Πλήρωση θέσεων μέσω Ίντερνετ ή πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ

Νομίζω πως το ΣΚΑΪ έπεσε θύμα φάρσας: Έχει άρθρο με τίτλο Πλήρωση θέσεων μέσω Ίντερνετ, που παραπέμπει στο site OpenGov.gr το οποίο γράφει τα εξής:


ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πρόσκληση για την πλήρωση των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης και των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών.


O Πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευτεί για την πλήρη αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κράτους έτσι ώστε να γίνει πραγματικά αρωγός του πολίτη και υπηρέτης των συμφερόντων του, για τη ριζική καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της σπατάλης, της αναξιοκρατίας και του κομματισμού. Η δέσμευση αυτή υλοποιείται ήδη από σήμερα.

Το πρώτο βήμα αφορά στην αλλαγή του τρόπου στελέχωσης των θέσεων των Γενικών και των Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων και των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.

Θα ακολουθήσουν σταδιακά ανάλογες διαδικασίες και για τις υπόλοιπες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου αυτό είναι δυνατό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα opengov.gr, σημειώνοντας τη Γραμματεία ή τις Γραμματείες, για τις οποίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ετεροπρότασης.

Διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα της συμμετοχής.

Όσοι επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν αναλυτική κατάσταση της περιουσίας τους.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την 13η Οκτωβρίου 2009.


Δηλαδή με απλή αίτηση διεκδικεί ο καθένας θέση ΓΓ Υπουργείου, για τον εαυτό του ή για κάποιον άλλο, αρκεί να το έχει πάρει χαμπάρι και να το κάνει μέσα σε 5 μέρες από την (μη-)δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου ιστοχώρου, μια εβδομάδα μετά την ορκομωσία της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια εγώ μπορώ να προταθώ, ή να προτείνω τον Old Boy για την θέση του ΓΓ Αθλητισμού, θέση που ομολογώ εποφθαλμιούσα από μικρό παιδί, ή την μακαρίτισα την γιαγιά μου για ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας και όλος αυτός ο θόρυβος (διότι είναι και θα είναι η χαρά του παιδιού και θα μαζέψει υλικό για δέκα κωμωδίες), θα περαστεί από κάποιου είδους τυφλή αξιολόγηση όπου μόνο με το κατά δήλωση του εύκολα ψευδώνυμου υποψήφιου βιογραφικό, θα επιλεγούν οι πλέον κατάλληλοι;

...ταυτόχρονα το σάιτ αυτό τρέχει και είναι λειτουργικό σε χρόνο dt ενώ το primeminister.gr ακόμα δείχνει κάρτα που λέει

Πρωθυπουργός της Ελλάδος

---

Prime Minister of the Hellenic Republic

Ούτε το ΠΑΣΟΚ. Έλεος.

(Αφήνω που κάτι dnslookup οδηγούν σε αμφιβολίες, δεν υπάρχει ένα λινκ σε άλλο κυβερνητικό σάιτ, και δεν έχει αναγγελθεί τίποτα πριν το λανσάρισμά του, σε κανένα άλλο σάιτ υπουργείου ή οργανισμού...)

Και ας λένε ό,τι θέλουν Κέρδος, Ελευθεροτυπία, ΑΝΑ (χμ... Αθηναϊκό Πρακτορείο, λες) και Βήμα το οποίο γράφει μάλιστα:

Με δημόσιο διαγωνισμό θα πληρωθούν οι θέσεις των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων οργανισμών και των γενικών γραμματέων υπουργείων. Δικαίωμα να υποβάλει το βιογραφικό του και να λάβει μέρος στο διαγωνισμό θα έχει ο καθένας.

Το βράδυ της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις μέχρι τις 12 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr.
Η κυβέρνηση, μάλιστα, τονίζει ότι η διαδικασία της επιλογής θα γίνει άμεσα, ώστε να μην μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακέφαλοι οι οργανισμοί.


Ο Πεταλωτής; Είναι μια καλά δουελεμένη φάρσα λοιπόν...! Δεν είναι; Πείτε μου πως είναι... Αλλιώς θα ήθελα να ειδοποιήσω τον Old Boy να στείλει βιογραφικό για να τον προτείνω για την ΓΓ Αθλητισμού, τον Lazopolis αντίστοιχα για την ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας και αν θέλουν τους στέλνω και το δικό μου για την ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού (μου αρέσουν τα ταξίδια).

Αλλά είναι φάρσα. Δεν μπορεί!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δεν είναι φάρσα. Δεν ξέρω τι να πω. Ειλικρινά όταν ξεκίνησα να γράφω πίστευα πως ήταν πολιτική φάρσα. Εκ των υστέρων βλέπω ότι είχαν προηγηθεί και άλλοι που έκαναν την ίδια σκέψη. Εμένα αυτό με τρομάζει περισσότερο και από τον Χρυσοχοΐδη διότι σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση έρχεται χωρίς τίποτα έτοιμο έστω και σε στάδιο προεργασίας, ακόμα και σε χώρους όπου είναι θεωρητικά εντός έδρας και έχει φίλους ή φίλα προσκείμενους ανθρώπους που έχουν σοβαρή σχέση με το αντικείμενο (από άποψη επαγγελματικής επάρκειας)... Υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε εθελοντική βάση και πράγματα που δεν γίνονται σε εθελοντική βάση (σε ρεαλιστικό χρονικό διάστημα και χωρίς προβλήματα). Επίσης e-gov έργο που να μην έχει για σύμβουλους ανθρώπους εξοικειωμένους με την δημόσια διοίκηση και τους όρους της δεν υπάρχει. Τέλος η ιδέα ότι μπορεί *δημόσιο σάιτ* προσκλήσεων να έχει ανέβει και να τρέχει ανοιχτά ως πρωτόλειο alpha version είναι τόσο λάθος που (και πάλι) χάνω τα λόγια μου...

Σχόλια

Ο χρήστης Παναγιώτης Βρυώνης είπε…
Άρα σε ενδιαφέρει να συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ; Δεν το είχα καταλάβει. :-)
Ο χρήστης Unknown είπε…
Δεν γράφει αν παίρνεις έξτρα μόρια αν σε ετεροπροτείνουν, αλλά καλού κακού δεν κάνετε ένα ψυχικό φίλοι συνιστολόγοι να με προτείνετε για τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων όπου έχω εκδηλώσει ενδιαφέρον; Θα υπάρξουν φυσικά και τα ανάλογα «αντισταθμιστικά οφέλη», έτσι;
Ο χρήστης talos είπε…
@vrypan: αυτό δεν θα είναι ΠΑΣΟΚ, αυτό θα ήταν αν ήταν πραγματικό εθελοντική κυβέρνηση, ένα βήμα πριν την κλήρωση υπουργών. Αλλά αν είναι να κληρώνουμε ΓΓ (ή τέσπα να μαζεύουμε cv χύμα για να διαλέξουμε) γιατί όχι και πρωθυπουργούς με τον ίδιο τρόπο;

Επιβεβαιώνεις εικάζω πως είναι πλάκα δηλαδή;

@Vrennus: ΟΚ, αλλίμονο, να μην βοηθήσουμε
Ο χρήστης talos είπε…
OK πείστηκα. Δεν είναι φάρσα.
Θλίβομαι. Αυτό πόση προετοιμασία είχε από το ιδέα -> υλοποίηση; Υπάρχουν μερικά πράγματα για τα οποία η ρήση "στην βράση κολλάει το σίδερο" δεν ταιριάζει.

Υπάρχει η καινοτομία και υπάρχει η βιασύνη. Συγγνώμη αλλά αυτό είναι ακόμα στο επιπεδο του halfbakery και φοβάμαι ότι δείχνει τεράστια απόσταση από μια στοιχειώδη κατανόηση του τι είναι και πώς δουλεύει η δημόσια διοίκηση.

Αυτό μην το εκλάβετε ως πολιτική κριτική και αντιπαράθεση, αλλά σαν ανακλαστική αντίδραση ενός ανθρώπου που είχε μια σχετικά διαρκή σχέση με το υπαρκτό e-gov από την θέση εργάτη σε διάφορα πρότζεκτ (με δύο κυβερνήσεις και τρεις εταιρείες) και που σοκάρεται από ερασιτεχνισμούς σε αυτό το επίπεδο. Δηλαδή από ένα σημείο και πέρα δεν αρκούν και οι καλές προθέσεις.

Τώρα πάντως που το σκέφτομαι, είχα την αίσθηση vrypan ότι οι ΓΓ δεν θεωρούνται από την κυβέρνηση πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά διοικητικές. Άρα δεν πρόκειται για συμμετοχή σε κυβέρνηση αλλά για διορισμό στην ΔΗμόσια ΔΙοίκηση. Καταλαβαίνω λάθος :-)
Ο χρήστης Costas είπε…
Καλά εδώ developer ψαχνεις και κάνεις κάτι μήνες, θα βρούν ΓΓ σε 5 μέρες;

Το αστείο είναι πως μάζεψαν πίσω όσους ΓΓ είχαν πάει στα πόστα τους για να τους βγάλει ο "διαγωνισμός" !!

Btw, μήπως ξέρετε κανένα SOS για το διαγώνισμα των περιφερειαρχών;
Ο χρήστης Elias είπε…
Κι εγώ το κοιτούσα χθες βράδυ κι είχα μείνει μ' ανοιχτό το στόμα. Υποτίθεται ότι ο λόγος αυτής της βιασύνης είναι να μη μείνουν αστελέχωτα τα Υπουργεία κι οι Γραμματείες για πολύ καιρό.

Το καταπληκτικό είναι ότι προκειμένου να ετεροπροτείνω κάποιον, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρω και άφθονα στοιχεία του. Δε βρίσκονται γρήγορα όλα αυτά τα στοιχεία - εκτός φυσικά αν είμαι ήδη προετοιμασμένος. Μήπως οι θέσεις είναι ήδη καπαρωμένες και η "Ανοιχτή Διακυβέρνηση" είναι το άλλοθι;

(Ναι, οι Γενικοί Γραμματείς θεωρούνται μέλη της διοίκησης, όχι πολιτικά πρόσωπα)
Ο χρήστης Sraosha είπε…
Πάλι εγώ απ' έξω, ε; Παλιοκουμμούνι, ε παλιοκουμμούνι: ίδιοι είστε όλοι.

(Συγγνώμη για τη βραδύνοια αλλά σίγουρα δεν είναι φάρσα;)
Ο χρήστης talos είπε…
Όχι ρε Σραόσα, όχι αγόρι μου, παράλειψή μου. Στείλε μου το βιογραφικό, διάλεξε Γενική Γραμματεία και θα σε προτείνω.

Όχι δεν είναι φάρσα, μου πήρε και μένα χρόνο για να το πιστέψω αλλά είναι πλέον τσεκαρισμένο....
Ο χρήστης S G είπε…
εμενα η απορια μου ειναι, περιμενουν να καταθεσει κανεις βιογραφικο χωρις να ξερει το αντικειμενο, τις υποχρεωσεις, το ωραριο, τον μισθο?

Δηλαδη τι ατομα περιμενουν να μαζεψουν? Ή μηπως πιστευει ο ΓΑΠ οτι ειναι ονειρο του καθε ικανου Ελληνα να γινει δημοσιος υπαλλολος?

τσαπατσουλια ρε φιλε, τσαπατσουλια.
Ο χρήστης Stazybο Hοrn είπε…
Ξεκίνησε η διακυβέρνηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Θα έχει να λέει ιστορίες στη «Σοσιαλιστική Διεθνή», με το τσουβάλι...
Ο χρήστης Rodia είπε…
Πρότεινέ με για το Δημ. Εργων πληζζζζζ
Εχω τα προσόντα :)
Ο χρήστης Dark Angel είπε…
Κλασσική λογική 2000 του τύπου "ανοίγω ένα site" και είμαι kewl και in
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΚΑΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ
Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 13 ΟΚΤ.2009 ΚΑΙ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΛΑΒΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΝ. ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΝΑ ΛΗΞΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ !
Ο χρήστης jazzdevil είπε…
Ρε σεις το σκέφτομαι το σκέφτομαι και δε μπορώ να πω ότι το θεωρώ τελείως ξεφτίλα.

1. Σε πολλές αγγελλίες δουλειών δεν δημοσιεύονται όλα τα στοιχεία (μισθός, job description κλπ). Κάποια θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, άλλα υπάρχουν ως κοινή πληροφορία.
2. Αν υποθέσουμε ότι όλα τα ζητήματα περί διαφάνειας της διαδικασίας, ποιότητας του site κλπ. ήταν λυμένα, δεν είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα ακόμη και μία τέτοια διαδικασία θα ήταν πρόχειρη και της τελευταίας στιγμής;

Εμένα προσωπικά θα με ενδιέφερε πολύ περισσότερο να μου εξηγήσει κάποιος τι θα γίνουν όλα αυτά τα 35.000+ βιογραφικά, πως θα χρησημοποιηθούν, κλπ. Μήπως για να βοηθήσει ο Έλληνας πολίτης στη μείωση του ελλείματος πουληθούν σε καμιά εταιρεία head hunting?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση