Το Ολλανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρώπη

Σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Κωνσταντίνος Ζούλας επιπλήττει τον  ΣΥΡΙΖΑ επειδή, κατ’ αυτόν, το κόμμα της αριστεράς βρίσκεται  «εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου», σημειώνοντας ότι δεν έχει συμμάχους στην Ευρώπη, καθώς κανένα κόμμα της ηπείρου δεν είναι σύμμαχος αυτών των – κατά τον κ. Ζούλα – «ασαφειών» που επαγγέλλεται.   


Ας παραμερίσουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει μάλλον σαφέστατα πάγιες θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σχετικά με την κρίση – και πάντως η σαφήνεια των θέσεών του και προεκλογικά και μετεκλογικά μοιάζει στον υπογράφοντα  υπέρτερη εκείνης των πολιτικών του αντιπάλων. Το «ανάδελφον» του ΣΥΡΙΖΑ όμως, εύκολα αποδεικνύεται αβάσιμο. Στοιχειώδης παρακολούθηση των αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που αντιμάχονται την λιτότητα, αλλά και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της ηπείρου (και παραπέρα!), στην επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως το κόμμα της Ελληνικής αριστεράς αποτελεί σήμερα πανευρωπαϊκή πηγή έμπνευσής της και σημείο αναφοράς παντού: από την Ιρλανδία ως την Γαλλία, και από την Ισπανία έως την Ολλανδία.


Στην Ολλανδία βέβαια το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα,  μοιάζει να διεκδικεί την πρώτη θέση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να απειλεί συνεπώς να γίνει «κυβερνητικό». Αυτό δυσκολεύει την γενίκευση των αφορισμών περί πολιτικής απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Για να ξεμπερδέψει με την Ολλανδία λοιπόν ο κ. Ζούλας ισχυρίζεται πως «η όντως ανερχόμενη ολλανδική Αριστερά… έχει ως κεντρικό σύνθημα ‘κανένα επιπλέον ολλανδικό ευρώ στην Ελλάδα’».


Δεν ξέρω ποια είναι η πηγή της πληροφόρησης του κ. Ζούλα για τις θέσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας. Αν ανατρέξει κανείς όμως στις αγγλόγλωσσες σελίδες του ιστοχώρου του κόμματος, διαβάζει στην συνέντευξη του ηγέτη του ΣΚ Ολλανδίας, Εμίλ Ρούμερ θέσεις ταυτόσημες με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την ανάλυση των αιτίων της κρίσης, καθώς αποκαλεί την πολιτική της λιτότητας ανόητη και απαιτεί δημόσιες επενδύσεις.  Μέσα στην Ολλανδική βουλή πέρυσι ο σ. Ρούμερ διατύπωνε την θέση του κόμματός του για την Ελλάδα σαφέστατα:


«Η κυβέρνηση κατηγόρησε το ΣΚ ως ‘ανεύθυνο’ όταν προτείναμε τον μετάθεση των αποπληρωμών του Ελληνικού χρέους. Οποιοσδήποτε βρεθεί τόσο βαθιά χρεωμένος δεν βοηθιέται με το να του δώσεις μια καινούρια πιστωτική κάρτα, αλλά χρειάζεται βοήθεια για να ανταποκριθεί στο χρέος. Το Ολλανδικό Γραφείο Κεντρικού Σχεδιασμού, το έχει ήδη δηλώσει αυτό καθαρά…


Και πού είναι όλα τα λεφτά μας; Το έχω ξαναπεί: τα λεφτά μας κάνουν μια βόλτα γύρω από την Ακρόπολη και επιστρέφουν για να προσγειωθούν αμέσως στα ταμεία ξένων τραπεζών…


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του κόμματος Ewout Irrgang σε συνέντευξή του, εκτιμά πως οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει σε όλη την Ευρώπη και επισημαίνει πως τμήμα της λύσης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη συμμετοχή των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων στα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα ζητά από την ΕΚΤ να παρέμβει ενεργητικά ώστε να διατηρηθούν τα επιτόκια δανεισμού όλων των χωρών της Ευρωζώνης σε λογικά επίπεδα.


Σ τα συμφραζόμενα αυτής της συζήτησης όμως, ίσως η σημαντικότερη παρέμβαση είναι η ομιλία του γερουσιαστή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Τ.Κοξ, μετά τις εκλογές του Μαΐου, σε συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας GUE/NGL.  Στη συνάντηση είχε συζητηθεί μεταξύ άλλων και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να ενισχύσουν την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κοξ είχε τα εξής να πει σε σχέση με την ολομέτωπη επίθεση από κέντρα εξουσίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ελλάδας, την οποία δεχόταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ:


 


«Παντού όπου ο λαός απειλεί να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με εκείνους που ευθύνονται για την σημερινή κρίση, απειλείται με κολάσεις και καταδίκες. Μου θυμίζει την εποχή του δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα [Σημ: στην νικηφόρα καμπάνια υπέρ του «όχι», του οποίου είχε ηγηθεί το ΣΚ Ολλανδίας]. Αλλά όπως οι απειλές απέτυχαν τότε, έτσι θα αποτύχουν και σήμερα. Οι ψηφοφόροι είναι πολύ σοφότεροι από ότι πιστεύουν συνήθως οι πολιτικοί…


… Όλοι υπερθεματίζουν για το πόσο διεφθαρμένη είναι η Ελλάδα και πόσο αυτό ευθύνεται για το χάος. Σε αυτό συμφωνεί και ο Ελληνικός λαός. Για αυτό προσφέρουν την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, που έχουν καθαρά χέρια και που μέχρι σήμερα αποδείχθηκαν αξιόπιστος σύμμαχος στον αγώνα εναντίον της καταστροφής θέσεων εργασίας και των κοινωνικών παροχών. Δεν λέω πως κάνουν λάθος. Αντιθέτως: είναι υποκριτικό εκ μέρους όλων εκείνων που φώναζαν και θρηνούσαν για το Ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, να φωνάζουν και να θρηνούν ξαφνικά τώρα για την πολιτική εναλλακτική λύση σε αυτό το χάος και την διαφθορά»


 


Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος μάλιστα Χάνς Βαν Χάινινγκεν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», βλέπει συνδεδεμένη την πορεία των δύο κομμάτων:


…Το σπουδαίο εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης και η προσδοκώμενη επιτυχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας -ως πρώτο ή δεύτερο κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου- ενισχύει την επιθυμία μας να προσκαλέσουμε το ΣΥΡΙΖΑ σε ουσιαστικό διάλογο… όχι φυσικά για να εκφωνήσουμε ωραίους λόγους αλλά για να ανταλλάξουμε απόψεις και να βρούμε μαζί νέους τρόπους αναπροσαρμογής των πολιτικών μας μπροστά στις νέες προκλήσεις. Έχουμε πολλά να διδαχτούμε από τη δική σας εμπειρία και ίσως κι εσείς να ωφεληθείτε από τον τρόπο που εργαζόμαστε στην κατεύθυνση του συντονισμού των αριστερών πολιτικών κομμάτων του Βορρά.


Ας το τονίσουμε λοιπόν: αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Ζούλας, ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι και πλήρως κατανοητός  από τις συγγενείς του δυνάμεις και τμήμα μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής της αριστεράς. Είναι σαφές και το επιβεβαιώνουν στελέχη και των δύο κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας επένδυσε στην εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πολλά σε μια ενδεχόμενη επιτυχία των Ολλανδών Σοσιαλιστών. Στην πραγματικότητα ο μόνος τρόπος η Ευρώπη να μη διολισθήσει, όπως διολισθαίνει, στην κινεζοποίησή της, και στην κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων που αποτέλεσαν καρπό μαχητικών και αιματηρών αγώνων δύο αιώνων - να παραμείνει δηλαδή «ευρωπαϊκή», είναι η σταδιακή εκλογική επικράτηση της συνεπούς αριστεράς σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στην ήπειρό μας. Σε αυτή την πανευρωπαϊκή προσπάθεια, με ισχυρά στηρίγματα στους λαούς της Ευρώπης,  ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΣΚ Ολλανδίας, αποτελούν την πρωτοπορία. Όλα τα άλλα οδηγούν εκτός του «Ευρωπαϊκού πλαισίου», ό,τι και να επικαλούνται…


(Δημοσιεύθηκε στην Αυγή την 1/9/2012)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση