Πως διαδίδονται οι ανακρίβειες


Είδα στην ΕΤ-3 τώρα δα, σε μια συζήτηση, το κανάλι να παρουσιάζει ως γεγονός και να επαναλαμβάνει ένα μήνυμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και έπαθα την πλάκα μου: πρόκειται περί παραπλανητικού ποστ, εσφαλμένου σε όλα του τα στοιχεία, που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι λάθος με ελάχιστη έρευνα. Θέτει το εξής ερώτημα:

Το 2000:
1$ = 1.2 € 1 βαρέλι πετρέλαιο = 60$ επομένως 1 βαρέλι = 72 €
Σήμερα:
1$ = 0.62 € 1 βαρέλι γύρω στα 115$.
Επομένως 1 βαρέλι = 71,3 Eur.
Η ερώτησης είναι:
Εάν στην Ευρώπη το βαρέλι, έχει την ιδία τιμή, με εκείνη του 2000, γιατί η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί τόσο πολύ;


ΟΚ. Ας συμφωνήσουμε πως κάποια στιγμή μέσα στο 2000 η ισοτιμία Ευρώ Δολαρίου ήταν 1$=1.2 Ευρώ. Η τιμή του βαρελιού σε Ευρώ, ουδέποτε πέρασε τα 42$. Για λίγο μάλιστα, μετά ξανάπεσε στα 40 περίπου Ευρώ, πριν ξαναπέσει κάποια στιγμή το 2002 στα 20. (Όλα τα στοιχεία με πηγές, σε αυτό το ποστ στην European Tribune το οποίο ξαναποστάρω).

Σήμερα το βαρέλι έφτασε πάνω από τα 138 δολάρια και το Ευρώ πλησίασε 1.58$. Ήτοι ~88 Ευρώ το βαρέλι που είναι ιστορικό ρεκόρ και πολύ πάνω και από την αποπληθωρισμένη τιμή (σε μάρκα) την εποχή της πετρελαϊκής κρίσης. (Και πάλι 77 λεπτά το λίτρο είναι αυτό, τα άλλα τόσα σχεδόν είναι μεσάζοντες και πολλοί φόροι).

Αυτά με ένα απλό γκουγκλάρισμα. Και καλά ο χ μπλογκερ. Ο επαρχιακός τύπος και η ΕΤ3 (που γενικά κάνει τις πιο καλές συζητήσεις); Τι δουλειά έχει να ενημερώνεται και να αντλεί θέματα από ημέιλ αλυσίδες (που έχουν γενικό ποσοστό επακριβών καταγγελιών περί το 0.01%);

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν μπορούμε πάντως να μη δούμε με συμπάθεια το συντάκτη του τσέην μέηλ. Όταν όλοι μας αγοράζαμε πετρέλαιο στα $30 το βαρέλι, το 2000, κάποιοι επιτήδειοι του το πούλαγαν στα $60.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση