Πραγματεία περί συνέπειας λόγων και έργων
Hypocrisy can afford to be magnificent in its promises, for never intending to go beyond promise, it costs nothing
- Edmund Burke
- Edmund Burke
Την 17η Φεβρουαρίου του 2004, μεσούσης της προεκλογικής τότε περιόδου και λιγότερο από ένα μήνα πριν την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές ο Κ. Καραμανλής δήλωνε στους Αγίους Αναργύρους, παρουσιάζοντας την "Χάρτα της καθημερινότητας για την Αττική", μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων (βλ. παρακάτω) σε σχέση με τα όσα ακολούθησαν, τα εξής:
[Για το] Ελληνικό. Πιστεύω πως όλοι συμφωνήσαμε, μετά από εκτενή διάλογο που κάναμε με τους φορείς και με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι το Ελληνικό είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη. Δεν υπάρχει δίλημμα τσιμέντο ή πράσινο. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη. Δεσμευόμαστε ότι οι χώροι που απελευθερώθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου. Μικρό ποσοστό των χώρων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εγκαταστάσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, σε συνεργασία και μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Οι γειτονικοί δήμοι θα έχουν βαρύνοντα λόγο στην επιλογή της τελικής λύσης. Η διαχείριση θα γίνεται από το ειδικό Ταμείο του Πάρκου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι γειτονικοί δήμοι. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του Πάρκου θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό.
Μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ τον περασμένο Νοέμβριο για τον χώρο του Παλαιού Αεροδρομίου προβλέπει τα εξής:
- «Επιχειρηματικό Κέντρο» σε έκταση 78.000 τ.μ., το οποίο θα έχει χαρακτήρα πολεοδομικού κέντρου με υψηλά κτίρια διοίκησης, γραφείων, καθώς και κοινωφελών και πολιτιστικών λειτουργιών.
- 3 κτιριακά συγκροτήματα σε περιοχές γενικής κατοικίας συνολικής έκτασης 114.000 τ.μ., με δυνατότητα κατασκευής τριώροφων και υψηλών κτιρίων.
- 1 κτιριακό συγκρότημα σε περιοχή αμιγούς κατοικίας έκτασης 74.000 τ.μ., με δυνατότητα κατασκευής έως τετραώροφων κτιρίων.
- Τουριστικές εγκαταστάσεις (δηλ. ξενοδοχειακό συγκρότημα) στην περιοχή του λεγόμενου «Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας» έκτασης 5.000 τ.μ., με δυνατότητα κατασκευής και υψηλών κτιρίων.
- Χρήσεις τουρισμού, αναψυχής και πολιτισμού στην περιοχή του πρώην δυτικού αερολιμένα, σε προνομιακή έκταση 29.000 τ.μ., με πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη και το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, με δυνατότητα κατασκευής έως τριώροφων κτιρίων.
Παραθέτω και μια άλλη φράση από την ίδια ομιλία του 2004, σχολιασμένη μέσω συνδέσμων, σε παρεμφερές και επίκαιρο θέμα:
Το πράσινο του Υμηττού θυσιάστηκε, τόσο άδικα και προκλητικά. Κάθε φορά που υπάρχει μια έντονη βροχόπτωση, οι Δήμοι του Υμηττού σημαίνουν συναγερμό, αφού δεν υπάρχει πια ο φυσικός φράχτης προστασίας. Έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και των έργων. Έχουμε δύο βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές για το περιαστικό και το αστικό πράσινο.
Αρχή πρώτη: Τα δάση αποτελούν εθνικό πλούτο. Έχουμε χρέος για την προστασία και την αποκατάστασή τους προς όφελος του πολίτη. Διάτρητες διατάξεις, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, δεν γίνονται δεκτές. Δεν αρμόζουν στη Νέα Διακυβέρνηση. Απορρίπτονται.
Αρχή δεύτερη: Οι κάτοικοι των αστικών περιοχών της Χώρας μας δικαιούνται το ίδιο ποσοστό πρασίνου με τους πολίτες των άλλων χωρών της Ε.Ε.
Σχόλια
Κ.Καραμανλής 1 Ιουλίου 2007
Υπάρχει σίγουρα συνέπεια. Δεν καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου.
Εκτός βέβαια και αν το λες ειρωνικά, οπότε έχεις δίκιο (θα πρέπει να καθιερωθεί σημείο στίξης για την ειρωνία).
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ
όπως πχ γίνει τροφή για τετράποδα ζώα (πρόβατα, μοσχάρια, μουλάρια,κλπ)