχουμε πει η άστοχη πρόβλεψη δεν είναι αβελτηρία και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα απλά, αλλά συχνά και πολιτικός ελιγμός, ιδού μια μικρή σταχυολόγηση προβλέψεων με ορίζοντα το παρελθόν και το μέλλον, σχετικά με την επάνοδό μας στη μυθική νιρβάνα των αγορών, για να μην χάνεται ο λογαριασμός...

Κομισιόν (5/2010):
Η Κομισιόν περιμένει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να στραφεί και πάλι στις αγορές για χρηματοδότηση, στα μέσα του 2011, μόλις δηλαδή πάρει πίσω την χαμένη της αξιοπιστία, εφαρμόζοντας τα σκληρά μέτρα

Πόουλ Τόμσεν (8/2010) [διπλό τζάκποτ: συντάξεις και αγορές]:
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την οικονομική κρίση πρέπει να τοποθετείται στα τέλη του 2012, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα». Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση του καμποτάζ ως τις πλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως μόνον όταν ανακτηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας θα μπορέσει να επανεξετασθεί η επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στο Δημόσιο, ενώ για το 2011 και το 2012 τόνισε πως δεν προβλέπει νέα μείωση, αλλά πάγωμα των συντάξεων

Λουκάς Παπαδήμος, (9/2010) [διπλό τζάκποτ πάλι πρόβλεψης: χρόνος εξόδου / και αναδιάρθωση]:
Σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας το 2011 προβλέπει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος μάλιστα θεωρεί απίθανη την αναδιάρθρωση χρέους της χώρας μας.
«Το 2011 είναι η χρονιά που περιμένω να υπάρξει σημαντική βελτίωση των συνθηκών και η πιθανότητα μιας επιστροφής (της Ελλάδας) στις αγορές θα είναι μεγάλη», είπε, σύμφωνα με το Βloomberg, ο κ. Παπαδήμος σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ακόμη ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή. Δεν αποτελεί επιλογή για καμιά χώρα της ευρωζώνης», πρόσθεσε.


Γιώργος Παπανδρέου (1/2011):
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ούτε κινείται προς την αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε χθες στο Νταβός ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου... Εξέφρασεπάντως την ελπίδα ότι η χώρα θα βγειστις διεθνείς αγορές, µπορεί και στο τέλος του 2011, αλλά σηµείωσε ότι το διεθνές χρηµατοπιστωτικό σύστηµα πρέπει να είναι πιο διαφανές και ότι συχνά απαιτούνται τα κατάλληλα «εργαλεία» προκειµένου να ηρεµήσουν οι αγορές


Φ.Σαχινίδης (1/2011):
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις αγορές θα βγούμε όντως φέτος για να δανειστούμε;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Στόχος παραμένει η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2011.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ρεαλιστικός στόχος;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Σ’ ένα μεγάλο βαθμό, εκτός  από την πορεία προόδου που καταγράφει η Ελλάδα, η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές εξαρτάται και από τις συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές. Σήμερα υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας και μεγάλη μεταβλητότητα και είναι δύσκολο. Γι’ αυτό άλλωστε και ποτέ δεν είπαμε ότι θα βγούμε στις αγορές από τις αρχές του 2011. Θεωρούμε όμως ότι επειδή η Ελλάδα παραμένει προσδεδεμένη στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία των 110 δισ. ευρώ, αλλά και ότι η Ευρώπη θα πάρει τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του ευρωπαϊκού μηχανισμού, θα εξομαλυνθούν  οι συνθήκες.
Έτσι η Ελλάδα εντός του 2011 θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.
Συναφές αλλά παράπλευρο: Vintage Σαχινίδης 8/2010
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δε θα έχουμε δηλαδή νέα μέτρα, πέρα από αυτά που προβλέπονται από το μνημόνιο, το 2010. Είστε κατηγορηματικός σε αυτό.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Είναι σαφές. Δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα. 


Eurobank - Μπαλλής (2/2011):
«Θα βγούμε στις αγορές ίσως και μέσα στο 2011»: Υπέρ του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης τάχθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Β. Μπαλλής, εκτιμώντας ότι έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις για έναν αξιόπιστο ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμηση ότι «θα ξαναβγούμε στις διεθνείς αγορές, και μάλιστα σύντομα, ίσως και πριν από το τέλος της χρονιάς».


Γιώργος Παπακωνσταντίνου: (3/2011):

Εμείς, λέμε ότι με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής η Ελλάδα θα βγει στις αγορές του χρόνου(2012)


Γιώργος Παπακωνσταντίνου, (4/2011) (και εδώ το διπλό λαχείο):

Το χρέος της Ελλάδας είναι διατηρήσιμο και η κυβέρνηση δεν συζητά την αναδιάρθρωσή του, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το αργότερο έως τις αρχές του 2012.


David Riley (6/2011):
Την άποψη ότι καμία χώρα που βρίσκεται στο μηχανισμό διάσωσης δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές νωρίτερα από το 2013, εξέφρασε ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου David Riley κατά την διάρκεια του τραπεζικού συνεδρίου της Fitch Ratings.


Ευ.Βενιζέλος (8/2011):
Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα είναι εφικτή μέχρι το 2014.

Xανγκ Τραν (11/2011):
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές μετά το 2015 εφόσον εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις εξέφρασε στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας real news, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου(IIF) Xανγκ Τραν.


Joerg Asmussen (EKT) (11/2012):
Ας είμαστε ειλικρινείς - Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές το 2015 ή το 2016 - Θα χρειαστεί νέα δανειακή σύμβαση μετά το 2014...
Τον Μάιο του ίδιου χρόνου ο ίδιος έλεγε βέβαια ότι θα βγει η Ελλάδα στις αγορές ακριβώς το 2015:
Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2014 και ότι από το 2015 θα βγει στις αγορές, εκφράζει το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για αυτό είναι η εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης.

Steinbrueck (12/2012):
Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές αυτή την δεκαετία, δήλωσε την Τετάρτη ο ηγέτης της γερμανικής αντιπολίτευσης Peer Steinbrueck, τονίζοντας πως το χρηματοδοτικό κενό δε μπορεί να καλυφθεί με αποσπασματικά μέτρα.

Εκτός συναγωνισμού - παρότι στα ίδια επίπεδα επιστημονικής εγκυρότητας, ο Κ.Λεφάκης τον Ιούνιο του 2010 προέβλεπε:
«Μετά το 2015 φτιάχνουν τα πράγματα στην Ελλάδα» [και αυτός πέτυχε τουλάχιστον τις πρόωρες εκλογές, παρότι οι προβλέψεις του για αυτές ήταν λίγο για τα πανηγύρια]

ΥΓ: Το πώς θα είναι η χώρα φθάνοντας στην έξοδο στις αγορές (με κεντροαμερικάνικα επίπεδα ανισότητας, χωρίς εργατικό δίκαιο και με τον μισό πληθυσμό, εργαζόμενους ή άνεργους φτωχούς ή μετανάστες, με τα νοσοκομεία ή την ηλεκτροδότηση προνόμιο για ορισμένους μόνο), είναι άλλο θέμα το οποίο το εικονογραφεί το διαβόητα "επιτυχημένο παράδειγμα" της Λετονίας, η οποία είναι και η μόνη χώρα με συγκρίσιμη απώλεια ΑΕΠ στην κρίση με τη δική μας...

Σχόλια

Ο χρήστης Κλαζομενεύς είπε…
Εξαιρετικό...θα πρέπει όμως να το επικαιροποιείς...μπορείς να προσθέσεις για παράδειγμα το Σαμαρικό "αρχίζει να φαίνεται φως στο τούνελ" και άλλα που έχουν πει κατά τη διάρκεια του '12 και του '13

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση