6 χρόνια facebook control

Έξι χρόνια facebook λοιπόν: από την σπαργανώδη του κατάσταση (thefacebook)) σαν απόπειρα ευρετηριακής διασύνδεσης φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μέχρι την σημερινή παντοκρατορία του στο χώρο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης του παγκόσμιου ιστού, έχουν περάσει μόλις έξι χρόνια. Αυτές είναι άλλωστε οι ταχύτητες διαδικτυακής διάδοσης...

Η επέτειος συμπίπτει με την (νέα) καταγγελία της πολιτικής ιδιωτικού απορρήτου της εφαρμογής από όργανα της ΕΕ. Για την ακρίβεια για το facebook πρέπει να ήταν η τελευταία παρέμβαση της απερχόμενης επιτρόπου προστασίας δεδομένων Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία απείλησε (πάλι) με κυρώσεις την εταιρεία, ένα από τα πολλά σημάδια της "ασυδοσίας πρόσβασης" και "κατακράτησης δεδομένων" που χαρακτηρίζει το facebook από τον πρώτο καιρό ήδη της λειτουργίας του. Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι η ΕΕ έχει σελίδα στο facebook, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά όχι πάντως και η κυρία Ρέντινγκ.

Αξίζει να επισημανθεί ως αναπόφευκτο, διότι το Facebook είναι πλέον κράτος εν κράτει στον παγκόσμιο ιστό, ανερχόμενη δύναμη που ήδη συναγωνίζεται την Παντοδύναμη Google σε επιρροη. Ακόμα και ο γράφων, ο οποίος είχε δηλώσει πέρυσι, από αυτό το έντυπο πως "δεν αγαπά το facebook" - και συνεχίζει -  έχει "αναγκαστεί" να επανεγγραφεί στην απύθμενη άβυσσο παραβίασης της ιδιωτικότητας και κατακερματισμού της σκέψης αυτή, με τις απαραίτητες προφυλάξεις βέβαια. Έχω αναγκαστεί,  επειδή ασχολούμαι επαγγελματικά με το διαδίκτυο,  διότι πλέον ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαδικτυακής δραστηριότητας συμβαίνει μέσα ή περιστρέφεται γύρω από αυτό. Είναι πανταχού παρόν. Αποτελεί βασικό μηχανισμό διατήρησης και αναθέρμανσης δεσμών, ηλεκτρονικού καμακιού και φιλικής ενημέρωσης... Όχι μόνο στις μικρές ηλικίες, όπου σαρώνει, αλλά καθολικά: ακούς σχετικές συζητήσεις σε κουρεία και σε στάσεις λεωφορείου, σε γραφεία και σε καφενεία. Ήδη υπάρχουν 1.000.000 Έλληνες στο Facebook. Του χρόνου θα είναι δύο... Δεν είναι δυνατόν να μιλήσεις για το διαδίκτυο στην Ελλάδα χωρίς να έχεις μια καλή γνώση του τι γίνεται στο Facebook. Εξαπλώνεται και κατακυριεύει τον Ιστό...

Η έκτη επέτειος όμως συμπίπτει και με κάτι ακόμα: με το λανσάρισμα από την google, ενόψει της απειλής που αναφέραμε, ενός δυνητικά (;) ισχυρού αντίπαλου στον χώρο των κοινωνικών μέσων: του google buzz το οποίο εμένα μου φαίνεται τελείως ανιαρό - αλλά εμένα μου φαίνεται ανιαρό και το facebook οπότε αυτό δεν λέει τίποτα για την ενδεχόμενη ή μη επιτυχία του.

Eίναι ενδεικτικό του μεγέθους του οικονομικού διακυβεύματος, η μάχη γιγάντων για την διείσδυση στην σχετική αγορά. Αλλά να θυμόμαστε: το προς πώληση προϊόν είμαστε εμείς: πωλείται η επικοινωνίας μας, η προσοχή μας και τα προσωπικά μας στοιχεία σε βιομηχανική κλίμακα.

ΥΓ: Η διαμαρτυρία για την πολιτική απορρήτου στο facebook, έχει βέβαια γκρουπ στο facebook...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση